NOTULEN VAN DE GRD

Gemeente Holsbeek

Zitting van dinsdag 25 oktober 2022

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 20:00

 

Aanwezig:

Ann Spaepen, voorzitter

Hans Eyssen, burgemeester

Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, schepenen

Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Kim Donders, Robbe Dupont, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, raadsleden

Ria Verstraelen, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Achille Claes, Erik Boon, raadsleden

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Gemeenteraadscommissies - nominatieve aanduiding leden en voorzitters - wijzigingen

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 22 januari 2019
De vaststelling van het aantal vertegenwoordigers per fractie in de gemeenteraadscommissies.

        Beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2019

        Er zijn 6 raadscommissies bestaande uit 7 leden, voorzitter inbegrepen

        elke fractie wijst de mandaten toe door middel van een voordracht gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad

        om ontvankelijk te zijn moet elke voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van één van hen.

        Gemeenteraad van 22 januari 2019
Kwinten Van Dessel wordt aangeduid lid van de commissies

        ruimtelijke ordening en milieu

        cultuur

        jeugd en sport

        Gemeenteraad van 25 januari 2022
Kwinten Van Dessel wordt aangeduid als voorzitter van de commissie jeugd en sport

        Gemeenteraad van 13 september 2022
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van Kwinten Van Dessel

 

Feiten en context

        Kwinten Van Dessel moet in de 3 raadscommissies waarvan hij lid is worden vervangen. Hij moet in de raadscommissie jeugd en sport tevens worden vervangen als voorzitter.

 

Juridische gronden

        Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

        Gelet op de rechtsgeldig getekende voordrachten van de CD&V-fractie gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad op 17 oktober 2022.

 

Bijlagen

        Voordracht van de CD&V-fractie

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Ingevolge het ontslag van Kwinten Van Dessel als gemeenteraadslid en op voordracht van de CD&V-fractie, verklaart de gemeenteraad

        Marc Van Looy verkozen als lid van de raadscommissie cultuur.

        Marc Van Looy verkozen als lid van de raadscommissie ruimtelijke ordening en milieu.

        Marc Van Looy verkozen als lid van de raadscommisie jeugd en sport.

 

Art. 2.

Bij geheime stemming, met 19 geldig uitgebrachte stemmen en eenparig stelt de raad Marc Van Looy aan als voorzitter van de commissie jeugd en sport.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Ecowerf - aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

 

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraad van 23 november 2021
De gemeenteraad duidt Kwinten Van Dessel aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van EcoWerf voor de periode vanaf heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

        Gemeenteraad van 13 september 2022
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van Kwinten Van Dessel.

        Gemeenteraad van 13 september 2022
Marc Van Looy wordt geïnstalleerd als raadslid tot einde van de zittingsperiode.

 

Feiten en context

        Het is wenselijk dat de gemeenteraad een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger aanduidt voor de (B)AV van EcoWerf voor de restlooptijd van de bestuursperiode.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur.

 

Argumentatie

        De gewijzigde samenstelling van de gemeenteraad sinds 13 september 2022.

        De algemene vergadering van EcoWerf is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeente wordt de vertegenwoordiger aangeduid door de gemeenteraad uit zijn leden.

        Het mandaat van de vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen moet voor elke algemene vergadering opnieuw worden bepaald.

        Gelet op de mondelinge voordracht ter zitting.

 

BESLUIT

Artikel 1.

Bij geheime stemming, met 19 geldig uitgebrachte stemmen en eenparig, duidt de gemeenteraad Marc Van Looy aan om de gemeente te vertegenwoordigen als plaatsvervanger op de vergaderingen (algemene en buitengewone) van EcoWerf.

 

Art. 2.

Deze beslissing wordt overgemaakt aan:

        Plaatsvervangend vertegenwoordiger

        EcoWerf

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

IGS Hofheide - verzoek tot verlenging - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraad van 21 december 2004
Het gemeentebestuur beslist deel te nemen aan de oprichting van de opdrachthoudende vereniging van crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven, in het kort “Hofheide”.

 

Feiten en context

        De opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven (IGS Hofheide) is opgericht bij akte van 28 januari 2005 voor een duur van 18 jaar.

        De termijn van 18 jaar verstrijkt op 28 januari 2023.

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur, art. 40 en 41

        Decreet Lokaal Bestuur, art. 423

        Na afloop van de statutair bepaalde duur kan de opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar. Op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, kan de laatste algemene vergadering vóór het verstrijken van de duur, tot de verlenging beslissen met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen. De gemeenteraadsbeslissingen die daarvoor worden genomen, worden bij het verslag van de algemene vergadering gevoegd en zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

        Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die beslist over de verlenging wordt de agenda door de raad van bestuur aan alle deelnemers toegezonden.

        De deelnemers die niet willen verlengen, kunnen daartoe niet verplicht worden en houden op deel uit te maken van de opdrachthoudende vereniging op het einde van het jaar waarin de algemene vergadering tot de verlenging heeft beslist. Vooraf leggen ze hun beslissing daartoe voor, die wordt gevoegd bij het verslag van de algemene vergadering. Ze leven de door hen aangegane contractuele verbintenissen na, maar zijn voor het overige geen schadevergoeding verschuldigd. Artikel 425, vierde en vijfde lid, zijn op hen van toepassing.

        Deelnemers die nalaten over de verlenging te beslissen of hun beslissing mee te delen, worden geacht verder deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.

 

Argumentatie

        De gemeenteraad moet onderzoeken of de gemeente al dan niet een verzoek wil richten aan IGS Hofheide om de opdrachthoudende vereniging te verlengen, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

        Er bieden zich niet reëel verschillende beheersvormen aan o.w.v. volgende redenen:

        Een groot aantal gemeenten in de regio Oost-Brabant maken gebruik van het crematorium. Deze gemeenten moeten blijvend samen werken voor de uitbating van het crematorium.

        De wijzen waarop een intergemeentelijke samenwerking kan georganiseerd worden zijn limitatief bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur.

        IGS Hofheide is eigenaar van het crematorium Hofheide, dat een belangrijk onroerend goed is met een hoge waarde. Dit onroerend goed kan niet worden toebedeeld aan één van de deelnemers. Het moet eigendom blijven van een afzonderlijke rechtspersoon met een eigen vermogen. Alle beheersvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn bijgevolg uitgesloten.

        De gemeenten die deelnemen aan IGS Hofheide hebben geen eigen crematoria.

        Het is voor de werking van het crematorium van IGS Hofheide ook aangewezen dat de deelnemende gemeenten geen eigen crematorium oprichten, noch deelnemen aan een andere intergemeentelijke samenwerking die een crematorium uitbaat. Dit zou immers zorgen voor concurrentie tussen crematoria uitgebaat door dezelfde gemeenten, wat niet aangewezen is en de werking van het crematorium van IGS Hofheide zou hypothekeren. Daarom is het aangewezen dat de deelnemende gemeenten een beheersoverdracht doen aan de intergemeentelijke samenwerking.

        De opdrachthoudende vereniging is de enige vorm van intergemeentelijke samenwerking met beheersoverdracht, zodat deze samenwerkingsvorm duidelijk de meest geschikte is in het belang van de deelnemende gemeenten en van IGS Hofheide.

        Uit onderzoek blijkt dat het aangewezen is om IGS Hofheide te verlengen :

        IGS Hofheide zorgt ervoor dat voor de gemeenten in de regio Oost-Brabant een dichtbij gelegen locatie beschikbaar is voor crematie van overledenen.

        Binnen het aanbod aan crematoria in Vlaanderen vormt IGS Hofheide een uniek kader qua dienstverlening gekoppeld aan afscheid nemen van een overledene.

        de buitengewone architectuur en locatie maken dat Hofheide ook buiten Oost-Brabant gekend is

        het aanbod en niveau aan dienstverlening maken dat Hofheide een uitzonderlijke speler is binnen de crematoria.

        In de mooie omgeving die naadloos overgaat in een eenvoudige en toch imposante architectuur wordt een dienstverlening aangeboden op gebied van crematies, afscheidsplechtigheden, begraafplaats en rouwmaaltijden.

        Hofheide biedt een kwaliteitsvolle dienstverlening aan, afgestemd op de regiobehoeften en de wensen van de uitvaartondernemers en nabestaanden, wat blijkt uit de tevredenheid van de betrokkenen.

        Hofheide wil een vooruitstrevende rol opnemen in het totale gegeven van lijkbezorging, afscheid en herdenking wat tot uiting komt in o.a. de persoonlijke afscheidsplechtigheden en unieke concepten qua asbestemming zoals het urnenbos en gedenkbos.

        Deelname in IGS Hofheide biedt voordelen aan de inwoners van de aangesloten gemeenten. Er is een belangrijk tariefverschil voor crematies in vergelijking met deze voor inwoners van niet-aangesloten gemeenten:

Prijzen 2022

aangesloten gemeente

niet-aangesloten gemeente

Crematie weekdag

500 €

575 €

Crematie zaterdag

550 €

625 €

Crematie OCMW-behoeftige

150 €

350 €

        Bovendien neemt het aantal crematies steeds toe: de voorbije 20 jaren is het aantal overledenen dat gecremeerd werd verdubbeld. In het eerste operationele jaar (2013) werden in Hofheide 935 crematies uitgevoerd, in 2021 waren dit er 4.396.

        Ook het aandeel van het aantal crematies tegenover het aantal overlijdens vertoont een stijgende tendens: in 2010 werd in ongeveer de helft van de overlijdens gekozen voor crematie, in 2020 was dit bij bijna drie vierde van de overlijdens het geval.

        De deelname in IGS Hofheide betekent bijgevolg een financieel voordeel voor steeds meer inwoners (of hun nabestaanden) van de aangesloten gemeenten.

        Postcode overledene: 3220, 3221

 

aantal crematies in Hofheide

2020

70

2021

67

1-6-2022

36

        Deelname in IGS Hofheide resulteert op jaarbasis in een bedrag van meer dan 5.000 euro (gerekend met 70 crematies aan 75 euro prijsverschil) dat door de inwoners van Holsbeek kan bespaard worden aan crematiekosten.

        Op basis van alle voorgaande argumenten is het wenselijk dat de gemeenteraad de verlenging van IGS Hofheide met de maximale duur van 18 jaar onderschrijft.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeente Holsbeek wenst IGS Hofheide te verlengen voor de maximale duur van 18 jaar.

