Zitting van GRD van 25 02 2025
Verkiezing leden politieraad
Zitting van GRD van 25 02 2025
Mededeling raadslid
Zitting van GRD van 25 02 2025
Tijdelijke afwezigheid voorzitter
Zitting van GRD van 25 02 2025
Interleuven - algemene vergadering 19 maart 2025 - goedkeuring agenda - bepaling mandaat
Voorgeschiedenis
● Uitnodiging van 17 januari 2025 van Interleuven voor de algemene vergadering van 19 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.
Feiten en context
● De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Interleuven.
● De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.
● Op 19 maart 2025 houdt Interleuven een algemene vergadering met volgende agendapunten:
○ Samenstelling van het bureau
○ Goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 11 december 2024
○ Benoeming bestuurders cfr. art. 18 van de statuten
○ Benoeming deelnemers met raadgevende stem cfr. art. 21 van de statuten
Juridische gronden
● Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Argumentatie
● Voor de algemene vergadering van 19 maart 2025 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad geeft de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Interleuven van 19 maart 2025 een mandaat om alle agendapunten goed te keuren.
Art. 2.
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:
● gemeentelijke vertegenwoordiger
● directiesecretariaat@interleuven.be
Zitting van GRD van 25 02 2025
Hofheide - bijzondere algemene vergadering - 26 maart 2025 - goedkeuring agenda - bepaling mandaat
Voorgeschiedenis
● Uitnodiging van 30 januari 2025 van Hofheide voor de bijzondere algemene vergadering van 26 maart 2025, met agenda en bijlage
Feiten en context
● De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Hofheide.
● De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.
● Op 26 maart 2025 houdt Hofheide een bijzondere algemene vergadering met volgende agendapunten:
○ Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 20 november 2024
○ Kennisname voordrachten bestuurders en bestuurder met raadgevende stem
○ Benoeming van de bestuurders en bestuurder met raadgevende stem
○ Bepaling presentiegelden bestuurders
Juridische gronden
● Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
● De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Argumentatie
● Voor de bijzondere algemene vergadering van 26 maart 2025 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad geeft de gemeentelijke vertegenwoordiger op de bijzondere algemene vergadering van Hofheide van 26 maart 2025 een mandaat om alle agendapunten goed te keuren.
Art. 2.
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:
● Ann.Van.Staey@hofheide.be
● gemeentelijke vertegenwoordiger
Zitting van GRD van 25 02 2025
IGO - voordracht kandidaat bestuurder
Voorgeschiedenis
● Gemeenteraadsbesluit van 21 januari 2025 houdende 'IGO - bijzondere algemene vergadering 21 maart 2025 - goedkeuring agenda - aanduiding vertegenwoordigers zittingsperiode - bepaling mandaat'
De gemeenteraad draagt in art. 4 van dit besluit raadslid Conny Deroost voor als kandidaat bestuurder voor de raad van bestuur van
○ IGO div
○ IGO-W vzw
en dit voor de volledige zittingsperiode 2025-2030.
Feiten en context
● De gemeente Holsbeek neemt deel in de dienstverlenende vereniging IGO.
● De agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGO op 21 maart 2025, -zoals reeds goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 januari 2025-, omvat o.a. de benoeming van de leden van de raden van bestuur van IGO div en van IGO-W vzw.
● volgens art. 16 van de statuten van Igo kan de cluster van gemeenten Lubbeek/Holsbeek één kandidaat bestuurder voordragen voor IGO div en IGO-W vzw.
● Op de gemeenteraad van 21 januari 2025 waren de onderhandelingen tussen de gemeente Lubbeek en Holsbeek m.b.t. deze voordracht nog niet helemaal afgerond. De gemeente Holsbeek had daarom beslist om reeds een eigen kandidaat bestuurder voor te dragen, in afwachting van het definitieve akkoord met Lubbeek.
Juridische gronden
● Art. 434 t.e.m. 441 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Argumentatie
● Binnen de eerste 3 maanden van het jaar volgend op de gemeenteraadsverkiezingen moet in een dienstverlenende vereniging een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot de gehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan.
● De raad van bestuur van een dienstverlenende vereniging kan nog slechts maximaal 15 leden tellen. Ingevolge art. 16 van de statuten van IGO kan de cluster van gemeenten Lubbeek/Holsbeek samen één kandidaat bestuurder voordragen.
● De bestuurders worden op voordracht van de deelnemers en bij geheime stemming benoemd door de algemene vergadering.
● Met de gemeente Lubbeek werd afgesproken om als kandidaat bestuurder voor IGO div en IGO-W vzw een raadslid af te vaardigen van
○ de gemeente Lubbeek voor de periode 2025-2027
○ de gemeente Holsbeek voor de periode 2028-2030
● Het artikel 4 van het gemeenteraadsbesluit van 21 januari 2025 moet in deze zin worden aangepast.
BESLUIT
Artikel 1.
De gemeenteraad beslist om het artikel 4 in het gemeenteraadsbesluit van 21 januari 2025 'IGO - bijzondere algemene vergadering 21 maart 2025 - goedkeuring agenda - aanduiding vertegenwoordigers zittingsperiode - bepaling mandaat' op te heffen en integraal te vervangen door wat hieronder volgt onder artikel 2 van voorliggend besluit.
Art. 2.
Bij geheime stemming, met 20 stemmen voor en 1 neen-stem , draagt de gemeenteraad van Holsbeek Gilberte Muls, raadslid in de gemeente Lubbeek, voor als kandidaat bestuurder voor de raad van bestuur van IGO div voor de periode 2025-2027.
Bij geheime stemming, met 20 stemmen voor en 1 neen-stem, draagt de gemeenteraad van Holsbeek, Conny Deroost, raadslid in de gemeente Holsbeek, voor als kandidaat bestuur voor de raad van bestuur van IGO div voor de periode 2028-2030.
De vertegenwoordigers die aldus voorgedragen worden, worden eveneens voorgedragen als bestuurder van IGO-W vzw.
Art. 3.
In art. 2 van het voormelde gemeenteraadsbesluit van 21 januari 2025 werd Conny Deroost aangeduid als gemeentelijk afgevaardigde in de algemene vergaderingen van IGO. Katia Verheyen werd aangeduid als plaatsvervanger.
Zodra Conny Deroost haar mandaat als bestuurder kan opnemen in 2028, wordt Katia Verheyen de gemeentelijk afgevaardigde in de algemene vergaderingen van IGO voor de rest van de zittingsperiode. Katia Verheyen werd reeds als plaatsvervanger aangeduid in het
gemeenteraadsbesluit van 21 januari 2025.
André Sibbald Hans Eyssen Jana De Rijck Anne Van Goidsenhoven Conny Deroost Ann Spaepen Rudy Janssens Nele Barthier Stijn Den Tempst Kim Theys Marc Van Looy Achille Claes Zeger Jespers Tine Binnemans Suzy Vanderheyden Katia Verheyen Ria Verstraelen Bram Van Baelen Filip Lefebre Anja Peeten Karel Jacobs Sabine Wyns André Sibbald Hans Eyssen Jana De Rijck Anne Van Goidsenhoven Conny Deroost Ann Spaepen Rudy Janssens Nele Barthier Stijn Den Tempst Kim Theys Marc Van Looy Achille Claes Zeger Jespers Tine Binnemans Suzy Vanderheyden Katia Verheyen Bram Van Baelen Filip Lefebre Anja Peeten Karel Jacobs Sabine Wyns Achille Claes Bram Van Baelen Rudy Janssens André Sibbald Kim Theys Conny Deroost Tine Binnemans Karel Jacobs Anne Van Goidsenhoven Ann Spaepen Suzy Vanderheyden Marc Van Looy Katia Verheyen Zeger Jespers Hans Eyssen Jana De Rijck Nele Barthier Anja Peeten Stijn Den Tempst Filip Lefebre Sabine Wyns aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van GRD van 25 02 2025
IGO - voordracht deskundigen raad van bestuur
Voorgeschiedenis
● E-mail 20 december 2024 van IGO met uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering van 21 maart 2025. Op deze agenda o.a. de benoeming van de 5 deskundigen voor de raad van bestuur.
