Zitting van GRD van 28 02 2023
Huishoudelijk reglement gemeenteraad - audio-verslag - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement goed.
Feiten en context
● De audio-visuele apparatuur van de raadzaal werd recent grondig vernieuwd. Deze apparatuur laat ook een professionele audio-opname van de raadzitting toe.
Juridische gronden
● Art. 38 van het Decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden genomen voor de werking van de raad.
● Art. 32 van het Decreet over het lokaal bestuur
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig art. 277 en 278.
● Art. 278 van het Decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Argumentatie
● Een audio-opname van de gemeenteraad bevat in chronologische volgorde en conform de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur, alle besproken onderwerpen van de openbare zitting, de volledige tussenkomsten en de letterlijke weergave van de mondelinge en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.
● Een audio-opname van de gemeenteraad beantwoordt aldus aan de bepalingen van art. 32 van het Decreet lokaal bestuur. Ze is als integrale digitale opname uit haar aard ook vollediger dan een geschreven zittingsverslag dat slechts de essentie van de tussenkomsten omvat.
Bijlage
● Aangepast huishoudelijk reglement gemeenteraad
Amendement ingediend door raadslid Sabine Wyns, namens N-VA
Voorstel van amendement :
De gemeenteraad keurt de aanpassing van art. 33.2 van het huishoudelijk reglement goed als volgt : de notulen en de audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad worden gepubliceerd op de gemeentelijke website.
BESLUIT
Stemming over het amendement
Met 5 ja-stemmen van : Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Jo Vanmechelen en Hans Miseur en
met
12 neen-stemmen van : Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Katia Verheyen, Philip De Greef, Anne Van Goidsenhoven
Stemming over het ontwerpbesluit (zonder het verworpen amendement)
Met 14 ja-stemmen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Kim Theys, Hans Miseur, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Katia Verheyen, Philip De Greef, Anne Van Goidsenhoven en
met 3 neen-stemmen van Hermans Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement, als bijlage bij dit besluit, goed.
Art. 2.
Dit besluit treedt onmiddellijk in werking.
Het heft met ingang van 28 februari 2023 het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019 tot wijziging van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad op.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Hofheide - kandidaat-bestuurder raad van bestuur zittingsperiode 2019-2024 - bekrachtiging
Voorgeschiedenis
● Gemeenteraadsbeslissing van 22 januari 2019
De gemeenteraad draagt Nadine Van Horebeek, Schubbeekstraat 1A te 3220 Holsbeek, raadslid in de gemeente Holsbeek, voor als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van Hofheide voor een periode van 6 jaar.
● Gemeenteraadsbeslissing van 10 januari 2022
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van Nadine Van Horebeek als gemeenteraadslid en installeert haar opvolger.
Feiten en context
● De gemeente Holsbeek neemt deel in de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer Hofheide
● Een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde moet tenminste 2 maal per jaar, tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uitbrengen over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad van bestuur, met een toelichting bij het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Juridische gronden
● Art. 434 t.e.m. 441 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● Art. 15, §2 van de geplande statutenwijziging van IGS Hofheide voorziet één bestuurdersmandaat voor de gemeente waar het crematorium gevestigd is (Holsbeek).
Argumentatie
● Het geen-raadslid zijn is geen beletsel om in de raad van bestuur te zetelen.
● Het is opportuun dat Nadine Van Horebeek haar mandaat als afgevaardigde in Hofheide kan verder zetten tot het einde van deze bestuursperiode.
Bijlage
● E-mail Hofheide
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De raad bekrachtigt de kandidatuur van Nadine Van Horebeek, Schubbeekstraat 1A te 3220 Holsbeek, als bestuurslid Hofheide voor de rest van de legislatuur.
Art. 2.
Dit besluit is onderworpen aan het algemeen toezicht. Een afschrift wordt bezorgd aan
● de gemeentelijk afgevaardigde
● Hofheide
Zitting van GRD van 28 02 2023
Jobstudenten gemeente - dienstjaar 2023 - goedkeuring contingent
Feiten en context
● Tijdens de zomermaanden juli, augustus en september of tijdens het jaar, bij afwezigheid wegens ziekte of loopbaanvermindering, is het moeilijk om de continuïteit in de dienstverlening te verzekeren.
● In de sportschuur kunnen jobstudenten, vooral tijdens de weekends, bijspringen om de dienstverlening te verzekeren.
Argumentatie
● Tijdens de zomermaanden of bij afwezigheid wegens ziekte of loopbaanvermindering kunnen jobstudenten aangeworven worden om de werking te ondersteunen in de administratieve en technische diensten van het gemeentebestuur.
● In de sportschuur kunnen jobstudenten, vooral tijdens de weekends, bijspringen om de dienstverlening te verzekeren.
● Jobstudenten kunnen voordelig werken met een studentenovereenkomst.
● Ervaring leert dat een equivalent van maximaal 10 voltijdse jobstudenten gedurende 1 maand voldoende is.
● Jobstudenten moeten de leeftijd van 17 jaar bereikt hebben op de dag van de indiensttreding.
● De maximum duur van de tewerkstelling per jobstudent is beperkt tot 1 maand, uitgezonderd voor de jobstudent(en) ter ondersteuning van de werking van de sportschuur.
● Jobstudenten worden vergoed volgens de weddeschaal E1 zonder anciënniteit.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD en actie afhankelijk van dienst tewerkstelling - MAR 62050000 | € +/- 2.200 totale loonkost per maand per VTE jobstudent |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De raad beslist dat in het dienstjaar 2023 gedurende de zomermaanden, bij afwezigheid wegens ziekte of loopbaanvermindering doorheen het jaar en in de sportschuur een equivalent van maximum 10 voltijdse jobstudenten gedurende maximaal 1 maand kunnen worden aangeworven voor ondersteunende taken in de administratieve en technische diensten van het gemeentebestuur.
Art. 2.
Jobstudenten moeten de leeftijd van 17 jaar bereikt hebben op de dag van indiensttreding.
Art. 3.
● De maximumduur van de tewerkstelling per student wordt beperkt tot 1 maand.
● Jobstudent(en) die werken in de sportschuur, kunnen over een langere periode worden ingeschakeld, rekening houdend met het beschikbaar contingent dat men mag werken tegen verminderde sociale bijdragen.
Art. 4.
De jobstudenten worden vergoed volgens de weddeschaal E1 zonder anciënniteit.
Art. 5.
Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van GRD van 28 02 2023
OCMW- en gemeentepersoneel - personeelsformatie - goedkeuring wijziging
Voorgeschiedenis
● Besluiten van de gemeenteraad en van de OCMW-raad van 26 februari 2019, met latere wijzigingen
De raden keuren het geïntegreerd organogram met personeelsformatie voor het lokaal bestuur Holsbeek goed.
● Besluiten van de gemeenteraad en de OCMW-raad van 26 februari 2019
De raden keuren de beheersovereenkomst tussen gemeente en OCMW Holsbeek goed.
Feiten en context
● In de huidige personeelsformatie
○ worden twee voltijds technisch assistenten groen voorzien in contractueel verband bij de dienst infrastructuur
○ wordt er één voltijds technisch assistent openbare werken voorzien in contractueel verband bij de dienst infrastructuur
○ wordt er een functie van 0,6 VTE administratief medewerker onthaal (OCMW) voorzien bij de dienst interne zaken
Juridische gronden
● Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Adviezen
● De wijzigingen zijn besproken op het MAT van 27 februari met advies
● De wijzigingen van de personeelsformatie werden via e-mail voorgelegd aan de vakbonden met een gunstig advies tot gevolg.
Argumentatie
● In de groendienst kent men een hoog-en laagseizoen. Tijdens het laagseizoen is het aangewezen dat een aantal arbeiders van de groendienst kunnen ingeschakeld worden bij de dienst openbare werken. Hiervoor is het noodzakelijk dat er twee van de voorziene functies in de groendienst worden omgevormd tot functies die aan dit polyvalent karakter beantwoorden.
● Aangezien polyvalente functies beter beantwoorden aan de noden van de dienst wordt er bijkomend een functie van technisch assistent openbare werken omgevormd tot polyvalent technisch assistent groen/openbare werken. De huidige titularis behoudt zijn functie tot aan zijn pensionering.
● Het is aangewezen om de functie van administratief medewerker onthaal naar aanleiding van de vacantverklaring van de functie uit te breiden naar 0,8 VTE. Op dit ogenblik is deze administratieve en onthaalfunctie in de personeelsformatie ingeschreven voor 0,6 VTE , maar het is wenselijk om deze (telefonische) onthaalfunctie in het OCMW-gebouw in te vullen op 4/5de VTE. Tot nu is het zo dat naast de vaste vervanger ook medewerkers van de cel personeel geregeld moeten invallen op het onthaal op momenten dat de titularis afwezig was. Sinds kort hebben 2 medewerkers van de personeelsdienst echter een prestatievermindering verkregen van samen 40% van een VTE (100% --> 90% en 80% --> 50%), zodat het op de personeelsdienst ook zeer moeilijk wordt om in te vallen.
● De functie van administratief medewerker onthaal blijft ondanks de vacant verklaring een functie van het OCMW. In de beheersovereenkomst gemeente-OCMW wordt bepaald dat het OCMW vanaf 01 januari 2019 enkel nog personeelsleden aanwerft voor de dienst welzijn en samenleven. De andere personeelsleden worden aangeworven door de gemeente tenzij dit een verlies van financiële tussenkomsten tot gevolg zou hebben. De functie van administratief medewerker onthaal wordt voor 50% gesubsidieerd door Sociale Maribel en moet dus behouden blijven bij het OCMW.
Bijlagen
● wijzigingen personeelsformatie
BESLUIT
Eenparig
Enig artikel
De gemeenteraad beslist om
● 2 functies van technisch assistent groen te wijzigen in twee functies van polyvalent technisch assistent groen/openbare werken
● 1 functie van technisch assistent openbare werken te wijzigen in een functie van polyvalent technisch assistent groen/openbare werken
● de functie van de huidige titularis technisch assistent openbare werken dooft uit op het ogenblik van zijn pensionering
● de functie van administratief medewerker onthaal (0,6 VTE) OCMW uit te breiden naar 0,8 VTE.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Doorgeeflening kerkfabriek Sint-Lambertus - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 22 februari 2022
De gemeenteraad keurt een marktconsultatie goed voor een nieuwe lening en bijhorend contract voor kredietopening - financiering van duurzame projecten.
● Besluit van 28 april 2022
Het college van burgemeester en schepenen wijst de lening toe aan de economisch meest voordelige bieder, zijnde KBC Bank , Havenlaan 2, 1080 Brussel, tegen een marge van 69,5 basispunten voor een lening van 3.500.000 euro voor een duur van 30 jaar met een vaste rentevoet.
● Bericht van de kerkfabriek van 18 januari 2023
Het voorstel voor de lening werd besproken op de vergadering van 17 januari 2023 van de kerkraad. De kerkraad gaat akkoord om de lening voor de werken op te nemen (om zo, in een periode van stijgende rente, de rentevoet vast te klikken).
● Besluit van 19 januari 2023
Het college van burgemeester en schepenen keurt de opneming van 350.000 euro kapitaal goed, in het kader van de geplande ondersteuning van de kerkfabriek Sint-Lambertus. Deze ondersteuning d.m.v. een doorgeeflening werd ook reeds ingeschreven in het meerjarenplan.
Feiten en context
● Op 2 februari 2023 nam de gemeente het kapitaal van 350.000 euro op aan de rentevoet van 3.2590 % (incl. +69.5bp).
● De gemeente neemt het bedrag van de doorgeeflening op bij de bank en geeft dit opgenomen bedrag als lening door aan de kerkfabriek. De kerkfabriek betaalt vervolgens het kapitaal en de interesten terug aan de gemeente.
● De modaliteiten van de doorgeeflening aan de kerkfabriek Sint-Lambertus worden bepaald door de gemeenteraad, waarna de leningovereenkomst tussen de kerkfabriek en de gemeente kan getekend worden en de eerste opneming kan gebeuren.
Juridische gronden
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
● Wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016, in het bijzonder artikel 28, §1, 6° Dit artikel van de wet op de overheidsopdrachten van 17 juni 2016 bepaalt dat overheidsopdrachten voor diensten betreffende leningen niet langer onder de toepassing vallen van de wetgeving overheidsopdrachten. Het blijft wel de bevoegdheid van de gemeenteraad om de wijze te bepalen waarop de voorwaarden van de opdracht worden vastgesteld. Een bijzonder bestek in overeenstemming met de wetgeving op de overheidsopdrachten is evenwel niet langer nodig.
● Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking erkende erediensten.
Argumentatie
● De gemeente neemt het bedrag van de doorgeeflening op bij de bank en geeft dit opgenomen bedrag als lening door aan de kerkfabriek. De kerkfabriek betaalt vervolgens het kapitaal en de interesten terug aan de gemeente.
● De voorwaarden van de doorgeeflening aan de kerkfabriek Sint-Lambertus worden bepaald door de gemeenteraad, waarna de leningovereenkomst tussen de kerkfabriek en de gemeente kan getekend worden en de eerste opneming kan gebeuren.