 

Art. 2.

Dit besluit is te beschouwen als een verzoek tot verlenging van IGS Hofheide en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur van IGS Hofheide, met de vraag om de verlenging van IGS Hofheide te agenderen op de algemene vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Fluvius OV - buitengewone algemene vergadering 7 december 2022 - goedkeuring agenda - vaststelling mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 22 september 2022 van Fluvius OV voor de digitale buitengewone algemene vergadering (bav) van 7 december 2022, met agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius.

        De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

        Op 6 december houdt Fluvius OV een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

        Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023, alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2023.

        Statutaire benoemingen

        Statutaire mededelingen

 

Juridische gronden

        Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        Voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van 7 december moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius op 7 december 2022 met als agendapunten:

        Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023, alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2023.

        Statutaire benoemingen

        Statutaire mededelingen

 

Art. 2.

De gemeenteraad draagt zijn vertegenwoordiger, die zal deelnemen aan de digitale buitengewone algemene vergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging op 7 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op om zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.

 

Art. 3.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

        gemeentelijk vertegenwoordiger

        vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

PBE - buitengewone algemene vergadering 22 december 2022 - deels goedkeuring agenda - vaststelling mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 23 september 2022 van PBE voor de buitengewone algemene vergadering van 22 december 2022, met agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE.

        De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

        Op 22 december houdt  PBE een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

        Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana). Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.d, 2.e, 2.f, 2.h en 2.i ervan.
Gelet op het feit dat de contracten overeengekomen met Telenet gevoelige informatie bevatten die de economische, financiële en commerciële belangen van zowel Fluvius als Telenet raken, inzonderheid door Telenets beursgenoteerd karakter, kunnen deze contracten niet worden overgemaakt. Deze documenten kunnen evenwel op dinsdag 11 oktober 2022 in het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, worden ingezien door alle gemeenteraadsleden, mits het tijdig maken van een afspraak via vennootschapssecretariaat@fluvius.be, en na ondertekening van een vertrouwelijkheidsverklaring ter plaatse.

        Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:

        Wijziging van het voorwerp

        Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 7, 8, 14, 27, 36, 43, 44, 45, 47 en 48 en de bijlagen 1, 2 en 3 en het toevoegen van een nieuw artikel 43bis en een nieuwe bijlage 4

        Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 7, 10, 11, 26bis, 27, 43, 47, 49 en 50 en de bijlagen 2 en 3 en het schrappen van artikel 11bis

        Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)

        Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV

        Verlenen van een machtiging aan de secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven

        Verlenen van een machtiging aan de secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren

        Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen

        Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

        Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van één bijkomend aandeel E binnen de activiteit elektriciteit voor elk van de deelnemende gemeenten van PBE die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in één aandeel Eek voor elk van die gemeenten binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.

        Realisatie van een fusie door overneming overeenkomstig de artikelen 12:24 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):

        Vaststelling van de in het fusievoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling

        Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen E en T à rato van 25 euro per eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit en openbare elektronischecommunicatienetwerken.

        Kennisneming van het fusievoorstel (art. 12:24 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:25 WVV) en van de Commissaris (art. 12:26 WVV) met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:27 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de fusie per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van PBE kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:25, 12:26 en 12:27 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

        Goedkeuring van:

        De fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

        De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

        De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

        Goedkeuring van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (daarin hernoemd tot Fluvius Zenne-Dijle)

        Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

        De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen

        De verwezenlijking van de fusie vast te stellen

        Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving

        De definitieve ruilverhouding in het kader van de fusie vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de over te nemen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het fusievoorstel en de bijzondere verslagen over het fusievoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024

        Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn

        Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de fusie in de meest brede zin.

        Kennisneming van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging).
Aanvaarding van de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging PBE uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg voor de activiteit aardgas per 1 januari 2025.

        Verlenen van machtiging aan de secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4 en 5 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 8, 9 en 10 bij authentieke akte te doen vaststellen.

        Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.

        Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.

        (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

        Statutaire benoemingen.

        Statutaire mededelingen.

        Afhankelijk van de evolutie van Covid-19, de richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de federale regelgeving, voorziet PBE ook in de mogelijkheid in het ontwerp-raadsbesluit dat deze vergadering digitaal zou kunnen gehouden worden.

        Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).

        In het artikel 3.2 van de statuten van PBE wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”.

        Gelet op het artikel 3 voorlaatste alinea van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging PBE waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.

        PBE doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.
Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.

        Het datanetwerk van de toekomst zal:

        open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten,

        ultraperformant zijn door hogere datasnelheden,

        toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in   landelijke gebieden,

        en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold.

        De gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is.  De gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie.  De gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien.
Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de gemeente aanbelangt.  De beslissing van de gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van gemeentelijk belang.  De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen.  Ook de keuze om vrij een dienstverlener als gemeente te kiezen blijft behouden.

        Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging PBE, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen.  In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht.  Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.  De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders.
Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken. 
De Raad van Bestuur van PBE heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 19 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd. In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana.

        Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.
Gelet op het feit dat aan het voorwerp wijzigingen worden aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.
Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen.

        DOSSIER TRAMONTANA
De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.
Ingevolge de door de Raad van Bestuur van PBE besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.  De Opdrachthoudende vereniging PBE ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van PBE in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.  Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en de algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng).

        voor de vergoeding van de specifieke inbreng blijven de bestaande aandelen T en winstbewijzen WT van toepassing en blijft de bestaande winstverdeling van toepassing (inclusief voor het zogenaamde synthetisch dividend).

        voor de vergoeding van de algemene inbreng zal aan de gemeenten die voor 1 januari 2023 aangesloten zijn voor de activiteit elektriciteit gevraagd worden om één bijkomend aandeel E te onderschrijven dat zal worden omgezet in één aandeel Eek.  Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit. De Fluvius-NET-activiteit (elektronische-communicatiediensten) vormt een onderdeel van de inbreng bedrijfstak door PBE in Fluvius System Operator cv. De bestaande dienstenrelatie tussen de Opdrachthoudende vereniging en haar deelnemers zal ingebracht worden in NetCo. Voor de gemeenten die op heden deelnemers zijn voor de Fluvius-NET-activiteit (elektronische-communicatiediensten) houdt dit in dat zij de bestaande diensten aan dezelfde voorwaarden kunnen/zullen verderzetten.  Het behoort tot de gemeentelijke autonomie om hier desgevallend te opteren voor geen verderzetting van deze Fluvius-NET-activiteit.

        De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:

        de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat

        de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo

        het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’ die van toepassing is op de deelnemers die reeds voor 1 januari 2023 aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken

        het schrappen van de Fluvius-NET-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak

        aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor – naar gelang het geval – de specifieke en/of algemene inbreng bedrijfstak

        het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken

        de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken

        een actualisering van de bijlagen 1B en 1C alsook het toevoegen van een nieuwe bijlage 2 met een overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van een kabelmaatschappij.

        OVERIGE WIJZIGINGEN
De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.
Het betreft meer bepaald:

        een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

        de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas

        de invoeging en/of actualisering van een aantal definities

        de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat

        de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021

        de conformering aan het artikel 396 §2 van het Decreet over het Lokaal Bestuur

        de op heden van toepassing zijnde winstverdeling voor de activiteit elektriciteit en de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken werd ingeschreven

        de toevoeging van de machtiging door de deelnemers om elke verschuldigde som af te houden van de dividenden.

        De agendapunten 4 en 5 zijn een gevolg van de structuurwijzigingen.

        De Vlaamse regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.
In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers.
Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders  momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

        Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn.  Daarom heeft de Raad van Bestuur van PBE in zitting van 19 september 2022:

        een voorstel van fusie door overneming opgesteld van de Opdrachthoudende vereniging PBE door de Opdrachthoudende vereniging Iverlek

        kennisgenomen van het voorstel van partiële splitsing opgesteld door de Opdrachthoudende verenigingen Fluvius Limburg en Iverlek waarbij per 1 januari 2025 de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw) heden ressorterend onder Fluvius Limburg, overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

        Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025.

        De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsing door overneming en de fusie door overneming zijn opgenomen in het voorstel van partiële splitsing en het fusievoorstel.
Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021. Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt. Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsingen en fusie binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.
Door deze partiële splitsing en fusie zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.

        Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE door Iverlek (met naamswijziging in ‘Fluvius Zenne-Dijle’) – ontwerpstatuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle.

        Fusievoorstel
De opdrachthoudende verenigingen Iverlek en PBE staan samen in voor een aantal nutsvoorzieningen in de Vlaams-Brabantse en Antwerpse regio. Iverlek is distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor 51 gemeenten die zich situeren in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. PBE is distributienetbeheerder voor elektriciteit voor 20 gemeenten uit de provincie Vlaams-Brabant en staat tevens in voor de kabelactiviteit in 14 gemeenten.
Gelet op de verplichting van het Energiedecreet (artikel 4.1.1) om tegen 1 januari 2023 als distributienetbeheerder te beschikken over een aaneensluitend geografisch afgebakend gebied (verplichting in hoofde van de DNB’s) en de verplichting om als gemeente dezelfde distributienetbeheerder te hebben voor de activiteiten elektriciteit en aardgas (verplichting in hoofde van de gemeenten), vormt deze bepaling in het Energiedecreet aldus de basis voor ‘verplichte’ gebiedsuitwisselingen. Het Energiedecreet bepaalt in artikel 4.1.1 tevens dat de DNB’s moeten voldoen aan een minimumomvang van 200.000 aansluitpunten.
Het voorgestelde fusieproject kadert onder meer in de wens van de Vlaamse regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer in Vlaanderen. In de eerste plaats moet een grotere transparantie ten goede komen van de klanten. Tevens wordt gestreefd naar een vermindering van het aantal bestuursmandaten.
Het is de bedoeling dat de fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle (ontstaan uit de fusie van Iverlek en PBE in combinatie met partiële splitsingen) in de toekomst fungeert als één ‘multi-utility’-entiteit, waarin samen met het distributienetbeheer van elektriciteit en gas ook de schaal- en synergievoordelen voor de activiteiten openbare elektronische-communicatienetwerken, riolering en warmte maximaal worden geoptimaliseerd. De fusie van de twee entiteiten zal het uniform werken en de mogelijkheden om nog efficiënter te werken en te organiseren, met alle voordelen van dien, bevorderen doordat er zowel op het terrein als bij de centrale diensten zal kunnen worden gewerkt in één homogeen lokaal geografisch aaneengesloten exploitatiegebied.
Er dient aangestipt dat de voorgenomen fusie door overneming op geen enkele manier afbreuk doet aan de betrokkenheid van elke individuele gemeente bij het lokaal beheer van de huidige activiteiten en de verankering van de operationele werking.
Het gehele vermogen van PBE zal ingevolge een ontbinding zonder vereffening overgaan op Iverlek, en dit vanaf 1 januari 2025. Op het ogenblik van de realisatie van de voorgenomen fusie zal PBE van rechtswege ophouden te bestaan.
De opschortende voorwaarden inzake de fusie door overneming zijn opgenomen in het fusievoorstel.

