BESLUITENLIJST VAN GRD

Gemeente Holsbeek

Zitting van dinsdag 19 oktober 2021

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 20:00

Tijdens de federale fase van de maatregelen ter preventie van de verspreiding van het coronavirus COVID-19 vergadert de gemeenteraad virtueel. Op basis van het burgemeesterbesluit van 16 april 2020, bekrachtigd door de eerstvolgende gemeenteraad van 28 april, vindt deze gemeenteraad om redenen van volksgezondheid plaats in besloten zitting, achter gesloten deuren, zonder pers of publiek. Voor het overige worden voor deze zitting alle regels inzake de gebruikelijke openbaarheid toegepast (termijn van oproeping, inzage in dossiers, tegensprekelijk debat, openbaarheid,...).De gemeenteraad verloopt via een systeem van videoconference met de tool microsoft teams. Alle leden van gemeenteraad en de algemeen directeur, zijn voor de agendapunten waarop ze als 'aanwezig' zijn geregistreerd in de notulen, virtueel aanwezig, incl. beeld en geluid tijdens de mondelinge stemmingen. De raadsleden die omwille van een belangenconflict bij een bepaald agendapunt niet mogen deelnemen aan de bespreking, noch aan de stemming over dit punt hebben hun microfoon uitgeschakeld bij de behandeling van deze punten en komen niet in beeld. De beslotenheid van de vergadering werd tijdens de hele virtuele zitting bewaard.

 

De voorzitter opent de virtuele vergadering om 20u. Zij overloopt eerst kort met de raadsleden de afspraken uit de leidraad digitaal en virtueel vergaderen, die samen met de agenda op 20 april aan alle raadsleden werd verspreid en die als bijlage aan deze vergadering blijft gekoppeld.

 

 

Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Fluvius OV - buitengewone algemene vergadering 6 december 2021 - goedkeuring agenda - vaststelling mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

         Uitnodiging van 27 september 2021 van Fluvius OV voor de Buitengewone Algemene Vergadering van 6 december 2021, met agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

         De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius.

         De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

         Op 6 december houdt Fluvius OV een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

          Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2022.

          Statutaire benoemingen.

          Statutaire mededelingen

 

Juridische gronden

         Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         Voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van 20 december moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De raad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius op 6 december 2021 met als agendapunten:

         Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2022.

         Statutaire benoemingen.

         Statutaire mededelingen

 

Art. 2.

De gemeenteraad draagt zijn vertegenwoordiger, die zal deelnemen aan de digitale buitengewone algemene vergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging op 6 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op om zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.

 

Art. 3.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

         gemeentelijk vertegenwoordiger

         vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Ecowerf - buitengewone algemene vergadering 15 december 2021 - goedkeuring agenda - bepaling standpunt en mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

         De beslissing van de raad van bestuur van EcoWerf van 8 september 2021 tot de goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf van 15 december 2021 met volgende agendapunten:

1)      Samenstelling van het bureau

2)      Goedkeuring aandelenherverdeling ogv art. 8 statuten

3)      Goedkeuring voorstel statutenwijziging

4)      Diversen

 

Feiten en context

         EcoWerf is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398 §1, 3° van het decreet over lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur, artikel 423

Na afloop van de statutair bepaalde duur, kan de opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die niet langer mag zijn dat 18 jaar.

         Decreet lokaal bestuur, artikel 423, 2° lid

De gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers - en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drie-vierde meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten - kan tot de verlenging beslissen, de laatste algemene vergadering, voor het verstrijken van de duur met een drie-vierde meerderheid van de stemmen.

         Decreet lokaal bestuur, artikel 427

Uiterlijk negentig kalenderdagen voor de algemene vergadering die de statutenwijziging moet beoordelen, moet een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers wordt voorgelegd. De beslissingen ter zake van hun raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd, bepalen het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de algemene vergadering en zij worden bij het verslag gevoegd.

         Decreet lokaal bestuur, artikel 40-41.

 

Argumentatie

         Omtrent agendapunt 2 en 3 moet een inhoudelijke beslissing genomen worden.

         Agendapunt 2: Goedkeurinq aandelenherverdelino o.g.v. art. 8 statuten

          Op grond van het bestaande artikel 8 van de statuten (ingeschreven tijdens de statutenwijziging van 23 juni 2021) zal een herverdeling van de aandelen gebeuren met een nieuwe aandeelhoudersverhouding tot gevolg. De herverdeling is aangewezen om een reële verhouding tussen aantal aandelen en inwonersaantallen te bekomen.

          Op de raad van bestuur van 25 november 2020 en 8 september 2021 is beslist om de onderlinge verhouding van de aandelen tussen de bestaande vennoten op basis van een objectieve parameter vast te leggen en dus te herverdelen. Deze herverdeling gebeurt idealiter op het moment dat de definitieve samenstelling van de vennootschap vast ligt, nl. op de (buitengewone) algemene vergadering van 15 december 2021.

          De berekening van het aantal aandelen van de gemeentevennoten ziet er als volgt uit:

          a) Het totaal aantal A-aandelen van EcoWerf gedeeld door het totaal aantal inwoners binnen het werkingsgebied van EcoWerf waarvan het resultaat gelijk is aan het aantal A-aandelen per inwoner binnen het werkingsgebied van EcoWerf;

          b) Het inwonersaantal van de toetredende gemeente vermenigvuldigd met het aantal A-aandelen per inwoner binnen het werkingsgebied van EcoWerf, zoals berekend in sub a), hetgeen overeenstemt met het aantal A-aandelen dat zal toekomen aan de toetredende gemeente (en dat afgerond zal worden naar de lagere eenheid);

          c) Het aantal A-aandelen dat aan de toetredende gemeente zal toekomen, vermenigvuldigd met de nominale waarde van de aandelen.

          Op basis van de lijst in bijlage komt er een nieuwe aandelenverhouding tussen de gemeenten tot stand.

          De verrekening met de gemeenten gebeurt als volgt: een aantal gemeenten moeten aandelen bijnemen, anderen moeten aandelen afstaan. Voor de gemeenten die extra aandelen verkrijgen, heeft EcoWerf bij de afrekening van boekjaar 2020 dit bedrag reeds ingehouden. Deze gemeenten dienen dus geen extra middelen hiervoor te voorzien. Voor gemeenten die aandelen moeten afstaan, zal EcoWerf de waarde terugstorten na de algemene vergadering van 15 december 2021.

         Agendapunt 3: goedkeuring voorstel statutenwijziging

          Toetreding van de stad Aarschot tot EcoWerf

          Het gewijzigde artikel 19.1 en het register van de deelnemers dat als bijlage aan de statuten is gevoegd faciliteren de toetreding van Aarschot tot EcoWerf.

          De onderstaande aanpassingen in het kader van de toetreding zullen enkel ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering indien de stad Aarschot de beslissing tot toetreding tijdig aan EcoWerf overmaakt (opschortende voorwaarde).

         Clustervorming en vertegenwoordiging
Als vennoot zal Aarschot deelnemen aan het bestuur van de intergemeentelijke samenwerking. Gelet op het decreet over het lokale bestuur is de raad van bestuur beperkt tot 15 leden. De gemeenten werden hiervoor opgedeeld in clusters. Aarschot wordt toegewezen aan de cluster Tielt-Winge/Bekkevoort en zal bijgevolg voorzitter Rudi Beeken als bestuurder in de raad van bestuur aanduiden.