Bijlagen
● Aflossingstabel van het investeringskrediet
● Overeenkomst doorgeeflening tussen kerkfabriek Sint-Lambertus en gemeente Holsbeek
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Opname krediet + vordering aan kerkfabriek |
2022/GBB-00/0040-00/17332001/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN 2022/GBB-00/0790-00/29030009/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN | € 350.000
€ 350.000
|
Budgetsleutel | Rente |
2022/GBB-00/0040-00/75800000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN 2022/GBB-00/0040-00/65000300/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN | € 10.392,59
€ 10.392,59 |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de voorwaarden van de doorgeeflening aan de kerkfabriek Sint-Lambertus goed, zoals opgenomen in het ontwerp van leningovereenkomst als bijlage bij dit besluit.
Art. 2.
Na ondertekening van de leningovereenkomst door de representatieve organen van de kerkfabriek en de gemeenteraad, kan de kerkfabriek het kapitaal opnemen bij de gemeente.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Noodplanning - algemeen nood- en interventieplan Holsbeek - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Bericht van de gouverneur van 29 juni 2022
De gouverneur vraagt de lokale besturen van Vlaams-Brabant om de gemeentelijke algemene nood- en interventieplannen (ANIP) te actualiseren vóór 1 oktober 2022.
Feiten en context
● Het koninklijk besluit van 22 mei 2019, en meer bepaald artikel 3, §1 bepaalt dat de bevoegde overheden verantwoordelijk zijn voor de noodplanning op hun respectievelijk grondgebied. §2 van datzelfde artikel specificeert dat de noodplanning onder andere de volgende taken omvat:
○ De risico’s op het betrokken grondgebied identificeren en analyseren.
○ Op basis hiervan, de nodige maatregelen op het vlak van de noodplanning uitvoeren en actualiseren, waaronder een algemeen nood- en interventieplan uitwerken.
● Naar aanleiding van de actualisatie van het koninklijk besluit werd ook een nieuw sjabloon voor het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) ontwikkeld in het nationaal veiligheidsportaal (ICMS).
● Het noodplan werd door de noodplanningambtenaar (NPA) volledig herwerkt naar de nieuwe template en gelijktijdig geactualiseerd naar de actuele omstandigheden. Dit ANIP werd opgesteld na een grondige risico-inventaris en risicoanalyse. De leden van de gemeentelijke veiligheidscel kregen in de loop van augustus en september de mogelijkheid om hun aanvullingen en opmerkingen bij het ontwerp van ANIP te bezorgen.
● De geactualiseerde versie is op 29 september 2022 bij de dienst noodplanning van de gouverneur ingediend. De NPA ontving hierop nog een aantal suggesties en aanvullingen ter verbetering van het ANIP, die ook in de eindversie werden verwerkt.
Juridische gronden
● Het decreet lokaal bestuur.
● Artikelen 133, 134 en 135 van de Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
● Artikel 9, §4 van de wet betreffende de civiele veiligheid van 15 mei 2007, dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het goedkeuren van het gemeentelijk algemeen nood- en interventieplan.
● Artikel 40 van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Koninklijk besluit van 31 januari 2003 tot vaststelling van het noodplan voor het crisisgebeuren en de situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.
● Koninklijk besluit van 10 juni 2014 omtrent de opdrachten en taken van civiele veiligheid.
● Koninklijk besluit van 23 februari 2018 betreffende de verzending van een kort tekstbericht in geval van dreigend gevaar of grote ramp.
● Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.
● Ministeriële omzendbrief van 25 juli 2017 betreffende het psychosociaal interventieplan van discipline 2 dringende geneeskundige hulpverlening
Argumentatie
● De gouverneur keurde op 13 januari 2023 het ANIP van de gemeente Holsbeek goed.
● Het door de gouverneur goedgekeurde ANIP is een levendig document dat te allen tijde in het portaal moet kunnen worden aangepast in functie van de aanduiding van verantwoordelijken, gewijzigde contactgegevens, terreurdreigingsniveau enz.
● Het document wordt frequent, minimaal om de 6 maanden, bijgewerkt met nieuwe data voor onder andere de actiekaarten en infofiches indien dat noodzakelijk is.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van het 'Algemeen nood- en interventieplan Holsbeek' (ANIP Holsbeek) door de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Art. 2.
De gemeenteraad keurt het 'Algemeen Nood- en Interventieplan Holsbeek' (ANIP Holsbeek) goed.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Gemeentelijk subsidiereglement Cultuurbuur(t) - goedkeuring
Juridische gronden
● Het decreet lokaal bestuur, art. 41, 2de lid, °23.
De gemeenteraad is bevoegd om subsidiereglementen vast te stellen.
● Het decreet lokaal bestuur, artikel 56.
Het college voert de beslissingen van de gemeenteraad uit.
● Het MJP 2020 - 2025 met als actie 'De gemeente neemt haar regiorol op inzake culturele initiatieven. De gemeente als facilitator van initiatieven van verenigingen/buurten/private initiatieven en niet louter als organisator' en de actie 'We onderzoeken op welke manier de gemeente nog beter kan inspelen op vragen of initiatieven van inwoners', goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 17 december 2019.
Argumentatie
● Het gemeentebestuur hecht groot belang aan gemeenschapsvorming, waar een straat-, buurt- of wijkfeest op een laagdrempelige manier aan toe bijdraagt.
● De gemeente wenst ook (lokale) artiesten of talenten zoveel mogelijk te ondersteunen.
● Elk buurtcomité of vereniging die cultuurbeleving in haar buurt, straat, wijk of woonkern wil stimuleren en de sociale contacten wil aanzwengelen, kan een beroep doen op de Cultuurbuur(t)-formule.
● Cultuurbuur(t) biedt jaarlijks via een financiële ondersteuning van maximaal 400 euro de buurt, wijk of vereniging de mogelijkheid om cultuur dicht bij de inwoners te brengen aan de hand van bijvoorbeeld een workshop, een muziekoptreden, een (toneel)voorstelling, een lezing, enz.
Bijlagen
● Ontwerp gemeentelijk subsidiereglement Cultuurbuur(t).
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD 5- actie 070314 - MAR 64902500 - BV 0719 | € 400 (incl. btw - maximumbedrag per Cultuurbuur(t)) |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het gemeentelijk subsidiereglement Cultuurbuur(t), als bijlage bij dit besluit, goed.
Art. 2.
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 maart 2023. Het wordt bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente conform de bepalingen van de artikelen 285 ev. van het decreet lokaal bestuur.
Art. 3.
De betaling van de subsidie gebeurt met de kredieten opgenomen in het exploitatiebudget met als referentie:
● BD 5 - actie 070314 - MAR 64902500 - BV 0719.
Anja Peeten Marieke Greveraars Hans Miseur Sabine Wyns Pieter Coosemans Kim Donders Hans Eyssen Jo Vanmechelen Herman Van Criekingen Marc Van Looy Philip De Greef Suzy Vanderheyden Ann Spaepen Kim Theys Anne Van Goidsenhoven Ria Verstraelen Katia Verheyen Anja Peeten Marieke Greveraars Hans Miseur Sabine Wyns Pieter Coosemans Kim Donders Hans Eyssen Jo Vanmechelen Herman Van Criekingen Marc Van Looy Philip De Greef Suzy Vanderheyden Ann Spaepen Kim Theys Anne Van Goidsenhoven Katia Verheyen Katia Verheyen Kim Donders Anja Peeten Philip De Greef Hans Eyssen Anne Van Goidsenhoven Pieter Coosemans Marieke Greveraars Suzy Vanderheyden Marc Van Looy Ann Spaepen Jo Vanmechelen Sabine Wyns Herman Van Criekingen Kim Theys Hans Miseur aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
Zitting van GRD van 28 02 2023
Rooilijn- en onteigeningsplan - Nobelberg, Burgemeestersstraat en 2 voetwegen nrs. 71 - definitieve vaststelling
Voorgeschiedenis
● 22 november 2022
De gemeenteraad stelt het rooilijn- en onteigeningsplan Nobelberg, Burgemeestersstraat en 2 voetwegen (nrs. 71) tussen Nobelberg en Gebroeders Van Tiltstraat, voorlopig vast.
● 1 december 2022
Het college onderwerpt het voorlopig vastgesteld rooilijn- en onteigeningsplan aan een openbaar onderzoek.
● 19 januari 2023
Het college sluit het openbaar onderzoek dat liep van 9 december 2022 tot en met 9 januari 2023. Het pv van sluiting en pv van ruchtbaarheid zijn opgesteld.
● 2 februari 2023
Het college neemt kennis van een materiële vergissing in het pv van sluiting. Eén brief met voorwaarden en opmerkingen (zonder inname) kwam toe op 9 januari 2023 (i.p.v. op 6 januari). Het pv van sluiting werd in die zin rechtgezet (bijlage 6).
Feiten en context
● De motivering en het doel van het rooilijn- en onteigeningsplan zijn uitvoerig opgenomen in de raadsbeslissing van 22 november 2022 over de voorlopige vaststelling van het rooilijn- en innemingsplan. Hier wijzigt nu niets aan. Er kan in voorliggend besluit bijgevolg volledig naar verwezen worden.
In dit besluit zijn de bezwaarschriften opgenomen, met telkens het standpunt van het bestuur. Alle ingediende bezwaarschriften zijn opgenomen, ook al hebben niet al deze bezwaren een impact op de besluitvorming rond het vaststellen van de rooilijn op zich.
● In dit dossier zijn tijdens het openbaar onderzoek bij het bestuur toegekomen :
○ 7 akkoorden met gratis grondafstand, zonder bijkomende voorwaarden of opmerkingen voor
■ inname 14, op 7 december 2022
■ inname 15 (1/12 eig.), op 30 december 2022
■ inname 12, op 5 januari 2023
■ inname 18, op 6 januari 2023
■ inname 15 (2/12 eig.), op 7 januari 2023
■ inname 15 (3/12 eig.), ontvangen op 9 januari 2023
■ inname 15 (4/12 eig.) op 23 december 2022, ontvangen op 9 januari 2023
○ 1 brief met bijkomende voorwaarden en opmerkingen voor
■ innames 11A en 11B, op 6 januari 2023.
○ 1 brief met voorwaarden en opmerkingen
■ zonder inname, op 9 januari 2023.
○ 1 bericht met tegenvoorstel voor
■ innames 27A en 27B, e-mail op 15 december 2022
○ 2 bijkomende vragen/verduidelijking
■ inname 23, op 10 december 2022
■ inname 30, op 6 januari 2023
○ 3 bezwaarschriften
■ innames 10A en 10B, aangetekend verzonden op 6 januari 2023 en per e-mail overgemaakt op 7 januari 2023 - Nobelberg 60
■ innames 22A en 22B, per e-mail op 8 januari 2023 - Nobelberg 46
■ inname 29, aangetekend verzonden op 6 januari 2023 en per e-mail overgemaakt op 7 januari 2023 - Nobelberg 15
○ er zijn geen adviezen ingediend door:
■ de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant
■ het departement MOW
● Buiten de periode van het openbaar onderzoek zijn bij het bestuur toegekomen :
○ 6 akkoorden met gratis grondafstand zonder bijkomende voorwaarden of opmerkingen voor:
■ inname 15 (5/15 eig.) op 11 januari 2023
■ inname 23 (1/3 eig.) op 16 januari 2023
■ inname 23 (2/3 eig.) op 16 januari 2023
■ inname 15 (6/15 eig.) op 23 januari 2023
■ inname 28 op 23 januari 2023
■ inname 5 op 2 februari 2023
○ 1 akkoord met gratis grondafstand en bijkomende voorwaarden voor:
■ inname 30 op 14 januari 2023
● Samenvatting bericht van 6 januari 2023 met voorwaarden en opmerkingen voor de innames 11A en 11B:
○ de afsluiting parallel met pad 71, die zich bevindt vóór het muurtje ten westen van de meergezinswoningen 14/16 langs de Gebroeders Van Tiltstraat op innamestrook 15, moet worden verplaatst, zodat de volledige breedte van het pad gerespecteerd blijft.
○ het obstakel, dat door het wegzakken van de aarde is ontstaan en als buffer dient voor de inrit naar de garage van het gebouw Gebroeders Van Tiltstraat 12-14-16, alsook de afloopdeksels, moeten worden aangepast op bodemniveau zodat er voor de wandelaars een vlotte doorgang verzekerd blijft.
○ Pad 71 moet over de volledige breedte vrij worden gehouden, zowel het deel tussen Nobelberg en Gebroeders Van Tiltstraat als het daaropvolgende deel tot de Rotselaarsebaan.
● Samenvatting bericht van 9 januari 2023 met voorwaarden en opmerkingen, zonder grondinname:
○ de eigenares van perceel B/103E4 verzoekt om bij de heraanleg van de Nobelberg een aantal borduren af te schuinen zodat de toegang tot de parkeerplaats voor haar auto, technisch haalbaar wordt.
○ de eigenares wenst voor eigen gebruik de reeds aanwezige (parkeer)ruimte, parallel met de Nobelberg te benutten als parkeerplaats, omwille van parkeermoeilijkheden aan haar woning Gebroeders Van Tiltstraat 32.
● Samenvatting bericht met tegenvoorstel, ingediend per e-mail op 15 december 2022 betreffende de belofte van grondafstand voor innames 27A en 27B:
○ de eigenaar reageert tegen het gemeentelijk voorstel, waarbij:
■ inname 27A (Nobelberg) wordt vergoed ingevolge asverschuiving met meer dan 40 cm
■ inname 27B (Burgemeestersstraat) wordt voorgesteld om gratis af te staan
○ hij beschouwt inname 27A als een onteigening met verlies van 2 parkeerplaatsen, gelegen vóór zijn horecazaak, die hij al sinds 2011 uitbaat.