Feiten en context
● De maatschappelijke zetel van IGO is gevestigd te Holsbeek.
Juridische gronden
● Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● Art. 16 van de statuten van IGO
Dit artikel bepaalt o.a. dat bestuurders zich kunnen laten bijstaan door deskundigen die na gezamenlijk overleg worden voorgedragen door de gemeente waar de zetel gevestigd is, en worden benoemd door de gemeentelijke vertegenwoordigers op de algemene vergadering. De deskundigen maken geen deel uit van de raad van bestuur, maar ze kunnen de vergaderingen van alle organen bijwonen en alle documenten opvragen. Hun vergoeding valt ten laste van de vereniging.
● Instructies van IGO m.b.t. de invulling van de bestuursmandaten.
○ Er zijn 5 mandaten voor deskundigen in de Raad van Bestuur.
○ De deskundigen worden voorgedragen door de gemeente waar de zetel van Igo gevestigd is (i.c. Holsbeek). In het verleden waren steeds een gemeentesecretaris en een OCMW-secretaris lid van de raad van bestuur als deskundige.
○ IGO geeft aan voor deze beleidsperiode graag twee algemeen directeuren als deskundige in de raad van bestuur te hebben.
Argumentatie
● Er kunnen maximaal 5 deskundigen benoemd worden in de raad van bestuur van IGO.
● IGO geeft aan graag 2 algemeen directeuren als deskundige in de raad van bestuur op te nemen.
● Bevraging van de algemeen directeuren arrondissement Leuven naar kandidaat deskundigen in de raad van bestuur van IGO.
Op voorstel van de algemeen directeuren van de vennoten van IGO worden Wim Vandenbroeck (AD Tremelo) en Bruno Claes (AD Scherpenheuvel-Zichem) voorgedragen als deskundigen in de raad van bestuur van IGO.
● De gemeenteraad van Holsbeek mag nog 3 bijkomende personen voordragen als deskundige in de raad van bestuur van IGO. 3 personen stellen zich hiervoor kandidaat
○ Hugo Simoens is thans gemeenteraadslid in Lubbeek en
■ heeft bestuurservaring als OCMW-voorzitter en schepen van senioren, gezondheid, welzijn en gelijke kansen, en als eerste schepen.
■ was al lid van de raad van bestuur van IGO in de periode 2019 tot 2022
■ zetelt momenteel reeds als deskundige in de raad van bestuur van IGO sinds december 2023.
○ Dirk Claes heeft een ruime bestuurservaring
■ als voormalig burgemeester van Rotselaar en volksvertegenwoordiger
■ en zetelt momenteel ook als deskundige in de raad van bestuur van IGO in de zittingsperiode 2019-2024
○ Eric Persoons is reeds 24 jaar raadgever in de raad van bestuur van IGO en kent de werking van IGO en de noden van een lokaal bestuur rond een goede samenwerking goed :
■ Eric zetelde als deskundige in de raad van bestuur van IGO sinds 2000, eerst als OCMW-secretaris van Haacht en sinds 2019 als adjunct-algemeen directeur van deze gemeente
■ momenteel neemt hij het mandaat van lid van het BCSD in Haacht op. Hij kan tevens zijn deskundigheid inbrengen als secretaris van de kerkfabrieken Haacht. Als lid van de raad van bestuur van vzw Mobiel probeert hij tot synergieën te komen in de samenwerking met Igo.
Bijlage
● Samenstelling raad van bestuur IGO
BESLUIT
Met 15 ja-stemmen van Marc Van Looy, Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost en André Sibbald
6 onthoudingen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck en Filip Lefebre
Artikel 1.
De gemeenteraad draagt volgende personen voor als deskundigen voor de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGO
● Wim Vandenbroeck, algemeen directeur Tremelo
● Bruno Claes, algemeen directeur Scherpenheuvel-Zichem
● volgende 3 personen die hebben aangegeven hun engagement als deskundige in de raad van bestuur van IGO ook in de zittingsperiode 2025-2030 te willen blijven opnemen
○ Hugo Simoens
○ Dirk Claes
○ Eric Persoons
Art. 2.
Indien de buitengewone algemene vergadering van 21 maart 2025 overgaat tot effectieve benoeming, blijven de bovenvermelde personen deskundigen in de raad van bestuur van IGS IGO tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Prolocus - aanduiding gemeentelijk vertegenwoordiger - zittingsperiode 2025-2030
Voorgeschiedenis
● De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024
● De installatievergadering van de gemeenteraad van 3 december 2024
Feiten en context
● De gemeentelijk vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen moeten opnieuw aangeduid worden voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en de rechtspersonen waarvan de gemeente lid is bij aanvang van de zittingsperiode.
Juridische gronden
● Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
● De mondelinge voordracht van kandidaten tijdens de gemeenteraad.
BESLUIT
Artikel 1.
Bij geheime stemming, met 19 stemmen voor, 1 voor Bram Van Baelen en 1 onthouding, duidt de gemeenteraad Hans Eyssen aan om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van OFP Prolocus tijdens de volledige gemeentelijke legislatuur 2025-2030.
Bij geheime stemming met 20 stemmen voor en 1 onthouding wordt Bram Van Baelen aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Art. 2.
De gemeenteraad geeft de vertegenwoordiger de nodige volmachten om de gemeente te vertegenwoordigen en om in naam van de gemeente te handelen.
Zitting van GRD van 25 02 2025
VVOG - aanduiding vertegenwoordiger - zittingsperiode 2025-2030
Voorgeschiedenis
● 21 september 2023
Het college van burgemeester en schepenen keurt het lidmaatschap goed van de VVOG.
● De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024
● De installatievergadering van de gemeenteraad van 3 december 2024
Feiten en context
● De gemeentelijk vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen moeten opnieuw aangeduid worden voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en de rechtspersonen waarvan de gemeente lid is bij aanvang van de zittingsperiode.
Juridische gronden
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
● De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen worden aangeduid voor de volledige duur van de gemeentelijke legislatuur.
● De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke algemene vergadering.
BESLUIT
Artikel 1.
Bij geheime stemming, met 19 stemmen voor en 2 stemmen voor Anja Peeten duidt de gemeenteraad Zeger Jespers aan als vertegenwoordiger van de gemeente Holsbeek op de (buitengewone) algemene vergaderingen van VVOG tijdens de volledige gemeentelijke legislatuur 2025-2030.
Bij geheime stemming met 21 stemmen voor wordt Karel Jacobs aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Art. 2.
Dit besluit wordt voor kennisneming overgemaakt aan:
● gemeentelijke vertegenwoordiger
● info@vvog.info
Zitting van GRD van 25 02 2025
Erfgoedstichting - aanduiding gemeentelijk vertegenwoordiger structurele adviescommissie - zittingsperiode 2025-2030
Voorgeschiedenis
● De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024
● De installatievergadering van de gemeenteraad van 3 december 2024
Feiten en context
● Als lokaal bestuur aangesloten bij ERF kan gemeente Holsbeek één persoon (burgemeester, schepen of vertegenwoordiger) afvaardigen als vaste vertegenwoordiger en beschikt het over één stem bij de beslissing over projecten.
Juridische gronden
● Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
● De mondelinge voordracht van kandidaten tijdens de gemeenteraad.
BESLUIT
Artikel 1.
Bij geheime stemming met 17 stemmen voor, 1 onthouding, 1 stem voor Sabine Wyns en 2 stemmen voor Anja Peeten, besluit de gemeenteraadomRudy Janssens af te vaardigen naar de structurele adviescommissie van Erfgoedstichting Vlaams-Brabant stichting van openbaar nut en dit voor de volledige gemeentelijke legislatuur 2025-2030.