        Ontwerp statuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle
De ontwerpstatuten van de fusie-distributienetbeheerder ‘Fluvius Zenne-Dijle’ hernemen de elementen die doorgevoerd zijn in voornoemde tussentijdse statutenwijzigingen en voegen er volgende aan toe met ingang van 1 januari 2025:

        het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’, dat van toepassing is op de gemeenten ex-PBE

        het toevoegen van de nieuwe bijlage 2 met het overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van de ex-kabelmaatschappijen

        de opname van de specifieke bepalingen van de over te nemen entiteit PBE:
** Voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de binnen PBE (= ex-kabelmaatschappij) bestaande aandelen T en winstbewijzen WT overgenomen mits vervanging van de aandelen T door aandelen At (creatie van aandelen At binnen de fusie-DNB) en de winstbewijzen WT door winstbewijzen Ct (creatie van winstbewijzen Ct binnen de fusieDNB). Ook de binnen PBE bestaande aandelen Eek [in hoofde van de deelnemers Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Steenokkerzeel, Tielt-Winge, Tremelo en Zoutleeuw] worden overgenomen in de fusie-DNB mits vervanging van de benaming in aandelen Aek. Genoemde aandelen en winstbewijzen behouden binnen de fusie-DNB hun binnen PBE van toepassing zijnde winstverdeling teneinde de rechten van de gemeenten te vrijwaren voor de binnen PBE verrichte inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ en ‘specifiek’ in Fluvius System Operator cv.
** Wat de stemrechten betreft op de algemene vergadering worden de aandelen At – komende van PBE - toegevoegd.
** De binnen PBE toegepaste winstverdeling met betrekking tot de aandelen Publi-T wordt ingeschreven.
** De vermelding van het renovatiefonds wordt overgenomen in artikel 35 punt 1.
** De specifieke bepalingen met betrekking tot het voorheen in PBE ondergebracht personeel worden overgenomen.

        Het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15. Immers het Decreet (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. Naar afvaardiging binnen de Raad van Bestuur van Fluvius Zenne-Dijle (fusie-distributienetbeheerder) wordt een verhouding van 9 (ex-Iverlek) en 6 (ex-PBE) voorgesteld als transitiemaatregel voor de eerste legislatuur startende in 2025

        een verduidelijking in de aanhef van het artikel van de winstverdeling

        een aanpassing van de percentages bij de winstverdeling betreffende de openbare elektronische-communicatienetwerken en het artikel 37ter

        een actualisering van de bijlagen 1 en 1bis ingevolge de voorgestelde partiële splitsingen en de fusie door overneming

        de wijziging van de zetel naar de Diestsesteenweg 126 te Lubbeek

        de naamwijziging van ‘Iverlek’ in ‘Fluvius Zenne-Dijle’.

        AANWIJZING FLUVIUS ZENNE-DIJLE ALS DISTRIBUTIENETBEHEERDER
Door de geplande fusie door overneming van PBE door Iverlek ontstaat één nieuwe distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas voor de Vlaams-Brabantse en Antwerpse regio.  Overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet wijst de VREG voor elk distributienet de netbeheerder aan. Indien het distributienet in kwestie geheel of gedeeltelijk eigendom is van een gemeente of van een groep van gemeenten, gebeurt die aanwijzing op voorstel van deze gemeente of groep van gemeenten. Volgens artikel 4.1.4 van het Energiedecreet eindigt de aanwijzing van de bij de fusie betrokken distributienetbeheerders van rechtswege en moet een nieuwe distributienetbeheerder door de VREG worden aangewezen.
In het vooruitzicht van de geplande fusie van Iverlek en PBE tot Fluvius Zenne-Dijle op 1 januari 2025, hebben de raden van bestuur van 19 september ll. van Iverlek en PBE hun goedkeuring gehecht aan het voorstel tot de aanwijzing van Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor het volledige grondgebied waarop beide distributienetbeheerders op 1 januari 2025 actief zullen zijn. Zij hebben beslist dit voorstel ter bekrachtiging door de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten te agenderen op hun respectievelijke buitengewone algemene vergaderingen van 22 december 2022. 
De VREG zal geïnformeerd worden over het standpunt dat de buitengewone algemene vergadering heeft ingenomen. 

        Het vijfde agendapunt omvat de kennisneming van de partiële splitsing door overneming van de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE van Fluvius Limburg naar Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).
Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dienen de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw voor hun gehele grondgebied een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Limburg en Iverlek voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt voor voornoemde gemeenten) overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek. Dit impliceert een uittreding voor de activiteit gas van de Opdrachthoudende vereniging PBE uit Fluvius Limburg en een uitbreiding van de aansluiting met de activiteit gas van de 16 voormelde gemeenten bij de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle). Door deze partiële splitsing zullen de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.
Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Juridische gronden

        Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        Energiedecreet van 8 mei 2009

 

Argumentatie

        Voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van 22 december moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

        Sinds de oprichting van Fluvius zijn alle activiteiten van uitbating van het elektriciteits- en aardgasnet gebundeld bij dezelfde exploitant. De aanleg van netten, onderhoud, beheer,… gebeuren door dezelfde personeelsleden van Fluvius en door dezelfde aannemers, ongeacht of het gaat over het net in een PBE-gemeente of in een Iverlek-gemeente.

        De distributienetbeheerders PBE en Iverlek zijn nog eigenaar van de netten, maar zij exploiteren die niet meer: de exploitatie gebeurt gezamenlijk door Fluvius.

        De verplichtingen om over een aaneensluitend geografisch gebied, over zowel elektriciteits- als aardgasnetten en over minimum 200.000 aansluitpunten te beschikken, waren begrijpelijk vanuit het oogpunt van een mogelijke rationalisering van de exploitatie. Aangezien PBE, Iverlek en de andere distributienetbeheerders geen exploitatie meer doen, hebben deze verplichtingen geen zin meer. Door een herstructurering naar een ander of groter gebied kan immers geen enkele rationalisering of besparing in de exploitatie meer gerealiseerd worden.

        Het voorliggende voorstel van herstructurering respecteert niet de indeling in regio’s die Vlaanderen heeft beslist. Het nieuwe werkgebied zou gemeenten uit drie regio’s omvatten, en dan nog niet eens alle gemeenten van die regio’s.

        Indien toch zou overgegaan worden tot een herstructurering, zou het logisch zijn één distributienetbeheerder per regio te creëren. Vlaanderen vraagt immers de intergemeentelijke samenwerking te aligneren op deze regio’s.

        De voorgestelde herstructurering zou voor de gemeente Holsbeek en voor de andere PBE-gemeenten leiden tot een vermindering van het dividend met meer dan 25%. Met zo’n aderlating van haar inkomsten kan de gemeente Holsbeek niet akkoord gaan.

        De voorgestelde herstructurering zou voor de inwoners van de gemeente Holsbeek en de andere PBE-gemeenten leiden tot een verhoging van de distributienettarieven voor elektriciteit met naar schatting 13%. Met dergelijke verhoging van de elektriciteitsfacturen van haar inwoners kan de gemeente Holsbeek niet akkoord gaan.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1

De raad hecht zijn goedkeuring aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 22 december 2022, als volgt:

        Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).

        Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:

        Wijziging van het voorwerp

        Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 7, 8, 14, 27, 36, 43, 44, 45, 47 en 48 en de bijlagen 1, 2 en 3 en het toevoegen van een nieuw artikel 43bis en een nieuwe bijlage 4

        Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 7, 10, 11, 26bis, 27, 43, 47, 49 en 50 en de bijlagen 2 en 3 en het schrappen van artikel 11bis

        Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)

        Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV

        Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven

        Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren

        Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen

        Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

        Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van één bijkomend aandeel E binnen de activiteit elektriciteit voor elk van de deelnemende gemeenten van PBE die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in één aandeel Eek voor elk van die gemeenten binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.

        Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.

        Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.

        (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

        Statutaire benoemingen.

        Statutaire mededelingen.

 

Art. 2.

De raad geeft geen goedkeuring aan volgende punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 22 december 2022 :

        Realisatie van een fusie door overneming overeenkomstig de artikelen 12:24 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):

        Vaststelling van de in het fusievoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling

        Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen E en T à rato van 25 euro per eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit en openbare elektronischecommunicatienetwerken.

        Kennisneming van het fusievoorstel (art. 12:24 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:25 WVV) en van de Commissaris (art. 12:26 WVV) met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:27 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de fusie per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van PBE kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:25, 12:26 en 12:27 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

        Goedkeuring van:

        De fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

        De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen

        De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

        Goedkeuring van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (daarin hernoemd tot Fluvius Zenne-Dijle)

        Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

        De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen

        De verwezenlijking van de fusie vast te stellen

        Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving

        De definitieve ruilverhouding in het kader van de fusie vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de over te nemen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het fusievoorstel en de bijzondere verslagen over het fusievoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024

        Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn

        Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de fusie in de meest brede zin.

        Kennisneming van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging).
Aanvaarding van de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging PBE uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg voor de activiteit aardgas per 1 januari 2025.

        Verlenen van machtiging aan de secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4 en 5 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 8, 9 en 10 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

Art. 3. (Dossier Tramontana)

De raad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van PBE aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp,

        wat een herbevestiging impliceert door de gemeente van haar huidige aansluiting bij PBE voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.  Door deze goedkeuring herbevestigt de gemeente haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging)alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 11 van de statuten.

        wat impliceert dat de gemeente die voor 1 januari 2023 aangesloten is voor de activiteit elektriciteit één bijkomend aandeel E ter waarde van 25 euro zal onderschrijven (dat omgezet zal worden in een aandeel Eek) ter vergoeding van de inbreng bedrijfstak ‘algemeen’.