○ een door hem aangesproken vastgoedmakelaar raamde dat een parkeerplaats in Holsbeek tussen 10.000 en 15.000 euro kost.
○ hij vraagt om rekening te houden met de vlotte bereikbaarheid van zijn handelspand. Parkeergelegenheid is essentieel.
○ gelet op de hoge verkoopprijzen met heraanleg van een eventuele parking, stelt hij een vergoeding van 25.000 euro voor.
● Samenvatting bijkomende vraag/verduidelijking van 10 december 2022 voor inname 23:
○ met het bericht van 1 december 2022 wenst de eigenaar bijkomende verduidelijking over het doel en de grootte van de grondinname.
● Samenvatting inhoud bijkomende vraag/verduidelijking van 6 januari 2023 voor inname 30:
○ de eigenaren van perceel Nobelberg 10 wonen tijdelijk in Zweden en zijn ook daar ingeschreven. De aangetekende zending voor de heraanleg van de Nobelberg werd voor één van hen op het adres in Holsbeek verzonden, de aangetekende zending voor de andere mede-eigenaar werd naar het adres in Zweden verstuurd. Zij vragen hierbij of:
■ zij de gegevens van beiden gezamenlijk op één belofte mogen terugsturen.
■ het gevraagde eigendomsbewijs overeenstemt met hun aankoopakte.
■ er bij de heraanleg rekening zal worden gehouden met de steile oprit die moeilijk in te korten valt.
● Samenvatting bezwaarschrift, op 6 januari 2023 aangetekend verzonden en op7 januari 2023 per mail ingediend door de eigenaars van perceel E/35K (Nobelberg 60), betreffende innames 10A en 10B:
○ betwisting grenslijn huidig openbaar domein zoals vermeld op het grondinnemingsplan van 1945.
○ door de grondinneming verdwijnt de parkeer- en laadmogelijkheid, marktwaarde woning daalt.
○ de nieuwe rooilijnbreedte en -ligging is voor dergelijke dichtbebouwde straat niet verantwoord.
○ de bijlagen van het rooilijndossier waren volgens bezwaarindieners niet raadpleegbaar op de website.
○ een rijbaan met enkele richting geniet de voorkeur en dient evenzeer het algemeen belang als een rijbaan met dubbele rijrichting.
● Samenvatting bezwaarschrift, op 8 januari 2023 per e-mail verzonden door de eigenaar van perceel E/46M (Nobelberg 46), betreffende innames 22A en 22B:
○ waardeverlies goed is groter dan voorgestelde compensatie.
○ nieuwe rooilijn en bijhorende asverschuiving heeft negatieve invloed op vlotte en veilige verkeersdoorstroming.
○ reductie parkeergelegenheid vooraan gebouw van drie eenheden naar één.
○ de lokale asverlegging en straatverbreding in combinatie met de hellingsgraad van de voortuin vereist na heraanleg van de voortuin:
■ de aanleg van extra parkeergelegenheid parallel met de straatas
■ aanpassingswerken om vlotte toegang naar inkom en carport te garanderen
■ heraanleg van nutsvoorzieningen en aansluitingen.
○ verzoek tot inkrimping voorgestelde rooilijnbreedte zodat er nog 2 parkeergelegenheden mogelijk zijn parallel met de straatas.
● Samenvatting bezwaarschrift van 6 januari 2023 aangetekend verzonden en op 7 januari 2023 per e-mail overgemaakt door de eigenaars van perceel B/126W (Nobelberg 15/bakkerij+winkel), betreffende inname 29:
○ betwisting grenslijn huidig openbaar domein volgens grondinnemingsplan 1945.
○ er is onvoldoende rekening gehouden met de handelszaken en noodzakelijke parkeergelegenheden. De uit te keren vergoeding voor het waarde- en parkeerverlies is onvoldoende.
○ de keuze en de breedte van de nieuwe rooilijn zijn voor een dergelijke dichtbebouwde straat niet passend en niet verantwoord.
○ de bijlagen van het rooilijndossier waren volgens bezwaarindieners niet raadpleegbaar op de website.
○ voorkeur voor een rijbaan met enkele richting, die volgens bezwaarindieners, evenzeer het algemeen belang dient als een rijbaan met dubbele rijrichting.
● Samenvatting voorwaarde vermeld op de belofte van grondafstand per e-mail bezorgd op 14 januari 2023 door de eigenaars Nobelberg 10
(inname 30):
○ de oprit moet vlot bereikbaar/berijdbaar blijven na de werken.
Juridische gronden
● Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur
● Het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019, in werking sedert 1 september 2019.
Argumentatie
● De brief met bijkomende voorwaarden en opmerkingen van 6 januari 2023 van de eigenaars van perceel B/103Y4 voor de innames 11A en 11B - bijlage 7), werd behandeld door het college van 19 januari 2023 (bijlage 7A). Het standpunt van het college luidt :
○ de eigenaars van het naastliggend perceel aan te manen om de afsluiting die zich op inname 15 bevindt, te verplaatsen bovenop het achterliggend muurtje dat zich achter de nieuwe rooilijn bevindt.
○ de deksels van de bezoekschouwen en het obstakel dat functioneert als buffer voor de inrit naar de garage van het gebouw Gebroeders Van Tiltstraat 12-14-16, indien nodig, aan te passen op bodemniveau, zodat een vlotte en veilige doorgang gegarandeerd wordt voor de wandelaars.
○ pad 71 tussen Nobelberg en Rotselaarsebaan zal regelmatig onderhouden worden zodat er geen hindernissen voor de wandelaars zijn.
● De brief met voorwaarden en opmerkingen van 9 januari 2023 ter hoogte van perceel B/103E4, zonder inname (bijlage 8) van de eigenares van Gebroeders Van Tiltstraat 32, werd behandeld door het college in zitting van 19 januari 2023 (bijlage 8A).
○ Het college gaat akkoord met de afschuining van een aantal borduren bij de hernieuwing van de Nobelberg, zodat haar parkeerstrook gemakkelijker toegankelijk wordt vanaf de openbare weg. Deze parkeerstrook moet haaks op de rijweg aangelegd worden (niet evenwijdig), zodat de aanleg van de parkeervakken op de straat niet meer dan nodig gehypothekeerd wordt.
● Het bericht met tegenvoorstel ingediend per e-mail op 15 december 2022 door de eigenaars van perceel B/129T (innames 27A en 27B - bijlage 9) werd behandeld door het college van 22 december 2022 (bijlage 9A). Het college kan niet akkoord gaan met het tegenvoorstel van de eigenaar omwille van de in de motivering van het collegebesluit aangehaalde argumenten.
● Een bijkomende vraag/verduidelijking van 10 december 2022 vanwege de eigenaars van perceel B/129S (inname 23). De dienst WOM heeft hierop via e-mail van 16 december 2022 geantwoord dat:
○ de in te nemen grondstrook een gemeten oppervlakte heeft van 6,80 m²
○ perceel B/129S, volgens de huidige beschikbare kadastrale informatie, toebehoort aan twee mede-eigenaars, zoals vermeld op de belofte van grondafstand.
○ de rooilijn (met bijhorende innames) wordt verbreed om een nieuw wegdek, nieuwe nutsleidingen en voldoende brede voetpaden te kunnen realiseren (typedwarsprofiel werd toegevoegd als bijlage).
○ het nieuw aan te leggen voetpad mooi zal aansluiten tegen de gevel van woning Gebroeders Van Tiltstraat 10 (hierdoor grondinname tot tegen de gevel). De nieuwe rijweg in asfalt heeft een breedte van 5,04 meter met naastliggende greppels van elk 0,33 meter. De voetpaden worden uitgevoerd in betonstraatstenen met een nettobreedte van elk 1,54 meter
● Een bijkomende vraag/verduidelijking van 6 januari 2023 van de eigenaars van perceel E/61F, Nobelberg 10 (inname 30). De dienst WOM antwoordde met een e-mail van 10 januari 2023 als volgt:
○ de ontbrekende adresgegevens mogen ingevuld worden op de belofte van de partner.
○ de eigendomsakte is inderdaad de koopakte. Uit de akte worden bepaalde passages gehaald die overgenomen worden in de akte van grondafstand.
○ de akte zal opgesteld worden na de definitieve vaststelling van het rooilijn- en innemingsplan. Een uitnodiging tot het ondertekenen van de akte volgt nadien.
○ voor de uitvoering van de steile oprit werd advies gevraagd aan de dienst Infrastructuur die ook de opvolging van de werken doet.
○ op de belofte van grondafstand kan vermeld worden dat er rekening moet worden gehouden worden met de steile oprit.
● Bezwaarschrift van de eigenaars van Nobelberg 60 (perceel E/35K) van 6 januari 2023 m.b.t. de innames 10A en 10B (bijlage 10). Dit werd behandeld door het college op 2 februari 2023 (bijlage 10A) als volgt :
○ het college behoudt de voorlopig vastgestelde rooilijn ter hoogte van Nobelberg 60 omwille van de in de motivering van het collegebesluit aangehaalde argumenten.
○ zoals gebruikelijk zal, bij een akkoord over de inname, bij de aanleg van het fiets- en voetpad, de achterliggende grondstrook/voortuin (inclusief heraanleg nutsleidingen) door de zorgen en op kosten van de gemeente, worden aangepast in samenspraak met de betrokken eigenaars.
○ ter compensatie van het verlies van de huidige parkeerplaats vóór de inrit van de garage, gaat het college akkoord om, in geval de eigenaar akkoord gaat met de inname volgens de door de gemeenteraad bepaalde voorwaarden, samen met de heraanleg/aanpassing van de voortuin een parkeerplaats te voorzien met de woning in samenspraak met de betrokken eigenaar.
● Het bezwaarschrift van de eigenaars van Nobelberg 46 (perceel E/46M) van 8 januari 2023, dat betrekking heeft op de innames 22A en 22B (bijlage 11), is behandeld door het college in zitting van 26 januari 2023 (bijlage11A) als volgt :
○ het college gaat niet akkoord met een rooilijnwijziging ter hoogte van dit eigendom omwille van de in de motivering aangehaalde argumenten van dit besluit.
○ zoals gebruikelijk bij een akkoord over de inname, zullen bij de aanleg van fiets- en voetpad de achterliggende opritten/voortuinen (inclusief heraanleg nutsleidingen) door de zorgen en op kosten van de gemeente worden aangepast. Hierbij zullen de nodige technische ingrepen worden uitgevoerd om de verhoogde hellingsgraad naar inkom en carport op te vangen.
○ ter compensatie van de huidige parking op privéterrein is het college bereid om mits heraanleg van de voortuin en in samenspraak van de eigenaar twee (mogelijks 3) parkeergelegenheden te voorzien langs de voorgevel van meergezinswoning 46.
● Het bezwaarschrift van de eigenaars van Nobelberg 15/bakkerij+winkel (perceel B/126W) van 6 januari 2023, dat betrekking heeft op inname 29 (bijlage 12), werd behandeld door het college van 2 februari 2023 (bijlage 12A) als volgt:
○ het college behoudt de voorlopig vastgestelde rooilijn ter hoogte van het handelscomplex op basis van de in de motivering van het collegebesluit aangehaalde argumenten
○ zoals gebruikelijk bij een akkoord over de inname, zal bij de aanleg van het fiets- en voetpad, de achterliggende grondstrook/voortuin (inclusief heraanleg nutsleidingen) door de zorgen en op kosten van de gemeente, worden aangepast in samenspraak met de betrokken eigenaars.
● De voorwaarde vermeld op de belofte van grondafstand van de eigenaars van perceel E/61F van 14 januari 2023 (inname 30 - bijlage 13) werd door het college in zitting van 26 januari 2023 (bijlage 13A) behandeld. Het college ging akkoord met het advies van de dienst infrastructuur (e-mail van 16 januari 2023 aan de betrokkenen), mits wijziging van de betonblokken in pallissades, zoals voorzien in punt 122 uit het ontwerpdossier 'ramingen-gedetailleerde meetstaat'. In het advies van de dienst Infrastructuur werd meegedeeld dat:
○ bij het ontwerp rekening werd gehouden met de steile oprit.
○ op de ontwerpplannen een ingekorte oprit is voorzien om plaats te creëren voor de aanleg van een fietspad.
○ zoals eerder werd toegepast op de 'Ruggengraat', het fietspad verhoogd wordt aangelegd ten opzichte van de rijweg.
○ het fietspad aan deze oprit onder een dwarshelling van 4% zal worden aangelegd in plaats van de gebruikelijke 2% helling.
○ beide maatregelen zullen zorgen dat de oprit kan aansluiten op de nieuwe situatie.
○ links van de oprit het hoogteverschil zal opgevangen worden door een keerwand in stapelblokken zoals dit reeds op meerdere plaatsen langs de 'Ruggengraat' werd toegepast.
