NOTULEN VAN DE OCMW RAAD

Gemeente Holsbeek

Zitting van dinsdag 19 december 2023

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 20:00

 

Aanwezig:

Anne Van Goidsenhoven, voorzitter

Bram Van Baelen, burgemeester

Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, schepenen

Achille Claes, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Theys, Kim Donders, Robbe Dupont, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Jacques Toté, Tine Binnemans, raadsleden

Ria Verstraelen, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Katia Verheyen, Philip De Greef, raadsleden

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 19 12 2023

 

Samenwerkingsovereenkomst GBO - ELZ Leuven Noord - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Subsidieoproep van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Afdeling Welzijn en Samenleving van 29 augustus 2019 voor het realiseren van de functies en werkingsprincipes van een samenwerkingsverband GBO (geïntegreerd breed onthaal).

        Goedkeuring van de subsidie-aanvraag van GBO Leuven Noord door het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Afdeling Welzijn: beslissing secretaris-generaal dd. 26 mei 2020.

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van november 2019

        Het samenwerkingsverband krijgt voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025 jaarlijks een subsidie van 25.000 euro.

        Deze subsidie komt toe op rekening van het trekkend bestuur, zijnde het lokaal bestuur Holsbeek en wordt volgens een verdeelsleutel verdeeld onder de vijf deelnemende lokale besturen (Boortmeerbeek, Haacht, Holsbeek, Keerbergen en Tremelo): 2/6 van de subsidie blijft in Holsbeek, 1/6 gaat naar elk van de deelnemende lokale besturen. Het CAW en de DMW's krijgen geen budget.

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 mei 2022
Het GBO-samenwerkingsverband wordt uitgebreid met OCMW Rotselaar vanaf 1 juli 2022. De verdeelsleutel wordt aangepast: 2/7 van de subsidie blijft in Holsbeek, 1/7 gaat naar elk van de deelnemende lokale besturen.

        Mei 2023
Vraag van de stuurgroep GBO om niet langer de verdeelsleutel toe te passen, maar om met het totale subsidiebedrag een coördinator aan te stellen. Deze vraag werd besproken in een overleg met alle betrokken lokale besturen op 7 juni 2023.

        Overleg op 25 oktober 2023 met de voorzitter van ELZ Leuven Noord met betrekking tot de samenwerking van de GBO-werking in de ELZ-Leuven Noord voor de dienstjaren 2024 en 2025. De ELZ Leuven Noord stelt hierbij een deeltijds coördinator aan voor de werking van de GBO.

 

Feiten en context

        De lokale besturen zijn verplicht om de Vlaamse beleidsprioriteit geïntegreerd breed onthaal (GBO) vorm te geven. Het GBO betreft een samenwerkingsverband tussen minimaal drie kernactoren zijnde het lokaal bestuur, het CAW en de diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten en dit onder regie van de lokale besturen.

        Het GBO moet bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van het Lokaal Sociaal Beleid.

        Het GBO heeft een dubbel doel:

        zorgen voor een brede en herkenbare toegang tot hulp, met onder meer:

        hulp- en dienstverlening voldoet aan de principes bekend, bereikbaar, beschikbaar, begrijpbaar, betrouwbaar, betaalbaar en bruikbaar.

        iedereen heeft het recht om op een onafhankelijke en gelijkwaardige wijze gebruik te maken van de hulp- en dienstverlening

        goede doorverwijzing tussen de kernpartners van het GBO (dubbel onthaal vermijden) en naar derden

        onderbescherming tegen gaan, met onder meer:

        proactief, outreachend en aanklampend werken.

        automatische rechtentoekenning

        het optimaliseren van de kwaliteit van de hulp- en dienstverlening in het algemeen en van het onthaal in het bijzonder.

        preventief werken

        signaalfunctie naar het beleid

        Tijdens de periode 2020-2025 mag het GBO zich beperken tot een specifieke doelgroep. In het GBO Leuven Noord is gekozen voor de doelgroep kwetsbare gezinnen met kinderen in de lagere school.

        Na deze periode moeten de werkingsprincipes van het GBO geïntegreerd worden in de  onthaalwerking van de kernpartners.

        In de provincie Vlaams-Brabant is GBO Leuven Noord het enige samenwerkingsverband dat met een verdeelsleutel werkt, zonder coördinator.

