Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2023
De gemeenteraad stelt het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vast.
Feiten en context
● Minstens bij de aanvang van een nieuwe zittingsperiode moet de gemeenteraad zijn huishoudelijk reglement opnieuw vaststellen.
Juridische gronden
● Art. 38 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over :
○ de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen.
○ de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken.
○ de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt.
○ de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert.
○ de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
○ de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden.
○ de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties.
○ de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend.
○ de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.
○ de keuze om digitaal of hybride te vergaderen en de wijze waarop.
○ de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de gemeenteraad digitaal kan vergaderen, als het huishoudelijk reglement de mogelijkheid van digitaal vergaderen opneemt.
○ de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de gemeenteraad hybride kan vergaderen, als het huishoudelijk reglement de mogelijkheid van hybride vergaderen opneemt.
De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.
Argumentatie
● het voorliggend ontwerpreglement van de gemeenteraad houdt o.a. rekening met de bepalingen van art. 38 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, dat meerdere malen werd herzien waaronder een laatste keer op 29 maart 2023.
Bijlagen
● huishoudelijk reglement van de gemeenteraad_versie20250225
2 amendementen ingediend door raadslid Anja Peeten, namens de Groen-fractie
Voorstel van amendement 1
Voorstel tot aanpassing van artikel 10, §1 HHR
De voorliggende tekst
"De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.
Werkdocumenten die zich nog in fase van voorbereiding, ontwerp of studie bevinden, maken geen voorwerp uit van het inzagerecht."
wijzigen in volgende tekst
"De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen. De dossiers bevatten alle stukken die rechtstreeks tot het voorstel hebben geleid.
Werkdocumenten die zich nog in fase van voorbereiding, ontwerp of studie bevinden, maken geen voorwerp uit van het inzagerecht. Deze werkdocumenten kunnen wel relevant zijn voor een bespreking in een raadscommissie. Op vraag van een raadslid kunnen ze daar besproken worden."
Voorstel van amendement 2
Voorstel tot aanpassing van artikel 36, §7 HHR
De voorliggende tekst
"De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen.
De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. ..."
wijzigen in volgende tekst
"De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. Indien dit gebeurt, dient de voorzitter de commissie voor de volgende gemeenteraad bijeen te roepen.
De oproepingsbrief wordt ten minste 8 dagen voor de dag van de vergadering aan alle raadsleden bezorgd via e-mail. De documenten worden elektronisch ter beschikking gesteld via het notulenbeheersysteem of per mail. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag en het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat de voorstellen van beslissingen. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. ..."
Amendement ingediend door Hans Eyssen, namens de fractie Team Holsbeek
Voorstel van amendement 3
Voorstel tot aanpassing van artikel 36, §7 HHR
De voorliggende tekst
"De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen.
De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webtoepassing van de gemeente. ..."
wijzigen in volgende tekst
"De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief wordt tenminste 6 dagen voor de dag van de vergadering aan alle raadsleden bezorgd via e-mail. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag en het tijdstip en de agenda van de vergadering. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webtoepassing van de gemeente. ..."
6 amendementen ingediend door raadslid Nele Barthier, namens de N-VA-fractie
Voorstel van amendement 4
Toevoeging van de volgende uitzonderlijke omstandigheid in artikel art. 4, §1 HHR (hybride vergaderen).
"Een raadslid, dat wil deelnemen aan de vergadering maar dat niet kan omdat hij/zij door een arts in quarantaine is geplaatst wegens uitzonderlijke medische redenen. Het raadslid richt het verzoek via e-mail aan de algemeen directeur en de raadsvoorzitter."
Voorstel van amendement 5
Voorstel tot aanpassing van art. 8, §2 HHR
De voorliggende tekst
"Elke belangstellende inwoner of lokale perscorrespondent kan op verzoek de agenda en de notulen van de gemeenteraad per e-mail ontvangen."
wijzigen in volgende tekst
"Elke belangstellende inwoner of lokale perscorrespondent kan op verzoek de agenda, de notulen en het zittingsverslag (audio-opname) van de gemeenteraad per e-mail ontvangen."