Bijlagen
● (bijlage 1A) Rooilijn- en onteigeningsplan R 20221109
● (bijlage 1B) titelblad rooilijn- en onteigeningsplan
● (bijlage 2A) Onteigeningstabel OT 20221109
● (bijlage 2B) titelblad onteigeningstabel
● (bijlage 3) Kadasterplan K 20221109
● (bijlage 4) Atlas der wegen AW 20221109
● (bijlage 5) Stavingsverslag 20221109
● (bijlage 6) proces-verbaal van sluiting
● (bijlage 7) opmerkingen voorwaarden inn. 11A en B
● (bijlage 7A) CBS 19-01-2023 - inn. 11A+11B - voorwaarden
● (bijlage 8) opmerking voorwaarden geen inn. Gebr. V Tilt 32
● (bijlage 8A) CBS 19-01-2023 Gebr. Van Tilstraat 32 - opmerking
● (bijlage 9) mail inn. 27A en 27B
● (bijlage 9A) CBS 22-12-2022 - inn. 27A en 27B - opmerkingen
● (bijlage 10) bezwaarschrift inn. 10A en 10B
● (bijlage 10A) CBS 02-02-2023 - inn. 10A en 10B
● (bijlage 11) bezwaarschrift inn. 22A en 22B
● (bijlage 11A) CBS 26-01-2023 - inn. 22A en 22B
● (bijlage 12) bezwaarschrift inn. 29
● (bijlage 12A) CBS 02-02-2023 - inn. 29
● (bijlage 13) akkoord inn. 30 (na O.O.)
● (bijlage 13A) CBS 26-01-2023 - inn. 30
BESLUIT
Met 11 ja-stemmen van Anne Van Goidsenhoven, Hans Eyssen, Anja Peeten, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Katia Verheyen en Philip De Greef
5 neen-stemmen van Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns
Artikel 1.
De gemeenteraad stelt het rooilijn- en onteigeningsplan van Nobelberg (deel weg nr. 2), Burgemeestersstraat (deel weg nr. 25) en de 2 voetwegverbindingen (nrs. 71) tussen Nobelberg en Gebroeders Van Tiltstraat, definitief vast.
Dit rooilijn- en innemingsdossier werd opgesteld door Studiekantoor Kockaerts bvba op 9 november 2022 en omvat:
● Rooilijn- en onteigeningsplan R 20221109 (bijlage 1A)
● Titelblad rooilijn- en onteigeningsplan R 20221109 (bijlage 1B)
● Onteigeningstabel OT 20221109 met geschatte prijswaarden, opgemaakt op 11 november 2022 (bijlage 2A)
● Titelblad onteigeningstabel OT 20221109, opgemaakt op 11 november 2022 (bijlage 2B)
● Kadasterplan K20221109 (bijlage 3)
● Atlas der wegen AW20221109 (bijlage 4)
● Stavingsverslag 20221109 (bijlage 5)
Art. 2.
Naar analogie met voorgaande projecten worden de grondinnames, in der minne en ten algemene nutte verworven als volgt:
● gratis voor innemingen in woongebied tot 5,90 meter uit de bestaande wegas alsook de grondafstanden opgelegd in stedenbouwkundige dossiers.
● vergoed, tegen de prijs vermeld in de innametabel, vermeerderd met de van toepassing zijnde wederbeleggingsvergoeding voor:
○ grondinnames die meer dan 5,90 meter uit de bestaande wegas gelegen zijn
○ de extra stroken ter verbreding van pad 71 (meest oostelijk gelegen verbindingspad tussen Nobelberg en Gebroeders Van Tiltstraat.
Art. 3.
De akten van grondafstand worden verleden voor de burgemeester als instrumenterende ambtenaar. De voorzitter van de gemeenteraad, de algemeen directeur of de personen die hen vervangen, worden gelast met de ondertekening van de desbetreffende aktes.
Art. 4.
Alle kosten en/of lasten die betrekking hebben op het verlijden van de akten (aktekosten, registratie- en overschrijvingskosten,….) worden integraal door de gemeente gedragen als verwerver van de goederen.
Art. 5.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Schaliëndak (omgevingsdossier OMV_2022151683 - 2022116) - aanpassing rooilijnplan - goedkeuring verwerving grond aanleg wegenis, riolering en groen
Voorgeschiedenis
● Voor de percelen met nummers F/5H, F/5K, F/5L (Leuvensebaan 298) levert het college op:
○ 12 december 2019 omgevingsvergunning OMV_2019089894 (dossiernr. 201996) af voor het bouwen van 12 woningen met carport of inpandige garage langs het Schaliëndak. In beroep geweigerd door de deputatie op 23 april 2020
○ 16 januari 2020 omgevingsvergunning OMV_2019112347 (dossiernr. 2019111) af voor het bouwen van 8 appartementen en 2 woningen langs de Leuvensebaan. In beroep geweigerd door de deputatie op 4 juni 2020.
○ 12 mei 2021 een weigering af voor het bouwen van 10 woningen met carport of inpandige garage en 2 fietsenbergingen en het bouwen van 9 appartementen en 2 woningen. In beroep geweigerd door de deputatie op 7 oktober 2021 (omgevingsaanvraag OMV_2020067159 met dossiernr. 2020163)
● 18 februari 2020
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan en de bijhorende grondverwerving goed, gevoegd bij omgevingsdossier OMV_2019112347.
● 27 april 2021
De gemeenteraad keurt het aangepast rooilijnplan en de bijhorende grondverwerving goed, gevoegd bij omgevingsdossier OMV_2020067159 (2020163).
● 23 december 2022
Aflevering ontvankelijkheids- en volledigheidsbewijs voor de omgevingsaanvraag OMV_2022151683/2022116, groepswoningbouw op de percelen F/5H, F/5L, F/5K (hoek met Schaliëndak)
Feiten en context
● Omgevingsdossier OMV_ 2022151683 (2022 116) betreft een bijgestuurde vergunningsaanvraag op basis van bezwaren en adviezen ingediend in het kader van voorgaande aanvragen en vergunningen en omvat :
○ het bouwen van:
■ 14 grondgebonden woonheden (waarvan 2 wooneenheden in het voormalig woonhuis)
■ 2 appartementen in het voormalige schuurvolume.
○ de aanleg van wegenis-, riolerings-, nutsinfrastructuur en groenwerken binnen het nieuwe rooilijntracé, bestaande uit:
■ de aanleg van een zuidelijke insteekweg met dubbele rijrichting met ontsluiting via Schaliëndak. Deze weg zal gebruikt worden door zowel voetgangers, fietsers en gemotoriseerd vervoer binnen het woonproject. De weg in betonverharding krijgt een breedte van 6 meter. Het afvalwater van dit nieuwe straatdeel wordt gravitair geloosd op de bestaande riolering in Schaliëndak en het regenwater wordt via een RWA-leiding in poreus beton afgevoerd.
■ tussen de insteekweg en Leuvensebaan zal een verbindingsweg in dolomiet worden aangelegd voor de zwakke weggebruiker.
■ op de insteekweg zal een voet-/fietspad in porfierkasseien aantakken ter bediening van de woningen loten 12 tot en met 15.
■ het aanpassen van de de rijwegverharding Schaliëndak, zodat tweerichtingsverkeer met uitwijkstroken mogelijk wordt.
■ de aanleg van een centraal groenplein. Op dit groenplein worden parallel met Schaliëndak 2 rijen Prunus Avium aangepland, verwijzend naar de vroegere boomgaard behorend bij de herenwoning. Collectieve groenzone met oude fruitboomvariëteiten, waar er ook een bufferings- en infiltratievoorziening (wadi) voor tijdelijke stockage van regenwater is voorzien.
■ voor de aanleg en droogweer-en regenwaterafvoer langs de nieuwe insteekweg, het centraal gedeelte en het noordelijk deel tegen de Leuvensebaan, wordt verwezen naar de toelichtingsnota van de architect (bijlage 2). De afvoer van het hemelwater zal onder controle gehouden worden deels door infiltratie, buffering deels via wadi en vertraagde afvoer, enzomeer. Herstel van beschadigingen van het bestaand rioleringssysteem langs Schaliëndak, wordt mee voorzien in dit project, aangezien de afvoer deels via deze rioleringstreng verloopt.
○ na voltooiing van de opgelegde werken moeten de grondstukken binnen de begrenzing van de rooilijnen worden overgedragen aan de gemeente.
○ een rooilijnplan met bijhorende grondafstand, dat in vergelijking met voorgaand dossier werd aangepast in functie van de uit te voeren wegenis- en infrastructuurwerken en collectieve groenaanleg. Hierbij wordt het wegtracé bepaald waarin de over te dragen grondstrook vervat zit.
● Het openbaar onderzoek voor dossier OMV_2022151683 (2022116) liep van 30 december 2022 tot en met 18 januari 2023.
● Het bouwproject wordt niet doorkruist door buurt- en/of voetwegen.
● De noordzijde van het projectgebied is begrensd door buurtweg 2, gekend als Leuvensebaan die:
○ opgenomen is in een rooilijn- en onteigeningsplan dat definitief werd vastgesteld door de gemeenteraad van 25 januari 2005
○ als hoofdontsluitingsweg met tweerichtingsverkeer fungeert met aan beide zijden aanliggende fiets- en voetpaden. Het vormt de verbinding tussen Kessel-Lo en het centrum van Holsbeek.
● Het Schaliëndak is:
○ niet vermeld in de Atlas der Buurtwegen.
○ maakt deel uit van een oud grond- en innemingsplan 'Bovenveld', goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 3 juni 1952. De grondinnemingen voor het gedeelte Schaliëndak werden volgens dit oude plan nooit gerealiseerd.
○ een oude kasseiweg met 1 rijvak met eenrichtingsverkeer vanuit de Leuvensebaan richting Bovenveld met een snelheidsbeperking van 30 km/u.
● Het Bovenveld wordt gekenmerkt als een woonstraat met een vrij smal wegprofiel met beperkte stoep waarbij tevens aan één zijde zijdelings geparkeerd wordt.
Juridische gronden
● Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening (VCRO) van 15 mei 2009 en hieropvolgende wijzigingen.
● Volgens hoofdstuk 3, afdeling 1, artikel 12 §2 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, kan een ontwerp van rooilijnplan voor de aanleg en/of wijziging van een gemeenteweg opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, waarbij de gemeenteraad bevoegd is om hierover een beslissing te nemen.
● De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen (verwerving gronden-ondergrondse innemingen, vestigen erfdienstbaarheden van doorgang).
Argumentatie
● De bezwaren die ingediend werden tijdens het openbaar onderzoek werden grondig geanalyseerd en handelen in grote lijnen over :
○ ontbrekende informatie en onzorgvuldigheden via publieke omgevingsloket
○ de mobiliteitstoets en aanleg riolering
○ toegankelijkheid en gevaarlijk gelegen parkeerplaatsen
○ ligging terrein in pluviaal watergevoelig gebied
○ geïnventariseerd onroerend erfgoed - aandachtspunten
○ omliggende percelen - aandachtspunten, waaronder een korte rubriek mbt rooilijnenplan
○ ligging parkeerplaatsen, voetgangers- en fietsersproblematiek, het stallen van auto's en fietsen, bereikbaarheid van bepaalde loten
○ aanleg kruispunt Leuvensebaan-Pleinstraat
De hierbij aangehaalde opmerkingen/bezwaren, met uitzondering van de regelmatig terugkerende rubrieken over 'rooilijnenplan' en 'aanleg kruispunt Leuvensebaan-Pleinstraat', hebben geen rechtstreekse impact op het voorgesteld rooilijnplan en bijhorende grondoverdracht en zullen behandeld worden bij beoordeling van de omgevingsvergunning.
● De opmerkingen omtrent het 'rooilijnplan' handelen over de lijst grenspunten in Lambertcoördinaten die volgens de bezwaarindieners niet op juistheid kunnen worden gecontroleerd.
● In antwoord hierop kan gesteld worden dat enkel de grenslijnen 5-6 en 8-9 grenzen tegen andere private eigendommen, gekend als de percelen 4R17 en 4L21. Bezwaarindieners leverden ook geen bewijsmateriaal (zoals een tegensprekelijk opgemaakt afpalingsplan door een beëdigd landmeter, ...) waaruit blijkt dat de voorgestelde rooilijnbegrenzing niet correct zou zijn.
● Bezwaarindieners vragen een ruimere grondinneming op het kruispunt Leuvensebaan- Pleinstraat.
○ In antwoord hierop kan gesteld worden dat
■ gebogen rooilijnen maximaal moeten geweerd worden, omdat deze op praktisch en technisch vlak bijzonder moeilijk realiseerbaar zijn en slechts mits aanzienlijke meeruitgaven.
■ een dergelijke verbreding bovendien bijdraagt tot versneld indraaien wat de verkeersveiligheid, zeker voor de zwakke weggebruikers, niet tegen goede komt.
● Tussen de nieuw aan te leggen woonwijk en Bovenveld is momenteel slechts eenrichtingverkeer mogelijk omwille van de beperkte breedte van de weg. Na realisatie van het voorliggend rooilijnplan wordt het mogelijk om hier
○ tweerichtingsverkeer van motorvoertuigen te voorzien tot aan de insteekweg (zodat het verkeer van en naar de nieuwe woningen rechtstreeks naar de Leuvensebaan kan gaan, zonder de omliggende straten te belasten)
○ een veilige verbinding te creëren voor fietsers en voetgangers.