        De gemeente Holsbeek gaat akkoord om de Fluvius-NET-activiteit aan dezelfde voorwaarden verder te zetten via NetCo. Dit impliceert dat de gemeente Holsbeek de bestaande diensten van de Fluvius-NET-activiteit zal verderzetten via NetCo.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag) en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.

 

Art. 4. (Dossier Tramontana)

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging PBE die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3 voorlaatste alinea van de statuten.

 

Art. 5. (Overige wijzigingen)

De raad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van PBE met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de voorgestelde aanpassingen met betrekking tot de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center die van toepassing blijven tot en met 30 juni 2022 (zijnde de datum van de voorbije algemene vergadering waarop de intrekking van de beheersoverdracht werd aanvaard).

 

Art. 6. (Fusie door overneming van PBE door IVERLEK met naamswijziging in FLUVIUS ZENNE-DIJLE)

De raad geeft geen goedkeuring aan het voorstel tot fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE door de Opdrachthoudende vereniging Iverlek met naamswijziging in Fluvius Zenne-Dijle, overeenkomstig het fusievoorstel, waarbij voor PBE op 1 januari 2025 de algeheelheid van haar vermogen, omvattende alle activa en passi­va en alle rechten en plich­ten, niets uitgezonderd, noch voorbehou­den, overgedragen wordt aan Iverlek, en geeft evenmin goedkeuring  voor de voorgestelde ontwerpstatuten van de gefuseerde distributienetbeheerder ‘Iverlek met naamswijziging in Fluvius Zenne-Dijle’.
De raad gaat niet akkoord met de voorgestelde aanwijzing door de VREG van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor het volledige grondgebied waarop PBE en Iverlek actief zullen zijn per 1 januari 2025.

 

Art. 7. (Kennisneming partiële splitsing door overneming van FLUVIUS LIMBURG naar IVERLEK voor de activiteit gas verbonden aan de opdrachthoudende vereniging PBE)

De raad neemt kennis van het voorstel van partiële splitsing Fluvius Limburg / Iverlek door overneming inzake de overgang van de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw) van Fluvius Limburg naar Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Limburg wordt verzocht de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging PBE voor de activiteit gas niet te aanvaarden.

De algemene vergadering in buitengewone zitting Iverlek wordt verzocht de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteit gas van de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw niet te aanvaarden.

 

Art. 8.

De raad verzoekt de betrokken Opdrachthoudende verenigingen om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art. 9.

De gemeenteraad draagt zijn vertegenwoordiger, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 22 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op om zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.

 

Art. 10.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

        gemeentelijk vertegenwoordiger

        vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Basisonderwijs - aanmeldingsprocedure vanaf schooljaar 2023/2024 - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2020
De gemeenteraad bekrachtigt de collegebeslissing van 26 november 2020, waarin beslist wordt om voor de inschrijvingen vanaf schooljaar 2021-2022 opnieuw digitaal aan te melden.
De gemeenteraad beslist dat ook voor volgende schooljaren gebruik zal gemaakt worden van de digitale aanmeldingsprocedure voor de gemeentelijke basisscholen.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering van toekomstige besluiten inzake de digitale aanmeldingsprocedure.
Wanneer de overheid in de toekomst de inschrijvingsregels voor de scholen zou wijzigen en er bij het schoolbestuur of de scholen twijfel zou komen over het verdere gebruik van een digitale aanmeldprocedure, dan wordt dit punt opnieuw ter bespreking op de gemeenteraad geagendeerd.

        E-mail van 5 oktober 2022 aan de schooldirecteuren van alle gemeentelijke en vrije basisscholen van de gemeente i.v.m. de keuze van het standaarddossier.

        E-mail en aangetekende brief van 26 september 2022 aan V-ICT-OR met de melding dat het gemeentebestuur Holsbeek de dienstverleningsovereenkomst voor het ter beschikking stellen van een aanmeldingssysteem tussen V-ICT-OR en de gemeente Holsbeek niet meer stilzwijgend wenst te verlengen.

 

Feiten en context

        Voor de gemeentelijke basisscholen geldt reeds meerdere jaren een capaciteitsbeperking. Ook voor de vrije basisscholen stelt zich in meerdere vestigingen een capaciteitsprobleem.

        Scholen buiten het LOP kunnen één of meerdere voorrangsperiodes voorzien vóór de eigenlijke inschrijvingsdatum van maart, op voorwaarde dat ze geen enkele leerling uit de voorrangsgroep nadien weigeren.

        Broers en zussen van reeds ingeschreven leerlingen en kinderen van personeel worden verplicht met voorrang ingeschreven.
Schoolbesturen kunnen kiezen om deze voorrang te verlenen tijdens een voorrangsperiode of ze kunnen deze voorrangsgroepen ook laten aanmelden, samen met de overige leerlingen, en hen voorrang geven bij de ordening. De periode start ten vroegste vanaf de eerste schooldag van september van het voorafgaande schooljaar.

        Een schoolbestuur kan ervoor kiezen om voor een of meer van zijn scholen voorrang te verlenen aan een of meerdere ondervertegenwoordigde groepen. Een ‘ondervertegenwoordigde groep’ is een groep die relatief ondervertegenwoordigd is in de school ten aanzien van een referentiepopulatie. Deze voorrang kan toegepast worden per capaciteitsniveau, voor maximaal 20% van de bepaalde capaciteit. Ook in geval van meerdere ondervertegenwoordigde groepen, bedraagt de voorrang in totaal maximaal 20% van de maximale capaciteit.
Uiterlijk op 31 januari melden de schoolbesturen of het LOP voor scholen die in het werkingsgebied van een LOP gelegen zijn, aan AGODI of ze de voorrang toepassen.

        Sinds de inschrijvingen van het schooljaar 2020-2021 stapte het schoolbestuur reeds in in de digitale aanmeldingsprocedure voor de gemeentelijke en vrije basisscholen. Deze digitale inschrijvingsrondes zijn vlot verlopen.

        Vanaf de inschrijvingen voor het schooljaar 2023-2024 is er een centrale tijdslijn. Op die manier starten de aanmeldingen en inschrijvingen van alle scholen basisonderwijs op dezelfde dag. Dit helpt dubbele inschrijvingen te vermijden en vereenvoudigt de communicatie aan ouders.
De inschrijvingen voor het schooljaar 2023-2024 verlopen als volgt:

        De aanmeldingsperiode voor de inschrijvingen loopt van 28 februari 2023 tot en met 21 maart 2023

        De resultaten van de aanmeldingen worden ten laatste op 21 april 2023 bekend gemaakt.

        Gunstig gerangschikte leerlingen kunnen zich inschrijven van 24 april 2023 tot en met 15 mei 2023.

        Vanaf 23 mei 2023 starten de vrije inschrijvingen.

        Schoolbesturen die digitaal willen aanmelden voor het schooljaar 2023-2024 moeten uiterlijk op 15 november 2022 een dossier indienen bij AGODI, met volgende gegevens:

        voor welke school/vestigingsplaats/geboortejaren/leerjaren wordt er aangemeld?

        voor welke voorrangsgroep wordt aangemeld:

        broers en zussen

        kinderen van personeel

        welk standaarddossier (= welke criteria) hanteert het bestuur bij het aanmelden?

        Standaarddossier C
De initiatiefnemer ordent alle leerlingen

        eerst op basis van rangorde van keuze.

        bij ex aequo (zelfde rangorde van keuze) wordt geordend volgens de afstand tot de betreffende vestigingsplaats (de leerling die het dichtst bij de vestigingsplaats woont bovenaan, de leerling met de grootste afstand tot de vestigingsplaats onderaan).

        bij ex aequo (zelfde rangorde, zelfde afstand) wordt toeval toegepast.

        De voorbije jaren werd steeds gebruik gemaakt van het aanmeldingssysteem van V-ICT-OR. Dit had een kostprijs van 4766 euro.

        Vlaanderen werkt momenteel aan de ontwikkeling van een aanmeldingssysteem dat gratis ter beschikking zal gesteld worden.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht.

        Decreet van 30 mei 2012 houdende technische en praktische aanpassingen aan het decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht.

        Omzendbrief BaO/2022/02
Scholen die niet alle leerlingen kunnen inschrijven omwille van capaciteit zijn voortaan verplicht de inschrijvingen te laten voorafgaan door een aanmeldingsprocedure.

        Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 de artikelen 3, 15, 18, 21, 22, 25-29, 32, 37, hoofdstuk IV afdeling 3. Recht op inschrijving de artikelen 37bis-37 duodevicies en afdeling 4.

Aanmeldingsprocedures art.37undevicies-art. 37vicies septies.

        Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, art. 21.

 

Argumentatie

        Een school die leerlingen moet weigeren op basis van capaciteit, kan dit voor het schooljaar 2023-2024 enkel nog aanhouden mits men instapt in een systeem van digitaal aanmelden.

        Voor de gemeentelijke basisscholen geldt reeds meerdere jaren een capaciteitsbeperking. Ook voor de vrije basisscholen stelt zich in meerdere vestigingen een capaciteitsprobleem.

        Uit een overleg met alle schooldirecties blijkt dat er eensgezindheid is om een gezamenlijk digitaal aanmeldplatform aan te bieden en hiertoe een dossier in te dienen bij Agodi op basis van volgende principes:

        een aanmelding gebeurt voor:

        de 2 gemeentelijke basisscholen en voor alle 3 de vestigingsplaatsen

        de 2 vrije basisscholen op het grondgebied, eveneens voor de 3 vestigingsplaatsen

        telkens voor alle leerjaren en alle geboortejaren

        als voorrangsgroepen worden bepaald:

        broers en zussen

        kinderen van personeel

        aanmelden gebeurt op basis van het standaarddossier C voor de verschillende vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs volgens de ordeningscriteria:

        rangorde van keuze

        afstand van het domicilieadres van de leerling tot de vestigingsplaats

        toeval.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad beslist om voor de inschrijvingen vanaf schooljaar 2023-2024 digitaal aan te melden met de verplichting broers en zussen van reeds ingeschreven leerlingen en kinderen van personeel met voorrang in te schrijven. Deze voorrang zal verleend worden tijdens een voorrangsperiode.

De raad kiest er niet voor om voorrang te verlenen aan een of meerdere ondervertegenwoordigde groepen.

 

Art. 2.