         Aandelen en kapitaal (register der deelnemers)
Het aantal aandelen bij een toetreding van een nieuwe gemeentevennoot wordt conform de statuten van EcoWerf als volgt berekend:

          Het totaal aantal A-aandelen van EcoWerf gedeeld door het totaal aantal inwoners binnen het werkingsgebied van EcoWerf waarvan het resultaat gelijk is aan het aantal A-aandelen per inwoner binnen het werkingsgebied van EcoWerf;

          Het inwonersaantal van de toetredende gemeente vermenigvuldigd met het aantal A-aandelen per inwoner binnen het werkingsgebied van EcoWerf, zoals berekend in sub a), hetgeen overeenstemt met het aantal A-aandelen dat zal toekomen aan de toetredende gemeente (en dat afgerond zal worden naar de lagere eenheid);

          Het aantal A-aandelen dat aan de toetredende gemeente zal toekomen, vermenigvuldigd met de nominale waarde van de aandelen, vormt het totaal in te brengen kapitaal.

Voor de waardering van de aandelen is de nominale waarde vastgelegd op 10,84 euro (cfr. art. 6 statuten).

Het aantal aandelen van de stad Aarschot zal conform bovenstaande vastgelegd worden.

          Aandelenherverdeling (register der deelnemers)

          Op grond van het bestaande artikel 8 van de statuten zal een herverdeling van de aandelen gebeuren met een nieuwe aandeelhoudersverhouding tot gevolg.

          Op de raad van bestuur van 25 november 2020 en gelet op vorig agendapunt is beslist om de onderlinge verhouding van de aandelen tussen de bestaande vennoten, en eventuele herverdeling, vast te leggen. Deze herverdeling gebeurt idealiter op het moment dat de definitieve samenstelling van de vennootschap vast ligt, nl. op de algemene vergadering van 15 december 2021. De herverdeling is aangewezen om een reële verhouding tussen aantal aandelen en inwonersaantallen te bekomen.

          De toevoeging van Aarschot aan het register zal enkel ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering indien Aarschot de beslissing tot toetreding tijdig aan EcoWerf overmaakt (opschortende voorwaarde).

         Conformering wijzigingsdecreet/DLB

          Voortijdige uittreding tijdens de duur van de vereniging
In het DLB is de mogelijkheid tot een voortijdige uittrede ingeschreven, alsook de voorwaarden waaraan die uittrede moet voldoen. Het gewijzigde artikel 18 van de statuten faciliteert deze wijziging. Het DLB voorziet de uittreding indien dit kadert in functie van de regiovorming en in functie van een fusieoperatie.
Gelet op de evolutie op het vlak van de herindeling van het bestuurlijke landschap door de vorming van regio’s moet het voor een gemeente mogelijk zijn om in overeenstemming met deze herindelingen uit te treden uit een dienstverlenende of een opdrachthoudende vereniging, op voorwaarde dat de deelgenoten daar met een drievierdemeerderheid mee instemmen en er een eventuele schadevergoeding betaald wordt.
Gelet op de wetgeving en evolutie rond fusies kan een nieuwe gemeente beslissen dat in het geval dezelfde activiteit van gemeentelijk belang aan verschillende dienstverlenende of opdrachthoudende verenigingen is toevertrouwd, om die activiteit, voor haar gehele grondgebied, toe te vertrouwen aan één daarvan, op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt. De gemeente die uittreedt, vergoedt de schade die haar uittreding berokkent aan de dienstverlenende of opdrachthoudende verenigingen en aan de andere vennoten. De nieuwe gemeente kan er ook voor opteren om de betrokken activiteit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente geheel of gedeeltelijk in eigen beheer te nemen onder dezelfde voorwaarden als hier genoemd.

          Mogelijkheid tot dubbel presentiegeld voorzitter EcoWerf
Het gewijzigde artikel 45 van de statuten faciliteert het dubbele presentiegeld van de voorzitter zoals voorzien door het Decreet ter versterking van de lokale democratie.
Het dubbel presentiegeld voor de voorzitter van een intergemeentelijk samenwerkings-verband werd niet overgenomen van het Gemeentedecreet in het Decreet over het lokale bestuur. Dit was een vergetelheid van de regelgever en er was dus niet langer een rechtsgrond waardoor het dubbel presentiegeld eveneens niet opgenomen kon worden in het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris. De regelgever zet dit met het wijzigingsdecreet opnieuw recht waardoor de situatie sinds 2004 opnieuw verdergezet kan worden.
Het is echter niet mogelijk dat de voorzitter een dubbel presentiegeld cumuleert en zal dus persoonlijk dienen te kiezen bij welke vereniging dit zal gebeuren. Middels een verklaring op erewoord zal de voorzitter verklaren dat hij geen dubbel presentiegeld ontvangt in een andere dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.
Gelet op de extra inspanningen, verantwoordelijkheden en vertegenwoordigings-bevoegdheden van een voorzitter is het gerechtvaardigd dat hij voor deze functie een dubbel presentiegeld kan ontvangen na beslissing hiertoe van de raad van bestuur.

          Presentiegeld voor vertrouwenspersonen van leden raad van bestuur
In het DLB is een expliciete rechtsgrond ingeschreven voor de betaling van een presentiegeld aan de vertrouwenspersoon die een lid bijstaat van de raad van bestuur van een dienstverlenende of een opdrachthoudende vereniging conform artikel 16 en 155 van het DLB. De mogelijkheid van het dubbelpresentiegeld is ook voorzien voor de vertrouwenspersoon.

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Bijlagen

         Statutenwijziging

         Visienota

         Evaluatierapport

         Financieel meerjarenperspectief

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 15 december 2021 van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf goed.

 

Art. 2.

De aandelenherverdeling zoals voorgesteld wordt in zijn geheel goedgekeurd (zie punt 2 van de agenda van de buitengewone  algemene vergadering van EcoWerf op 15 december 2021).

 

Art. 3.

De statutenwijziging wordt in zijn geheel goedgekeurd (zie punt 3 van de agenda van de buitengewone  algemene vergadering van EcoWerf op 15 december 2021).

 

Art. 4.

Bram Van Baelen wordt gemandateerd om de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf op 15 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Art. 5.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging. Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan Ecowerf en de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

PBE - buitengewone algemene vergadering 17 december 2021 - goedkeuring agenda - vaststelling mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

         Uitnodiging van 22 september 2021 van PBE voor de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2021, met agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

         De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE.

         De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

         Op 17 december houdt  PBE een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

          Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

          Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

          (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

          Statutaire benoemingen.

          Statutaire mededelingen.

         Afhankelijk van de evolutie van Covid-19, de richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de federale regelgeving, voorziet PBE ook in de mogelijkheid in het ontwerp-raadsbesluit dat deze vergadering digitaal zou kunnen gehouden worden.

 

Juridische gronden

         Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         Voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van 20 december moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1

De raad hecht zijn goedkeuring aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 17 december 2021, als volgt:

         Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te

ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de

door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

         Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

         (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

         Statutaire benoemingen.

         Statutaire mededelingen.

 

Art. 2.

De gemeenteraad draagt zijn vertegenwoordiger, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 17 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op om zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.

 

Art. 3.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

         gemeentelijk vertegenwoordiger

         vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Igo - bijzondere algemene vergadering 17 december 2020 - goedkeuring agenda - bepaling mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

         Uitnodiging van 9 september 2021 voor de statutaire algemene vergadering van Igo, met agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

         De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Igo.

         De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

         Op 17 december houdt Igo een statutaire algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Goedkeuring verlenging IGO div (documenten 1, 2 en 3)

2)      Goedkeuring toetreding nieuwe vennoten tot IGO div (documenten 4 en 5):

          Gemeente Overijse

          OCMW Overijse

          Gemeente Hoeilaart

          OCMW Hoeilaart

3)      Goedkeuring statutenwijziging (documenten 6 en 7)

         De termijn waarvoor IGO div werd opgericht, loopt af op 9 maart 2022. Aan de bijzondere algemene vergadering van 17.12.2021 wordt daarom gevraagd om de bestaansduur van IGO div te verlengen voor een nieuwe periode van 18 jaar vanaf 10 maart 2022.