● Omtrent de mobiliteitsimpact in omgevingsvergunning OMV_2019089894 is het college van oordeel dat:
○ het autoverkeer maximaal moet worden beperkt in de projectzone door slechts één straat voor autoverkeer te voorzien. Daarnaast worden voornamelijk trage wegverbindingen gerealiseerd naar de woningen wat de kwaliteit van de woonomgeving ten goede komt.
○ het aangewezen is om de de nieuw te realiseren wijk direct te ontsluiten naar de Leuvensebaan.
○ het gedeelte tussen de toegang naar de nieuwe woonontwikkeling en de Leuvensebaan wordt voorzien voor dubbele rijrichting. De nodige uitwijkstroken voor het passeren van voertuigen worden hiervoor voorzien in het ontwerp. De nieuwe wegenis van het Schaliëndak zal evenwel gerealiseerd worden door de gemeente. Het definitief ontwerp hiervoor zal nog worden vastgelegd door de gemeenteraad.
● De eerder vermelde omgevingsaanvragen werden vergund onder bepaalde voorwaarden waarbij het college voorwaarden heeft opgelegd met betrekking tot het tracé en de afstand van de nodige grondstroken :
○ alle lasten en voorwaarden gesteld door de gemeenteraad m.b.t. het vast te stellen tracé moeten worden nageleefd.
○ alle kosten en/of lasten die betrekking hebben met de opmaak van de notariële akte(n) van grondafstand (al dan niet ondergronds) en het vastleggen van een recht van overgang voor nazicht/onderhoud van de nog aan te leggen riolering, moeten gedragen worden door de aanvrager(s).
○ alle kosten en/of lasten met betrekking tot de aanleg van de wegenis, van het gescheiden rioleringsstelsel en van de uitbreiding van de nutsvoorzieningen (inclusief openbare verlichting en aardgas) moeten door de aanvrager(s) worden gedragen.
● Om de voorgestelde weg- , riolerings-, infrastructuur- en groenwerken mogelijk te maken, wordt het rooilijnplan met grondafstand (ref. Dos: 2020/M048 voor het laatst gewijzigd op 5 juli 2022 - versie 8) gevoegd bij omgevingsdossier OMV_2020151683 (20221116), opgesteld door expertisebureau Vannerum & Co BV uit Herk-de-Stad, ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad (bijlage 1).
● De over te dragen grondstrook tussen de nieuwe en oude rooilijn, aangeduid in respectievelijk rode en blauwe lijn, aangeduid als lot 18, heeft een gemeten oppervlakte van 13a70ca.
● Bij de ontwikkeling van de overzijde van het Schaliëndak, zal er nog een bijkomende grondafstand van 3 meter worden opgelegd, zodat de breedte van het openbaar domein 9 meter bedraagt, de breedte die voor deze weg wordt nagestreefd.
● Om het groene karakter van de site te bewaren wordt een centraal groen plein met fruitbomen en wadi gecreëerd dat zal overgedragen worden aan de gemeente. Zo ontstaat een voor iedereen toegankelijke en kwalitatieve gemeenschappelijke groene ruimte (naast de individuele tuintjes voor de woningen). Ook de bestaande binnenkoer van de oude woning wordt als groene centrale zone ingericht.
Bijlagen
● (bijlage 1) aangepast rooilijnplan (2022116)
● (bijlage 2) toelichtingsnota (2022116)
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan met het tracé van de weg definitief goed. Dit plan werd opgemaakt en aangepast op 5 juli 2022 door expertisebureau Vannerum & Co BV uit Herk-de-Stad en maakt deel uit van omgevingsdossier OMV_2022151683 (2022116), voor de aanleg van weg- en infrastructuurwerken met gemeenschappelijk groen in het kader van de realisatie van een bouwproject langs het Leuvensebaan/Schaliëndak op de percelen F/5H, F/5L en F/5K (bijlage 1).
Art. 2.
Het rooilijnplan onder artikel 1 vermeld, vervangt bij het in werking treden :
● het grond- en innemingsplan 'Bovenveld', goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 3 juni 1952, wordt voor het gedeelte gelegen op de percelen F/5g en F/5f.
● het rooilijnplan gevoegd bij omgevingsdossier OMV_2019112347 (2019111), goedgekeurd door de gemeenteraad 18 februari 2020.
● het rooilijnenplan gevoegd bij omgevingsdossier OMV_2020067159 (2020163), goedgekeurd door de gemeenteraad 27 april 2021.
Art. 3.
De gemeenteraad geeft toelating om :
● de grondstrook, vermeld als lot 18 op het rooilijnenplan zoals beschreven in artikel 1, met een gemeten oppervlakte van 13a70ca (bijlage 1),
te verwerven ten kosteloze titel en om reden van openbaar nut.
Art. 4.
De aanvrager duidt een notaris aan om de authentieke akte(n) van grondafstand, de onder- en bovengrondse innemingen en het recht van overgang, te verlijden. De aanvrager draagt alle kosten die met het verlijden van deze akte(n) gepaard gaan.
Art. 5.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun vervangers worden
gemachtigd om de akte van gratis grondafstand te ondertekenen.
Art. 6.
Indien een omgevingsvergunning voor het betrokken project wordt verleend door het college van burgemeester en schepenen of door de provincie, dan mag de verkoop van de kavels slechts starten:
● na het afleveren van een verkoopattest door de gemeente. Het verkoopattest wordt slechts afgeleverd nadat alle lasten zijn voldaan, hetzij door uitvoering van de werken en goedkeuring door de gemeente, hetzij door een bankgarantie af te leveren die de goede uitvoering van de werken ten aanzien van de gemeente garandeert, hetzij door het betalen van de kosten.
● nadat de akte van grondafstand aan de gemeente is verleden voor het gedeelte ter verbreding en verbetering van de huidige straat Schaliëndak. De grondafstand voor de nieuwe zijweg moet gebeuren direct na uitvoering der werken en aanvaarding van de werken door de gemeente.
Art. 7.
Alle kosten en/of lasten die betrekking hebben op de aanleg van wegenis, gescheiden riolering, uitbreiding en vernieuwing van de nutsleidingen (inclusief openbare verlichting en aardgas), alsook de aanleg van het collectief groen, moeten door de aanvrager worden gedragen.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Gravenstraat/Geestmolenstraat - ruil wegoverschot - grondafstand Geestmolenstraat - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● College 19 januari 2023
Het college keurt principieel goed de ruil van een wegoverschot (hoek Geestmolenstraat/ Gravenstraat) met een perceeltje voor de oprichting van een hoogspanningscabine en een grondafstand langs de Geestmolenstraat, onder bepaalde voorwaarden (bijlage 1).
Feiten en context
● Het betreft een ruil zonder opleg :
○ van lot 3 (oranjekleurig), groot 44ca, deel van oude wegoverschot zonder kadastrale nummer
○ tegen lot 4 (roze tint), groot 44ca, deel van perceel A/36P3,
zoals afgebeeld op het opmetingsplan van 6 februari 2023 van beëdigd landmeter-expert Marc Hennau (landmeetbureau Orison) uit Kontich (bijlage 2).
● De ruil vindt plaats onder de voorwaarden die VZW De Wissel stelt in de e-mail van 17 januari 2023 (bijlage 3).
● Lot 2 (groene tint), groot 17ca volgens voormeld metingsplan, deel van perceel A/36P3, zal om reden van openbaar nut en om niet worden afgestaan in het kader van een opgelegde wegverbreding langs de Geestmolenstraat (vier meter uit de voorliggende wegas).
● Volgens het geldend gewestplan is perceel A/36P3 gelegen in landelijk woongebied (eerste 50 meter vanaf rooilijn Gravenstraat).
Juridische gronden
● Art. 41, §2, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen.
Argumentatie
● De begrenzing van de om te ruilen wegoverschot (lot 3) werd bepaald op basis van:
○ de afmetingen van de oude wegoverschot zoals afgebeeld op het plan van landmeter Van Tricht van 15 maart 1990.
○ de nieuwe rooilijn van de Gravenstraat, goedgekeurd door de gemeenteraad van 13 september 2022.
○ een bijkomende tracé-afschuining, identiek aan de bestaande rooilijnafschuining op het kruispunt met de Geestmolenstraat aan de overzijde van deze weg zoals bepaald op het recente rooilijnplan van de Gravenstraat van 2022 (afschuining gekopieerd in spiegelbeeld).
○ een opgelegd (verbreed) tracé van 4 meter uit de as van de Geestmolenstraat.
● Lot 4 (strook voor oprichting hoogspanningscabine) werd bepaald in functie van:
○ de minst hinderlijke ligging ten opzichte van de toekomstige inrichting van de gronden rond het bestaande gebouw.
○ een compenserende oppervlaktebepaling tussen de te ruilen loten.
○ de vereiste afmetingen van de te plaatsen hoogspanningscabine.
○ de ruimte nodig voor het plaatsen van de nodige keerwanden voor behoud taluds, waarbij op het ruilplan gevoegd bij de princiepsbeslissing, onvoldoende rekening werd gehouden.
○ een opgelegd tracé van 4 meter uit de as van de Geestmolenstraat.
● Volgens de verklaring namens Fluvius zijn/worden de loten 3 en 4 zijn (met uitzondering van de bestaande luchtlijn die op termijn verdwijnt) niet belast met bijkomende erfdienstbaarheden.
● In de stedenbouwkundige vergunning 201352 voor het verbouwen van woning 54 op perceel A/36P3 werd in het besluit opgenomen om het perceel te beperken tot:
○ 4 meter uit de as van de Geestmolenstraat.
○ 6 meter uit de as van de Gravenstraat.
● De grondafstand langs de Gravenstraat -waarvoor reeds schriftelijk akkoord werd gegeven vanwege de afstanddoener- zal in uitvoering van het recente rooilijn- en innemingdossier (goedgekeurd door de gemeenteraad van 13 september 2022) gratis worden overdragen aan de gemeente voor opname in het openbaar domein.
Bijlagen
● (bijlage 1) CBS 19.01.2023 - ruil principiële goedkeuring
● (bijlage 2) ruilplan met def. maatcijfers
● (bijlage 3) voorwaarden 'ruil' De Wissel
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de ruil 'om niet' definitief goed van de loten 3 en 4 , gelegen op het kruispunt Gravenstraat 54/Geestmolenstraat, zoals aangeduid op het opmetingsplan van 6 februari 2023 door beëdigd landmeter Hennau van het landmetersbureel Orison uit Kontich (bijlage 2), waarbij:
● lot 3, deel van een oude gemeentelijke wegoverschot, zonder kadastraal nummer, met een gemeten oppervlakte van 44ca, zal afgestaan worden door de gemeente aan VZW De Wissel
● lot 4, deel van perceel A/36P3, met een gemeten oppervlakte van 44ca, zal verworven worden
door de gemeente vanwege VZW De Wissel
onder de voorwaarden die VZW De Wissel in zijn bericht van 17 januari 2023 stelt (bijlage 3).
Voor stedenbouwkundige handelingen moeten de aanvragers een omgevingsvergunning aanvragen.
Art. 2.
De gemeenteraad keurt goed, op een eigendom langs de Geestmolenstraat, kadastraal gekend Holsbeek, 4de afdeling, perceel A/36P3:
● het (verbreed) wegtracé van de Geestmolenstraat, gelegen op 4 meter uit de as van de weg
● de bijhorende grondafstand, zijnde lot 2 (deel van A/36P3) met een gemeten oppervlakte van
17ca,
eveneens aangeduid op het opmetingsplan van 6 februari 2023.
Art. 3.
● De ruil zonder opleg van de loten 3 en 4 tussen de gemeente Holsbeek en VZW De Wissel en
● de verwerving van lot 2 door de gemeente,
gebeuren in der minne om reden van openbaar nut. De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun vervangers worden gemachtigd om de akte namens de gemeente te ondertekenen.
Art. 4.
Alle kosten en/of lasten die betrekking hebben op deze ruil (inclusief grondafstand langs de Geestmolenstraat), zoals kosten landmeter, prekadastratie, notaris, aktekosten, ... vallen integraal ten laste van Fluvius, oprichter van de hoogspanningscabine op lot 4.
Art. 5.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Overheidsopdracht - raamovereenkomst verwerving en exploitatie multifunctioneel cloud platform ondersteuning duurzaam beleid positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving - aankoopcentrale C-Smart - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Besluit gemeenteraad van 11 november 2018
De gemeenteraad neemt kennis van de dienstverlening van C-Smart als aankoopcentrale voor werken, diensten en leveringen die kaderen binnen een slimme kijk op dienstverlening en digitalisering van lokale besturen. De gemeenteraad laat het bestuur toe om bestellingen te plaatsen onder 2 raamovereenkomsten van C-Smart, nl. standaardsoftware (gegund aan Comparex bvba) en reservatiesystemen (gegund aan E2E).
● Besluit gemeenteraad van 23 juni 2020
De gemeenteraad laat het bestuur bijkomend toe om bestellingen te plaatsen onder de raamovereenkomst 'aankoop ICT-infrastructuur' met C-Smart als opdrachtencentrale (gegund aan Centralpoint nv).
● Besluit gemeenteraad 20 december 2022
De raad keurt een herziening meerjarenplan goed waarin voor het dienstjaar 2023 een investeringskrediet van 150.000 euro wordt ingeschreven voor de installatie van een trajectcontrole. In het meerjarenplan werd eveneens een jaarlijks onderhoudsbudget voor de trajectcontrole voorzien.