Art. 2.
De gemeenteraad geeft de vertegenwoordiger de nodige volmachten om de gemeente te vertegenwoordigen en om in naam van de gemeente te handelen.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2023
De gemeenteraad stelt het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vast.
Feiten en context
● Minstens bij de aanvang van een nieuwe zittingsperiode moet de gemeenteraad zijn huishoudelijk reglement opnieuw vaststellen.
Juridische gronden
● Art. 38 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over :
○ de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen.
○ de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken.
○ de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt.
○ de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert.
○ de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
○ de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden.
○ de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties.
○ de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend.
○ de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.
○ de keuze om digitaal of hybride te vergaderen en de wijze waarop.
○ de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de gemeenteraad digitaal kan vergaderen, als het huishoudelijk reglement de mogelijkheid van digitaal vergaderen opneemt.
○ de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de gemeenteraad hybride kan vergaderen, als het huishoudelijk reglement de mogelijkheid van hybride vergaderen opneemt.
De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.
Argumentatie
● het voorliggend ontwerpreglement van de gemeenteraad houdt o.a. rekening met de bepalingen van art. 38 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, dat meerdere malen werd herzien waaronder een laatste keer op 29 maart 2023.
Bijlagen
● huishoudelijk reglement van de gemeenteraad_versie20250225
2 amendementen ingediend door raadslid Anja Peeten, namens de Groen-fractie
Voorstel van amendement 1
Voorstel tot aanpassing van artikel 10, §1 HHR
De voorliggende tekst
"De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.
Werkdocumenten die zich nog in fase van voorbereiding, ontwerp of studie bevinden, maken geen voorwerp uit van het inzagerecht."
wijzigen in volgende tekst
"De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen. De dossiers bevatten alle stukken die rechtstreeks tot het voorstel hebben geleid.
Werkdocumenten die zich nog in fase van voorbereiding, ontwerp of studie bevinden, maken geen voorwerp uit van het inzagerecht. Deze werkdocumenten kunnen wel relevant zijn voor een bespreking in een raadscommissie. Op vraag van een raadslid kunnen ze daar besproken worden."
Voorstel van amendement 2
Voorstel tot aanpassing van artikel 36, §7 HHR
De voorliggende tekst
"De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen.
De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. ..."
wijzigen in volgende tekst
"De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. Indien dit gebeurt, dient de voorzitter de commissie voor de volgende gemeenteraad bijeen te roepen.
De oproepingsbrief wordt ten minste 8 dagen voor de dag van de vergadering aan alle raadsleden bezorgd via e-mail. De documenten worden elektronisch ter beschikking gesteld via het notulenbeheersysteem of per mail. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag en het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat de voorstellen van beslissingen. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. ..."
Amendement ingediend door Hans Eyssen, namens de fractie Team Holsbeek
Voorstel van amendement 3
Voorstel tot aanpassing van artikel 36, §7 HHR
De voorliggende tekst
"De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen.
De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webtoepassing van de gemeente. ..."
wijzigen in volgende tekst
"De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief wordt tenminste 6 dagen voor de dag van de vergadering aan alle raadsleden bezorgd via e-mail. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag en het tijdstip en de agenda van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webtoepassing van de gemeente. ..."
6 amendementen ingediend door raadslid Nele Barthier, namens de N-VA-fractie
Voorstel van amendement 4
Toevoeging van de volgende uitzonderlijke omstandigheid in artikel art. 4, §1 HHR (hybride vergaderen).
"Een raadslid, dat wil deelnemen aan de vergadering maar dat niet kan omdat hij/zij door een arts in quarantaine is geplaatst wegens uitzonderlijke medische redenen. Het raadslid richt het verzoek via e-mail aan de algemeen directeur en de raadsvoorzitter."
Voorstel van amendement 5
Voorstel tot aanpassing van art. 8, §2 HHR
De voorliggende tekst
"Elke belangstellende inwoner of lokale perscorrespondent kan op verzoek de agenda en de notulen van de gemeenteraad per e-mail ontvangen."
wijzigen in volgende tekst
"Elke belangstellende inwoner of lokale perscorrespondent kan op verzoek de agenda, de notulen en het zittingsverslag (audio-opname) van de gemeenteraad per e-mail ontvangen."
Voorstel van amendement 6
Voorstel tot aanpassing van art. 9, §1 HHR
Het woord “audioverslag” in art. 9 §1 vervangen door “audio-opname”
Voorstel tot aanpassing van art. 32, §4
De voorliggende tekst
"Tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad mogen geen audio- of audiovisuele opnames worden gemaakt, behalve door wie verantwoordelijk is voor het opmaken van de notulen en het zittingsverslag."
wijzigen in volgende tekst
"Tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad mogen geen audio- of audiovisuele opnames worden gemaakt, behalve deze voor het zittingsverslag."
Voorstel van amendement 7
Voorstel tot aanpassing van art. 33, §3 van het HHR
Toevoegen van volgende zin :
"Het zittingsverslag (audio-opname) wordt samen met de notulen actief openbaar gemaakt via de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente."
Voorstel van amendement 8
Voorstel tot aanpassing van art. 18 HHR
De voorliggende tekst
"Een amendement is een voorstel tot wijziging van de voorgestelde beslissing bij een agendapunt, zonder dat de voorgestelde beslissing daardoor fundamenteel verandert. Wordt er twijfel geuit of het wel gaat om een amendement of een nieuw agendapunt, dan beslist de raad of het om een amendement gaat. Meent de raad dat dit niet het geval is, dan wordt het ingediende amendement als onbestaande beschouwd."
wijzigen in volgende tekst
"Een amendement is een voorstel tot wijziging van de voorgestelde beslissing bij een agendapunt."
Voorstel van amendement 9
Voorstel tot aanpassing van art. 29 HHR
De voorliggende tekst
"Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.
De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje. Voor de geheime stemming waarvoor alle raadsleden kandidaat kunnen zijn, stemmen de raadsleden door het noteren van een naam op het stembriefje.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan."
wijzigen in volgende tekst
"Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.
Indien er voor een geheime stemming slechts één persoon kandidaat is, dan stemmen de raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.
Voor de geheime stemming, waarvoor er meerdere kandidaten zijn, stemmen de raadsleden door het noteren van een naam op het stembriefje of door zich te onthouden. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan."
De toelichting bij elk van deze 9 amendementen, en de bespreking ervan, zijn integraal opgenomen
in het zittingsverslag (audio-opname) van deze zitting.
BESLUIT
stemming over amendement 1
met 8 ja-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Kim Theys, André Sibbald, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck, Filip Lefebre
en 13 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 2
met 6 ja-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck, Filip Lefebre
en 15 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 3
met 15 ja-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Marc Van Looy en
6 neen-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck, Filip Lefebre
is dit amendement aangenomen
stemming over amendement 4
met 6 ja-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck, Filip Lefebre
en 15 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 5
met 3 ja-stemmen van Sabine Wyns, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
en 18 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Anja Peeten, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Jana De Rijck, Filip Lefebre en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 6
dit amendement wordt eenparig aangenomen
stemming over amendement 7
met 3 ja-stemmen van Sabine Wyns, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
en 18 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Anja Peeten, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Jana De Rijck, Filip Lefebre en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 8
dit amendement wordt eenparig verworpen
stemming over amendement 9
met 3 ja-stemmen van Sabine Wyns, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
en 18 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Anja Peeten, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Jana De Rijck, Filip Lefebre en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over het geheel, incl. de aanvaarde amendementen 3 en 6
met 15 ja-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Marc Van Looy en
6 onthoudingen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck en Filip Lefebre
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement, als bijlage bij dit besluit, goed.
Art. 2.
Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2025.