         Door de creatie van de referentieregio’s voor intergemeentelijke samenwerking, werden Overijse en Hoeilaart toegevoegd aan de regio waarin IGO div actief. De lokale besturen van Overijse en Hoeilaart (zowel gemeente als OCMW) verzochten middels raadsbeslissingen officieel tot toetreding bij IGO div. De RvB van IGO div gaf groen licht om de vraag voor te leggen aan de vennoten. De RvB van IGO div stelt voor om de kandidaat-vennoten toe te laten tot IGO div en hen het gewoonlijke aantal aandelen te geven (3 aandelen per gemeente, 1 aandeel per OCMW).

         IGO div wil tijdens de bijzondere algemene vergadering ook een statutenwijziging doorvoeren om de verlenging te verankeren in de statuten, de deelname van de nieuwe vennoten te regelen en enkele bepalingen te actualiseren. 

         IGO div heeft bij de uitnodiging van de bijzondere algemene vergadering een verlengingsdossier gevoegd dat terugblikt op de werking van IGO div in de afgelopen periode én vooruitblikt op de werking na de verlenging. Tevens is het actuele strategisch plan en de realisatie daarvan toegevoegd. Het college/vast bureau van de vennoten kregen in de periode april – juni 2021 een mondelinge toelichting van het managementteam van IGO div. Alle raadsleden van de vennoten van IGO div waren ook in de mogelijkheid om een digitale infosessie te volgen op 24.09.2021.

         Inzake de toetreding van de nieuwe leden, werden de respectievelijke raadsbeslissingen en een korte toelichting over de toetreding gevoegd.

         Inzake de statutenwijziging werd een ontwerp van de nieuwe statuten bezorgd alsook een toelichting van de wijzigingen.

         De gemeenteraad was dus in staat om de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van IGO div op 17 december 2021 te bespreken en hiernavolgend standpunt in te nemen.

 

Juridische gronden

         Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         Voor de statutaire algemene vergadering van 17 december moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeente Holsbeek gaat expliciet akkoord gaat met de verlenging van IGO div voor 18 jaar vanaf 10 maart 2022 én met de verdere deelname van gemeente Holsbeek aan IGO div.

 

Art. 2.

De gemeente Holsbeek gaat akkoord dat de gemeente Overijse, het OCMW Overijse, de gemeente Hoeilaart en het OCMW Hoeilaart toetreden tot IGO div. Zij krijgen allen het gewoonlijke aantal aandelen (3 aandelen per gemeente, 1 aandeel per OCMW) in bezit.

 

Art. 3.

De gemeente Holsbeek gaat akkoord met de voorgestelde statutenwijziging zodat de verlenging statutair verankerd wordt, de deelname van de nieuwe vennoten geregeld wordt en enkele bepalingen geactualiseerd worden.

 

Art. 4.

De gemeenteraad geeft de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Igo van 17 december 2021 een mandaat om alle agendapunten goed te keuren.

 

Art. 5.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

         Igo, De Vunt 17, 3220 Holsbeek

         Gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Overheidsopdracht - collectieve hospitalisatieverzekering - raamoverovereenkomst FPD-GSD - bekrachtiging

 

 

Voorgeschiedenis

         Omzendbrief nummer BA 2001-03 van 27 april 2001

Deze omzendbrief maakt melding van het sectoraal akkoord 1999-2001 voor het personeel van de lokale overheden van de Vlaamse gemeenschap.

         Omzendbrief BA 2000/14 van 22 december 2000

Deze omzendbrief handelt over de verplichte toekenning van een hospitalisatieverzekering aan het personeel van de lokale besturen.

         Besluit gemeenteraad van 18 december 2001

Dit besluit regelt de toekenning van een hospitalisatieverzekering aan het gemeentepersoneel.

         Het besluit van de gemeenteraad van 17 oktober 2017 houdende de bekrachtiging van de beslissing van het college van 21 september om toe te treden tot de collectieve verzekering "verzorgingskosten bij hospitalisatie of ernstige ziekte" die de FDP heeft afgesloten met AG Insurance en dit vanaf 1 januari 2018.

         Besluit van het college van 11 maart 2021

Het college beslist om deel te nemen aan de raamovereenkomst collectieve hospitalisatieverzekering van FPD-GSD voor de periode 2022-2025.

Uiterlijk tegen 31 maart wenst FPD de keuze van het bestuur te kennen

 

Feiten en context

         De FPD GSD heeft, in naam van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten, een offerte-aanvraag conform de wet op de overheidsopdrachten georganiseerd. De collectieve hospitalisatieverzekering werd voor een duur van 4 jaar gegund aan Ethias, in samenwerking met MedExel.

         De huidige raamovereenkomst met AG Insurance wordt beëindigd op 31 december 2021.

 

Juridische gronden

         Wet van 18 maart 2016

Overname van de Gemeenschappelijke Sociale Dienst van de Dienst voor de Bijzondere sociale zekerheidsstelsels door de Federale Pensioendienst (FPD).

 

Argumentatie

         De voorwaarden van de hospitalisatieverzekering binnen de voorgestelde raamovereenkomst zijn gunstig. De prijs is het gunningscriterium.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van 11 maart 2021 om deel te nemen aan de raamovereenkomst collectieve hospitalisatieverzekering van FPD-GSD voor de periode 2022-2025. Het nieuwe verzekeringscontract is gegund aan Ethias, in samenwerking met MedExel.

Het nieuwe verzekeringscontract treedt in werking op 1 januari 2022.

 

Art. 2.

Het bestuur neemt de premie voor de basisformule van deze collectieve verzekering volledig ten laste voor de personeelsleden.

Dit geldt  voor

         de statutaire personeelsleden

         de personeelsleden met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur

         de personeelsleden met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van minimaal 3 maanden

De hospitalisatieverzekering start op de 1ste kalenderdag  van de maand volgend op de indiensttreding en eindigt op de 1ste kalenderdag van de maand volgend op de uitdiensttreding.

 

Art. 3.

De personeelsleden die dit wensen kunnen op hun verzoek de collectieve verzekering laten uitbreiden tot

         de partner (voor de leeftijd van 66 jaar) voor zover deze gedomicilieerd is op hetzelfde adres.

         kinderen/kleinkinderen volgens de bepalingen opgenomen in de polis.

De premie valt ten laste van het personeelslid.

 

Art.4.

Mandatarissen en hun partner (voor de leeftijd van 66 jaar en voor zover deze gedomicilieerd is op hetzelfde adres) kunnen aansluiten.

De mandatarissen die dit wensen kunnen op hun verzoek de collectieve verzekering laten uitbreiden tot kinderen/kleinkinderen volgens de bepalingen opgenomen in de polis.

De premie valt ten laste van de mandataris.

 

Art. 5.

         De personeelsleden die met pensioen gaan vanaf 1 januari 2022,

         hun partner, gedomicilieerd op hetzelfde adres,

         evenals hun kinderen/kleinkinderen volgens de bepalingen opgenomen in de polis

kunnen aangesloten blijven bij de collectieve verzekering.

De premie valt ten laste van het gepensioneerde personeelslid.

 

Art.6.

         De op 1 januari 2022 reeds gepensioneerde verzekerden of andere verzekerden die op die datum waren aangesloten bij de huidige collectieve verzekering van FDP,

         evenals hun partner die op hetzelfde adres gedomicilieerd is

         hun kinderen volgens de bepalingen opgenomen in de polis

kunnen aangesloten blijven bij de collectieve verzekering.

De premie valt ten laste van de (gepensioneerde) verzekerde.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Toelagereglement kind met beperking - goedkeuring wijziging

 

 

Voorgeschiedenis

         De gemeenteraad keurde op 23 oktober 2001 het reglement goed voor de 'toelage aan gezinnen met een gehandicapt kind (+65%)'. Dit reglement (van kracht sinds 1 januari 2002) bleef sindsdien ongewijzigd.