        Geen enkele partner in het GBO is bereid om zelf een coördinator aan te stellen.

        De OCMW-raad van de andere gemeenten in het samenwerkingsverband (Haacht, Rotselaar, Tremelo, Boortmeerbeek, Keerbergen) keurden de pooling van de middelen reeds goed. Deze besturen hebben zich akkoord verklaard dat de subsidie die lokaal bestuur Holsbeek als trekkend bestuur deels (voor één zevende) doorstortte aan elk lokaal bestuur vanaf 1 januari 2024 niet meer doorgestort wordt.

 

Juridische gronden

        Omzendbrief KB/ABB 2019/4 betreffende de strategische meerjarenplanning 2020–2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids -en beheerscyclus.

        Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2018 betreffende de Vlaamse beleidsprioriteiten in het kader van lokaal sociaal beleid en de subsidiëring van samenwerkingsverbanden geïntegreerd breed onthaal.

        Besluit van de Vlaamse regering van 30 november 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid.

        Omzendbrief WVG 2018/01 van 26 oktober 2018 betreffende lokaal sociaal beleid.

        Decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid, artikel 9 tot en met artikel 11, §1.

        Het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd.

 

Argumentatie

        Het GBO heeft reeds van bij de start een goede samenwerking met de Eerstelijnszone. Het aanmeldformulier voor scholen is bijvoorbeeld opgenomen op de website van de eerstelijnszone.

        Het werkingsgebied van het GBO Leuven Noord en de ELZ Leuven Noord is volledig hetzelfde.

        De actoren uit het GBO-samenwerkingsverband (OCMW’s, DMW’s van de mutualiteiten en CAW) maken allemaal deel uit van de ELZ.

        De ELZ is net zoals de GBO een netwerkorganisatie: de ELZ op het vlak van zorg en welzijn, het GBO op het vlak van welzijn.

        De integratie in de ELZ kan het GBO versterken door een betere toegang tot welzijns- en zorg partners die kunnen optreden als toeleiders (bijv. huisartsen).

        Op dit moment neemt een stuurgroep de coördinatie waar van het GBO en de uitvoering van de taken wordt verdeeld onder de partners. De leden van de stuurgroep GBO (diensthoofden sociale diensten en vertegenwoordiger DMW en CAW) stellen vast dat er binnen de huidige samenwerking degelijk werk wordt geleverd, maar dat er te weinig trekkracht is om het actieplan uit te voeren.

        Om efficiënter te kunnen werken en meer te bereiken wil het GBO voor de resterende 2 jaar (2024 en 2025) de middelen gebruiken om via de ELZ een coördinator in te zetten. 

        De werkingsprincipes van het GBO moeten in deze periode van 2 jaar duurzaam geïntegreerd worden in de onthaalwerking van de kernpartners, teneinde ook na de subsidieperiode de werking zonder gemeentelijke bijdragen ook effectief te kunnen verder zetten. Met het oog op de verduurzaming van de GBO-werking moet er de laatste 2 jaar een versnelling hoger geschakeld worden. Met onder meer :

        Opvolging van de uitvoering van de afspraken gemaakt in de SG en werkgroep

        Betere werking van de werkgroep basiswerkers door af te stappen van het wisselende voorzitterschap

        Beter kenbaar maken van het aanmeldformulier bij toeleiders

        Uitbreiden van de toeleiders

        Verderzetting van de netwerkdag en opzetten van tussentijdse netwerkmomenten

        Andere acties opzetten om de samenwerkingsprincipes te realiseren

 

Bijlagen

        Samenwerkingsovereenkomst met ELZ Leuven Noord

        Actieplan GBO (met rapportering voor 2020, 2021 en 2022)

 

Financiële gevolgen

        Het volledige subsidiebedrag van 25.000 euro komt toe op rekening van het OCMW (O/BD 2 - actie 040205 - BV0986) en wordt in 2024 en 2025 integraal doorgestort aan de ELZ Leuven Noord.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De OCMW-raad keurt goed dat het GBO Leuven Noord een samenwerkingsovereenkomst aangaat met de ELZ Leuven Noord voor de coördinatie van het GBO Leuven Noord voor 2024 en 2025.

  

Art. 2.