Het heft met ingang van die datum het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2023 tot wijziging van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad op.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Dagelijks bestuur overheidsopdrachten - begripsbepaling
Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
De gemeenteraad bepaalt het begrip dagelijks bestuur in het kader van de vaststelling van overheidsopdrachten.
Feiten en context
● In beginsel is de raad bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingswijze van opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en voor het vaststellen van de voorwaarden van de opdracht.
● Een uitzondering hierop zijn de opdrachten van 'dagelijks bestuur'. Deze opdrachten vallen rechtstreeks onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen, met de mogelijkheid van delegatie aan de algemeen directeur.
● Het is aan de raad om te bepalen wat onder het begrip 'dagelijks bestuur' moet worden verstaan.
Juridische gronden
● Art. 56, §3, 5° Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financieel beheer van de gemeente, onverminderd de bevoegdheden van de gemeenteraad.
● Art. 41, 10° Decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van
○ de plaatsingsprocedure
○ de voorwaarden van overheidsopdrachten.
● Art. 41, 10°, a, art. 56, §3, 5° en 57, 3de lid van het Decreet lokaal bestuur
De opdrachten van 'dagelijks bestuur' vallen rechtstreeks onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.
● Art. 41, 8° Decreet lokaal bestuur
Het is aan de raad om te bepalen wat onder het begrip 'dagelijks bestuur' moet worden verstaan.
● De wet op de overheidsopdrachten van 17 juni 2016, in werking sedert 30 juni 2017
Deze wetgeving legt o.a. nieuwe drempelbedragen vast voor het gebruik van bepaalde aanbestedingsprocedures. Zo ligt de drempel om toe te wijzen op basis van een aangenomen factuur op 30.000 euro.
Argumentatie
● Met het oog op de eenheid in werking van het gemeente- en OCMW-bestuur is het wenselijk, om bij de start van een nieuwe zittingsperiode de inhoud van het begrip 'dagelijks bestuur' eenvormig te regelen.
● Het is wenselijk dat het college van burgemeester en schepenen over opdrachten van 'dagelijks bestuur' kan beslissen met het oog op de continuïteit en de vlotte werking van de gemeentelijke diensten. Met de invulling van het begrip 'dagelijks bestuur' geeft de gemeenteraad zo een werkbare inhoud aan de wijze waarop het bestuur de bevoegdheid inzake financieel beheer en de uitvoering van overheidsopdrachten efficiënt kan uitoefenen.
● Het is wenselijk om het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019 te herzien in functie van de grensbedragen, zoals opgenomen in de wetgeving op de overheidsopdrachten. Sedert 30 juni 2017 is het o.a. toegelaten om overheidsopdrachten te voeren onder het principe van de aangenomen factuur voor bedragen tot 30.000 euro, excl. btw.
● Voor een vlotte dagelijkse werking van het bestuur is het wenselijk dat het college van burgemeester en schepenen de voorwaarden en de wijze van gunnen kan beslissen voor alle verrichtingen van het exploitatiebudget.
● Verrichtingen met het investeringsbudget worden als minder voor de hand liggend beschouwd. Daarom lijkt het aangewezen voor verrichtingen als dagelijks bestuur een grensbedrag te bepalen op 30.000 euro (excl. btw).
● De uitvoering van een overheidsopdracht kan, zelfs zonder dat er bewust wijzigingen worden aangebracht, aanleiding geven tot overschrijding van de goedgekeurde raming. Het orgaan, bevoegd voor de uitvoering van de opdracht, moet dan de nodige beslissingsbevoegdheid hebben om de vlotte en efficiënte uitvoering van de opdracht niet in het gedrang te brengen.
● Bij de uitvoering van financiële dienstenopdrachten kunnen er zich wijzigingen aan de uitvoering van de opdracht opdringen, waarover er op korte termijn moet beslist worden. Ook omdat deze wijzigingen een financiële impact kunnen hebben. Het is niet werkbaar om voor elke kleine aanpassing aan dit financieel beheer de gemeenteraad om een beslissing te verzoeken.
● De invulling van het begrip 'dagelijks bestuur' is niet noodzakelijk een definitieve keuze omdat de gemeenteraad steeds haar beslissing kan bijsturen in functie van tussentijdse evaluaties van de efficiëntie van genomen opties.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad
● stelt het begrip 'dagelijks bestuur' vast conform art. 41, 2de lid, 8° van het Decreet lokaal bestuur
● delegeert dit dagelijks bestuur aan het college van burgemeester en schepenen, zoals bepaald in de volgende artikelen.
Art. 2.
De gemeenteraad delegeert de volgende bevoegdheden aan het college van burgemeester en schepenen als verrichtingen van 'dagelijks bestuur' :
● alle beheersdaden zonder financiële impact die niet uitdrukkelijk (= op grond van een bepaling in de wet) zijn voorbehouden als bevoegdheid van de gemeenteraad
● het kiezen van de wijze voor het gunnen van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten en om er de voorwaarden van vast te stellen en voor alle financiële verbintenissen die het gemeentebestuur binden en waarvoor :
○ de exploitatiekredieten door de raad zijn goedgekeurd in het (herziene) meerjarenplan
○ de investeringskredieten zijn ingeschreven in het (herziene) meerjarenplan en waarvan het bedrag niet hoger is dan 30.000 euro, excl. btw.
Art. 3.
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om voor financiële verbintenissen waarvoor kredieten in het investeringsbudget zijn voorzien en waarvoor de gemeenteraad de voorwaarden en wijze van gunnen heeft bepaald, wijzigingen aan te brengen aan de overeenkomst voor zover hier geen bijkomende uitgaven uit voortvloeien
● van meer dan 10%, als de raming goedgekeurd door de raad hoger is dan het bedrag vastgelegd in art. 90 van het koninklijk besluit van 18 april 2017, inzake de plaatsing van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren op basis van de onderhandelingsprocedure voor leveringen en diensten.(momenteel 143.000 euro, excl. btw)
● van meer dan 20%, als de raming goedgekeurd door de gemeenteraad lager is dan dit bedrag (momenteel 143.000 euro, excl. btw).
Art. 4.
De gemeenteraad verleent het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid om inzake het financieel beheer, in overleg met de financieel directeur, verrichtingen uit te voeren die noodzakelijk zijn voor een optimale thesauriepositie van het bestuur. Hieronder zijn onder meer te begrijpen :
● het verdisconteren van subsidies, toelagen of schuldvorderingen
● het opnemen van thesaurievoorschotten
● het aangaan van kasfaciliteiten.
Art. 5.
Deze delegatie van het dagelijks bestuur vervalt uiterlijk 6 maanden na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.
Art. 6.
Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2025.
Het heft op dat ogenblik het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019 inzake dagelijks bestuur op.
Art. 7.
Dit besluit is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht.
Afschrift van dit besluit wordt eveneens bezorgd aan de financiële instelling, Belfius Bank.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Visumverplichting uitgavencyclus - voorwaarden en uitzonderingen - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
De gemeenteraad beslist om een vrijstelling van visumverplichting in te stellen voor verrichtingen van dagelijks bestuur waarvan het bedrag niet hoger is dan 7.500 euro, excl. btw.
Juridische gronden
● Art. 265, 1e lid, van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Een verbintenis mag alleen worden aangegaan
○ als de financiële gevolgen ervan tijdens de periode van het meerjarenplan passen binnen de ramingen van het meerjarenplan en
○ als de financiële gevolgen voor het lopende boekjaar passen binnen de limitatieve kredieten voor dat boekjaar in het meerjarenplan
● Art. 265, 2de lid van het Decreet lokaal bestuur
Indien de gemeente nog niet over uitvoerbare kredieten beschikt voor het lopende boekjaar, dan is het aangaan of wijzigen van verbintenissen onderworpen aan de voorafgaande goedkeuring door de gemeenteraad. De gemeente kan dan alleen verbintenissen aangaan of wijzigen die behoren tot de exploitatie en die verband houden met de courante werking en de bestaande dienstverlening.