          De toelage kan aangevraagd worden voor kinderen met een invaliditeit van 66% of meer. Hiervoor moet een bewijs van verhoogde kinderbijslag bij de aanvraag worden toegevoegd.

          Het reglement voorziet in drie categorieën van premies:

          100 euro per jaar voor thuisverblijvende kinderen

          75 euro per jaar voor kinderen in externaat

          50 euro per jaar voor kinderen in internaat.

 

Feiten en context

         Het aantal aanvragen voor een toelage o.b.v. het huidige toelagereglement blijft beperkt :.6 aanvragen in 2019, 4 in 2020 en 5 (tot nu toe in 2021). Op basis van deze aanvragen werd ook telkens een toelage uitgekeerd.

         Sinds 2019 is de kinderbijslag vervangen door het groeipakket.
Binnen het groeipakket spreekt men niet meer over 'verhoogde kinderbijslag' of over een 'invaliditeit van 66% of meer'.

          De verhoogde kinderbijslag is vervangen door een 'zorgtoeslag voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoefte'.

          Het bepalen van de graad van ondersteuningsbehoefte wordt voor nieuwe aanvragen sinds 1 januari 2019 en herzieningen sinds 1 januari 2020 niet langer gedaan door de FOD Sociale Zaken, maar door het Agentschap Opgroeien.

         Het Groeipakket maakt gebruik van de medisch-sociale schaal waarbij een arts, erkend door het Agentschap Opgroeien, de ondersteuningsbehoefte vaststelt. Die schaal bestaat uit drie pijlers waar punten op worden toegekend:

          Pijler 1: de lichamelijk en geestelijke gevolgen van een aandoening of beperking (6 punten)

          Pijler 2: de gevolgen ervan voor het dagelijks leven van het kind (12 punten)

          Pijler 3: De gevolgen voor het gezin (18 punten)

         Een kind krijgt een zorgtoeslag als het minstens 4 punten haalt in pijler 1 of minstens 6 punten in de drie pijlers samen. Hoe hoger de score op de schaal, hoe hoger de toeslag. De vroegere 66% invaliditeit komt overeen met minstens 4 punten op de eerste pijler.

         Voor heel Vlaanderen geldt dat ongeveer 30% van alle zorgtoeslagen worden toegekend aan kinderen die minstens 4 punten halen op de eerste pijler.

         In 2020 zijn er in Holsbeek

          2602 kinderen die het groeipakket krijgen,

          daarvan krijgen 48 kinderen (in 45 gezinnen) een zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsnoden.

          de dienst welzijn raamt dat ongeveer 14 kinderen daarvan minstens 4 punten scoren op pijler 1.

 

Juridische gronden

         Art. 41, 2de lid, 23°
De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen.
 

Argumentatie

         Het reglement dat sinds 1 januari 2002 van kracht is moet aangepast worden aan de terminologie die gebruikt wordt in het Groeipakket. Deze actie is ook zo voorzien in het gemeentelijk meerjarenplan 2020-2025 en werd ook besproken in de welzijnsraad.

         Het bedrag van de toelage is sinds 2002 niet aangepast. Op basis van de consumptieprijsindex stemt 100 euro op dit moment overeen met 143 euro.

         Het onderscheid tussen thuisverblijvende kinderen, kinderen in internaat en kinderen in externaat in het oude reglement is onduidelijk, waardoor het in de praktijk ook niet wordt toegepast. Ook gezinnen waarvan de kinderen (deels) in een instelling verblijven zijn zorgende gezinnen die steun verdienen vanuit de gemeente.

 

Bijlagen

         Nieuw aanvraagformulier 'premie aan gezinnen met een kind met een beperking'

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD2 - actie 040119 - MAR 64902500 - BV 0909

€ 2.100

 

BESLUIT

Met 18 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Achille Claes, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Theys, Kim Donders, Charlot Op de Beeck, Robbe Dupont, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden en Marieke Greveraars

2 onthoudingen van Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

 

Artikel 1.

Het gemeentebestuur kent een premie toe aan gezinnen die zorg dragen voor een kind met een beperking dat binnen het Groeipakket een 'zorgtoeslag voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoefte' krijgt en waarbij het kind minstens 4 punten scoort op de eerste pijler van de medisch-sociale schaal (die de lichamelijke en geestelijke gevolgen van een aandoening of beperking meet).

De premie van 150 euro wordt toegekend per kind van het gezin dat aan deze voorwaarden voldoet.

 

Art. 2.

De aanvraag moet cumulatief voldoen aan volgende voorwaarden:

         De aanvrager ontvangt het groeipakket voor het kind

         De premie wordt uitbetaald tot en met het jaar waarin het kind 21 jaar wordt

         De aanvrager is gedomicilieerd in Holsbeek

Het kind waarvoor men de premie krijgt, kan zowel thuis verblijven als in een instelling of internaat.

 

Art. 3.

De premie-aanvraag wordt ingediend als volgt:

         De premie moet jaarlijks aangevraagd worden

         De premie moet aangevraagd worden via het daartoe bestemde aanvraagformulier. Het aanvraagformulier is te vinden op de gemeentelijke website.

         De aanvrager moet bij de aanvraag een attest voegen van zijn kinderbijslagfonds, de FOD Sociale Zekerheid of het Agentschap Opgroeien waaruit blijkt dat zijn kind minstens 4 punten scoort in pijler 1 van de medisch-sociale schaal.

 

Art. 4.

Dit reglement

         wordt bekendgemaakt conform art. 285 van het Decreet over het lokaal bestuur.

         treedt in werking op 1 november 2021 en is van toepassing op alle aanvragen ingediend vanaf die datum

         heft bij zijn in werking treden het huidige reglement van 23 oktober 2001 op.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Punt bijlagen/links 2021_10_Aanvraagformulier_kind met beperking.docx Download
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Administratief centrum - opheffing opstalrecht verleend aan Belfius Bank - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

         12 maart 1993
De raad keurt het voorontwerp goed voor de bouw van een administratief centrum (gemeentehuis, politiekantoor en plaatselijke openbare bibliotheek) en verleent aan het toenmalige Gemeentekrediet (huidige Belfius Bank) toelating tot de oprichting van voormeld bouwproject via een leasingovereenkomst waarin de gemeente ondermeer een opstalrecht verleent aan haar kredietverstrekker.

         27 augustus 1993
De raad keurt het definitief bouwontwerp goed, waarbij de opdracht tot oprichting van het administratief centrum aan het Gemeentekrediet, met inbegrip van de opstalverlening, herbevestigd wordt om vervolgens de gebouwen ter beschikking te stellen aan de gemeente tegen de voorwaarden vermeld in de leasingovereenkomst.

         4 maart 2021
E-mail van Belfius Bank met verzoek tot doorhaling van het verleende recht van opstal (bijlage 1).

 

Feiten en context

         Op 12 augustus 1993 werd voor de burgemeester akte verleden waarbij opstalrecht werd verleend door de gemeente Holsbeek op haar eigendom, gelegen Holsbeek afdeling 2, momenteel gekend op het Kadaster als perceel B/368a, aan het toenmalige Gemeentekrediet voor de oprichting van een administratief centrum.

         Het recht van opstal werd verleend voor een periode die aanvangt op de datum van de terbeschikkingstelling van het onroerend goed aan het gemeentebestuur en die eindigt op de dag waarop het bestuur haar schuld zal hebben afgelost.

         E-mail van Belfius Bank van 4 maart 2021 met :

          de bevestiging dat de de financiering van het administratief centrum met kredietnummer 1186 inmiddels integraal werd afbetaald conform de bepalingen van de akte.

          het verzoek tot opheffing van het opstalrecht zodat de gemeente Holsbeek opnieuw volle eigenaar kan worden van het opgerichte gebouw. De doorhaling van het recht van opstal moet gebeuren op basis van een authentieke akte, die moet worden overgeschreven op het Hypotheekkantoor om tegenwerpelijk te zijn aan derden.