Er wordt gebruik gemaakt van het digitaal aanmeldingssysteem dat door Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.

Vlaanderen engageert zich om dit platform tijdig aan te leveren voor de inschrijvingsronde schooljaar 2023-2024. Mocht dit platform niet op tijd beschikbaar zijn, dan vraagt de gemeenteraad het college om tijdig een alternatief (al dan niet betalend) digitaal aanmeldplatform aan te bieden.

 

Art. 3.

De gemeenteraad beslist dat ook voor volgende schooljaren gebruik zal gemaakt worden van de digitale aanmeldingsprocedure voor de gemeentelijke basisscholen.

 

Art. 4.

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering van toekomstige besluiten inzake de digitale aanmeldingsprocedure.

 

Art. 5.

Wanneer de overheid in de toekomst de inschrijvingsregels voor de scholen zou wijzigen en er bij het schoolbestuur of de scholen twijfel zou komen over het verdere gebruik van een digitale aanmeldprocedure, dan wordt dit punt opnieuw ter bespreking op de gemeenteraad geagendeerd.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Rechtspositieregeling - wijziging - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2008 en latere wijzigingen.
De rechtspositieregeling (RPR) voor het gemeentepersoneel Holsbeek wordt goedgekeurd.

        Besluit van de gemeenteraad van 13 september 2022
In het kader van de bevordering van de fietsmobiliteit van het personeel, keurt de raad de fietspolicy fietslease goed.
Om deze fietsmobiliteitspolicy fietslease in werking te laten treden is voorafgaandelijk nog een aanpassing aan de RPR Holsbeek noodzakelijk.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        Besluit van de Vlaamse regering van 28 januari 2022 tot wijziging van artikel 135 van het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 waarbij wijzigende bepalingen betreffende de eindejaarstoelage worden opgenomen.

        Besluit van de Vlaamse regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies.
Hierbij worden de nadere regels ter bevordering van de fietsmobiliteit opgenomen.

 

Adviezen

        Gunstig advies van het MAT op 19 september en 17 oktober 2022.

        De wijziging werd via e-mail van 17 oktober voorgelegd aan de vakbonden.

 

Argumentatie

        Door het besluit betreffende de eindejaarstoelage wordt het variabel gedeelte van de eindejaarstoelage vanaf 2021 verhoogd tot 3,6% van het jaarsalaris. Daarnaast wordt de begrenzing van de eindejaarstoelage tot een twaalfde van het jaarsalaris geschrapt.

        Het bestuur kan beslissen dat de eindejaarstoelage op vrijwillige basis door het personeelslid kan worden ingeruild tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit

 

Bijlagen

        wijziging RPR

 

BESLUIT

Met 16 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars en Marc Van Looy

3 onthoudingen van Kim Theys, Hans Miseur en Robbe Dupont

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt de bij deze beslissing gevoegde aanpassing aan de RPR Holsbeek goed.

 

Art. 2.

Dit besluit wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Punt bijlagen/links eindejaarstoelageaangepastRPR.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Arbeidsreglement - wijziging - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 23 november 2021
De gemeenteraad keurt het arbeidsreglement en de bijlagen goed voor het gemeente-en OCMW-personeel.

 

Feiten en context

        De personeelsdienst organiseerde een bevraging bij de personeel i.v.m. interesse om de loonfiche digitaal te ontvangen.

        Uit de bevraging blijkt dat een meerderheid van de personeelsleden wenst over te stappen naar een digitale loonfiche.

 

Juridische gronden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen.

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, en latere wijzigingen (o.a. wet van 18 december 2002).

 

Adviezen

        Het gunstig advies van het MAT op 17 oktober 2022.

        De wijzigingen werden via e-mail van 17 oktober voorgelegd aan de vakbonden.

 

Argumentatie

        Het is nuttig om de personeelsleden die dit wensen de mogelijkheid te bieden om te kiezen voor een digitale loonfiche. Deze mogelijkheid moet worden ingeschreven in het arbeidsreglement.

        Personeelsleden die ervoor kiezen om hun loondocumenten digitaal te raadplegen kunnen dit via een persoonlijke "adminbox". De documenten blijven hierin gedurende 7 jaar geactiveerd. De personeelsdienst bewaart ook nog een kopie van elk loondocument

 

Bijlagen

        wijziging arbeidsreglement

 

BESLUIT

Met 16 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars en Marc Van Looy

3 onthoudingen van Kim Theys, Hans Miseur en Robbe Dupont

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt de wijziging arbeidsreglement voor het gemeente-en OCMW-personeel Holsbeek als bijlage goed.

 

Art. 2.

Deze wijziging gaat in op 1 januari 2023.

 

Art. 3.

De wijziging arbeidsreglement wordt overgemaakt aan:

        de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg, Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten

        de personeelsleden

 

Artikel 4

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Punt bijlagen/links wijzigingAR.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Informatieveiligheid - beleid raadpleging bevolkingsregister interne doeleinden - goedkeuring

 

 

Juridische gronden

        De wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten.

        De Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 2.

        Het Koninklijk Besluit van 16 juli 1992 betreffende het verkrijgen van informatie uit de bevolkingsregisters en uit het vreemdelingenregister, inzonderheid artikel 5.

        De omzendbrief van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister.

        De omzendbrief BB 2011/2 van het Vlaams Agentschap voor Binnenlands Bestuur van 1 juli 2011 betreffende raadpleging van de bevolkingsregisters voor interne doeleinden

        De aanbeveling nr. 06/2012 van 2 mei 2012 van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot het verkrijgen van informatie uit de bevolkingsregisters in toepassing van het Koninklijk Besluit van 16 juli 1992 betreffende het verkrijgen van informatie uit de bevolkingsregisters en uit het vreemdelingenregister.

        De algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters, gecoördineerde versie van 31 maart 2019.

 

Adviezen

        Het advies van de functionaris voor gegevensbescherming - in bijlage.

 

Argumentatie

        Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 16 juli 1992 bepaalt dat de gemeentelijke diensten en de diensten die afhankelijk zijn van het OCMW de bevolkingsregisters alleen kunnen raadplegen voor interne doeleinden.

        Aan de inhoud van het begrip ‘interne doeleinden’ is evenwel geen sluitende definitie gegeven.

        Raadpleging en het gebruik van de bevolkingsregisters in het kader van een specifiek doelgroepenbeleid of van specifieke communicatie met sommige bevolkingsgroepen moet passen in een geregeld beleid van het lokaal bestuur.

        Elke consultatie van het bevolkingsregister moet passen in de uitvoering van een regelmatige beslissing, genomen door het bevoegde politieke orgaan van het lokaal bestuur, waaruit het doel van de raadpleging blijkt. In geen geval mag het college de opdracht geven om het bevolkingsregister te raadplegen zonder toepassing van een dergelijke collegebeslissing.

        De gegevens mogen alleen gebruikt worden om de doelstelling te bereiken die in het collegebesluit is aangegeven. In geen geval mogen deze gegevens gebruikt worden ten persoonlijke titel of voor andere doeleinden, noch mogen deze ter beschikking gesteld worden van derden als die erom verzoeken.

        Het is aangewezen voor de goede werking van de diensten van het lokaal bestuur om een principieel besluit te nemen betreffende de consultaties van de bevolkingsregisters die voorzienbaar zijn en op geregelde tijdstippen voorkomen.

        Na consultatie van de diensten van het lokaal bestuur wordt vastgesteld dat de raadplegingen van de bevolkingsregisters zoals vermeld in onderstaand artikel 1, in het kader van interne doeleinden, op geregelde tijdstippen zullen voorkomen tijdens de legislatuur 2020-2025.

        Al deze raadplegingen van de bevolkingsregisters gebeuren uitsluitend om doelstellingen te bereiken die passen binnen de bevoegdheid van het lokaal bestuur als openbaar bestuur en dit zowel voor toegewezen bevoegdheden als ook voor initiatieven die het lokaal bestuur neemt op basis van haar eigen autonomie.

        De lijst met doelgroepen zal o.m. gebruikt worden voor de organisatie van gemeentelijke activiteiten (bijvoorbeeld het infomoment OCMW en de organisatie van de viering huwelijksjubilarissen).

 

Bijlagen

        Beleid raadplegingen bevolkingsregisters voor interne doeleinden-doelgroepenbeleid.

        Advies van de functionaris voor gegevensbescherming.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het ‘beleid raadplegingen bevolkingsregister interne doeleinden (legislatuur 2020-2025)’ in bijlage van dit besluit goed.

 

Art. 2.

De lijst met doelgroepen is limitatief.

        Als een doelgroep aan deze lijst moet worden toegevoegd is dit een college- of gemeenteraadsbeslissing.

        Een occasionele raadpleging is mogelijk mits een gefundeerde collegebeslissing.

In beide gevallen moet duidelijk het doeleinde en het nagestreefde algemeen belang van de raadpleging blijken. De raadpleging mag niet het initiatief zijn van een of meerdere mandatarissen of personeelsleden.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Punt bijlagen/links Beleid_raadpleging_bevolkingsregisters_doelgroepenbeleid_V1_60.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

IOED Winar - vervanging gemeentelijke vertegenwoordiger - raad van bestuur

 

 

Feiten en context

        De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

        Kwinten Van Dessel heeft ontslag genomen als gemeenteraadslid.

        Hij moet als plaatsvervanger voor het stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van IOED WinAr vervangen worden.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur, art. 40.

        De beslissing van de gemeenteraad in de zitting van 28 juni 2016 betreffende de goedkeuring van de wijziging in de statuten van de IOED WinAr.

        Paragraaf 3, artikelen 8, 9 en 10 van de gewijzigde statuten.

        De beslissing van de gemeenteraad in de zitting van 22 januari 2019 betreffende de aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de raad van bestuur van IOED WinAr.

 

Argumentatie

        De gemeenteraad duidt de gemeentelijke afgevaardigden voor de raad van bestuur van IOED WinAr, o.m. de plaatsvervanger voor het stemgerechtigd lid, aan.

 

BESLUIT

Enig artikel.

Bij geheime stemming, met 19 geldig uitgebrachte stemmen en eenparig duidt de gemeenteraad Marc Van Looy, aan als plaatsvervanger voor het stemgerechtigd lid van de raad van bestuur van de IOED WinAr.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Subsidiereglement sportverenigingen - werkjaar 2021-2022 - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Het subsidiereglement sportverenigingen - basis-, kwaliteits- en projectsubsidies, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 9 juni 2015.

