Zitting van OCMW raad van 29 04 2025
Interleuven - algemene vergadering 18 juni 2025 - goedkeuring agendapunten - bepaling mandaat
Voorgeschiedenis
● Uitnodiging van 16 april 2025 van Interleuven voor de algemene vergadering van 18 juni 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.
Feiten en context
● OCMW Holsbeek is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Interleuven.
● Het OCMW heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.
Op 18 juni 2025 houdt Interleuven een algemene vergadering met volgende agendapunten:
Juridische gronden
● Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de OCMW's worden ze rechtstreeks aangewezen door de OCMW-raden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Argumentatie
● Voor de algemene vergadering van 18 juni 2025 moet het mandaat van de OCMW vertegenwoordiger worden vastgelegd.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De OCMW-raad geeft de OCMW vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Interleuven van 18 juni 2025 een mandaat om alle agendapunten goed te keuren.
Art. 2.
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:
● OCMW vertegenwoordiger
● directiesecretariaat@interleuven.be
Anne Van Goidsenhoven Sabine Wyns Karel Jacobs Ria Verstraelen Anja Peeten Kim Theys Rudy Janssens Stijn Den Tempst Zeger Jespers Filip Lefebre Bram Van Baelen Tine Binnemans Jana De Rijck Conny Deroost Marc Van Looy Hans Eyssen Ann Spaepen André Sibbald Achille Claes Suzy Vanderheyden Nele Barthier Katia Verheyen Anne Van Goidsenhoven Sabine Wyns Karel Jacobs Anja Peeten Kim Theys Rudy Janssens Stijn Den Tempst Zeger Jespers Filip Lefebre Bram Van Baelen Tine Binnemans Jana De Rijck Conny Deroost Marc Van Looy Hans Eyssen Ann Spaepen André Sibbald Achille Claes Suzy Vanderheyden Nele Barthier Katia Verheyen Rudy Janssens Tine Binnemans Achille Claes Stijn Den Tempst Hans Eyssen Nele Barthier Ann Spaepen Bram Van Baelen André Sibbald Conny Deroost Suzy Vanderheyden Karel Jacobs Marc Van Looy Kim Theys Katia Verheyen Zeger Jespers Anne Van Goidsenhoven Sabine Wyns Jana De Rijck Anja Peeten Filip Lefebre aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van OCMW raad van 29 04 2025
Rechtspositieregeling - wijziging - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 februari 2019 en latere wijzigingen
○ De OCMW-raad stelt de RPR vast voor de maatschappelijk werkers op overeenkomstige wijze als deze voor het gemeentepersoneel.
○ De OCMW-raad stelt de RPR vast voor:
■ het voltallig personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels.
■ Het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers op overeenkomstige wijze als deze voor het gemeentepersoneel, met uitzondering van de afwijkende bepalingen voor artikel 202, §1 en artikel 205, §1.
Feiten en context
● Het bedrag van de fietsvergoeding voor dienstreizen en woon-werkverkeer wordt aangepast.
● De verzorgenden en huishoudhulpen zullen voortaan vergoed worden voor de eerste en laatste verplaatsing van en naar de klant.
● De toeslag op het uursalaris dat de verzorgenden momenteel ontvangen voor prestaties op weekdagen tussen 18 uur en 20 uur wordt uitgebreid tot 22 uur.
● De regeling omtrent arbeidsongeschiktheid tijdens vakantiedagen moet aangepast worden.
○ Het lokaal bestuur Holsbeek past voor alle medewerkers het publiek vakantiestelsel toe.
○ Op 8 februari 2023 heeft de Belgische overheid de private vakantiewetgeving aangepast aan de Europese rechtspraak over de Arbeidstijdenrichtlijn 2003/88/EG van 4 november 2003. Deze richtlijn, in het bijzonder artikel 7, verplicht de lidstaten om werknemers elk jaar minstens vier weken vakantie met behoud van loon toe te kennen. Het Hof van Justitie heeft bepaald dat werknemers hun vakantiedagen moeten kunnen overdragen als ze deze niet kunnen opnemen om bepaalde redenen vóór het einde van het vakantiejaar. Daarnaast mogen ziektedagen niet langer worden afgetrokken van de vakantiedagen, zelfs niet als de oorzaak van de ziekte zich tijdens de vakantie voordoet.