Voorstel van amendement 6
Voorstel tot aanpassing van art. 9, §1 HHR
Het woord “audioverslag” in art. 9 §1 vervangen door “audio-opname”
Voorstel tot aanpassing van art. 32, §4
De voorliggende tekst
"Tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad mogen geen audio- of audiovisuele opnames worden gemaakt, behalve door wie verantwoordelijk is voor het opmaken van de notulen en het zittingsverslag."
wijzigen in volgende tekst
"Tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad mogen geen audio- of audiovisuele opnames worden gemaakt, behalve deze voor het zittingsverslag."
Voorstel van amendement 7
Voorstel tot aanpassing van art. 33, §3 van het HHR
Toevoegen van volgende zin :
"Het zittingsverslag (audio-opname) wordt samen met de notulen actief openbaar gemaakt via de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente."
Voorstel van amendement 8
Voorstel tot aanpassing van art. 18 HHR
De voorliggende tekst
"Een amendement is een voorstel tot wijziging van de voorgestelde beslissing bij een agendapunt, zonder dat de voorgestelde beslissing daardoor fundamenteel verandert. Wordt er twijfel geuit of het wel gaat om een amendement of een nieuw agendapunt, dan beslist de raad of het om een amendement gaat. Meent de raad dat dit niet het geval is, dan wordt het ingediende amendement als onbestaande beschouwd."
wijzigen in volgende tekst
"Een amendement is een voorstel tot wijziging van de voorgestelde beslissing bij een agendapunt."
Voorstel van amendement 9
Voorstel tot aanpassing van art. 29 HHR
De voorliggende tekst
"Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.
De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje. Voor de geheime stemming waarvoor alle raadsleden kandidaat kunnen zijn, stemmen de raadsleden door het noteren van een naam op het stembriefje.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan."
wijzigen in volgende tekst
"Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.
Indien er voor een geheime stemming slechts één persoon kandidaat is, dan stemmen de raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.
Voor de geheime stemming, waarvoor er meerdere kandidaten zijn, stemmen de raadsleden door het noteren van een naam op het stembriefje of door zich te onthouden. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan."
De toelichting bij elk van deze 9 amendementen, en de bespreking ervan, zijn integraal opgenomen
in het zittingsverslag (audio-opname) van deze zitting.
BESLUIT
stemming over amendement 1
met 8 ja-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Kim Theys, André Sibbald, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck, Filip Lefebre
en 13 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 2
met 6 ja-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck, Filip Lefebre
en 15 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 3
met 15 ja-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Marc Van Looy en
6 neen-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck, Filip Lefebre
is dit amendement aangenomen
stemming over amendement 4
met 6 ja-stemmen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck, Filip Lefebre
en 15 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 5
met 3 ja-stemmen van Sabine Wyns, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
en 18 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Anja Peeten, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Jana De Rijck, Filip Lefebre en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 6
dit amendement wordt eenparig aangenomen
stemming over amendement 7
met 3 ja-stemmen van Sabine Wyns, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
en 18 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Anja Peeten, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Jana De Rijck, Filip Lefebre en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over amendement 8
dit amendement wordt eenparig verworpen
stemming over amendement 9
met 3 ja-stemmen van Sabine Wyns, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
en 18 neen-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Anja Peeten, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Jana De Rijck, Filip Lefebre en Marc Van Looy
is dit amendement verworpen
stemming over het geheel, incl. de aanvaarde amendementen 3 en 6
met 15 ja-stemmen van Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Marc Van Looy en
6 onthoudingen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck en Filip Lefebre
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement, als bijlage bij dit besluit, goed.
Art. 2.
Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2025.
Het heft met ingang van die datum het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2023 tot wijziging van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad op.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.