        De beslissing van het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 16 juni 2022 betreffende de goedkeuring van de lijst met erkende sportverenigingen.

 

Feiten en context

        Het bedrag van de jaarlijkse subsidie hangt volgens het reglement af van de intensiteit van de werking van de desbetreffende vereniging in het betrokken dienstjaar.

        Het voorbije werkjaar 2021-2022 lag het openbare verenigingsleven grotendeels stil, o.m. omwille van de federale maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19-virus. Daardoor kunnen de sportverenigingen geen maximale werking aantonen zoals in de jaren voor de pandemie.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, §2, 23°.
Het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een exclusieve bevoegdheid van de raad.

        Het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact.

        Het gemeentelijk reglement voor de erkenning van de Holsbeekse sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 16 december 2008.

        Het subsidiereglement sportverenigingen - basis-, kwaliteits- en projectsubsidies, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 9 juni 2015.

        De beslissing van het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 16 juni 2022 betreffende de goedkeuring van de lijst met erkende sportverenigingen.

 

Argumentatie

        De coronacrisis had een grote impact op het Holsbeekse verenigingsleven, o.m. ook op de jaarlijkse werking van de sportclubs in de gemeente.

        De dienst vrije tijd maakte een overzicht van de uitbetaling van de subsidies van de drie laatste niet-corona jaren.

        Uit de simulatie blijkt dat het bedrag per vereniging elk jaar quasi gelijk blijft.

        Om tot een zo correct mogelijke verdeling te komen voor het werkjaar 2021-2022 stelt de dienst vrije tijd voor om ook dit jaar dezelfde verdeling te hanteren als vorig werkjaar.

 

Bijlagen

        Het subsidiereglement sportverenigingen -basis-, kwaliteits- en projectsubsidies, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 9 juni 2015.

        Simulatie verdeling subsidies werkjaar 2021-2022.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD 5 - actie 070604 - MAR 64901000 - BV 0740

€ 24.000 (incl. btw)

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad besluit om, net zoals voor het werkjaar 2021, ook in 2022 aan de erkende sportverenigingen in de gemeente een aangepaste uitbetaling toe te kennen van de basis-, kwaliteits- en projectsubsidies.

 

Art. 2.

De gemeenteraad beslist om voor het werkjaar 2021-2022 per erkende sportvereniging een subsidiebedrag toe te kennen gelijk aan de optelsom van de toegekende bedragen over de drie laatste niet-corona jaren gedeeld door drie.

 

Art.3.

De betalingen gebeuren met het krediet opgenomen in het exploitatiebudget 2022 met als referentie:

        BD5 - actie 070604 - MAR 64901000 - BV 0740.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Subsidiereglement fanfares/harmonie-orkesten - werkjaar 2022 - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Het gemeentelijk subsidiereglement fanfares/harmonie-orkesten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 28 mei 2013.

        De beslissingen van de gemeenteraad in de zittingen van 13 oktober 2020 en 14 september 2021 betreffende de afwijking van het subsidiereglement voor het werkjaar 2020 en het werkjaar 2021, omwille van de COVID-19-pandemie.

 

Feiten en context

        De hoogte van het bedrag van de jaarlijkse subsidie hangt af van de intensiteit van de werking van de desbetreffende fanfare of harmonie-orkest (artikel 1 van het reglement).

        Criteria bij de toekenning van het maximumbedrag (625 euro per jaar) zijn volgens artikel 1:

        jaarwerking - 125 euro.

        opleiding - 125 euro.

        concert(en) in samenwerking met de gemeente - 250 euro.

        optreden bij een speciale gelegenheid in opdracht van de gemeente - 125 euro.

        Ook in het werkjaar 2022 hadden de federale maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19-virus een grote impact op het (socio)culturele leven en het openbare verenigingsleven in de gemeente.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur, artikel 41, S2, 23°.
Het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

        Het gemeentelijk subsidiereglement fanfares/harmonie-orkesten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 28 mei 2013.

 

Argumentatie

        Sinds het voorjaar 2020 heeft de coronacrisis een grote impact op het Holsbeekse verenigingsleven, o.m. ook op de jaarlijkse werking van de fanfares en harmonie-orkesten in de gemeente.

        De laatste vijf werkjaren voor de coronacrisis realiseerden beide harmonie-orkesten in de gemeente (Sint-Maurus en De Ware Vrienden) telkens het jaarlijkse maximumbedrag aan subsidies.

        De fanfares en harmonie-orkesten spelen een belangrijke rol in het gemeenschapsleven van een gemeente.

        Het zou daarom billijk zijn om ook voor het werkjaar 2022 het maximumbedrag van 625 euro uit te keren voor beide harmonie-orkesten.

 

Bijlagen

        Het gemeentelijk subsidiereglement fanfares/harmonie-orkesten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 28 mei 2013.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD 5 - actie 070320 - MAR 64902500 - BV 0719

€ 2.500 (incl. btw)

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad gaat akkoord om voor het werkjaar 2022 aan de fanfares en harmonie-orkesten in de gemeente het maximale bedrag van 625 euro toe te kennen, in afwijking van artikel 1 (jaarwerking) van het gemeentelijk subsidiereglement fanfares en harmonie-orkesten.

 

Art. 2.

De gemeenteraad besluit ook om artikel 6 uit het gemeentelijk subsidiereglement voor het werkjaar 2022 uit te voeren, met uitzondering van de onkosten van de fanfarecoördinator. Deze onkosten worden nl. berekend op het bijwonen van concerten van de fanfares en harmonie-orkesten door de coördinator.

 

Art. 3.

De betalingen gebeuren met het krediet opgenomen in het exploitatiebudget 2022 met als referentie:

        BD 5 - actie 070320 - MAR 64902500 - BV 0719.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Adviesraad straatnamen - politieke fractie - aanduiding vervanging

 

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbeslissing 22 januari 2019
De raad beslist de samenstelling van de adviesraad straatnamen en de duidt de vertegenwoordigers van de politieke fracties hier aan.

 

Feiten en context

        Kwinten Van Dessel nam recent ontslag als gemeenteraadslid.

        Als politieke vertegenwoordiger voor CD&V in de adviesraad straatnamen moet hij vervangen worden.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur: algemene volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad.

        artikel 41, °13 van het Decreet Lokaal Bestuur: het inrichten van adviesraden en overlegstructuren.

 

Argumentatie

        De gemeenteraad duidt de politieke vertegenwoordigers en ook hun vervangers voor de adviesraad straatnamen aan.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Enig artikel.

De gemeenteraad duidt op voorstel van de CD&V-fractie Marc Van Looy aan, als vervanger voor Kwinten Van Dessel, in de adviesraad straatnamen.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Overheidsopdracht - afname raamcontracten Vlaanderen opengesteld voor lokale besturen - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

     Raadsbesluit van 21 maart 2017
De gemeenteraad keurt een aantal afnames goed van raamcontracten Vlaanderen opengesteld voor lokale besturen.

     Raadsbesluit van 2 april 2019
De gemeenteraad keurt een aantal afnames goed van raamcontracten Vlaanderen opengesteld voor lokale besturen.

     Raadsbesluit van 25 mei 2021
De gemeenteraad keurt een aantal afnames goed van raamcontracten Vlaanderen opengesteld voor lokale besturen.

 

Feiten en context

     De Vlaamse regering keurde de wijziging goed van het oprichtingsbesluit van het Agentschap Facilitair Bedrijf. Hierdoor kan dit agentschap voortaan ook diensten leveren aan de lokale besturen. Dit betekent o.a. dat de raamcontracten van het agentschap kunnen worden opengesteld voor de lokale besturen.

     Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Gemeenschap treedt in deze overheidsopdrachten op als opdrachtencentrale. Alle entiteiten die behoren tot het Vlaamse gewest of de Vlaamse gemeenschap kunnen hier gebruik van maken. Sommige raamcontracten staan ook open voor lokale besturen.

     Een raamcontract binnen de context van de wetgeving op de overheidsopdrachten is een contract met een looptijd over meerdere dienstjaren. Het omvat welomschreven prestaties van generieke aard (leveringen/diensten/werken) die toepasbaar zijn op meerdere gebouwen of installaties.

     Een raamcontract is een open constructie voor de deelnemende overheden:

     de deelnemende overheid is niet verplicht om vanaf de eerste dag na sluiting over te gaan tot bestellingen. Door de generieke aard en door de lange duur is het mogelijk dat het bestuur lopende contracten uitdoet zonder risico op verbrekingsvergoeding.

     het is geen exclusieve overeenkomst: de deelnemende overheid behoudt steeds het recht om aparte aanbestedingen te organiseren.

 

Juridische gronden

     Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur betreffende de bevoegdheden van de gemeente raad

     Artikel 56 van het decreet lokaal bestuur betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

     Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 47 betreffende gecentraliseerde aankoopactiviteiten en aankoopcentrales

 

Argumentatie

     Het Agentschap Facilitair Bedrijf stelt verschillende raamcontracten open voor lokale besturen. Deze contracten behoren tot het volledige toepassingsgebied van de wetgeving en omvatten zowel werken, leveringen als diensten.

     In de bestekken van het Agentschap Facilitair Bedrijf worden hoge eisen opgelegd naar kwaliteit en duurzaamheid van de te leveren prestaties.

     Dankzij deze raamcontracten voor gemeenschappelijke goederen en diensten kan de gemeente mee genieten van het schaalvoordeel van Vlaanderen. Dit resulteert in een betere prijs-kwaliteitverhouding en minder administratieve lasten.