 

Juridische gronden

         Art. 41, §2, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

         De Belfius Bank verklaart dat de gemeente Holsbeek het verleende opstalrecht kan opheffen conform de bepalingen van de akte, omdat er aan de gestelde voorwaarden werd voldaan.

         De schuld werd volledig terugbetaald zodat aan het recht van opstal kan worden verzaakt.

         Het opheffen van opstalrecht maakt 'een overdracht van grond' uit volgens artikel 2, 18°,b van het Vlaams Decreet van 27 oktober 2006 betreffende bodemsanering.

         Vermits de verzaking van opstalrecht betrekking heeft op het volledige kadastrale perceel (B/368a), moet er voor voor deze akte geen prekadastratieformaliteit worden vervuld.

         De doorhaling van het recht van opstal gebeurt via authentieke akte, die zal verleden worden voor de burgemeester. Na ondertekening door alle betrokkenen zal de akte aan het kantoor Rechtszekerheid worden aangeboden voor vervulling van de registratie- en overschrijvingsformaliteit.

 

Bijlagen

         (bijlage 1) verzoekschrift Belfius - verzaking opstalrecht

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt de opheffing van/verzaking aan het opstalrecht goed op perceel B/368a te Kortrijk-Dutsel, verleend aan het Gemeentekrediet (huidige Belfius Bank) verkregen ingevolge akte van financiering met toekenning recht van opstal voor de oprichting van het administratief centrum, verleden voor de burgemeester van Holsbeek op 12 augustus 1993.

 

Art. 2.

De opheffing/verzaking wordt vastgelegd bij akte, die wordt verleden voor de burgemeester als instrumenterende ambtenaar. De voorzitter van de gemeenteraad, de algemeen directeur en de financieel directeur of hun vervangers worden gemachtigd om de akte namens de gemeente te ondertekenen.

 

Art. 3.

Alle kosten en/of lasten die betrekking hebben op het verlijden van deze akte (aktekosten, registratie- en overschrijvingskosten, …) worden integraal door de gemeente gedragen.
 

Art. 4.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Aanvullend verkeersreglement - permanente parkeerregeling - Horststraat - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

         Voorstel van Urbain Radelet op de verkeersadviesraad van 16 september 2021 om een permanent parkeerverbod in te voeren in de Horststraat.

 

Feiten en context

         De Horststraat is een gemeenteweg.

         Er is regelmatig hinder voor het doorgaand verkeer door de vele geparkeerde voertuigen.

         Er zijn in deze straat 2 voldoende ruime parkings voor bezoekers.

 

Juridische gronden

         De wet betreffende de politie over het wegverkeer.

         Het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

         Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

         Het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

         De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 en inzonderheid art. 130 bis van deze wet.

         Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Het K.B. van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie van het wegverkeer.

         Het K.B. van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

         Het BVR van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

         De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Adviezen

         Er werd geen advies aan de politie gevraagd.

         De verkeersadviesraad verleende positief advies op de bijeenkomst van 16 september 2021.

 

Argumentatie

         De Horststraat is te smal en te druk om parkeren langs de weg toe te laten.

         De bezoekers hebben in deze straat de keuze uit twee ruime, nabijgelegen parkings.

         In de omgeving Kasteel van Horst vinden jaarlijks talrijke evenementen plaats, waarvoor nu telkens een parkeerverbod moet worden uitgezet door de gemeentediensten. Dergelijke ad hoc regelingen worden met dit reglement overbodig.

         Er is reeds een permanent parkeerverbod ingesteld op de Peerse om dezelfde redenen.

 

Bijlagen

         Horststraat signalisatie

 

BESLUIT

Met 17 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Charlot Op de Beeck, Kwinten Van Dessel, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden en Marieke Greveraars

3 onthoudingen van Achille Claes, Kim Theys en Robbe Dupont

 

Artikel 1.

Er wordt een stilstaan- en parkeerverbod ingevoerd op de volgende openbare weg:

         Horststraat in Sint-Pieters-Rode

          tussen huisnummer 37 en het kruispunt met Luttelkolen

          de volledige rijbaan

 

Art. 2.

De maatregel wordt ter kennis gebracht door middel van het verkeersbord E3 overeenkomstig art. 70.2.1, 1° van het KB 01 december 1975.

 

Art. 3.

Overtredingen op dit aanvullend verkeersreglement worden bestraft met politiestraffen.

 

Art. 4.

Dit reglement wordt voor het in werking treden in eensluidend afschrift voorgelegd aan de Vlaamse Overheid, afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

 

Art. 5.

Dit aanvullend verkeersreglement is bindend zodra het is bekendgemaakt en de vermelde signalisatie ter plaatse is aangebracht.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Burgemeesterconvenant 2050 - goedkeuring ondertekening

 

 

Voorgeschiedenis

         Goedkeuring van het gemeentelijk klimaatactieplan in gemeenteraadszitting  van 26 januari 2021.

          Doelstellingen en acties in kader van mitigatie en adaptatie werden geformuleerd.

 

Feiten en context

         Het burgemeesterconvenant is een engagementsverklaring dat de nodige acties ondernomen worden om tegen 2050 in koolstofarme en veerkrachtige steden te kunnen wonen.

         Dit door het zich wapenen om klaar te zijn voor de onvermijdelijke effecten van de klimaatverandering en inwoners toegang verzekeren tot veilige, duurzame en betaalbare energie.

         Als gemeente bepaal je zelf de tussentijdse doelstellingen en het tijdspad er naar toe. Dit moet wel in lijn zijn met de nationale doelstellingen.

         De gemeente beschikt reeds over een Actieplan voor Duurzame Energie en Klimaat  met de voornaamste acties die men wil uitvoeren (SECAP = Actieplan Duurzame Energie en Klimaat). 

         Het is een politiek engagement dat de start is van een proces op lange termijn waarbij de steden elke twee jaar de vooruitgang van hun acties rapporteren.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          art. 2 § 1. De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

          art. 2 § 2. De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

 

Argumentatie

         Klimaatverandering is een feit. Aanpassingen zijn nodig. Lokale overheden begeleiden de inwoners en zorgen in eigen werking voor de nodige aanpassingen.

         Door lid te worden van het Burgemeesterconvenant voor Klimaat en Energie verzekeren gemeenten zich van steun bij die inspanningen, doordat ze erkenning krijgen, fondsen en mogelijkheden tot netwerken, nodig om hun engagementen naar een volgend niveau te kunnen brengen.

         Het convenant is een engagement met als doel tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

          dit engagement werd reeds opgenomen in het goedgekeurde klimaatactieplan (gemeentelijk KAP = een SECAP).

          acties uit het SECAP waaraan gewerkt wordt op korte termijn, moeten ingediend worden

         Burgers, bedrijven en overheden worden betrokken bij uitvoering van de transformatie.

          het KAP kwam tot stand met burgerparticipatie, wat de gedragenheid en het succes ervan verhoogt.

         Rapporteren over de genomen acties is nodig

          het KAP is een prioritair actieplan waar jaarlijks over gerapporteerd wordt aan de gemeenteraad.

          het convenant werkt met een monitoringsverslag, een excel sjabloon voor de rapportering. Deze tabel kan herbruikt worden voor de rapportering aan de gemeenteraad.

Monitoring voor convenant is

          elke twee jaar na de indiening van hun actieplan: een monitoringsverslag over de implementatiestatus van de acties (lichte monitoring)

          ten minste elke vier jaar: een Inventaris Emissiereferenties (MEI). 

         Netwerken en leren van andere gemeenten

          Provincie en VVSG helpen gemeenten door het aanbieden van voorbeelden en subsidiemogelijkheden.

         De ondertekening van het convenant kadert in de SDG doelstellingen

          11. duurzame steden en gemeenten
Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam.