■ Internationaal Verdrag nr. 132 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO):
Dit verdrag betreft jaarlijkse vakantie met behoud van loon. Artikel 5 van dit verdrag stelt dat ziekteverlof tijdens vakantieperiodes niet als vakantie mag worden aangerekend. Dit betekent dat een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie recht heeft op het opschorten van die vakantiedagen. België heeft dit verdrag geratificeerd, maar het is nog niet omgezet in nationale wetgeving.
■ Interpretatie van artikel 54 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen op de website van de Vlaamse overheid stelt:
Het bestuur mag de regeling ook toepassen op de statutairen en op contractuelen die onder het publiek vakantiestelsel vallen.
Juridische gronden
● Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
Adviezen
● Het ontwerp werd besproken op het MAT van 28 april en gunstig geadviseerd.
● Het ontwerp werd aan de vakbonden voorgelegd op 17 april met een protocol van niet akkoord tot gevolg.
Argumentatie
● Het bedrag van de fietsvergoeding voor dienstreizen en woon-werkverkeer wordt aangepast om het gebruik van de fiets aan te moedigen.
● De vergoeding voor dienstreizen voor verplaatsing met een motorvoertuig wordt aangepast aan de vergoeding voor dienstreizen van het personeel van de Vlaams overheid ingevolge het rechtspositiebesluit van 2023.
● De eerste en laatste verplaatsing van en naar de cliënten voor de verzorgenden en huishoudhulpen zal, voor wat betreft de verplaatingsvergoeding, op dezelfde wijze vergoed worden als een dienstreis. De afstand wordt berekend vertrekkend van/eindigend aan het OCMW-gebouw.
● Momenteel ontvangen de verzorgenden voor prestaties op weekdagen tussen 18 en 20 uur een toeslag op het uursalaris die gelijk is aan 15 % van het uursalaris per uur prestaties op weekdagen tussen 18 en 20 uur. Dit wordt uitgebreid naar 22 uur. Vanaf 22 uur geldt de gewone toeslagregeling die geldt voor het personeel dat op dat ogenblik prestaties verricht. Deze toeslag wordt gecompenseerd door de toeslag die de cliënt hiervoor betaalt. Prestaties in dit tijdvak zijn ook eerder uitzonderlijk.
● De Richtlijn 2003/88/EG (de Arbeidstijdenrichtlijn) is enkel van toepassing op werknemers die werken onder het privaat vakantiestelsel. In Holsbeek werken alle medewerkers onder het publiek vakantiestelsel. Toch stelt de website van de Vlaamse overheid het volgende: Het bestuur mag de regeling ook toepassen op de statutairen en op contractuelen die onder het publiek vakantiestelsel vallen.
Bijlagen
● wijzigingen RPR
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD 2 - actie GBB-02 - MAR 62020000 - BV 943 en 948 | € 26.573 geraamde jaarlijkse kost waarvan € 8592 geraamde subsidie |
BESLUIT
Met 18 ja-stemmen van Marc Van Looy, Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Sabine Wyns, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
3 onthoudingen van Anja Peeten, Jana De Rijck en Filip Lefebre
Artikel 1.
De OCMW-raad keurt de bij deze beslissing gevoegde aanpassingen aan de RPR Holsbeek goed.
Art. 2.
De aangepaste bepalingen treden in werking op 1 mei, met uitzondering van de bepalingen betreffende
● de vergoeding dienstreizen eigen motorvoertuig
● fietsvergoeding dienstreizen en woon-werkverkeer
die in werking treden op 1 juli 2025.
Art. 3.
Dit besluit wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Zitting van OCMW raad van 29 04 2025
Arbeidsreglement - wijziging - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Beslissing van de OCMW-raad van 23 november 2021 en latere wijzigingen
De raad keurt het arbeidsreglement en de bijlagen goed voor het gemeente-en OCMW-personeel.
Juridische gronden
● Besluit van de Vlaamse regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
● Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, en latere wijzigingen (o.a. wet van 18 december 2002).
● Zesde Vlaams intersectoraal akkoord van 30 maart 2021 voor de social -en non profitsectoren periode 2021-2025
Adviezen
● Het ontwerp werd besproken op het MAT van 28 april en gunstig geadviseerd
● Het ontwerp werd aan de vakbonden voorgelegd op 17 april met een gunstig advies van ACV en een gunstig advies van ACOD tot gevolg.