● Art. 265, 3de lid van het Decreet lokaal bestuur
Elkeen die in strijd met art. 265, 2de lid verbintenissen heeft aangegaan is daarvoor persoonlijk verantwoordelijk, behalve in de gevallen die door of krachtens de wet worden bepaald en met behoud van de eventuele medeverantwoordelijkheid van andere organen of personeelsleden.
● Art. 177 van het Decreet lokaal bestuur
De financieel directeur staat in volle onafhankelijkheid in voor de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente met budgettaire en financiële impact, overeenkomstig de voorwaarden vermeld in art. 266 en 267 van het Decreet lokaal bestuur.
● Art. 266, 1e lid van het Decreet lokaal bestuur
De voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan.
Art. 266, 2de lid van het Decreet lokaal bestuur
De financieel directeur onderzoekt de wettigheid en regelmatigheid van die voorgenomen verbintenissen in het kader van zijn opdracht als vermeld in art. 177 van het Decreet. Hij verleent zijn visum, als uit dat onderzoek de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis blijkt. Hij kan voorwaarden koppelen aan zijn visum. Als de financieel directeur weigert zijn visum te verlenen, of als hij er voorwaarden aan koppelt, motiveert hij dat.
● Art. 266, 3de lid van het Decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt, na advies van de financieel directeur, de nadere voorwaarden waaronder de financieel directeur de controle, vermeld in het 2de lid uitoefent. De gemeenteraad kan binnen de perken die vastgelegd zijn door de Vlaamse regering, en na advies van de financieel directeur, bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting.
● Art. 99 BVR van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen stelt dat een aantal categorieën van verrichtingen niet kunnen worden uitgesloten van de visumverplichting.
Adviezen
● De financieel directeur adviseert, op basis van art. 99 BVR van 30 maart 2018, om de verbintenissen van de gemeente en het OCMW waarvan de prijs over de volledige looptijd het bedrag van 7.500 euro, excl. btw niet overschrijdt, uit te sluiten van de visumverplichting.
● De financieel directeur stelt dat, voor het aangaan van verbintenissen waarvan de prijs over de volledige looptijd het bedrag van 500 euro, excl. btw niet overschrijdt het niet langer verplicht is om met stukken uit het dossier aan te tonen dat er prijs werd gevraagd bij minstens 3 leveranciers. In het kader van de beginselen van behoorlijk bestuur (meer bepaald de principes van zuinigheid, redelijkheid, motiveringsplicht, vertrouwen en redelijkheid) blijft het uiteraard wenselijk dat er wel prijs wordt gevraagd bij enkele leveranciers, maar dit moet niet aangetoond worden met stukken uit het dossier.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad sluit de verrichtingen van dagelijks bestuur (zoals vastgesteld op heden voor deze), waarvan de prijs over de volledige looptijd het bedrag van 7.500 euro, excl. btw niet overschrijdt, uit van de visumverplichting.
Art. 2.
De gemeenteraad neemt een prijsvraag bij minstens 3 leveranciers op als voorwaarde voor het aangaan van verbintenissen waarvan de prijs over de volledige looptijd het bedrag van 500 euro, excl. btw overschrijdt.
Voor het aangaan van verbintenissen waarvan de prijs over de volledige looptijd maximum 500 euro, excl. btw, bedraagt, kan deze prijsvraag wegvallen mits de beginselen van behoorlijk bestuur gerespecteerd blijven.
Art. 3.
Deze bepaling van de voorwaarden en uitsluiting van de visumverplichting vervallen 6 maanden na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.
Art. 4.
Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2025.
Het heft op dat ogenblik het besluit van de raad van 26 februari 2019 inzake de visumplicht op.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Dagelijks personeelsbeheer - begripsbepaling conform art. 170 Decreet lokaal bestuur - bevoegdheden algemeen directeur
Voorgeschiedenis
● Besluit gemeenteraad van 26 februari 2019
De gemeenteraad legt vast wat onder het begrip 'dagelijks personeelsbeheer' moet verstaan worden.
Juridische gronden
● Art. 170 van het Decreet lokaal bestuur
De algemeen directeur staat in voor de algemene leiding van de diensten van de gemeente en van de diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
Hij staat aan het hoofd van het personeel van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en hij is bevoegd voor het dagelijks personeelsbeheer.
De algemeen directeur kan de uitoefening van het dagelijks personeelsbeheer toevertrouwen aan andere personeelsleden.
De algemeen directeur rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau en aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.
● Art. 57 van het Decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen kan bij reglement de uitoefening van bepaalde bevoegdheden aan de algemeen directeur toevertrouwen.
Argumentatie
● Het is wenselijk om
○ bij het begin van de zittingsperiode het begrip 'dagelijks personeelsbeheer' te laten vaststellen door de gemeente- en de OCMW-raad.
● De omschrijving van het dagelijks personeelsbeheer door de algemeen directeur moet samen worden gelezen met het Decreet lokaal bestuur, met de rechtspositieregeling en met het arbeidsreglement die een aantal bevoegdheden expliciet aan de algemeen directeur toebedelen.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad beschouwt volgende beslissingen als 'dagelijks personeelsbeheer' onder de bevoegdheid van de algemeen directeur, onder de voorwaarden en binnen de grenzen bepaald door de rechtspositieregeling :
Individueel personeelsbeheer
● verlof
○ beslissen over de individuele verlof- en afwezigheidsaanvragen, tenzij uitdrukkelijk anders bepaald in de rechtspositieregeling.
○ beslissen over de aanvragen van loopbaanonderbreking en andere tijdelijke loopbaanmaatregelen en omstandigheidsverloven voor zover ze een recht zijn voor het personeel op grond van de rechtspositieregeling.
○ beslissen over individuele dienstvrijstelling
○ beslissen over het aantal vakantiedagen (vb. bij in dienst treden)
○ beslissen over het aantal vakantiedagen dat een personeelslid wegens overmacht bijkomend kan overdragen naar een volgend dienstjaar
○ beslissen over de niet-erkenning van een afwezigheid als ziekteverlof
● salaris
○ vaststellen van het individueel jaarsalaris van personeelsleden, met inbegrip van
■ de overname van de anciënniteit en
■ het beslissen over het aantal jaren relevante beroepservaring die worden meegerekend.
○ beslissen over het doorschuiven in de functionele loopbaan
○ de individuele vaststelling van het vakantiegeld en de eindejaarstoelage van de personeelsleden
○ de individuele vaststelling van alle andere toelagen, vergoedingen en sociale voordelen aan de personeelsleden, voorzien in de rechtspositieregeling
○ vaststellen van de periodieke individuele salarisverhoging door opbouw van geldelijke anciënniteit en door bevordering
● vorming
○ in samenspraak met de vormingsverantwoordelijke zorgen voor de concrete invulling van vormingsrecht en -plicht op basis van de vastgestelde vormingsbehoeften
○ gemotiveerd beslissen over de toestemming of weigering van een vormingsaanvraag na advies van het diensthoofd
○ het verlenen van voorrang aan een personeelslid voor het volgen van een bepaalde vormingsactiviteit, als het dienstbelang een gelijktijdige deelname door verschillende personeelsleden niet toelaat
○ verplichten van een personeelslid om aan een vormingsactiviteit deel te nemen
○ het geven van een dienstvrijstelling voor het volgen van een vorming, met een maximum van 24 werkuren
○ het geven van gedeeltelijke of volledige compensatie voor toegestane vormingsactiviteiten die buiten de werkuren plaatsvinden, met een maximum van 8 werkuren.