          13 klimaatactie
Maatregelen inzake klimaatverandering integreren in nationale beleidslijnen, strategieën en planning. De opvoeding, bewustwording en de menselijke en institutionele capaciteit verbeteren met betrekking tot mitigatie, adaptatie, impactvermindering en vroegtijdige waarschuwing inzake klimaatverandering.

          17 partnerschap om doelstellingen te bereiken
Doeltreffende openbare, publiek-private en maatschappelijke partnerschappen aanmoedigen en bevorderen, voortbouwend op de ervaring en het netwerk van partnerschappen

 

Bijlagen

         BM convenant 2050

 

Financiële gevolgen

Het ondertekenen van het burgemeesterconvenant is in een aantal gevallen een voorwaarde om een subsidiedossier te kunnen indienen.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad is akkoord met het ondertekenen van het Burgemeesterconvenant 2050.

Het is een gezamenlijk engagement waarbij alle gemeenteraadsleden als voornaamste ambassadeurs meehelpen aan

         het uitdragen van de doelstelling naar het versneld koolstofvrij maken van de gemeente.

         het implementeren van een gezamenlijke aanpak die de klimaatverandering moet tegengaan.

         het treffen van maatregelen om de effecten van de klimaatverandering tegen te gaan.

 

Art. 2.

De gemeenteraad is niet akkoord dat we tegen 2050 allemaal in koolstofarme en veerkrachtige steden zullen wonen. Holsbeek wil tegen 2050 een koofstofarme en veerkrachtige gemeente zijn.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Punt bijlagen/links BM convenant 2050.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Lokaal energie- en klimaatpact - goedkeuring overeenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

         CBS-besluit van 19 augustus 2021
Het college neemt kennis van de voorwaarden van het Lokaal energie- en klimaatpact (LEKP). Na ondertekening heb je als gemeente recht op financiële ondersteuning :

          Overeenkomstig het aantal inwoners van 10.062 heeft de gemeente recht op 32.881 euro voor het jaar 2021 (voorlopige verdeling op basis van de pot van 24 miljoeneuro).

          Het bedrag wordt per gemeente volledig betaald tegen 30 april 2022.

          Voor de komende jaren tot 2030 werd telkens 10 miljoen euro voorzien, te verdelen onder de gemeenten die intekenen. Er kunnen nog middelen bijkomen uit het Vlaams klimaatfonds.

 

Feiten en context

         De deadline voor lokale besturen om het pact te ondertekenen is 29 oktober 2021.

         De ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2050 is voor het lokaal bestuur een voorwaarde om het Lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) te mogen ondertekenen.

         Het gaat om een inspanningsverbintenis. De wederzijdse engagementen staan duidelijk in het pact en de financiële ondersteuning wordt gekoppeld aan het ondertekenen van het Pact. Het betreft een trekkingsrecht met 50% cofinanciering: het “1 euro voor 1 euro”-principe.

         Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeld in de onderstaande werven waar te maken :

          Laten we een boom opzetten

          Eén boom extra per Vlaming tegen 2030

          1/2de meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030

          Eén extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030

          Verrijk je wijk

          50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030

          1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MW vanaf 2021 t.e.m. 2030

          Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar

          Per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030

          Per 100 inwoners 1 laadpunt tegen 2030

          1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

          Water het nieuwe goud

          1m2 ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

          Per inwoner 1m3 extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030

         Al deze doelstellingen zijn bepaald voor Vlaanderen. Een gemeente wordt niet aangesproken op het niet behalen van een doelstelling op gemeentelijk niveau.

         Volgende voorwaarden houden wel een individueel engagement in per gemeente:

          Het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant 2030 of 2050.

          Het niet heffen van belastingen op windmolens.

          De verLEDding van de openbare verlichting tegen 2030.

          De 40% CO2-reductie op het eigen patrimonium (incl. technische infrastructuur, excl. onroerend erfgoed) tegen 2030.

          De 2,09% jaarlijkse primaire energiebesparing vanaf 2020 op het eigen patrimonium (incl. technische infrastructuur, excl. onroerend erfgoed).

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          art. 2 § 1. De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

          art. 2,§2. De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

 

Argumentatie

         Er wordt gewerkt met een 50% co-financiering, Deze eigen middelen mogen ook gaan om personeelskosten. Het zijn niet louter investeringskosten die gesubsidieerd kunnen worden. Flankerende uitgaven, zoals de samenwerking met een andere partner, alsook de eigen personeelskosten kunnen hiermee gefinancierd worden.

         Rapportering door in de BBC de uitgave te koppelen aan de code “ABB-LEKP-2021”. Het gaat om een geaggregeerd overzicht, niet individueel project per project.

         Je bent als lokaal bestuur volledig vrij om beslissingen te maken over de verschillende werven en jaren heen. Je kan de middelen zelf op de meest efficiënte manier inzetten.

         Bij individuele acties kunnen subsidies gecombineerd worden (combineerbaar).

         De middelen voor 2021 kunnen in 2022 besteed worden.

 

Bijlagen

         ontwerp OK LEKP

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten 2022

BD 4 - actie 74061000 - MAR GBB-04 - BV 0380

32.881 euro

Vanaf 2023 tot 2030 minimaal verzekerde subsidie rond de 13.000 euro.

Het dubbele van het inkomende bedrag moet uitgegeven overeenkomstig de bepalingen in het Pact.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Enig artikel.

Het lokaal bestuur Holsbeek heeft met het goedgekeurd klimaatactieplan al een duurzaam klimaatbeleidplan. Het ondertekenen van het LEKP zorgt voor financiële ondersteuning bij de uitvoering van de acties. De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van dit Pact.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Punt bijlagen/links ontwerp OK LEKP.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Overheidsopdracht - aansluiting bij aankoopcentrale Vlaams Energiebedrijf VEB voor de aankoop van aardgas en elektriciteit vanaf 1 december 2022

 

 

Voorgeschiedenis

      Raadsbesluit van 12 september 2017
De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met de beslissing van de raad van bestuur van Infrax cvba van 6 juli 2017 inzake de goedkeuring van het voorstel van gunnen aan de firma Lampiris NV te Luik voor de overheidsopdracht “Aankoop aardgas gemeenten 2018-2020 (2021)”.

      Raadsbesluit van 12 september 2017
De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met de beslissing van de raad van bestuur van Infrax cvba van 01 juni 2017 inzake de goedkeuring van het voorstel van gunnen aan de firma Aspiravi Energy te Genk voor de overheidsopdracht “Aankoop elektriciteit gemeenten 2018-2020 (2021)”.

 

Feiten en context

      Infrax zal de taak van aankoopcentrale niet meer uitvoeren voor de levering van aardgas en elektriciteit voor gemeentebesturen.

      Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) heeft zich aangeboden om voor gemeentebesturen, OCMW's en aanhorende entiteiten op te treden als aankoopcentrale voor aardgas en elektriciteit, zodat we vanaf 1 januari 2022 hierop kunnen instappen.

 

Juridische gronden

      Decreet Lokaal Bestuur van 22.12.2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

      Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

      Wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

      Wet van 29.07.1991 betreffende de openbaarheid van bestuur.

      Bestuursdecreet van 07.12.2018.

      Wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten.

      KB plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren van 18.04.2017.

      KB van 14.01.2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd.

      Wet van 17.06.2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd.

      Richtlijn 2009/72/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13.07.2009 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor aardgas en elektriciteit en tot intrekking van Richtlijn 2003/54/EG.

      Wet van 29.04.1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt, en de daarbij horende uitvoeringsbesluiten, zoals tot op heden gewijzigd.

      Richtlijn 2009/72/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13.07.2009 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit en tot intrekking van Richtlijn 2003/54/EG.

      Wet van 29.04.1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt, en de daarbij horende uitvoeringsbesluiten, zoals tot op heden gewijzigd.