Argumentatie
● Medewerkers die onder het Via-6 akkoord vallen, hebben voortaan recht op de toekenning van een aaneensluitende vakantieperiode van minstens drie opeenvolgende weken tijdens het kalenderjaar, inclusief drie weekends die in die periode vallen.
● De bepalingen omtrent arbeidsongeschiktheid tijdens vakantiedagen moeten overeenkomstig de rechtspositieregeling aangepast worden in het arbeidsreglement.
Bijlagen
● wijzigingen arbeidsreglement
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De OCMW-raad keurt de wijziging arbeidsreglement voor het gemeente-en OCMW-personeel Holsbeek als bijlage goed.
Art. 2.
De wijziging arbeidsreglement wordt overgemaakt aan:
● de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg, Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten
● de personeelsleden
Art. 3.
Dit besluit wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Zitting van OCMW raad van 29 04 2025
Provisie geringe exploitatie-uitgaven
Juridische gronden
● Art. 272 van het Decreet Lokaal Bestuur
De raad bepaalt de voorwaarden voor de terbeschikkingstelling van provisies aan personeelsleden.
● Betalingen via provisies worden niet beschouwd als een girale betaling waarvoor steeds de dubbele handtekening vereist is van financieel directeur en algemeen directeur.
Argumentatie
● Een goede werking van het OCMW vereist dat bepaalde geringe exploitatie-uitgaven van dagelijks bestuur zonder uitstel kunnen gebeuren door de medewerker, dit is onmiddellijk aansluitend bij de levering of aankoop.
● Voorbeeld: autokeuring, aankoop huishoudartikelen, ... .
● Om veiligheids- en efficiëntieredenen wordt de provisie best ter beschikking gesteld via een bankkaart, eerder dan met cash.
BESLUIT
Eenparig
Enig artikel
De volgende voorwaarden worden gekoppeld aan de terbeschikkingstelling van een provisie aan de maatschappelijk werker die verantwoordelijk is voor het LOI en het diensthoofd welzijn en samenleven:
● de provisie wordt voor beide personen voorzien op een aparte bankrekening met bankkaart die niet negatief kan gaan
● aan een provisierekening is steeds één provisiehouder gekoppeld
● de provisiehouder is persoonlijk verantwoordelijk voor de ter beschikking gestelde gelden
● het maximale provisiebedrag bedraagt voor
○ LOI-uitgaven 250 euro en
○ uitgaven door het diensthoofd welzijn en samenleven 500 euro.
● provisies kunnen enkel gebruikt worden voor exploitatie-uitgaven van de eigen dienst waarvoor een goedgekeurd budget bestaat
● provisies mogen enkel worden aangewend voor de betaling van geringe exploitatie-uitgaven van dagelijks bestuur die zonder uitstel moeten gebeuren of die onmiddellijk moeten worden gedaan voor de goede werking van de dienst. Er mogen uitsluitend uitgaven via provisies gebeuren die niet de normale uitgavenprocedure kunnen volgen
● de provisiehouder houdt een uitgavenstaat bij
● elke uitgave moet gestaafd worden met een geldig verantwoordingsstuk (factuur, kasticket, e.d.)
● de provisiehouder geeft maandelijks de uitgavenstaat en de verantwoordingsstukken af op de financiële dienst van de gemeente
● indien de financieel directeur of zijn afgevaardigde van oordeel is dat de uitgaven niet overeenstemmen met de aanwending zoals bepaald in deze voorwaarden, dan maakt deze hiervan een verslag op dat wordt bezorgd aan de provisiehouder. Samen met de opmerkingen van de provisiehouder wordt dit verslag aan de algemeen directeur bezorgd. De algemeen directeur neemt een beslissing over de al dan niet aanvaarding van de gedane uitgave(n) via provisie
● de betalingen die de provisiehouder heeft verricht worden opgenomen in de boekhouding van de gemeente
● het saldo van de provisierekening wordt via een girale rekening aangevuld tot het origineel toegestane bedrag van de provisie
● wanneer een provisiehouder uit dienst treedt, moet hij een eindrekening opmaken en de bankkaart inleveren op de financiële dienst van de gemeente
● de provisiehouder ondertekent de procedure provisies inclusief de voorwaarden voor terbeschikkingstelling en de algemeen directeur houdt hier een klassement van bij.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.