Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
De gemeenteraad bepaalt het begrip dagelijks bestuur in het kader van de vaststelling van overheidsopdrachten.
Feiten en context
● In beginsel is de raad bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingswijze van opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en voor het vaststellen van de voorwaarden van de opdracht.
● Een uitzondering hierop zijn de opdrachten van 'dagelijks bestuur'. Deze opdrachten vallen rechtstreeks onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen, met de mogelijkheid van delegatie aan de algemeen directeur.
● Het is aan de raad om te bepalen wat onder het begrip 'dagelijks bestuur' moet worden verstaan.
Juridische gronden
● Art. 56, §3, 5° Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financieel beheer van de gemeente, onverminderd de bevoegdheden van de gemeenteraad.
● Art. 41, 10° Decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van
○ de plaatsingsprocedure
○ de voorwaarden van overheidsopdrachten.
● Art. 41, 10°, a, art. 56, §3, 5° en 57, 3de lid van het Decreet lokaal bestuur
De opdrachten van 'dagelijks bestuur' vallen rechtstreeks onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.
● Art. 41, 8° Decreet lokaal bestuur
Het is aan de raad om te bepalen wat onder het begrip 'dagelijks bestuur' moet worden verstaan.
● De wet op de overheidsopdrachten van 17 juni 2016, in werking sedert 30 juni 2017
Deze wetgeving legt o.a. nieuwe drempelbedragen vast voor het gebruik van bepaalde aanbestedingsprocedures. Zo ligt de drempel om toe te wijzen op basis van een aangenomen factuur op 30.000 euro.
Argumentatie
● Met het oog op de eenheid in werking van het gemeente- en OCMW-bestuur is het wenselijk, om bij de start van een nieuwe zittingsperiode de inhoud van het begrip 'dagelijks bestuur' eenvormig te regelen.
● Het is wenselijk dat het college van burgemeester en schepenen over opdrachten van 'dagelijks bestuur' kan beslissen met het oog op de continuïteit en de vlotte werking van de gemeentelijke diensten. Met de invulling van het begrip 'dagelijks bestuur' geeft de gemeenteraad zo een werkbare inhoud aan de wijze waarop het bestuur de bevoegdheid inzake financieel beheer en de uitvoering van overheidsopdrachten efficiënt kan uitoefenen.
● Het is wenselijk om het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019 te herzien in functie van de grensbedragen, zoals opgenomen in de wetgeving op de overheidsopdrachten. Sedert 30 juni 2017 is het o.a. toegelaten om overheidsopdrachten te voeren onder het principe van de aangenomen factuur voor bedragen tot 30.000 euro, excl. btw.
● Voor een vlotte dagelijkse werking van het bestuur is het wenselijk dat het college van burgemeester en schepenen de voorwaarden en de wijze van gunnen kan beslissen voor alle verrichtingen van het exploitatiebudget.
● Verrichtingen met het investeringsbudget worden als minder voor de hand liggend beschouwd. Daarom lijkt het aangewezen voor verrichtingen als dagelijks bestuur een grensbedrag te bepalen op 30.000 euro (excl. btw).
● De uitvoering van een overheidsopdracht kan, zelfs zonder dat er bewust wijzigingen worden aangebracht, aanleiding geven tot overschrijding van de goedgekeurde raming. Het orgaan, bevoegd voor de uitvoering van de opdracht, moet dan de nodige beslissingsbevoegdheid hebben om de vlotte en efficiënte uitvoering van de opdracht niet in het gedrang te brengen.
● Bij de uitvoering van financiële dienstenopdrachten kunnen er zich wijzigingen aan de uitvoering van de opdracht opdringen, waarover er op korte termijn moet beslist worden. Ook omdat deze wijzigingen een financiële impact kunnen hebben. Het is niet werkbaar om voor elke kleine aanpassing aan dit financieel beheer de gemeenteraad om een beslissing te verzoeken.
● De invulling van het begrip 'dagelijks bestuur' is niet noodzakelijk een definitieve keuze omdat de gemeenteraad steeds haar beslissing kan bijsturen in functie van tussentijdse evaluaties van de efficiëntie van genomen opties.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad
● stelt het begrip 'dagelijks bestuur' vast conform art. 41, 2de lid, 8° van het Decreet lokaal bestuur
● delegeert dit dagelijks bestuur aan het college van burgemeester en schepenen, zoals bepaald in de volgende artikelen.
Art. 2.
De gemeenteraad delegeert de volgende bevoegdheden aan het college van burgemeester en schepenen als verrichtingen van 'dagelijks bestuur' :
● alle beheersdaden zonder financiële impact die niet uitdrukkelijk (= op grond van een bepaling in de wet) zijn voorbehouden als bevoegdheid van de gemeenteraad
● het kiezen van de wijze voor het gunnen van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten en om er de voorwaarden van vast te stellen en voor alle financiële verbintenissen die het gemeentebestuur binden en waarvoor :
○ de exploitatiekredieten door de raad zijn goedgekeurd in het (herziene) meerjarenplan
○ de investeringskredieten zijn ingeschreven in het (herziene) meerjarenplan en waarvan het bedrag niet hoger is dan 30.000 euro, excl. btw.
Art. 3.
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om voor financiële verbintenissen waarvoor kredieten in het investeringsbudget zijn voorzien en waarvoor de gemeenteraad de voorwaarden en wijze van gunnen heeft bepaald, wijzigingen aan te brengen aan de overeenkomst voor zover hier geen bijkomende uitgaven uit voortvloeien
● van meer dan 10%, als de raming goedgekeurd door de raad hoger is dan het bedrag vastgelegd in art. 90 van het koninklijk besluit van 18 april 2017, inzake de plaatsing van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren op basis van de onderhandelingsprocedure voor leveringen en diensten.(momenteel 143.000 euro, excl. btw)
● van meer dan 20%, als de raming goedgekeurd door de gemeenteraad lager is dan dit bedrag (momenteel 143.000 euro, excl. btw).
Art. 4.
De gemeenteraad verleent het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid om inzake het financieel beheer, in overleg met de financieel directeur, verrichtingen uit te voeren die noodzakelijk zijn voor een optimale thesauriepositie van het bestuur. Hieronder zijn onder meer te begrijpen :
● het verdisconteren van subsidies, toelagen of schuldvorderingen
● het opnemen van thesaurievoorschotten
● het aangaan van kasfaciliteiten.
Art. 5.
Deze delegatie van het dagelijks bestuur vervalt uiterlijk 6 maanden na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.
Art. 6.
Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2025.
Het heft op dat ogenblik het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019 inzake dagelijks bestuur op.
Art. 7.
Dit besluit is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht.
Afschrift van dit besluit wordt eveneens bezorgd aan de financiële instelling, Belfius Bank.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.