      Wet van 12.04.1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen en de daarbij horende uitvoeringsbesluiten, zoals tot op heden gewijzigd.

 

Adviezen

      De financieel directeur verleende een visum op 5 oktober 2021.

 

Argumentatie

      De gemeente Holsbeek (en de aanverwante besturen) moeten een nieuwe opdracht gunnen voor de levering van aardgas en elektriciteit nu de lopende opdrachten met de huidige leveranciers aflopen per 31 december 2021.

      Instappen in de gezamenlijke overheidsopdracht die het VEB hiervoor heeft uitgewerkt is voor de gemeente (en de aanverwante besturen) een goede keuze. De procedure waarbinnen het VEB fungeert als aankoopcentrale biedt in deze gespecialiseerde markt de beste garanties op een voordelige prijs.

      Een aankoopcentrale in de zin van titel 2 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (overheidsopdrachten in klassieke sectoren) is een aanbesteder die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht als bedoeld in de bepalingen onder respectievelijk artikel 2, 7° en 8° van voornoemde wet.

      Door de omvang van overheidsopdrachten te vergroten via de techniek van een aankoopcentrale wordt het mogelijk de mededinging te verbreden en overheidsbestellingen efficiënter te plaatsen.

      In toepassing van artikel 48 van de genoemde wet van 17.06.2016 kunnen overheidsopdrachten voor rekening van verschillende aanbesteders ook worden samengevoegd.

      Een aankoopcentrale staat in voor de beslissing in verband met de keuze van de wijze van gunning, de redactie van het bestek, voor de publicatie van de opdracht, voor het onderzoek van de offertes, voor de gunning van de opdracht (en eventueel voor de oplevering van een prototype).

      Een aanbesteder die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.
De betrokken aanbesteder is evenwel verantwoordelijk voor de nakoming van de verplichtingen met betrekking tot de delen die hij zelf verricht, zoals:
 het plaatsen van een opdracht in het kader van een dynamisch aankoopsysteem dat door een aankoopcentrale wordt geëxploiteerd;
 een nieuwe oproep tot mededinging organiseren op grond van een raamovereenkomst die door een aankoopcentrale is gesloten;
 conform de wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten artikel 43, § 5, onder 1° en 2°, vaststellen welke van de ondernemers die partij zijn bij de raamovereenkomst, een gegeven taak uitvoert op grond van een door een aankoopcentrale gesloten raamovereenkomst.

      De aanbesteders mogen, zonder toepassing van de in de wet van 17 juni 2016 vervatte procedures, een overheidsopdracht voor diensten betreffende gecentraliseerde aankoopactiviteiten aan een aankoopcentrale gunnen.
Dergelijke overheidsopdrachten voor diensten mogen ook het verrichten van aanvullende aankoopactiviteiten omvatten.

      De gemeente Holsbeek kan gebruik maken van de raamovereenkomsten, aangeboden door de aankoopcentrale VEB.

      Het VEB rekent onderstaande kosten aan:

       Vaste kostendekkende vergoeding van 48 euro per EAN-nummer afnamepunt per jaar

       Variabele kostendekkende vergoeding van 3,45 euro/MWh voor elektriciteit.

       Kostprijs voor de garanties van oorsprong (GVO) bij elektriciteit bedraagt 0,25/MWh.

       Variabele kostendekkende vergoeding van 2,15 euro/MWh voor aardgas.

      Voor elektriciteit werkt het VEB met uurprijzen en voor aardgas met dagprijzen, zodat steeds de gangbare tarieven van toepassing zijn.

 

Bijlagen

      Toelichtingsnota VEB - voorstelling en diensten.

      Overzicht van de historische energieprijzen op de kortetermijnmarkt (Belpex, soms ook Epex genoemd) van de afgelopen jaren.

      Overeenkomst tot deelname aankoopcentrale VEB voor levering van groene elektriciteit en gas, te onderschrijven door OCMW en kerkfabrieken.

      Raming.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD1 - GBB-01 - MAR 61100100 - BV 0119
BD3 - Actie 050701 - MAR 61310050 - BV 0670
BD3 - Actie 050912 - MAR 61310080 - BV 0310

BD3 - GBB-03 - MAR 61100100 - BV 0200
BD5 - GBB-05 - MAR 61100100 - BV 0703
BD5 - GBB-05 - MAR 61100100 - BV 0705
BD5 - GBB-05 - MAR 61100100 - BV 0742

BD6 - GBB-06 - MAR 61100100 - BV 0800
BD6 - GBB-06 - MAR 61120100 - BV 0800

195.000 euro per jaar
(gerekend aan de gemiddelde tarieven van de laatste 8 maanden)

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt de aansluiting goed bij de aankoopcentrale Vlaams EnergieBedrijf (VEB), voor de plaatsing van opdrachten. In het bijzonder de aankoop van aardgas en elektriciteit voor de periode 2022-2027, stilzwijgend verlengbaar voor de daaropvolgende jaren.
De aansluiting bij het VEB biedt ons eveneens de mogelijkheid om gebruik te maken van de raamovereenkomsten inzake energie-efficiënte maatregelen.

 

Art. 2.

Deze aansluiting verplicht de gemeente Holsbeek echter niet tot een effectieve plaatsing van een opdracht.

 

Art. 3.

Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente Holsbeek rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer, aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund.

 

Art. 4.

De gemeente, OCMW en kerkfabrieken staan zelf in voor de uitvoering van de geplaatste opdracht (levering, opvolging, betaling van facturen,…) en vrijwaart de aansprakelijkheid van de aankoopcentrale voor eventuele schade ten gevolge van fouten en/of leemten in de opdrachtdocumenten.

 

Art. 5.

De uitgave voor de aankoop van aardgas en elektriciteit is voorzien in het exploitatiebudget, op budgetcodes:

      BD1 - GBB-01 - MAR 61100100 - BV 0119

      BD3 - Actie 050701 - MAR 61310050 - BV 0670

      BD3 - Actie 050912 - MAR 61310080 - BV 0310

      BD3 - GBB-03 - MAR61100100 - BV 0200

      BD5 - GBB-05 - MAR 61100100 - BV 0703

      BD5 - GBB-05 - MAR 61100100 - BV 0705

      BD5 - GBB-05 - MAR 61100100 - BV 0742

      BD6 - GBB-06 - MAR 61100100 - BV 0800

      BD6 - GBB-06 - MAR 61120100 - BV 0800

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Bomencharter

 

 

Feiten en context

         Het Bomencharter, gesteund door de ministers Somers en Demir, wordt ondertekend door de lokale besturen en de overige partners die samen zo veel mogelijk bijkomende bomen willen bekomen in Vlaanderen tijdens de periode 2019-2024.

         Reeds 174 gemeenten ondertekenden het charter.

         Het planten van bomen vermindert de klimaatopwarming (opname van CO2).

         Bomen bieden ook bescherming tegen de gevolgen van de klimaatopwarming (hitte, droogte en overstromingen).

         Bomen zorgen voor een betere luchtkwaliteit en ze vormen een lawaaibuffer.

         Bomen bevorderen tevens de (geestelijke) gezondheid, de natuurbeleving en de biodiversiteit.

         De algemene coördinatie van het project en de telling van het aantal geplante bomen verloopt via Jo Maes, een burger met een passie voor bomen.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

Argumentatie

         Het Bomencharter sluit aan bij het bosuitbreidingsplan van de Vlaamse regering en het klimaatactieplan van de gemeente en de ondertekening van het Vlaams klimaat- en energiepact en het burgemeestersconvenant 2050.

         Het Bomencharter formaliseert het engagement van de lokale besturen en de partners. De partijen die het Bomencharter ondertekenen streven naar samenwerking, kennisdeling en geïntegreerde communicatie op lokaal en bovenlokaal niveau m.b.t. het thema 'planten en bomen'.

         Elke partner die het Charter ondertekent behoudt steeds de volledige vrijheid om concrete invulling te geven aan het geformuleerde engagement.