     Op volgend raamcontract, opengesteld voor lokale besturen, wil de gemeente, naargelang de noodzaak, kunnen afroepen:

     Aankoop van bestelwagens - benzine, diesel en PHEV:

     Besteknummer: 2020/HFB/OP/70676

     Gunningswijze: openbare procedure

     Start contract: 11 januari 2021

     Duur contract: 2 jaar

     Einde contact: 10 januari 2023

     Verlenging mogelijk: ja, 1 of 2 maal verlengbaar met telkens 1 jaar

     Prijsherziening: ja

     Het contract bestaat uit 6 percelen:

      Perceel 1: Kleine bestelwagen gemengd gebruik, benzine - gegund aan Opel Belgium nv uit Brussel

      Perceel 2: Kleine bestelwagen MTM 1,7 - 2,2 ton, benzine - gegund aan Citroën Belux nv uit Brussel

      Perceel 3: Compacte bestelwagen MTM 2,5 - 3 ton, diesel - gegund aan Opel Belgium nv uit Brussel

      Perceel 4: Compacte bestelwagen MTM 2,5 - 3,5 ton, PHEV - gegund aan NEWA Auto uit Beveren

      Perceel 5: Grote bestelwagen MTM 3,5 ton, diesel - gegund aan Hergon Zaventem nv uit Herent

      Perceel 6: Zware bestelwagen MTM 5 - 5,5 ton, diesel - gegund aan Mercedes-Benz Belgium Luxembourg nv uit Brussel

        Aankoop van bestelwagens - Full EV:

        Besteknummer: 2021/HFB/OP/73796

        Gunningswijze: open offerteaanvraag

        Start contract: 05 februari 2022

        Duur contract: 2 jaar

        Einde contact: 04 februari 2024

        Verlenging mogelijk: ja, 2 maal verlengbaar met telkens 1 jaar

        Prijsherziening: ja

        Het contract bestaat uit 4 percelen:

        Perceel 1: Klein nutsvoertuig, Full EV - gegund aan Electric Drive bv uit Berchem

        Perceel 2: Kleine bestelwagen MTM 1,7 - 2,2 ton, Full EV - niet gegund

        Perceel 3: Compacte bestelwagen MTM 2,5 - 3,5 ton, Full EV- gegund aan Peugeot Belgique Luxembourg nv uit Brussel

        Perceel 4: Grote bestelwagen MTM 3,5 ton, Full EV - gegund aan Mercedes-Benz Belgium Luxembourg nv uit Brussel

        Aankoop van elektrische personenwagens:

        Besteknummer: 2019/HFB/OP/62017

        Gunningswijze: openbare procedure

        Start contract: verschillend per perceel

        Duur contract: 2 jaar

        Einde contact: verschillend per perceel

     Prijsherziening: ja

     Het contract bestaat uit 6 percelen:

      Perceel 1: Stadswagen, Full EV - gegund aan Peugeot Belgique Luxembourg nv uit Brussel

        start contract: 13 mei 2020

        Looptijd: 2 jaar + 1 maal verlengbaar met 1 jaar

        einde contract: 12 mei 2023

      Perceel 2: Middenklasser Full EV - niet gegund

      Perceel 3: Compacte volumewagen, Full EV - niet gegund

      Perceel 4: Compacte SUV, Full EV - gegund aan Korean Motor Company nv uit Kontich

        start contract: 13 mei 2020

        Looptijd: 2 jaar + 1 maal verlengbaar met 1 jaar

        einde contract: 12 mei 2023

      Perceel 5: Middelgrote SUV, PHEV - gegund aanPeugeot Belgique Luxembourg nv uit Brussel

        start contract: 13 mei 2020

        Looptijd: 2 jaar + 1 maal verlengbaar met 1 jaar

        einde contract: 12 mei 2023

      Perceel 6: Grote Stationwagen HEV - gegund aan Toyota Belgium nv uit Zaventem

        start contract: 03 juni 2020

        Looptijd: 2 jaar + 1 maal verlengbaar met 1 jaar

        einde contract: 02 juni 2023

     Aankoop van milieuvriendelijke personenwagens: Full EV en PHEV:

     Besteknummer: 2022/HFB/OP/95980

     Gunningswijze: openbare procedure

     Start contract: 01 september 2022

     Duur contract: 1 jaar

     Einde contact: 31 augustus 2023

     Verlenging mogelijk: ja, 3 maal verlengbaar met telkens 1 jaar

     Prijsherziening: ja

     Het contract bestaat uit 6 percelen:

      Perceel 1: Kleine monovolume, Full EV - niet gegund

      Perceel 2: Kleine stadswagen, Full EV - niet gegund

      Perceel 3: Gezinswagen Full EV - gegund aan Korean Motor Company nv uit Kontich

      Perceel 4: Kleine break, PHEV - gegund aan D'Ieteren Automotive uit Brussel

      Perceel 5: Kleine SUV, Full EV - niet gegund

      Perceel 6: Middelgrote SUV, Full EV - gegund aan D'Ieteren Automotive uit Brussel

     Aankoop van personenwagens: middenklassers Full EV:

     Besteknummer: 2020/HFB/MPMO/70394

     Gunningswijze: mededingingsprocedure met onderhandeling

     Start contract: 14 augustus 2020

     Duur contract: 2 jaar

     Einde contact: 13 augustus 2022

     Verlenging mogelijk: ja, 1 maal verlengbaar met telkens 1 jaar

     Prijsherziening: ja

     Het contract bestaat uit 1 perceel: personenwagens: middenklasser, Full EV - gegund aan Nissan Belux nv uit Aartselaar

     Aankoop van terreinwagens - diesel, HEV en PHEV:

     Besteknummer: 2021/HFB/OP/85553

     Gunningswijze: openbare procedure

     Start contract: 13 april 2022

     Duur contract: 2 jaar

     Einde contact: 12 april 2024

     Verlenging mogelijk: ja, 2 maal verlengbaar met telkens 1 jaar

     Prijsherziening: ja

     Het contract bestaat uit 5 percelen:

      Perceel 1: Middelgrote SUV met vierwielaandrijving, HEV - gegund aan THV Newa Auto uit Beveren Waas

      Perceel 2: Middelgrote SUV met vierwielaandrijving, PHEV - gegund aan Korean Motor Company nv uit Kontich

      Perceel 3: Zware terreinwagen MTM > 6 ton, diesel - gegund aan Toyota Belgium nv uit Zaventem

      Perceel 4: Zware terreinwagen pick-up, diesel - gegund aan Van Mossel Van Kelst Leuven nv uit Herent

      Perceel 5: Zware terreinwagen pick-up MTM > 6 ton, diesel - gegund aan Toyota Belgium nv uit Zaventem

        Elke afroep onder één van deze raamcontracten zal voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen onder de vorm van een bestelbon of een collegebeslissing.

 

Bijlagen

        De bestekken, gunningsbeslissingen en bestelinfo die Vlaanderen ter beschikking stelt voor deze raamcontracten.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad neemt kennis van het raamcontract van het Vlaams Agentschap Facilitair Bedrijf als opdrachtencentrale voor lokale overheden met volgende gunning:

        Aankoop van bestelwagens - benzine, diesel en PHEV:

        Perceel 1: Kleine bestelwagen gemengd gebruik, benzine - gegund aan Opel Belgium nv uit Brussel

        Perceel 2: Kleine bestelwagen MTM 1,7 - 2,2 ton, benzine - gegund aan Citroën Belux nv uit Brussel

        Perceel 3: Compacte bestelwagen MTM 2,5 - 3 ton, diesel - gegund aan Opel Belgium nv uit Brussel

        Perceel 4: Compacte bestelwagen MTM 2,5 - 3,5 ton, PHEV - gegund aan NEWA Auto uit Beveren

        Perceel 5: Grote bestelwagen MTM 3,5 ton, diesel - gegund aan Hergon Zaventem nv uit Herent

        Perceel 6: Zware bestelwagen MTM 5 - 5,5 ton, diesel - gegund aan Mercedes-Benz Belgium Luxembourg nv uit Brussel

        Aankoop van bestelwagens - Full EV:

        Perceel 1: Klein nutsvoertuig, Full EV - gegund aan Electric Drive bv uit Berchem

        Perceel 2: Kleine bestelwagen MTM 1,7 - 2,2 ton, Full EV - niet gegund

        Perceel 3: Compacte bestelwagen MTM 2,5 - 3,5 ton, Full EV- gegund aan Peugeot Belgique Luxembourg nv uit Brussel

        Perceel 4: Grote bestelwagen MTM 3,5 ton, Full EV - gegund aan Mercedes-Benz Belgium Luxembourg nv uit Brussel

        Aankoop van elektrische personenwagens:

        Perceel 1: Stadswagen, Full EV - gegund aan Peugeot Belgique Luxembourg nv uit Brussel

        Perceel 2: Middenklasser Full EV - niet gegund

        Perceel 3: Compacte volumewagen, Full EV - niet gegund

        Perceel 4: Compacte SUV, Full EV - gegund aan Korean Motor Company nv uit Kontich

        Perceel 5: Middelgrote SUV, PHEV - gegund aanPeugeot Belgique Luxembourg nv uit Brussel

        Perceel 6: Grote Stationwagen HEV - gegund aan Toyota Belgium nv uit Zaventem

        Aankoop van milieuvriendelijke personenwagens: Full EV en PHEV:

        Perceel 1: Kleine monovolume, Full EV - niet gegund

        Perceel 2: Kleine stadswagen, Full EV - niet gegund

        Perceel 3: Gezinswagen Full EV - gegund aan Korean Motor Company nv uit Kontich

        Perceel 4: Kleine break, PHEV - gegund aan D'Ieteren Automotive uit Brussel

        Perceel 5: Kleine SUV, Full EV - niet gegund

        Perceel 6: Middelgrote SUV, Full EV - gegund aan D'Ieteren Automotive uit Brussel

        Aankoop van personenwagens: middenklassers Full EV:

        personenwagens: middenklasser, Full EV - gegund aan Nissan Belux nv uit Aartselaar

        Aankoop van terreinwagens - diesel, HEV en PHEV:

        Perceel 1: Middelgrote SUV met vierwielaandrijving, HEV - gegund aan THV Newa Auto uit Beveren Waas

        Perceel 2: Middelgrote SUV met vierwielaandrijving, PHEV - gegund aan Korean Motor Company nv uit Kontich

        Perceel 3: Zware terreinwagen MTM > 6 ton, diesel - gegund aan Toyota Belgium nv uit Zaventem

        Perceel 4: Zware terreinwagen pick-up, diesel - gegund aan Van Mossel Van Kelst Leuven nv uit Herent

        Perceel 5: Zware terreinwagen pick-up MTM > 6 ton, diesel - gegund aan Toyota Belgium nv uit Zaventem

 

Art. 2.

De gemeenteraad laat het bestuur toe om bestellingen te plaatsen bij de gegunde leveranciers onder deze raamcontracten, voor alle gemeentelijke en OCMW gebouwen en diensten.

 

Art. 3.

Elke afroep onder deze raamcontracten in functie van de gemeentewerking wordt voorgelegd voor goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen onder de vorm van een bestelbon of een collegebeslissing.