Feiten en context
● Cipal dv richtte in het kader van een slimme kijk op dienstverlening en digitalisering in lokale besturen de aankoopcentrale C-Smart op.
● C-Smart treedt op als opdrachtencentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal, maar stelt zijn opdrachten en bestekken ook open voor alle andere Vlaamse en lokale besturen. Bij toetreding door de gemeente is er geen aankoopverplichting of minimumafname.
● Een raamovereenkomst is een open constructie voor de deelnemende overheden, het is geen exclusieve overeenkomst. De deelnemende overheid behoudt steeds het recht om aparte aanbestedingen te organiseren.
● Met C-Smart als opdrachtencentrale is inmiddels ook een raamovereenkomst beschikbaar met als voorwerp : "de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving".
● Voormelde opdracht werd op 23 december 2020 gegund aan de maatschap Smartville, met maatschappelijke zetel te Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth. Het is onder deze raamovereenkomst dat de gemeente een oplossing voor trajectcontrole in eigen beheer zou kunnen aankopen.
Juridische gronden
● Art. 41, 2de lid, 10° van het Decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij de opdracht past binnen het begrip dagelijks bestuur
● De wetgeving op de overheidsopdrachten, in het bijzonder de artikelen 2 (6°), 43 (§1, 2de lid) en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
● De principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 24 oktober 2019, bijgesteld op 30 januari 2020 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit "de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving" (bestek CSMRTIOH20)
● De beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 20 februari 2020 tot plaatsing van de opdracht, bepaling van de selectievoorwaarden en keuze van de Europese mededingingsprocedure met onderhandeling als plaatsingsprocedure
● de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, in het bijzonder
○ het bestek dat onder 3.4 stelt dat "Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van deze opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle entiteiten die in het selectiedocument - onder de hoofding 'bereik van de opdracht' - bij de oproep tot kandidaatstelling voor deze opdracht werden vermeld. Deze entiteiten worden samen met de opdrachtgever en alle leden van de dienstverlenende vereniging verder de "afnemer" genoemd".
○ verwijzend naar het selectiedocument (punt 3.5) : "deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst. Cipal dv zal in het kader van deze opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale (opdrachtencentrale), zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst, voor :
■ alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten
■ ...
○ het bestek stelt in art. 3.3 dat "Cipal dv, net als de afnemers van de aankoopcentrale, is na toewijzing vrij om eender welk product of dienst te bestellen zoals die door de opdrachtnemer in het kader van deze opdracht wordt aangeboden en dit in de aantallen die de opdrachtgever of afnemer nodig acht.
Omdat de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren. In voorkomend geval wordt dit niet als een wijziging van de opdracht beschouwd."
○ het bestek stelt in art. 3.5 dat "Cipal dv de overkoepelende leiding uitoefent en het overkoepelende toezicht uitvoert van de raamovereenkomst, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent."
● De beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 23 december 2020 waarbij deze opdracht wordt gegund aan de maatschap Smartville, met maatschappelijke zetel te Steenweg op Deinze 154, 9810 Nazareth.
Argumentatie
● De bovenvermelde opdracht van Cipal dv "raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving" (bestek CSMRTIOH20) is een raamovereenkomst met één leverancier en C-Smart treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2 (6°) en 47 van de wet van 17 juni 2016.
● De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij krachtens art. 47, §2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
● Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen :
○ de in de opdrachtencentrale voorziene smart city-oplossingen voldoen aan de behoefte van het bestuur
○ het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent
○ Cipal dv beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma's m.b.t. standaardsoftware of ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden
● De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de voormelde raamovereenkomst (geen afnameverplichting).
● Elke afroep van bovenstaand raamcontract zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad of het college conform de bepalingen van het delegatiebesluit 'dagelijks bestuur'.
● De nodige budgetten zijn voor 2023 in het meerjarenplan voorzien.
Bijlagen
● te ondertekenen vertrouwelijksheidsverklaring met het oog op toetreding tot de raamovereenkomst Smartville
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad beslist dat de gemeente een beroep kan doen op de opdrachtencentrale van Cipal dv/C-Smart voor de realisatie van smart city-projecten via de raamovereenkomst "de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving (CSMRTIOH20)"
Art. 2.
De gemeenteraad laat het bestuur toe om bestellingen te plaatsen bij de gegunde leverancier Smartville onder dit raamcontract. Om conform de wet op de overheidsopdrachten rechtsgeldig te kunnen afnemen van dit raamcontract, moet de gemeente de vertrouwelijkheidsverklaring in bijlage ondertekenen.
Art. 3.
Elke afroep onder dit raamcontract wordt voorgelegd voor goedkeuring aan het bevoegde orgaan, conform de bepalingen van het delegatiebesluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019.
Art. 4.
De betaling van deze bestellingen gebeurt met het krediet ingeschreven in het desbetreffende exploitatie- of investeringskrediet op de desbetreffende budgetcode.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Overheidsopdracht - raamcontract verwerving en exploitatie multifunctioneel cloud platform ondersteuning duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving - aankoop oplossing op maat trajectcontrole in eigen beheer - goedkeuring gunning
Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad, op heden, voor deze
De gemeenteraad laat het bestuur toe om, conform de bepalingen van het besluit dagelijks bestuur van 26 februari 2019, bestellingen te plaatsen onder de raamovereenkomst "verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving (bestek CSMRTIOH20) met C-Smart als opdrachtencentrale.
● Besluiten van de gemeenteraad van 22 november 2022
De gemeenteraad keurt het GAS5-reglement goed dat gemeentelijk administratieve sancties mogelijk maakt voor beperkte snelheidsovertredingen. De gemeenteraad stelt ook de provinciaal sanctionerend ambtenaren in het kader van GAS5 aan.
● Besluit van de gemeenteraad van 20 december 2022
De gemeenteraad keurt voor 2023 een investeringsbudget van 150.000 euro goed voor de aankoop van een trajectcontrole in eigen beheer. Voor het jaarlijks onderhoud van de installatie wordt een exploitatiekost van 30.000 euro in het MJP ingeschreven.
Feiten en context
● In nauw overleg met de gemeenten van de politiezone wil het bestuur overgaan tot de aankoop van een installatie voor een trajectcontrole met ANPR camera's in eigen beheer.
● Met het oog op een integreerbaarheid van de controle-apparatuur in de back-office bij de lokale politiezone en de integratie op het federale AMS-systeem is het wenselijk dat de 4 gemeenten van de politiezone de specificaties van hun apparatuur op elkaar afstemmen. Hierover is overleg gepleegd binnen het politiecollege.
Juridische gronden
● Besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2022
De gemeenteraad geeft het bestuur toelating om toe te treden tot de raamovereenkomst met C-Smart als opdrachtencentrale voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving (bestek CSMRTIOH20)
● Besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2019
De gemeenteraad legt het begrip 'dagelijks bestuur' vast in het kader van de vaststelling van de lastvoorwaarden en de ramingen voor overheidsopdrachten.
Adviezen
● De financieel directeur verleende een visum op 17 februari 2023.
Argumentatie
● De oplossing van Smartville voor de aankoop en het beheer van een trajectcontrole in eigen beheer biedt een aantal meerwaarden :
○ Smartville biedt voor de Vlaamse lokale besturen die in overleg met de lokale politiezone een trajectcontrole met ANPR-camera's in eigen beheer willen aankopen en beheren een oplossing op maat. De maatschap heeft op dit vlak de nodige knowhow en werkt hiervoor samen met deskundige partners.
○ De Smartville-oplossing kan worden besteld via een raamovereenkomst van C-Smart waartoe het bestuur en de politiezone zijn toegetreden. Dankzij dit raamcontract kan de gemeente mee genieten van het schaalvoordeel. Dit resulteert in een betere prijs-kwaliteitverhouding en minder administratieve lasten.
○ De investering kent een korte terugverdientijd van de initiële investering (de investering wordt pas betaald na oplevering van het project) geraamd op 3 à 6 maanden. De jaarlijks te betalen kosten voor 1 trajectcontrole, zijn beperkt.
○ De Smartville oplossing kan geïntegreerd worden in het proces GAS5 dat eerder door de gemeenteraad werd goedgekeurd in november 2022, met aandacht voor de architectuur back-office lokale politiezone en integratie op het federale AMS-systeem. Smartville begeleidt de lokale politiezone bij de integratie van alle ANPR-systemen.
○ Met een aankoop in eigen beheer blijf je als bestuur/lokale politiezone aan het roer staan, vb. indien het bestuur later naar een crossborderregeling zou willen overstappen dan kan dit met de Smartville apparatuur
○ De Smartville oplossing ontzorgt het bestuur van aankoop, over project management tot onderhoud en support met Cipal Schaubroeck als integrator van de totaaloplossing
○ Met deze oplossing blijft de gemeente eigenaar van de data. Ze laat vb. ook toe om de burgers in het algemeen te informeren over de resultaten van de snelheidsmetingen die met de controleapparatuur zijn geregistreerd.
● In voorbereiding op de installatie zal het bestuur een sitesurvey ter plaatse aanvragen om de vereisten (technisch, infrastructureel, connectiemogelijkheden) na te gaan voor de plaatsing van de ANPR oplossingen (zie bijlage)
● Als onderhouds- en ondersteuningscontract voor de ANPR camerasystemen kiest het bestuur voor een standaard formule.
Bijlagen
● offerte en raming Smartville aankoop standaard trajectcontrole snelheid voor 1 traject in beide richtingen
● raming Smartville jaarlijkse onderhoudskost
● offerte en raming sitesurvey ter plaatse
● visum financieel directeur
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgaven |
BD1 - actie 030102 - MAR 23000000 - BV 0400
BD1 - actie 030102 - MAR 61300000 - BV 0400
| Eenmalige investering voor een trajectcontrole in beide richtingen € 80.349,04 (excl. 21% btw) of 97.222,34 euro incl. btw
Eenmalig sitesurvey
Jaarlijks onderhoud en support € 3.267 euro/jaar incl. btw
2-jaarlijkse calibratie : 10.222 euro 2 jaar, incl. btw |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad laat het bestuur toe om de overheidsopdracht voor de aanschaf en het onderhoud van een trajectcontrole in eigen beheer te gunnen onder de raamovereenkomst "verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving (bestek CSMRTIOH20) met volgende ramingen :
● aankoop installatie met 2 camera's : 100.670 euro, incl. 21% btw
● onderhouds- en ondersteuningscontract standaard voor een geraamd jaarlijks bedrag van 3.267 euro incl. btw.
● 2-jaarlijkse calibratie voor een geraamd 2-jaarlijks bedrag van 10.222 euro, incl. btw.
Art. 2.
De betaling van de bestellingen (o.b.v. de sitesurvey) gebeurt met het investeringskrediet en het exploitatiekrediet ingeschreven onder BD1 - BV0400 voor de aanschaf en het onderhoud van de trajectcontrole o.b.v. ANPR-camera's.
Art. 3.
Het college wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Zitting van GRD van 28 02 2023
OVAM - zwerfvuil - aanstelling bijkomende gewestelijke handhavers
Voorgeschiedenis
● In zitting van 25 januari 2022 stelt de gemeenteraad een aantal vaststellers 'gemeentelijke administratieve sancties' aan.
● Ondertussen zijn een aantal bijkomende handhavers zwerfvuil aangesteld als GAS-vaststellers. Deze moeten nog aangesteld worden door de gemeente.
Feiten en context
● Het is noodzakelijk om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties.
○ Dit met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering die binnen de welomschreven bevoegdheid te situeren zijn.
○ Deze gewestelijke vaststellers mogen dan enkel binnen de omschreven bevoegdheid optreden.
● Volgende gewestelijke personeelsleden werden reeds aangesteld in de gemeenteraad van 25 januari 2022.
○ Sonja Wygers
○ Ronny Moors
○ Jef Hollebecq
○ Remco Van Ransbeeck
○ Marc Dejaegere
○ Jelle Cambré
● Volgende personeelsleden behaalden hun brevet gemeentelijke administratieve sancties en kunnen dus eveneens aangesteld worden :
○ Maaruf Bahram
○ Stefan Bonhomme
○ Mark Deneyer
○ Carmen Dirks
○ Emmanuel Gheldof
○ Bram Jordens
○ Jan Lefevre
○ Robie Peeters
○ Wim Cox
○ Dideke Devos
○ Chris Dokens
○ Yolande Hauwaert
○ Gert Holderbeke
○ David Jordens
○ Brailly Nemo
○ Christophe Roberti
○ Selene Bens
○ Frederik Walumona
Juridische gronden
● Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en meer in het bijzonder artikel 21, §1, 2°.
○ Het lokaal bestuur kan gewestelijke personeelsleden als vaststeller GAS aanstellen.
○ Dit zijn gewestelijke personeelsleden die binnen hun welomschreven bevoegdheden door de gemeenteraad worden aangewezen om op het grondgebied van de gemeente vaststellingen te doen van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie.
○ Er is een onderscheid met de gemeentelijke ambtenaar-vaststeller, de gemeenschapswacht-vaststeller of de operationele personeelsleden van de politie die ook allen vaststellingen kunnen doen.
● KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.
○ Dit zijn enerzijds aanwervings- of aanstellingsvoorwaarden en anderzijds het slagen voor een verplichte opleiding.