● prestaties
○ controle op aanwezigheid, afwezigheid en naleving van de arbeidstijden
○ inzet van gemeentepersoneel op een andere standplaats, binnen de bestaande arbeidsovereenkomst
○ goedkeuring van het uurrooster van de personeelsleden
○ goedkeuring van prestaties buiten het uurrooster
○ verzoek tot presteren van overuren
○ aanwijzen van de personeelsleden die zich buiten de normale diensturen moeten beschikbaar houden (opdracht tot permanentieplicht)
○ het opleggen aan een personeelslid van tijdelijk andere arbeid
○ verlenen van toestemming om het werk te hervatten na een periode van ongerechtvaardigde afwezigheid
○ vaststellen van overmacht bij het niet kunnen opnemen van compenserende inhaalrust
○ het gemotiveerd en uitzonderlijk (o.w.v. overmacht) toestaan om meer dan 20 glijtijduren over te dragen naar de volgende maand o.g.v. art. 9 van het arbeidsreglement
○ organisatie van de ziektecontrole uitgeoefend door het geneeskundig controle-orgaan dat is aangeduid door het bestuur
● evaluatie
○ zorgen voor de interne organisatie van de evaluaties binnen de bepaalde termijnen
○ aanwijzen van de evaluatoren voor de verschillende diensten van de gemeente
○ zorgen voor de opleiding van de evaluatoren
○ nemen van passende maatregelen met het oog op het verbeteren van de wijze van het functioneren van een personeelslid (individuele opvolging van de evaluatie)
○ waken over de eenduidige toepassing van het evaluatiestelsel binnen de diensten
○ beslissen over het gevolg van de evaluatie op basis van het voorstel van de evaluatoren, met uitzondering van het ontslag wegens beroepsongeschiktheid
○ formuleren van het gemotiveerd voorstel tot ontslag wegens beroepsongeschiktheid op basis van het evaluatieverslag van de tussentijdse evaluatie
○ doorgeven aan de beroepsinstantie van een beroep tegen een ongunstig evaluatieresultaat en fungeren als contactpersoon voor de beroepsinstantie
○ in het kader van het evaluatiesysteem van het onderwijzend personeel :
■ eerste en enige evaluator van de schooldirecteurs
■ tweede evaluator van de wervingsambten
● aanstellen van een waarnemend algemeen directeur, conform de delegatie door de gemeenteraad op 11 september 2018
● in hoogdringende gevallen bij ordemaatregel een personeelslid preventief schorsen conform art. 208, §1 van het Decreet lokaal bestuur
● verhoudingen met de vakorganisaties
○ aanduiding van de plaatsen waar berichten kunnen worden aangeplakt (wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van het personeel)
○ het voor kennisneming viseren van de berichten van de vakorganisaties die in de lokalen van de diensten van het personeel waarvan zij de beroepsbelangen behartigen worden aangeplakt (Wet van 19 december 1974)
● diverse bevoegdheden i.v.m. het individueel dagelijks personeelsbeheer
○ eindverantwoordelijkheid voor het vaststellen van de functiebeschrijvingen van het personeel, met uitzondering van deze van de algemeen directeur en de financieel directeur
○ het verstrekken van verklaringen en het ondertekenen van attesten met betrekking tot de personeelsadministratie die geen beslissing van het college of de gemeenteraad inhouden
○ toestemming verlenen tot het betalen van de effectief gemaakte, bewezen en noodzakelijke kosten bij de uitoefening van de functie
○ aanstellen van personeelsleden bevoegd voor het ontvangen van chartaal geld
○ eindverantwoordelijkheid voor de actieve inwerking en de integratie in de diensten van een nieuw personeelslid of van personeelsleden in hun nieuwe functie
○ de aanstellende overheid voorstellen wie voor de waarneming van een hogere functie in aanmerking komt
○ geven van toestemming voor dienstreizen en bepalen van het meest geschikte vervoermiddel
○ bepalen van het jaarlijks ziektekrediet
Collectief personeelsbeheer
● controle op de naleving van de deontologische code, de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement voor het personeel
● het opstellen van dienstnota's
● de zorg voor arbeidsveiligheid en het welzijn op het werk
● eindverantwoordelijkheid voor de interne communicatie over personeelsaangelegenheden
Art. 2.
De algemeen directeur rapporteert periodiek en minstens 4 keer per jaar over de uitoefening van zijn bevoegdheden inzake dagelijks personeelsbeheer aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.
Art. 3.
Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2025.
Het heft op dat ogenblik het besluit van de raad 26 februari 2025 inzake dagelijks personeelsbeheer op.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Deontologische code lokale mandatarissen - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Beslissing gemeenteraad van 26 februari 2019
De raad stelt de deontologische code voor lokale mandatarissen vast.
Juridische gronden
● Artikel 39 en artikel 55 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
○ de gemeenteraad neemt een deontologische code aan. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie.
○ het college heeft dezelfde deontologische code als die welke is aangenomen voor de gemeenteraad. Het college kan echter zelf een deontologische code aannemen die minstens de deontologische code omvat, zoals aangenomen door de gemeenteraad.
Argumentatie
● Sinds 2007 moet iedere gemeenteraad een deontologische code aannemen.
● Het is aangewezen om bij de start van de nieuwe legislatuur de deontologische code opnieuw vast te stellen en aan te passen aan de bepalingen hierover in het decreet lokaal bestuur.
● Een deontologische code is een van de instrumenten om te werken aan de integriteit van de bestuursorganen van een lokaal bestuur. Integriteit gaat er in de kern om dat het lokaal bestuur zich op zo'n manier organiseert dat haar mandatarissen tot beslissingen komen die zowel zuiver als zorgvuldig zijn.
● Sinds februari 2023 is er ook een verplichte deontologische commissie. De gemeente Holsbeek had al langer een dergelijke commissie die toekijkt op de naleving en de handhaving van de deontologische code, maar sinds 2023 zijn er een aantal decretale regels bepaald voor de werking van deze commissie. Zo moet de commissie nu minimum 1 keer per jaar samen komen.
Bijlagen
● Deontologische code lokale mandatarissen
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de deontologische code voor lokale mandatarissen, als bijlage bij dit besluit, goed.
Art. 2.
Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2025.
Het heft op dat ogenblik het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019 betreffende de deontologische code voor mandatarissen op.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Deontologische commissie - voordracht leden
Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad van heden betreffende de vaststelling van de deontologische code lokale voor mandatarissen, op heden, voor deze
○ het aantal leden van de deontologische commissie wordt evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld
○ iedere fractie draagt één of meer plaatsvervangers voor
○ de voorzitter van de gemeenteraad wordt toegevoegd als voorzitter van de deontologische commissie
○ de leden van de deontologische commissie van de gemeenteraad zijn lokale mandatarissen uit het eigen lokaal bestuur (i.e. het zijn gemeenteraadsleden).
Feiten en context
● Na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 moet de vertegenwoordiging in de deontologische commissie opnieuw worden vastgesteld.
Juridische gronden
● Artikel 56 van de deontologische code lokale mandatarissen
○ het aantal leden van de deontologische commissie wordt evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld, aangevuld met de voorzitter van de gemeenteraad, die wordt toegevoegd als voorzitter van de deontologische commissie.
○ onafhankelijke raadsleden zijn geen onderdeel van een fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.
○ iedere fractie draagt één of meerdere plaatsvervangers voor, voor het geval een lid van de commissie afwezig is of betrokken is bij een voorliggende zaak.
○ elke fractie wijst het mandaat in de deontologische commissie toe met een schriftelijke voordracht gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Argumentatie
● De voorzitter van de gemeenteraad onderzoekt ter zitting de ontvankelijkheid van de voordrachtakten van de fracties.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad verklaart volgende leden als verkozen in de deontologische commissie lokale mandatarissen gemeente
Team Holsbeek
● Hans Eyssen (met als plaatsvervanger Bram Van Baelen)
● Rudy Janssens (met als plaatsvervanger Bram Van Baelen)
● Conny Deroost (met als plaatsvervanger Anne Van Goidsenhoven)
● Suzy Vanderheyden (met als plaatsvervanger Anne Van Goidsenhoven)
N-VA
● Nele Barthier (met als plaatsvervanger Sabine Wyns)
Holsbeek Beweegt
● André Sibbald (met als plaatsvervanger Achille Claes)
GROEN Holsbeek
● Anja Peeten (met als plaatsvervanger Filip Lefebre)
Art. 2.