 

Art. 4.

De betaling van deze bestellingen gebeurt met krediet ingeschreven in het desbetreffende exploitatie- of investeringsbudget op de desbetreffende budgetcode.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Hooghuis - fietsstraat - afvoering voorrang van rechts-regel

 

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 20 oktober 2022
Raadslid Jo Vanmechelen (N-VA) dient bij de algemeen directeur een toegelicht voorstel van beslissing in als toegevoegd agendapunt voor de raad van 25 oktober.

 

Toelichting

        Na melding en bespreking met de inwoners van het Hooghuis blijkt dat deze straat te lijden heeft aan gevaarlijk verkeer door moeilijke zichtbaarheid, zowel komende vanuit de Groenstraat/Rodestraat als de Appelweg.

        Het doorgaand verkeer op de Rodestraat wordt eveneens opgeschrikt door de slechte zichtbaarheid aan het Hooghuis. De actuele voorrang van rechts-regel is hier principieel verkeerd omdat het Hooghuis een onderliggende straat is t.o.v. de Rodestraat.

        Neem daarbij het verkeerd gebruik van het Hooghuis door het sluipverkeer komende van de Groenstraat naar de Appelweg en de daarmee gepaard gaande hoge snelheden, dan maakt deze onnodige situatie dat de druk verhoogt op de leefbaarheid van het Hooghuis, en bij uitbreiding in de zone eromheen.

        De inrichting van het Hooghuis als fietsstraat zal de automobilisten aanzetten tot lagere snelheden, de leefbaarheid in het Hooghuis verhogen en de verkeersveiligheid verbeteren. Tevens zal de afschaffing van de voorrang van rechts-regel, de ondergeschiktheid van het Hooghuis t.o.v. de Rodestraat benadrukken waardoor de verkeersveiligheid zal toenemen voor zowel het gemotoriseerd verkeer als voor de actieve weggebruiker.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

BESLUIT

Met 3 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

16 neen-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Theys, Hans Miseur, Kim Donders, Robbe Dupont, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars en Marc Van Looy

 

Artikel 1.

De gemeente Holsbeek vraagt aan de verkeersadviesraad VAR en de politiediensten advies om een inrichting van het Hooghuis als fietsstraat.

 

Art. 2.

De gemeente Holsbeek vraagt aan de verkeersadviesraad VAR en de politiediensten advies om de voorrang van rechts af te schaffen bij het uitrijden van het Hooghuis aan de Rodestraat, vermits het Hooghuis een ondergeschikte straat is t.o.v. de Rodestraat.

 

Art. 3.

De gemeente Holsbeek onderzoekt, ondanks dat er een heraanleg van het Hooghuis in de volgende legislatuur zal uitgevoerd worden, welke infrastructurele maatregelen er op korte termijn nog kunnen genomen worden om het Hooghuis, na invoering van deze 2 regels, verkeersleefbaarder te maken, in samenspraak met de bewoners.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Voorrangsregeling kruispunten met voorrang van rechts - voorstel tot herbekijken

 

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 20 oktober 2022
Raadslid Jo Vanmechelen (N-VA) dient bij de algemeen directeur een toegelicht voorstel van beslissing in als toegevoegd agendapunt voor de raad van 25 oktober.

 

Feiten en context

        Op veel kruispunten in Holsbeek geldt nog de voorrang van rechts. Dit is bijvoorbeeld het geval op een aantal plaatsen langsheen de ruggengraat, in het Lange- en Asseltveld, in Gobbelsrode, in Bruul, in de Lange- en Rodestraat en anderen.

        Vanuit verkeersveiligheidsoogpunt en het realiseren van een vlotte doorstroom langsheen onder meer de ruggengraat, wordt voorgesteld om de voorrangsregeling op de kruispunten met voorrang van rechts op het grondgebied van de gemeente Holsbeek te herbekijken en zoveel als mogelijk af te schaffen.

        De te nemen maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

        De wet betreffende de politie over het wegverkeer.

        Het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

        Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

        Het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

        De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 en inzonderheid art. 130 bis van deze wet.

        Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het K.B. van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie van het wegverkeer.

        Het K.B. van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        Het BVR van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

        Vanuit algemeen verkeersveiligheidsstandpunt is het vermijden van de voorrang van rechts   wenselijk. Onderzoek van de VAB (cf. https://magazine.vab.be/op-weg/mobiliteit/voorrang-van-rechts-zo-veel-mogelijk-schrappen/#:~:text=VAB%20vindt%20het%20een%20goed%20idee%20dat%20de,kruispunten%20voorzien%20van%20stopborden%20of%20de%20omgekeerde%20driehoek.) wijst uit dat de voorrang van rechts in België tot meer dan 15.000 ongevallen per jaar leidt en dat het vermijden van de voorrang van rechts de verkeersveiligheid ten goede komt. In Linter, Gooik, Bekkevoort, Lubbeek, Glabbeek, Tielt-Winge, Dilbeek, Lede, Wervik en Geel werd de voorrang van rechts met succes afgeschaft. In Geel bijvoorbeeld rijdt het verkeer vlotter en in Dilbeek en Glabbeek daalde het aantal ongevallen.

        We weten dat het bestuur op een aantal plaatsen deze voorrang van rechts wil behouden om de snelheid te remmen (cf. ook verslag van Vectris van de inlooptentoonstelling Holsbeek Dorp van 30 maart 2022), maar:

        volgens VAB zijn er heel wat andere mogelijkheden om een lagere snelheid af te dwingen en is de juiste inrichting van een kruispunt bijvoorbeeld veel efficiënter net zoals bijvoorbeeld trajectcontroles of slimme verkeerslichten met een “rode rem” (cfr. Geetbets, Schiplaken en Brecht).

        de realiteit anders is, een vb : het verkeer dat ’s morgen vanuit de richting Kortrijk-Dutsel komt ter hoogte van de volledige gemeentelijke basisschool voorrang heeft tot aan het kruispunt met de Sint-Maurusstraat en zo niet geremd wordt in de snelheid ter hoogte van GBS De Zilverlinde.

        een verkeersregel (voorrang van rechts) misbruiken om een ander doel (lagere snelheid) te bewerkstelligen kan tot misverstanden leiden, met ongewilde menselijke drama’s.

        De voorrang van rechts zorgt in de realiteit vaak voor onduidelijke en gevaarlijke verkeerssituaties. Getuige hiervan is de situatie in Holsbeek Dorp (kruispunten Kortrijksebaan-Meesberg en Kortrijksebaan-Asseltveld), zoals blijkt uit de punten 1.4, 1.5, 1.6 en 1.14 van het verslag van Vectris van de inlooptentoonstelling Holsbeek Dorp van 30 maart 2022. In die punten wordt door de bezoekers van de inlooptentoonstelling expliciet de vraag gesteld om de voorrang van rechts op die plaatsen af te schaffen.

        Als deze situatie voor volwassenen al verwarring creëert, dan zal dit wellicht temeer het geval zijn voor de jonge fietsertjes die daar op schooldagen dagelijks passeren. Het is in het kader van verkeersveiligheid ook belangrijk om preventief te werken om alzo ongevallen te vermijden.

        Het is een algemeen principe, dat voorrang gegeven wordt aan:

        verkeer op hoofdwegen

        verkeer op rechte verbindingswegen.

        Het Langeveld en Klein Langeveld zijn verbindingswegen tussen Holsbeek en Leuven, die dagelijks door veel fietsers worden gebruikt. Het vermijden van de voorrang van rechts daar zal deze weg ook voor deze zwakke weggebruikers veiliger maken. Om van het Langeveld een veiligere straat voor fietsers te maken zijn er ook flankerende maatregelen nodig. Er wordt voorgesteld om deze aspecten mee te nemen in het lopende project rond de herinrichting van het Langeveld.

        Om de snelheid te beperken in de schoolomgevingen van Holsbeek Dorp en Kortrijk-Dutsel is het wenselijk om andere flankerende snelheidsverlagende maatregelen te treffen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van slimme verkeerslichten met een “rode rem”, zoals onder meer nu al het geval is in Geetbets, Schiplaken en Brecht.

 

Amendement ingediend door raadslid Hans Miseur, namens Holsbeek beweegt

Raadslid Miseur stelt voor om het artikel 2 van het voorstel van besluit aan te passen als volgt :
"De gemeenteraad van Holsbeek geeft de opdracht aan de verkeersadviesraad om de in artikel 1 omschreven onderzoeken uit te voeren, zodat de gemeenteraad op basis van deze onderzoeken een beslissing kan nemen over de inrichting van deze kruispunten en ruimere omgeving". 

Door de opdracht te geven aan de verkeersadviesraad worden de diensten niet extra belast met dit onderzoek en speelt de participatie ook zijn rol.

 

BESLUIT

Stemming over amendement

Met 6 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en

13 neen-stemmen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy en Ann Spaepen

Stemming over het voorstel van besluit (conform voorstel van besluit, zonder het verworpen amendement)

Met 6 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en

13 neen-stemmen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy en Ann Spaepen

 

Artikel 1.

De gemeenteraad van Holsbeek gaat er principieel mee akkoord:

        dat vanuit verkeersveiligheidsoogpunt wordt onderzocht hoe op de kruispunten op het volledige grondgebied van de gemeente Holsbeek de huidige voorrang van rechts kan worden vermeden en vervangen door een nieuwe voorrangsregeling

        en dat tegelijk wordt bekeken welke flankerende snelheidsremmende maatregelen eventueel wenselijk zijn, gezien de aanwezigheid van schoolomgevingen in de buurt van deze kruispunten of met het oog op het creëren van veilige fietsroutes.

 

Art. 2.

De gemeenteraad van Holsbeek geeft de opdracht aan de gemeentelijke diensten om de in artikel 1 omschreven onderzoeken uit te voeren, zodat de gemeenteraad op basis van deze onderzoeken een beslissing kan nemen over de inrichting van deze kruispunten en ruimere omgeving. 

 

 

 

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Vragenkwartier

Publicatiedatum: 24/11/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 25 10 2022

 

Gemeentepersoneel - aanstelling vertrouwenspersoon

Publicatiedatum: 24/11/2022
Punt bijlagen/links bijlage_5_inspectiedienstenwijziging.pdf Download
bijlage_10_psychosociaal_welzijn_op_het_werk.pdf Download