De subsidie van 25.000 die Holsbeek als trekkend bestuur jaarlijks ontvangt, wordt niet langer verdeeld over de deelnemende lokale besturen (Rotselaar, Haacht, Tremelo, Keerbergen, Boortmeerbeek), maar wordt integraal doorgestort aan de ELZ Leuven Noord. Het besluit van de OCMW-raad 31 mei 2022 over de verdeling van de middelen over de deelnemende lokale besturen wordt hiermee opgeheven.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 19 12 2023

 

Hervorming roulatiesysteem gezinszorg en huishoudhulp - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        De wissel werd in 2013 door de raad voor maatschappelijk welzijn ingevoerd in de dienst huishoudhulp en de dienst gezinszorg.

        Besluit OCMW-raad 15 december 2020
De raad keurt het algemeen kader goed op basis waarvan het BCSD in individuele dossiers een uitzondering op het principe van de wissel kan goedkeuren.

 

Feiten en context

        De periodieke wissels huishoudhulp vonden inmiddels plaats in 2013, 2015, 2017, 2019 en 2021.

        De periodieke wissels in de dienst gezinszorg vonden inmiddels plaats in 2013, 2014, 2016, 2018 en 2020 en 2022.

        Bij de laatste wissels werden bij de dienst gezinszorg 18 uitzonderingen (12 volledig en 6 deels) toegestaan op 80 cliënten; bij de dienst huishoudhulp werden 43 uitzonderingen toegestaan op ongeveer 380 cliënten.

 

Juridische gronden

        beslissing OCMW raad van 29 april 2013 over de "invoering van een roulatiesysteem voor de thuiszorgdiensten”

        beslissing OCMW-raad van 17 november 2014 over de "bespreking roulatie dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg"

        beslissing OCMW-raad van 17 november 2014 over de "bespreking roulatie dienst huishoudhulp"

 

Argumentatie

        De 2-jaarlijkse wissel werd in 2013 ingevoerd met het doel:

        zware en minder zware posten op regelmatige basis af te wisselen tussen de thuiszorgwerkers

        cliënten te beschermen tegen oneigenlijk gedrag van een thuiszorgwerker en medewerkers te beschermen tegen oneigenlijk gedrag van een cliënt. Immers, als mensen lange tijd in een zorg- of hulpverleningsrelatie zitten, zonder dat daarbij andere personen aanwezig zijn, en met het perspectief dat deze een-op-een relatie nog lang (onbeperkt in tijd) zal duren, neemt de kans toe dat een van beide partijen zich niet aan de regels en afspraken houdt, en de andere partij daar niets over durft zeggen of het als normaal gaat beschouwen.

        De omgeving (extern) waarin we vandaag thuiszorg aanbieden is niet meer dezelfde als bij de invoering van de wissel en de werking van de diensten huishoudhulp en gezinszorg is sterk geëvolueerd (intern).

        Er zijn meer kwetsbare en eenzame mensen bij het cliënteel : doorverwijzing door de ziekenhuizen en huisartsen van meer kwetsbare gezinnen naar het OCMW, minder snel opname in het WZC waardoor de zorgzwaarte stijgt bij mensen die nog thuis wonen.

        Het nieuwe woonzorgdecreet brengt heel wat veranderingen met zich mee voor de dienst gezinszorg: veel uitgebreidere instrumenten om te gebruiken bij intake en jaarlijkse huisbezoeken, meer flexibiliteit (oa kortere hulpbeurten, avondwerk, weekendwerk), stimulans om te starten met wijkwerking.

        De dienst huishoudhulp volgt geen groeistrategie meer waardoor er nu aanzienlijk minder cliënten en huishoudhulpen zijn.

        Een nieuwe missie sluit aan op deze veranderingen in de zorg.

        Een meer flexibel wisselsysteem laat toe om meer zorg op maat te bieden en onze missie te realiseren.

        Zorg op maat en een flexibel wisselsysteem worden ondersteund door de volgende maatregelen die reeds in werking zijn of ingevoerd/versterkt gaan worden:

        Jaarlijkse huisbezoeken bij alle cliënten in de dienst gezinszorg en bij 25 cliënten in de dienst huishoudhulp. Bij die laatste ligt de focus op zorgbehoevenden die geen gebruik maken van andere thuiszorgdiensten van OCMW Holsbeek.