         De lokale besturen die het Charter ondertekenen verbinden zich ertoe volgende gegevens (indien deze gegevens gekend zijn) door te geven aan Jo Maes :

          het aantal geplante bomen

          locatie (gemeente/stad)

          periode van het jaar

          de betrokken partners bij het project

          een korte beschrijving van het project

         Het lokaal bestuur moet het aantal geplante bomen vermelden op de website https://www.bomencharter.be. Jo Maes registreert en bewaart de onderliggende gegevens (zie hoger).

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeente Holsbeek ondertekent het Bomencharter.

 

Art. 2.

De gemeente Holsbeek streeft er naar zo veel mogelijk bijkomende bomen te bekomen op het grondgebied van de gemeente in de periode 2019-2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Afbakening werkingsgebied Hagelandse Woonmaatschappij - goedkeuring

 

 

Feiten en context

         De Vlaamse regering beoogt met de hervorming op basis van het principe één woonactor per gemeente, de dienstverlening te verhogen, de complementaire werking van de sociale verhuurkantoren en de sociale huisvestingsmaatschappijen te verenigen, de transparantie te verhogen en de regierol van het lokale bestuur te doen primeren evenals de lokale betrokkenheid en zeggenschap waarborgen. De nieuwe woonmaatschappijen moeten op 1 januari 2023 starten.

         Bespreking van de werkingsgebieden op het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant in de vergaderingen van 20 november en 18 december 2020 en 23 april en 18 juni 2021.

         Daarnaast zijn er diverse besprekingen geweest tussen lokale besturen onderling en tussen de lokale besturen en de woonactoren op het niveau van het voorliggende werkingsgebied.

         De Vlaamse regelgeving schrijft voor dat de gemeenten die samen een werkingsgebied wensen te vormen over minimaal 50% +1 van de stemrechten beschikken; dat de overige stemrechten, zijnde maximaal 50%-1, worden verdeeld over de publieke (Vlaams Gewest, Provincie) en de private aandeelhouders, dat de gemeenten gevraagd worden om bij hun voorstel tot afbakening van de toekomstige woonmaatschappij ook reeds in te gaan op de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen en dit op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid.

 

Juridische gronden

         Art. 23 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

         Art. 41, 2de lid, 4° van het Decreet over het lokaal bestuur
Het oprichten en toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van of deelname aan verenigingen en ondernemingen behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

         Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen aan diverse decreten m.b.t. wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

 

Argumentatie

         Met het voorliggende voorstel van afbakening wordt een werkingsgebied ‘Hageland’ gecreëerd met 18 deelnemende steden en gemeenten, dat een sterke centrale organisatie wil combineren met een nabije en toegankelijke dienstverlening.

         Er is een grotendeels gelijklopende sociaal-economische situatie in het werkingsgebied. De uitdagingen op het vlak van wonen en woonbeleid zijn in grote lijnen dezelfde. Zowel de kleinstedelijke woonproblematiek als de uitdagingen van de meer landelijke woonsituatie in het werkingsgebied is vrij gelijklopend.

         Niettegenstaande deze coherentie wordt de keuze gemaakt om aandacht te hebben voor nabijheid, toegankelijkheid en specifieke situaties binnen een groot werkingsgebied.

         De lokale besturen die het voorstel tot afbakening van het werkingsgebied ‘Hageland’ doen, zullen de voordelen van een professionele, efficiënte centrale werking van één woonmaatschappij combineren met een interne opdeling in zones (waarbij de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Glabbeek, Holsbeek, Lubbeek, Rotselaar, Tielt-Winge en Tremelo een zone ‘Midden’ wensen te vormen), met elk een eigen zonecomité, teneinde dicht bij de burgers te staan en kort op specifieke woonsituaties te kunnen inspelen.

         De betrokken lokale besturen kiezen er voor om zowel de continuïteit in de dienstverlening naar de burgers als de werking en uitvoering van in uitvoering zijnde of op stapel staande projecten te garanderen.

         De woonmaatschappijen Cnuz, Diest Uitbreiding en SWaL zullen opgenomen worden in de nieuwe structuur.

         De Sociale verhuurkantoren SVK Hageland en SVK WoonRegT zullen opgenomen worden in de nieuwe structuur, en de activiteiten van SVK SPIT in Aarschot, Begijnendijk, Tremelo en Rotselaar zullen overgenomen worden.

         Holsbeek maakt deel uit van het SVK Hageland en is vennoot van SHM Dijledal. Van bij het begin was duidelijk dat deze na de hervorming geen overlappend werkingsgebied zouden hebben, en dat Holsbeek dus altijd uit een van beiden moest uittreden.  Belangrijk daarbij is dat de continuïteit gegarandeerd is. SVK Hageland en Dijledal zullen hun woningen blijven beheren tot deze overgedragen zijn naar de nieuwe woonmaatschappij. Indien Holsbeek een nieuw sociaal woonproject wil realiseren in de aanloop naar de nieuwe woonmaatschappij, heeft SWaL zich geëngageerd om dit op te nemen, zodat er geen vertraging optreedt.

         Met het voorliggende voorstel omvat het werkingsgebied van de toekomstige Hagelandse woonmaatschappij

          2874 sociale huurwoningen op 31 december 2020,

          457 huurwoningen die op de private markt worden gehuurd en

          649 geplande sociale huurwoningen.

Deze woonmaatschappij met een aaneengesloten werkingsgebied voldoet aldus ruimschoots aan alle vereiste decretale bepalingen.

         Om aan de vraag van de Vlaamse regering te voldoen, hebben de betrokken lokale besturen een princiepsverklaring opgesteld waarin zowel de interne als de externe werkingsprincipes van de toekomstige woonmaatschappij Hageland zijn opgenomen. Deze princiepsverklaring wordt bij deze gemeenteraadsbeslissing gevoegd, evenals het officiële aanvraagformulier.

         motivering spoedeisende behandeling op de gemeenteraad van 19 oktober 2021

          De gemeente moet ten laatste op 31 oktober 2021 een voorstel van werkingsgebied indienen. Dit is de laatste gemeenteraad voor 31 oktober.

          De besprekingen in de regio over het werkingsgebied zijn pas einde september in een plooi gevallen.

          Om een keuze te maken, is het specifiek voor Holsbeek essentieel om zekerheid te hebben dat er continuïteit is en dat indien Holsbeek een nieuw sociaal woonproject wil realiseren in de aanloop naar de nieuwe woonmaatschappij, een van de betrokken maatschappijen zich engageert om dit op te nemen, zodat er geen vertraging optreedt. Daarover is pas daags voor de gemeenteraad uitsluitsel gekomen, zodat pas dan een overwogen keuze kon gemaakt worden en een voorstel kon geagendeerd worden.

 

Bijlagen

         princiepsverklaring

         aanvraagformulier Agentschap Wonen Vlaanderen

         werkingsgebied Hagelandse woonmaatschappij

 

De gemeenteraad keurt eenparig de hoogdringende behandeling van dit agendapunt goed.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde princiepsverklaring goed betreffende de organisatie en werking van de toekomstige Hagelandse Woonmaatschappij.

 

Art. 2

Het lokaal bestuur wenst aan te sluiten bij de toekomstige Hagelandse Woonmaatschappij, bestaande uit volgende gemeenten : Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Geetbets,  Glabbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Rotselaar, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Scherpenheuvel-Zichem, Zoutleeuw. 

Dit voorstel van werkingsgebied wordt overgemaakt via woonmaatschappij@vmsw.be samen met het aanvraagformulier.

 

Art. 3

Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2021
Punt bijlagen/links Princiepsverklaring Hagelandse Woonmaatschappij 211019.docx Download
Overzicht punten

Zitting van GRD van 19 10 2021

 

Vragenkwartier

Publicatiedatum: 22/10/2021