● Besluit van de gemeenteraad van 21 maart 2017 tot vaststelling van het gemeentelijk reglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Argumentatie
● Het lokaal bestuur kan gratis een beroep doen op de handhavers zwerfvuil van de OVAM.
BESLUIT
Eenparig
Enig artikel.
De gemeenteraad stelt voor de gemeente Holsbeek aan als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijk administratieve sancties :
● Sonja Wygers
● Ronny Moors
● Jef Hollebecq
● Remco Van Ransbeeck
● Marc Dejaegere
● Jelle Cambré
● Maaruf Bahram
● Stefan Bonhomme
● Mark Deneyer
● Carmen Dirks
● Emmanuel Gheldof
● Bram Jordens
● Jan Lefevre
● Robie Peeters
● Wim Cox
● Dideke Devos
● Chris Dokens
● Yolande Hauwaert
● Gert Holderbeke
● David Jordens
● Brailly Nemo
● Christophe Roberti
● Selene Bens
● Frederik Walumona
met betrekking tot de vaststelling van overtredingen op het politiereglement van 21 maart 2017 met toepassing van gemeentelijke administratieve sancties, met name artikel 4.
Zitting van GRD van 28 02 2023
LEKP 1.0 en 2.0 rapportering 2022 - kennisneming
Voorgeschiedenis
● Europa wil tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden via het 'Fit for 55'-pakket en het burgemeestersconvenant. Vlaanderen zet in op de klimaattransitie met het Vlaams Energie- en Klimaatplan. Deze plannen, pakketten en programma’s willen het klimaat verbeteren door de belanghebbenden op het lokale niveau aan te spreken.
○ De gemeente Holsbeek ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 in gemeenteraadzitting van 19 oktober 2021.
Feiten en context
● Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voorgang opgemaakt worden, dat na voorlegging aan de gemeenteraad bij het agentschap binnenlands bestuur moet worden ingediend.
● Hiervoor wordt gebruik gemaakt wordt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waarin de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.
Juridische gronden
● De gemeente ondertekende op 19 oktober 2021 het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
● Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven met 16 specifieke doelstellingen.
● Besluit van de Vlaamse regering over het Lokaal Energie- en Klimaatpact (versie 1.0) artikel 6
○ Om een opvolging van de gerealiseerde klimaatacties mogelijk te maken, wordt voorzien in een jaarlijks opvolgmoment. De gemeente bezorgt uiterlijk op 1 maart 2023 een rapportering met betrekking tot de voortgang van het Lokaal Energie en Klimaatpact, nadat deze aan de gemeenteraad is voorgelegd.
● BVR omtrent de toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het LEKP:
○ Art. 4. De totale uitgaven voor klimaatacties moeten minstens het dubbele van de verkregen subsidie bedragen.
○ Art. 5. Deze subsidie wordt toegekend als een algemene werkingssubsidie.
○ Art. 6. De gemeente rapporteert over de uitgaven die gebeurd zijn voor de projecten waarvoor deze subsidie wordt aangevraagd door ze in de jaarrekening te koppelen aan de code ABB-LEKP-2021.
● De te hanteren code hangt af van welke subsidie-schijf gebruikt wordt.
○ ABB-LEKP-2021, 1 januari 2021 – 31 december 2022, jaarrekening 2021 en 2022
○ ABB-LEKP-2022, 1 januari 2022 – 31 december 2023, jaarrekening 2022 en 2023
○ ABB-LEKP-2023, 1 januari 2023 – 31 december 2024, jaarrekening 2023 en 2024
● Decreet Lokaal Bestuur art. 2 “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”
Bijlagen
● LEKP-rapport_Holsbeek_feb2023
BESLUIT
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met de uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (1.0 en 2.0).
Art. 2.
Dit besluit wordt bezorgd aan het agentschap binnenlands bestuur via de module “subsidiebeheer” .
Zitting van GRD van 28 02 2023
Overheidsopdracht - collector Winge fase 4 - werken nutsleidingen - kostenraming De Watergroep - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 28 juni 2022
De gemeenteraad keurt de ontwerpplannen voor het project 20.676 "Collector Winge fase 4" goed.
● Raadsbesluit van 13 september 2022
De gemeenteraad stelt het rooilijn- en onteigeningsplan, met bijhorend innemingsdossier project Collector Winge fase 4 - deel 1 - Gravenstraat (projectnummer 20676), opgesteld door Studiebureau Groep Infrabo uit Westerlo, definitief vast.
● Raadsbesluit van 13 september 2022
De gemeenteraad stelt het rooilijn- en onteigeningsplan met bijhorend innemingsdossier project Collector Winge fase 4 - deel 2 - Rodestraat (projectnummer 20.676), opgesteld door Studiebureau Groep Infrabo uit Westerlo, definitief vast.
● Offerte van De Watergroep met nummer 00169390_048-1 van 4 januari 2023
De offerte omvat het plaatsen van een noodleiding in Pastoriedreef en Kerkplein ten behoeve van het aanleggen van gescheiden riolering.
● Collegebesluit van 12 januari 2023
Het college van burgemeester en schepenen keurt de offerte van De Watergroep met nummer 00169390_048-1 van 4 januari 2022 goed voor een bedrag van 8.865 euro excl. btw. De offerte omvat het plaatsen van een noodleiding in Pastoriedreef en Kerkplein ten behoeve van de aanleg van gescheiden riolering.
Feiten en context
● Het project "Collector Winge fase 4" omvat de aanleg van gescheiden riolering en het vernieuwen van de wegenis met ook de aanleg van fietspaden. De geplande werken interfereren met de bestaande nutsleidingen.
● De aanwezige bovengrondse nutsleidingen worden vernieuwd en ondergronds aangelegd.
● De waterleiding wordt verplaatst en maximaal vernieuwd. De kosten worden geraamd op 463.297,46 euro. Ingevolge de beslissing van de raad van bestuur van 20 mei 2022 zijn de kosten van deze netvernieuwing voor 100% ten laste van De Watergroep.
● In de Pastoriedreef en Kerkplein is onvoldoende plaats om de nutsleidingen, dus ook de waterleiding, vooraf op hun definitieve plaats aan te leggen. Omdat de bestaande waterleiding in het tracé van de nieuw aan te leggen riolering ligt, wordt tijdelijk een noodleiding aangelegd. Deze werken zijn ten laste van de rioolbeheerder, zijnde de gemeente Holsbeek, voor een geraamd bedrag van 8.865 euro excl. btw.
Argumentatie
● Bij grote wegenis- en rioleringswerken wordt steeds gestreefd naar een globale aanpak. Naast het aanleggen van gescheiden riolering, vernieuwen van de wegverhardingen en aanleg van fietspaden, worden ook de nutsleidingen vernieuwd indien deze niet meer in goede staat zijn. De bovengrondse leidingen worden maximaal ondergronds gebracht. De openbare verlichting wordt vernieuwd en voorzien van LED-armaturen.
Bijlagen
● brief netvernieuwing Holsbeek Rodestraat.pdf
● brief offerte gemeente Holsbeek Rodestraat.pdf
● offerte gemeente Holsbeek Rodestraat.pdf
● ontwerpplan waterleiding: 03_000018364_P1.pdf
● ontwerpplan waterleiding: 03_000018364_P2.pdf
● ontwerpplan waterleiding: 03_000018364_P3.pdf
● ontwerpplan waterleiding: 03_000018364_P4.pdf
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD 3 - actie 050304 - MAR 22400007 - BV 0200 Budget De Watergroep | € 8.865 excl btw € 463.297,46 excl btw |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 januari 2023 en keurt eveneens de offerte van De Watergroep goed met nummer 00169390_048-1 van 4 januari 2023 voor een geraamd bedrag van 8.865 euro excl. btw. De offerte omvat het plaatsen van een noodleiding in Pastoriedreef en Kerkplein ten behoeve van de aanleg van gescheiden riolering.
Art. 2.
De betaling van de werken beschreven in de offerte van De Watergroep gebeurt met krediet ingeschreven in het investeringsbudget op budgetcode:
● BD 3 - actie 050304 - MAR 22400007 - BV 0200.
Art.3.
De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerpplannen voor het verplaatsen en vernieuwen van de waterleiding in Gravenstraat van Roostweg tot Rodestraat, Pastoriedreef, Kerkplein, Horststraat tot nr. 8, Rodestraat, Hertstraat zijde Rodestraat en Hoekje tot Groenstraat. Deze werken worden geraamd op 463.297,46 euro excl. btw en worden 100% ten laste genomen van De Watergroep.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Verledding openbare verlichting - Daalputstraat - kostenraming Fluvius - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 26 januari 2021
De gemeenteraad keurt het klimaatactieplan goed.
● Raadsbesluit van 23 februari 2021
De gemeenteraad keurt het jaaractieplan van Fluvius goed betreffende het systhematisch vervangen van de verlichtingsarmaturen van de openbare verlichting door LED.
● Raadsbesluit van 23 februari 2021
De gemeenteraad keurt een eerste reeks van kostenramingen van Fluvius goed voor het verledden van de openbare verlichting.
● Raadsbesluit van 23 november 2021
De gemeenteraad keurt een tweede reeks van kostenramingen van Fluvius goed voor het verledden van de openbare verlichting.
● Offerte 375272 van Fluvius van 9 november 2022
De offerte omvat het vervangen en bijkomend plaatsen van nachtdiervriendelijke verlichting in het bosdeel van de Daalputstraat.
Feiten en context
● De offerte voor het verledden van de openbare verlichting in de Daalputstraat - Langeveld - Sukkelpotweg werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 23 november 2021. Tijdens een contactvergadering met Fluvius werd gevraagd om in het bosdeel van de Daalputstraat nachtdiervriendelijke verlichting te voorzien als test in plaats van de helderwitte verlichting.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
Budget Fluvius 'Licht als dienst' | € 9.503,26 excl. btw - dossier 375273 |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt volgend dossiernummer van Fluvius goed in kader van het verledden van de openbare verlichting:
● 375272 - Daalputstraat (amberverlichting) voor een bedrag van 9.503,26 euro excl. btw.
Art. 2.
De gemeenteraad geeft aan Fluvius, Regio Hageland-Dijle, Diestsesteenweg 126, 3210 Lubbeek de opdracht de werken aan de openbare verlichting uit te voeren zoals beschreven in de voormelde dossiers:
● 375272 - Daalputstraat (amberverlichting)
Art. 3.
De betaling van deze werken gebeurt door Fluvius via het forfait 'Licht als dienst'.
Art. 4.
De beslissing wordt, samen met de getekende offerte, overgemaakt aan Fluvius, Regio Hageland-Dijle, Diestesteenweg 126, 3210 Lubbeek.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Verledding OV - programma 2023 - kostenramingen Fluvius - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 26 januari 2021
De gemeenteraad keurt het klimaatactieplan goed.
● Raadsbesluit van 23 februari 2021
De gemeenteraad keurt het jaaractieplan van Fluvius goed betreffende het systematisch vervangen van de verlichtingsarmaturen van de openbare verlichting door LED.
● Raadsbesluit van 23 februari 2021
De gemeenteraad keurt een eerste reeks van kostenramingen van Fluvius goed voor het verledden van de openbare verlichting.
● Raadsbesluit van 23 november 2021
De gemeenteraad keurt een tweede reeks van kostenramingen van Fluvius goed voor het verledden van de openbare verlichting.
Feiten en context
● Fluvius stelde volgende reeks dossiers op voor vervanging van de verlichtingsarmaturen door LED conform het goedgekeurde jaaractieplan:
○ dossiernummer 375534 van 3 februari 2023 - raming 22.513,81 euro excl. btw
Kortrijksebaan - Dutselstraat: vervangen van 49 verlichtingsarmaturen
○ dossiernummer 375535 van 30 januari 2023 - raming 17.601,74 euro excl. btw
Dutselstraat: vervangen van 41 verlichtingsarmaturen
○ dossiernummer 375538 van 30 januari 2023 - raming 6.023,24 euro excl. btw
Werfweg - Molenstraat - St.Pietersstraat - Bekaf: vervangen van 15 verlichtingsarmaturen
○ dossiernummer 375542 van 30 januari 2023 - raming 10.050,48 euro excl. btw
Benedenstraat - Vekestraat - Dalemstraat - Ganzepoel - Doelestraat - Hollestraat: vervangen van 25 verlichtingsarmaturen.
○ dossiernummer 375550 van 8 februari 2023 - raming 4.825,64 euro excl. btw
Dutselhoek - Kerselarenweg: vervangen van 12 verlichtingsarmaturen
○ dossiernummer 375552 van 31 januari 2023 - raming 7.208,49 euro excl. btw
Tornooistraat - Smisstraat - Bosstraat - Ramselberg: vervangen van 16 verlichtingsarmaturen en 1 paal.
○ dossiernummer 375553 van 31 januari 2023 - raming 10.191,58 euro excl. btw
Meesberg - Konijntjesberg: vervangen van 25 verlichtingsarmaturen
○ dossiernummer 375557 van 3 februari 2023 - raming 4.497,00 euro excl. btw
Roostweg - Geestmolenstraat: vervangen van 11 verlichtingsarmaturen
Argumentatie
● De transitie naar een slim aangestuurde, energiezuinige openbare verlichting is onderdeel van het goedgekeurde klimaatactieplan.