        Zeer frequent telefonisch contact tussen de celhoofden en de cliënten.

        Bij zwaar hulpbehoevende cliënten is er regelmatig contact met de mantelzorgers.

        We zetten in op vervangingen bij ziekte/afwezigheid van medewerkers.

        In de dienst gezinszorg worden bij meerdere hulpbeurten per week meerdere verzorgenden ingeschakeld om de continuïteit bij afwezigheid te vergemakkelijken.

        Er is een nauwe samenwerking tussen de dienst gezinszorg en de dienst huishoudhulp (en de andere thuiszorgdiensten) waarbij veel cliënten hulp krijgen uit beide diensten.

        Er worden regelmatig tevredenheidsbevragingen georganiseerd (2022: dienst huishoudhulp en 2023: dienst gezinszorg). Vanuit de regelgeving is het verplicht om dit 3-jaarlijks te organiseren in de dienst gezinszorg.

        In beide diensten worden regelmatig opleidingen georganiseerd, zowel praktische opleidingen (vb. EHBO) als opleiding rond veerkracht, integriteit…

        Er zijn in beide diensten maandelijkse werkvergaderingen met onder meer intervisie (dienst gezinszorg).

        De coaching- en feedbackgesprekken worden uitgebreid

        Jaarlijks coachinggesprek met elke medewerker in elke dienst volgens de cofee-procedure.

        Tijdens het coachinggesprek elke cliënt van de medewerker overlopen zodat er minder kans is dat problemen onder de radar blijven.

        Er zijn verzuimgesprekken en re-integratiegesprekken na een langdurige afwezigheid.

 

Bijlagen

        Visietekst: het promoten van warme zorg en de wissel 2.0

 

BESLUIT

Met 16 ja-stemmen van Anne Van Goidsenhoven, Bram Van Baelen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, Achille Claes, Pieter Coosemans, Kim Theys, Kim Donders, Robbe Dupont, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Jacques Toté en Tine Binnemans

3 onthoudingen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

 

Enig artikel.

De OCMW-raad keurt de tekst als bijlage met de nieuwe visie en de hervorming van de wissel goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van OCMW raad van 19 12 2023

 

Huishoudhulpen - maatregel koopkrachtverhoging - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques.

 

Feiten en context

        Om de dienstencheque-ondernemingen financieel te ondersteunen heeft de Vlaamse regering beslist om de tegemoetkoming voor dienstencheques ingediend voor prestaties geleverd in de maanden oktober en november 2023 te verhogen met 3,20 euro.

        Minstens 20% en maximaal 25% van de verhoogde tegemoetkoming van 3,20 euro moet besteed worden aan de verhoging van de koopkracht van de werknemer.

        De uitbetaling van de koopkrachtmaatregel gebeurt uiterlijk op 31 december 2023.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 december 2023 tot wijziging van artikel 8 van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques.

 

Adviezen

        Dit besluit werd via e-mail voorgelegd aan de vakbonden met een protocol van akkoord tot gevolg.

 

Argumentatie

        De overheidstegemoetkoming voor een dienstencheque ingediend voor prestaties geleverd in de maanden oktober en november 2023 wordt verhoogd met 3,20 euro, mits het dienstenchequebedrijf zich engageert om de voorwaarden (toekenning van 20% à 25% van 3,20 als koopkrachtmaatregel aan de medewerker en uitbetaling voor 31 december 2023) na te komen.

        Voorstel om 25% van de verhoogde tegemoetkoming van 3,20 euro per dienstencheque voor de maanden oktober en november uit te keren aan de dienstenchequemedewerkers van het OCMW onder de vorm van ecocheques.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Enig artikel.

De OCMW-raad keurt de koopkrachtverhoging goed voor de dienstenchequemedewerkers van het OCMW als volgt:

        er wordt 25% van de verhoogde tegemoetkoming van 3,20 euro per dienstencheque voor de maanden oktober en november uitgekeerd aan de dienstenchequemedewerkers van het OCMW onder de vorm van ecocheques.