De voorzitter van de gemeenteraad wordt toegevoegd als voorzitter van de deontologische commissie.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Gemeentepersoneel - jobstudenten - dienstjaar 2025 - bepaling contingent
Feiten en context
● Tijdens de zomermaanden juli, augustus en september of, tijdens het jaar, bij afwezigheid wegens ziekte of loopbaanvermindering is het moeilijk om de continuïteit in de dienstverlening te verzekeren.
● In de Sportschuur kunnen jobstudenten, vooral tijdens de weekends, ingezet worden om de dienstverlening te verzekeren.
Argumentatie
● Tijdens de zomermaanden of bij afwezigheid wegens ziekte of loopbaanvermindering kunnen jobstudenten aangeworven worden om de werking te ondersteunen in de administratieve en technische diensten van het gemeentebestuur.
● Jobstudenten kunnen voordelig werken met een studentenovereenkomst.
● Ervaring uit de voorgaande jaren heeft aangetoond dat 10 voltijdse jobstudenten gedurende maximum 1 maand voldoende zijn.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD en actienummer afhankelijk van dienst tewerkstelling - MAR 62020000 | € +/- 2.400,00 totale loonkost per maand per VTE
|
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De raad beslist dat in het dienstjaar 2025
● gedurende de zomermaanden, of
● bij afwezigheid wegens ziekte of loopbaanvermindering, doorheen het jaar en
● in de Sportschuur
een equivalent van samen maximum 10 voltijdse jobstudenten, gedurende maximaal 1 maand kunnen worden aangeworven voor ondersteunende taken in de administratieve en technische diensten van het gemeentebestuur.
Art. 2.
Jobstudenten moeten de leeftijd van 17 jaar bereikt hebben op de dag van indiensttreding.
Art. 3.
De maximumduur van de tewerkstelling per student wordt beperkt tot 1 maand, uitgezonderd voor de jobstudent(en) tewerkgesteld in de sportschuur. Hier kunnen jobstudenten langer dan 1 maand werken, rekening houdend met het beschikbaar contingent dat men mag werken tegen verminderde sociale bijdragen.
Art. 4.
De jobstudenten worden vergoed volgens de weddeschaal E1 zonder anciënniteit.
Art. 5.
Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Overheidsopdracht - raamovereenkomst cloud etc.
André Sibbald Hans Eyssen Jana De Rijck Anne Van Goidsenhoven Conny Deroost Ann Spaepen Rudy Janssens Nele Barthier Stijn Den Tempst Kim Theys Marc Van Looy Achille Claes Zeger Jespers Tine Binnemans Suzy Vanderheyden Katia Verheyen Ria Verstraelen Bram Van Baelen Filip Lefebre Anja Peeten Karel Jacobs Sabine Wyns André Sibbald Hans Eyssen Jana De Rijck Anne Van Goidsenhoven Conny Deroost Ann Spaepen Rudy Janssens Nele Barthier Stijn Den Tempst Kim Theys Marc Van Looy Achille Claes Zeger Jespers Tine Binnemans Suzy Vanderheyden Katia Verheyen Bram Van Baelen Filip Lefebre Anja Peeten Karel Jacobs Sabine Wyns Sabine Wyns Nele Barthier Stijn Den Tempst Achille Claes Suzy Vanderheyden Tine Binnemans Ann Spaepen André Sibbald Rudy Janssens Karel Jacobs Anne Van Goidsenhoven Bram Van Baelen Kim Theys Katia Verheyen Hans Eyssen Zeger Jespers Conny Deroost Marc Van Looy Anja Peeten Jana De Rijck Filip Lefebre aantal voorstanders: 3 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 15 Verworpen
Zitting van GRD van 25 02 2025
Oprichting buurtinformatienetwerken
Feiten en context
● Meerjarenplan, actieplan 0301: Een gemeenschapsgerichte, efficiënte en klantvriendelijke politiewerking in onze zone, met behoud van een eigen wijkwerking in Holsbeek
○ Actie 030101 : we onderzoeken de mogelijkheden van een BIN-werking
● Er is een succesvolle BIN-werking in Lubbeek, Bierbeek, Boutersem binnen onze politiezone
● 11% meer inbraken in 2023 dan in 2022, een stijging na corona
● De gemeente organiseerde één infomoment rond BIN-oprichting in 2022.
● Er is een toename van het aantal inbraken tijdens de voorbije donkere maanden in de politiezone Lubbeek. Recent zijn er ook valse politiemeldingen in onze gemeente.
Juridische gronden
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
Argumentatie
● Een BIN is een samenwerking tussen burgers, de lokale politie en de lokale overheid, die steunt op de 3 pijlers om de criminaliteit te verminderen:
○ Participatie : leden participeren mee binnen de eigen woonomgeving
○ Communicatie : er wordt wederzijds communicatie uitgewisseld
○ Preventie : voorkomen van criminaliteit en overlast
● Het doel van een BIN is:
○ Veiligheidsgevoel en meldingsgedrag verhogen
○ Versterken van de sociale cohesie
○ Bewustzijn van het belang van preventie verhogen
○ Voorkomen van criminaliteit
○ Samenwerking burger en politie bewerkstelligen, de politie kan snel en efficiënt feedback geven aan BIN-leden na een verdachte en terechte melding via 101.
BESLUIT
Met 3 ja-stemmen van Sabine Wyns, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
15 neen-stemmen van Marc Van Looy, Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost en André Sibbald
3 onthoudingen van Anja Peeten, Jana De Rijck en Filip Lefebre
Enig artikel.
De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om verder en intensief de mogelijkheden van BIN-werking binnen onze gemeente te onderzoeken en op te zetten.
André Sibbald Hans Eyssen Jana De Rijck Anne Van Goidsenhoven Conny Deroost Ann Spaepen Rudy Janssens Nele Barthier Stijn Den Tempst Kim Theys Marc Van Looy Achille Claes Zeger Jespers Tine Binnemans Suzy Vanderheyden Katia Verheyen Ria Verstraelen Bram Van Baelen Filip Lefebre Anja Peeten Karel Jacobs Sabine Wyns André Sibbald Hans Eyssen Jana De Rijck Anne Van Goidsenhoven Conny Deroost Ann Spaepen Rudy Janssens Nele Barthier Stijn Den Tempst Kim Theys Marc Van Looy Achille Claes Zeger Jespers Tine Binnemans Suzy Vanderheyden Katia Verheyen Bram Van Baelen Filip Lefebre Anja Peeten Karel Jacobs Sabine Wyns Jana De Rijck Filip Lefebre Anja Peeten Stijn Den Tempst Nele Barthier Sabine Wyns Karel Jacobs Conny Deroost Anne Van Goidsenhoven Ann Spaepen Katia Verheyen Bram Van Baelen Hans Eyssen Suzy Vanderheyden Tine Binnemans Marc Van Looy Rudy Janssens Zeger Jespers Kim Theys Achille Claes André Sibbald aantal voorstanders: 6 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Zitting van GRD van 25 02 2025
Nieuwe dienstregeling De Lijn
Feiten en context
● Sinds 6 januari is het aanbod van De Lijn in de regio veranderd.
● De vertegenwoordigers van Holsbeek hebben deze veranderingen mee goedgekeurd in de vergadering van de vervoerregioraad Leuven van 5 februari 2024. Alleen Bierbeek stemde tegen rond de basisbereikbaarheid.
● In de HI (Holsbeek informeert) van jan/feb’25 werd vermeld dat de veranderingen extra troeven voor het busnetwerk in Holsbeek zouden meebrengen. Lijn 41 vervangt de vroegere lijn 310 en behoudt de vertrouwde reisweg doorheen Holsbeek.