● De dossiers zijn een volgende fase van het jaaractieplan van Fluvius op de verlichtingsarmaturen van de openbare verlichting te vervangen door LED-armaturen.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
Budget Fluvius 'Licht als Dienst' | € 22.513,81 excl. btw - dossiernr. 375534 € 17.601,74 excl. btw - dossiernr. 375535 € 6.023,24 excl. btw - dossiernr. 375538 € 10.050,48 excl. btw - dossiernr. 375542 € 4.825,64 excl. btw - dossiernr. 375550 € 7.208,49 excl. btw - dossiernr. 375552 € 10.191,58 excl. btw - dossiernr. 375553 € 4.497,00 excl. btw - dossiernr. 375557 |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt volgende dossiernummers van Fluvius goed in het kader van het verledden van de openbare verlichting:
● 375534 - Kortrijksebaan - Dutselstraat voor een geraamd bedrag van 22.513,81 euro excl. btw
● 375535 - Dutselstraat voor een geraamd bedrag van 17.601,74 euro excl. btw
● 375538 - Werfweg - Molenstraat - St.Pietersstraat - Bekaf voor een geraamd bedrag van 6.023,24 euro excl. btw
● 375542 - Benedenstraat - Vekestraat - Dalemstraat - Ganzepoel - Doelestraat - Hollestraat voor een geraamd bedrag van 10.050,48 euro excl. btw
● 375550 - Dutselhoek - Kerselarenweg voor een geraamd bedrag van 4.825,64 euro excl. btw
● 375552 - Tornooistraat - Smisstraat - Bosstraat - Ramselberg voor een geraamd bedrag van 7.208,49 euro excl. btw
● 375553 - Meesberg - Konijntjesberg voor een geraamd bedrag van 10.191,58 euro excl. btw
● 375557 - Roostweg - Geestmolenstraat voor een geraamd bedrag van 4.497,00 euro excl. btw
Art. 2.
De betaling van deze werken gebeurt door Fluvius via het forfait 'Licht als Dienst'.
Art. 3.
De beslissing wordt, samen met de getekende offertes, overgemaakt aan Fluvius, Regio Hageland-Dijle.
Anja Peeten Marieke Greveraars Hans Miseur Sabine Wyns Pieter Coosemans Rudy Janssens Kim Donders Hans Eyssen Jo Vanmechelen Herman Van Criekingen Marc Van Looy Philip De Greef Suzy Vanderheyden Ann Spaepen Kim Theys Anne Van Goidsenhoven Ria Verstraelen Katia Verheyen Bram Van Baelen Anja Peeten Marieke Greveraars Hans Miseur Sabine Wyns Pieter Coosemans Rudy Janssens Kim Donders Hans Eyssen Jo Vanmechelen Herman Van Criekingen Marc Van Looy Philip De Greef Suzy Vanderheyden Ann Spaepen Kim Theys Anne Van Goidsenhoven Katia Verheyen Bram Van Baelen Herman Van Criekingen Sabine Wyns Kim Theys Marieke Greveraars Rudy Janssens Katia Verheyen Jo Vanmechelen Suzy Vanderheyden Kim Donders Marc Van Looy Philip De Greef Anja Peeten Hans Eyssen Anne Van Goidsenhoven Bram Van Baelen Pieter Coosemans Ann Spaepen Hans Miseur aantal voorstanders: 2 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 16 Verworpen
Zitting van GRD van 28 02 2023
Tekort aan geldautomaten
Toelichtende nota bij het voorstel van besluit van raadslid Sabine Wyns, namens de N-VA-fractie
Context
● Net zoals de gemeente Holsbeek zien Vlaamse steden en gemeenten met lede ogen aan hoe geldautomaten verdwijnen uit het straatbeeld door besparings- en efficientiemaatregelen van de banken. Daarbij verliezen inwoners een essentiële financiële dienstverlening. Ook lokale handelaars die geen bankautomaat in de buurt hebben, lijden hieronder.
● Ondanks de digitalisering van onze maatschappij en de daaraan verbonden stijgende evolutie van digitaal bankieren en elektronisch betalen, mogen we niet blind zijn voor het deel van de bevolking dat momenteel moeite heeft met deze ontwikkelingen. Zij rekenen nog altijd op een eenvoudige toegang tot cash geld.
● Ondertussen hebben de 4 grootbanken in België zoals we weten het Batopin project opgestart. Het aandringen van de gemeente Holsbeek om ook in onze gemeente een geldautomaat te plaatsen heeft tot nu toe niet veel opgeleverd.
Korte termijn oplossing
● Er worden op dit ogenblik parlementaire initiatieven genomen om lokale handelaars terug de mogelijkheid te geven geldautomaten in hun handelszaak te installeren en zelf te beheren, mits de nodige veiilgheidsvoorwaarden. Dit voorstel lost het algemeen probleem van het chronisch tekort aan bankautomaten natuurlijk ook niet op. Maar het kan wel een deel van de oplossing zijn om op korte termijn de toegang tot cash geld te verbeteren. Een wetsvoortstel van N-VA hierrond werd afgewezen door de meerderheidspartijen. Terwijl geldautomaten in handelszaken in de buurlanden zoals Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld, heel normaal en wijdverspreid zijn.
● Het is volgens N-VA niet de taak van de overheid om in te grijpen in economische dienstverlening, maar het is wel een kerntaak om bij nieuwe ontwikkelingen de hele bevolking in acht te nemen. Niet alleen zij die mee surfen op de digitaliseringsgolf moeten in deze bediend worden, ook zij die dat (nog) niet kunnen. Voor deze laatste groep moet de toegang tot cash geld gegarandeerd worden of moeten op z’n minst afdoend alternatieve oplossingen worden voorgesteld.
Juridische gronden
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
Argumentatie
● Overwegende
○ De dalende trend van het aantal bankautomaten en de toegang tot cash de laatste jaren;
○ Het feit dat een aanzienlijk deel van de bevolking niet mee is met de digitalisering, het internetbankieren en het electronisch betalen
○ Dat de bankfilialen sneller hun aanbod afbouwt dan dat Batopin nieuw cashpunten installeert
○ Het feit dat de overheid een garantie moet bieden aan burgers van een degelijke basis dienstverlening
BESLUIT
Met 2 ja-stemmen van Herman Van Criekingen en Sabine Wyns
16 neen-stemmen van Anne Van Goidsenhoven, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Kim Theys, Hans Miseur, Kim Donders, Jo Vanmechelen, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Katia Verheyen en Philip De Greef
Artikel 1.
De gemeenteraad is van oordeel dat de uitrol van cashpunten van het Batopin project niet evenredig verloopt met het sluiten van bankfilialen.
Art. 2.
De gemeenteraad vraagt aan de federale regering, en in het bijzonder aan de Minister van Economie, om dit probleem ter harte te nemen en de nodige initiatieven, zoals onder meer het toelaten van handelaars om geldautomaten in de eigen handelszaak te installeren en beheren, op te starten.
Anja Peeten Marieke Greveraars Hans Miseur Sabine Wyns Pieter Coosemans Rudy Janssens Kim Donders Hans Eyssen Jo Vanmechelen Herman Van Criekingen Marc Van Looy Philip De Greef Suzy Vanderheyden Ann Spaepen Kim Theys Anne Van Goidsenhoven Ria Verstraelen Katia Verheyen Bram Van Baelen Anja Peeten Marieke Greveraars Hans Miseur Sabine Wyns Pieter Coosemans Rudy Janssens Kim Donders Hans Eyssen Jo Vanmechelen Herman Van Criekingen Marc Van Looy Philip De Greef Suzy Vanderheyden Ann Spaepen Kim Theys Anne Van Goidsenhoven Katia Verheyen Bram Van Baelen Hans Miseur Jo Vanmechelen Kim Theys Herman Van Criekingen Sabine Wyns Katia Verheyen Ann Spaepen Marieke Greveraars Anja Peeten Kim Donders Pieter Coosemans Anne Van Goidsenhoven Philip De Greef Rudy Janssens Suzy Vanderheyden Bram Van Baelen Hans Eyssen Marc Van Looy aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 13 Verworpen
Zitting van GRD van 28 02 2023
Opstart gemeenschapsdienst langdurig werklozen
Toelichtende nota bij het voorstel van besluit van raadslid Jo Vanmechelen, namens de N-VA-fractie
Context
● We laten langdurig werkzoekenden niet aan hun lot over, maar schakelen hen actief in voor maatschappelijk relevante taken voor onze lokale gemeenschap.
● Met REACT EU-middelen van het Europees Sociaal Fonds (ESF) wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen in het opzetten van leerwerkplekken gemeenschapsdienst, in hun bijdrage aan de integratie van de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt.
● Er wordt voorzien in een opstartfinanciering om deze leerwerkplekken te faciliteren en te coördineren met de door de VDAB geselecteerde GLOW-partners. (Groeien en Leren op de Werkvloer)
● De gemeenschapsdienst kan onder meer administratief werk zijn, ondersteuning bij evenementen, groendienst, personenvervoer of toezicht.
● Er worden geen taken uitgevoerd bij particulieren.
● De gemeente Holsbeek kan hiervoor 1 aanvraag indienen.
Juridische gronden
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
● Artikelen 21 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur
● Artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 2022 tot bepaling van de lokale regierol van de gemeenten op het vlak van sociale economie en werk
● Conceptnota gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden van 10 december 2021
● Brief Vlaamse Regering betreffende de gemeenschapsdienst en toekomst wijkwerken van 27 oktober 2022
Argumentatie
● De doelgroep waarvoor deze opstart van gemeenschapsdienst bedoeld is, is deze van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt waarvoor een intensief traject aangewezen is.
● De doelgroep bestaat uit uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die minstens 2 jaar als werkzoekend zijn ingeschreven bij VDAB en die nood hebben aan een intensieve begeleiding en bemiddeling via inzet van werkplekleren, om zo de brug naar duurzame tewerkstelling te maken.
● Deze nood vloeit voort uit onvoldoende arbeidsmatige zelfredzaamheid. Deze werkzoekenden binnen gemeenschapsdienst hebben daarenboven nood aan een laag intensieve opstap via een competentieversterkende actie (werkervaringstage min 32u per maand; max 64u per maand) binnen dit traject van werkplekleren.
● De gemeente Holsbeek kan een projectvoorstel indienen via de online ESF-applicatie https://esf.vlaanderen.be/ vanaf 1 januari 2023 tot en met vrijdag 31 maart 2023.
● Begin februari, maart en april 2023 worden de ingediende projectvoorstellen telkens in behandeling genomen.
● De beslissing wordt bekendgemaakt op het einde van die respectievelijke kalendermaanden. Het goedgekeurde project in deze oproep kent een uitvoeringstermijn tot uiterlijk 31 december 2023.
● Volgende vereiste output moet binnen deze opstartperiode worden gerealiseerd:
○ Een actief aanbod van competentieversterkende leerwerkplekken aan de GLOW-partner
○ Een plan van aanpak met rollen en verantwoordelijkheden, voor het uitbouwen van de relatie met de GLOW-partners, in functie van het ter beschikking stellen van leerwerkplekken voor gemeenschapsdienst.
○ Het opleiden van mentoren (interne leerwerkplekbegeleiders) binnen het personeelsbestand van de gemeente Holsbeek.
○ Voor de oproep ‘Opstart Gemeenschapsdienst lokale besturen’ is een budget beschikbaar van 5 miljoen euro Europese REACT EU-middelen. Deze behoeven geen cofinanciering. Dit dossier wordt gefinancierd door 100% REACT EU-middelen.
○ Na ondertekening van de projectovereenkomst door de Managementautoriteit ESF ontvangt de gemeente onder de vorm van voorschot van Europa WSE 80%. Zodra mogelijk en uiterlijk 31/12/2023 wordt de vereiste output opgeleverd. De rapportering wordt ingediend via de ESF-applicatie.
● Overwegende dat
○ ongeveer 63.000 Vlamingen (cijfers december 2022) langer dan 2 jaar werkloos zijn.
○ gemeenschapsdienst bedoeld is als positieve maatregel voor langdurig werkzoekenden.
○ een werkzoekende door gemeenschapsdienst kan werken aan zijn of haar competenties en terug algemene vaardigheden onder de knie kan krijgen
○ dit een laagdrempelige opstart naar werk is en dat ze op deze manier terug kunnen kennismaken met de arbeidsmarkt
○ deze maatregel een positief effect heeft op de sociale en economische situatie van de werkzoekenden
○ werkzoekenden op deze manier een maatschappelijke bijdrage aan de samenleving leveren.
BESLUIT
Met 5 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns
13 neen-stemmen van Anne Van Goidsenhoven, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Katia Verheyen en Philip De Greef
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de indiening goed van een subsidiedossier “Opstart Gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden bij Lokale Besturen" binnen het ESF-programma. Dit houdt in:
● Een engagement op de vermelde acties in de oproepfiche
● De naleving van de projectovereenkomst ESF
● De registratie van het lokaal bestuur, de indiening van het dossier uiterlijk 31 maart 2023 en rapportering van de output uiterlijk 31 december 2023.
Art. 2.
De gemeenteraad verzoekt het college om de uitvoering van deze beslissing te verzekeren.
Zitting van GRD van 28 02 2023
Vragenkwartier
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-schepen
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-schepen
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-schepen
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-schepen
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-schepen
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Zitting van GRD van 28 02 2023
Toekenning eretitel - ere-gemeenteraadslid
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.