        De uitbetaling van de koopkrachtmaatregel gebeurt uiterlijk op 31 december 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van OCMW raad van 19 12 2023

 

Rechtspositieregeling - wijziging - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 februari 2019 en latere wijzigingen

        De OCMW-raad stelt de RPR vast voor de maatschappelijk werkers op overeenkomstige wijze als deze voor het gemeentepersoneel.

        De OCMW-raad stelt de RPR vast voor:

        het voltallig personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels.

        Het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers op overeenkomstige wijze als deze voor het gemeentepersoneel, met uitzondering van de afwijkende bepalingen voor artikel 202, §1 en artikel 205, §1.

 

Feiten en context

        De huidige RPR Holsbeek voorziet dat een nieuwe medewerker bij in dienst treden

        alle diensten gepresteerd bij een andere overheid dan het eigen bestuur mag meenemen voor de bepaling van de administratieve anciënniteiten (graad - niveau - dienstanciënniteit)

        maximum 8 jaar relevante beroepservaring uit de privésector of als zelfstandige kan inbrengen voor de bepaling van de startanciënniteit

        Het nieuwe Vlaamse rechtspositiebesluit laat de lokale besturen veel meer vrijheid in het bepalen van de beroepservaring die mag meegenomen worden voor het bepalen van de startanciënniteit. De enige voorwaarde die nog geldt is dat die beroepservaring relevant moet zijn voor uitoefening van de functie waarin het personeelslid aangesteld wordt. Ongeacht of die ervaring is opgedaan in overheidsdienst, of in de privésector of als zelfstandige.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.

 

Adviezen

        Het ontwerp werd besproken op het MAT van 6 november en gunstig geadviseerd.

        Het ontwerp werd voorgelegd aan het HOC/BOC van 24 november met een protocol van gedeeltelijk akkoord /  gedeeltelijk niet akkoord tot gevolg.

 

Argumentatie

        De moeilijke arbeidsmarkt, met de aanhoudende strijd om het aantrekken van nieuw talent, maakt dat het lokaal bestuur Holsbeek zijn anciënniteitsregels bij aanvang van de carrière moet evalueren.

        Niet alleen het aantrekken van nieuw talent is nodig, tevens lijkt het maar billijk dat we ook de medewerkers die reeds in dienst zijn en van wie de beroepservaring bij aanvang van de tewerkstelling op 8 jaar werd afgetopt, ook de kans geven om bijkomende relevante startanciënniteit te bewijzen.

        Bij de nieuwe regeling zal er een plafond aan meeneembare relevante beroepservaring / startanciënniteit gelden van 15 jaar.

        Voor de niveaus A en B kan de aanstellende overheid bij het vacant verklaren bepalen dat de relevante beroepservaring voor maximum 20 jaar kan worden meegenomen.

 

Bijlagen

        wijzigingen RPR

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De OCMW-raad keurt de bij deze beslissing gevoegde aanpassingen aan de RPR Holsbeek goed.

 

Art. 2.

Dit besluit wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Punt bijlagen/links rechtspositieregelingholsbeek_aanpassingen112023_anciënniteit.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van OCMW raad van 19 12 2023

 

Arbeidsreglement - wijzigingen - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van de OCMW-raad  van 23 november 2021 en latere wijzigingen
De raad keurt het arbeidsreglement en de bijlagen goed voor het gemeente-en OCMW-personeel.

 

Juridische gronden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, en latere wijzigingen (o.a. wet van 18 december 2002).

 

Adviezen

        Het gunstig advies van het MAT van 6 november 2023.

        Het ontwerp werd voorgelegd aan het HOC/BOC van 24 november met een protocol van akkoord tot gevolg.

 

Argumentatie

        Het arbeidsreglement en de bijlagen hiervan worden regelmatig geactualiseerd. Welke aanpassingen liggen nu voor :

        bijlage 5: update van de contactgegevens van een aantal instanties, vnl. van de contactpersonen PBW en EDPB

        bijlage 11: de regelgeving rond re-integratie van langdurig zieke medewerkers is gewijzigd. De bijlage wordt aangepast overeenkomstig de nieuwe regelgeving.

        bijlage 15: de aankoopprijs van een dienstgebonden mobiel toestel en de onkostenvergoeding voor een functiegebonden mobiel toestel wordt verhoogd van 150 naar 180 euro.