● Inwoners ervaren voordelen, maar ook heel wat nadelen rond deze nieuwe dienstregeling en laten ons dit weten. Heel wat gebruikers melden dit bij De Lijn, maar ook bij hun lokale overheid, vertegenwoordigers van de lokale overheid, zo ook in onze naburige gemeenten.
● Een deel van de bezorgdheden worden hieronder weergegeven.
Juridische gronden
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
Argumentatie
● Terwijl lijn 310 Leuven station als eindhalte had, is met de nieuwe lijn 41 rechtstreeks een verbinding naar Leuven Centrum en UZ Leuven Campus Gasthuisberg mogelijk, zonder overstappen. Dit is inderdaad voor sommige gebruikers een betere situatie dan vroeger, maar voor dagdagelijkse gebruikers een nadeel.
● Wat de heenreis naar Leuven betreft:
○ lijn 41 is nog de enige die de haltes in Kessel-Lo op de Een-mei-laan bedient (lijn 2 is afgeschaft) en trekt dus een enorm aantal reizigers aan tijdens de ochtendspits met zeer lange stilstanden en overvolle bussen tot gevolg, een zeer onaangename en gevaarlijke situatie. Dubbele of harmonica-bussen (waar 1/3 meer reizigers op kunnen) worden in de spits blijkbaar niet meer voor Holsbeek ingezet.
○ Bij het bereiken van Leuven Station is het voor de reizigers die daar moeten afstappen een helse opdracht dat te doen. Aangezien er veel reizigers op de bus blijven en er ook direct een massa reizigers willen bij opstappen. Dit heeft tot gevolg dat voor wie ‘s morgens van Holsbeek naar Leuven Centrum of Gasthuisberg moet, het misschien wel gemakkelijker is (men kan op de bus blijven) maar niet sneller gaat dan toen men een overstap moest maken en dit tot frustratie van diegenen die een trein of een andere verbinding moeten halen.
● De busrit in de avondspits:
○ Eerst moeten Holsbekenaren goed uitkijken dat ze wel de juiste lijn 41 nemen. De bussen hebben dezelfde nummer, maar niet hetzelfde einddoel: de ene gaat slechts tot op Hulsberg (Kessel-Lo), een andere gaat niet verder dan de Sportschuur (H-dorp) en af en toe is er ook een bus die de verdere deelgemeenten aandoet.
○ Wie in de avondspits aan het station opstapt, staat op het overvolle perron te wachten op een bus die vol aankomt en waar reizigers die willen afstappen en reizigers die willen opstappen voor vertragingen zorgen. Deze laatsten kunnen zelfs vaak geen zitplaats meer bemachtigen.
● Opmerking hierbij: lijn 41 die slechts de haltes van Leuven tot Hulsberg bedient, is in de avondspits een harmonicabus (hoewel ze minder reizigers moet vervoeren) die niet kan draaien aan Hulsberg (draaipunt was gemaakt voor kleine stadsbussen van lijn 2). Deze lijn 41 gaat keren aan de Sportschuur maar bedient hierbij de haltes op de Leuvensebaan niet.
● In de HI werd het volgende geformuleerd:
○ “Op weekdagen heeft lijn 41 tussen Leuven en Aarschot dezelfde frequentie als de vroegere lijn 310. Er is een bus elke 30 minuten in de spits en om het uur buiten de spits. Daarnaast komt er elk uur een extra rit van lijn 41 tussen Leuven en Holsbeek-Sportschuur. Hierdoor is er elke 30 minuten een bus tussen Holsbeek-Dorp en Leuven.”
○ Dat klinkt goed, toch enkel bedenkingen uit de praktijk:
■ Wat is het spitsuur voor busreizigers naar Leuven (95% scholieren en werkgerelateerde verplaatsingen)? De drukste uren wat verkeer betreft, de spits- of piek-uren, liggen in Vlaanderen tussen 6:30 en 9 uur, en tussen 15:30 en 18:30 uur.
■ Het is echter beter te stellen dat de meeste reizigers, schoolgaande of werkende pendelaars uit Groot-Holsbeek, ’s ochtends richting Leuven willen vertrekken tussen 7 en 7:30 en in Leuven willen zijn tussen 7:30 en 8 uur (in functie van schooluren, werkuren, aansluitingen met bus of trein), ‘s avonds willen ze uit Leuven kunnen vertrekken tussen 16 en 17 uur.
● Ochtendspits: Laat ons de bussen tussen 7 en 8 voor ochtenden door de week eens bekijken voor de halte Sportschuur (we laten de bussen van 6:32 en 8:16 buiten beschouwing wegens voor de meeste reizigers resp. te vroeg en te laat): er is een bus om 7:16, om 7:41 en 7:46 uur. Die van 7:16 komt dus niet een half uur na de vorige, maar drie kwartier. In theorie is deze bus om 7:33 aan het station maar in de praktijk altijd later. Hoe dan ook: deze bus is niet handig voor werkenden die nog een aansluiting willen nemen (bus of trein) en om 8 uur willen of moeten beginnen. Deze bus is wel de enige bus voor de schoolgaande jeugd uit Holsbeek waarmee ze gegarandeerd op tijd zijn voor de les begint. Want de bussen van 7:41 en 7:46 komen steevast te laat in Leuven aan zodat scholieren te laat op school zijn. Deze twee bussen komen ook te laat voor wie nog een aansluiting van bus of trein moet nemen en voor 9 uur op zijn werk wil zijn.
● Avondspits: Op perron 7 van busstation Leuven is er een bus om 16:02 die de Sportschuur aandoet. Dat is duidelijk te vroeg voor scholieren en werkenden ; de volgende bus is om 16:32: haalbaar voor scholieren maar niet voor werkenden die van een aansluiting komen (deze bus zit over-over-vol). De volgende bus is pas om 17:02 (er is dus eigenlijk tussen 16 en 17 uur maar één nuttige bus richting Holsbeek). Deze bus zit ook propvol. Wie deze bus wil halen vanuit een aansluiting (trein of bus) moet dus al om 16 uur vertrekken.
● De nieuwe busuren tijdens de spitsuren zijn dus geen troef maar een duidelijke achteruitgang voor zowel schoolgaande als werkende pendelaars: minder bussen, geen grote (harmonica)bussen, minder haalbare bussen, overvolle bussen.
● Dat er op zondag opnieuw bussen zijn om het uur is wel degelijk een verbetering.
● Vragen
○ Wat de ochtend betreft is dus de vraag: als er een bus is om 5:02, 5:32, 6:02 en 6:32, waarom dan geen bus om 7:02 en 7:32, en een extra schoolbus om bijv. 7:37?
○ Wat de avond betreft: waarom aan Leuven station geen bus richting Holsbeek om 16:12, 16:42 (extra bus om 16:57) en 17:12, zoals het vroeger was?
○ Waarom geen grotere bussen?
○ Op weekdagen en op zaterdag tijdens de daluren, elk half uur een bus naar Leuven/Aarschot: is dit nodig, is dit te verantwoorden?
BESLUIT
Met 6 ja-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck en Filip Lefebre
12 neen-stemmen van Marc Van Looy, Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers en Conny Deroost
3 onthoudingen van Achille Claes, Kim Theys en André Sibbald
Artikel 1.
De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om:
● De Lijn schriftelijk op de hoogte te brengen rond de knelpunten bij de nieuwe dienstregeling.
● in overleg te gaan met De Lijn en aan te dringen op openbaar vervoer dat beter inspeelt op de vervoersbehoeften van de Holsbekenaar.
Art. 2.
Om de problemen van de nieuwe dienstregeling beter in kaart te brengen kan het bestuur een bevraging onder de inwoners organiseren en deze besognes overbrengen aan De Lijn.
Zitting van GRD van 25 02 2025
Vragenkwartier
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.