 

Bijlagen

        wijzigingen arbeidsreglement

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De OCMW-raad keurt de wijzigingen aan de bijlagen bij het arbeidsreglement goed voor het OCMW-personeel Holsbeek, conform de documenten als bijlage bij dit besluit.

 

Art. 2.

De wijzigingen aan de bijlagen van het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan:

        de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg, Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten

        de personeelsleden

 

Art. 3.

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Punt bijlagen/links bijlage_5_inspectiediensten-wijziging.pdf Download
bijlage11_re-integratie.pdf Download
Bijlage15_GSM-wijziging.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van OCMW raad van 19 12 2023

 

Herziening meerjarenplan - deel OCMW - vaststelling

 

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 17 december 2019

 De raad keurt het meerjarenplan 2020-2025 goed.

        Raadsbesluit van 8 september 2020

 De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.

        Raadsbesluit van 15 december 2020

 De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.

        Raadsbesluit van 14 september 2021

 De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.

        Raadsbesluit van 21 december 2021

 De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.

        Raadsbesluit van 13 september 2022

 De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.

        Raadsbesluit van 20 december 2022

 De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.

        Raadsbesluit van12 september 2023

 De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.

        E-mail van 4 december 2023 aan de raadsleden.

 Het beleidsrapport herziening meerjarenplan 2020-2025 met de toelichting wordt in ontwerp  meegedeeld aan de raadsleden. De documentatiebundel ligt vanaf dan ter inzage op het

 gemeentesecretariaat.

 

Feiten en context

        In de BBC wordt de beleids- en financiële planning opgemaakt vanuit een meerjarig perspectief. Het meerjarenplan vormt de basis voor het beleid van het bestuur gedurende de hele beleidsperiode.

        Gemeente en OCMW hebben één geïntegreerd meerjarenplan, maar omdat het 2 afzonderlijke rechtspersonen zijn hebben zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad een eigen bevoegdheid bij de vaststelling van (de herziening) ervan:

        De OCMW-raad stelt zijn deel van het (herziene) meerjarenplan vast

        De gemeenteraad stelt zijn deel van het (herziene) meerjarenplan vas

        De gemeenteraad keurt het deel van het (herziene) meerjarenplan dat de OCMW-raad heeft vastgesteld goed, waardoor het (herziene) meerjarenplan definitief is vastgesteld.

        Het beleidsrapport herziening meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit 3 delen :

        de strategische nota met een omschrijving van de verwachte uitgaven en ontvangsten

        voor elk van de 4 prioritaire actieplannen

        voor het totaal van de niet prioritaire actieplannen

        de financiële nota met

        het financieel doelstellingenplan

        de staat van het financieel evenwicht

        het overzicht van de kredieten (apart voor de OCMW-werking en de gemeentewerking)

        de toelichting met een motivering

 

 

Juridische gronden

        Artikelen 249 t.e.m. 259 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2019
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed.

        Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC)

        Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC)

        Omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025

 

Adviezen

        Gunstig advies van het managementteam van 4 december 2023.

 

Argumentatie

        De herziening meerjarenplan 2020-2026 is financieel in evenwicht, want het voldoet aan volgende 2 voorwaarden :

        het geraamd budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief (toestandsevenwicht)

        de geraamde autofinancieringsmarge voor 2025 is minstens gelijk aan nul (structureel evenwicht)

 

Bijlagen

        Beleidsnota

        Toelichting

        Documentatie meerjarenplan

        ODAA

 

BESLUIT

Met 16 ja-stemmen van Anne Van Goidsenhoven, Bram Van Baelen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, Achille Claes, Pieter Coosemans, Kim Theys, Kim Donders, Robbe Dupont, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Jacques Toté en Tine Binnemans

3 onthoudingen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

 

Artikel 1.

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de herziening meerjarenplan 2020-2025, als bijlage bij dit besluit, vast met betrekking tot zijn deel.

 

Art. 2.

Dit besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Punt bijlagen/links Documentatie_hzg8MJP_def.pdf Download
ODAA_overzicht_doelstellingen__actieplannen_en_acties_2023_11_23_15_20_57.pdf Download
Beleidsnota_hzg8MJP_def.pdf Download
Toelichting_hzg8MJP_def.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 19 12 2023

 

Organisatiebeheersing - rapport 2023 - kennisneming

 

 

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2024