BESLUITENLIJST VAN OCMW RAAD

Gemeente Holsbeek

Zitting van dinsdag 03 mei 2022

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 20:00

Tijdens de federale fase van de maatregelen ter preventie van de verspreiding van het coronavirus COVID-19 vergadert de raad voor maatschappelijk welzijn virtueel. Op basis van het burgemeesterbesluit van 16 april 2020, bekrachtigd door de eerstvolgende gemeenteraad van 28 april, vindt deze raad om redenen van volksgezondheid plaats in besloten zitting, achter gesloten deuren, zonder pers of publiek. Voor het overige worden voor deze zitting alle regels inzake de gebruikelijke openbaarheid toegepast (termijn van oproeping, inzage in dossiers, tegensprekelijk debat, openbaarheid,...).De raad verloopt via een systeem van videoconference met de tool microsoft teams. Alle leden van raad en de algemeen directeur, zijn voor de agendapunten waarop ze als 'aanwezig' zijn geregistreerd in de notulen, virtueel aanwezig, incl. beeld en geluid tijdens de mondelinge stemmingen. De beslotenheid van de vergadering werd tijdens de hele virtuele zitting bewaard.

 

 

Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 05 2022

 

Interleuven - algemene vergadering 22 juni 2022 - goedkeuring agendapunten - bepaling mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 15 april 2022 van Interleuven voor de algemene vergadering van 22 juni 2022, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        OCMW Holsbeek is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Interleuven.

        Het OCMW heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

        Op 22 juni 2022 houdt Interleuven een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag bijzondere algemene vergadering d.d. 15-12-2021
  3. Verslag over de activiteiten 2021
  4. Jaarrekening per 31 december 2021 – verslag van de commissaris-revisor
  5. Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten
  6. Kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor
  7. Vervanging leden raad van bestuur
  8. Aanpassing presentiegeld
  9. Benoeming/aanstelling commissaris-revisor
  10. Oprichting LOCO CV
  11. Diversen

 

Juridische gronden

        Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de OCMW's worden ze rechtstreeks aangewezen door de OCMW-raden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        Voor de algemene vergadering van 22 juni 2022 moet het mandaat van de OCMW vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De OCMW-raad geeft de OCMW vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Interleuven van 22 juni 2022 een mandaat om alle agendapunten goed te keuren.

 

Art. 2.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

        OCMW vertegenwoordiger

        Interleuven, Brouwersstraat 6, 3000 Leuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 05 2022

 

Implementatie voorafnames IFIC - dienst gezinszorg - bekrachtiging

 

 

Voorgeschiedenis

        Brief van Minister Bart Somers - Minister van Binnenlands bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke kansen betreffende de uitvoering van het VIA6 akkoord - uitrol IFIC en aangepaste barema's

        Besluit van het vast bureau van 31 maart 2022.
Het vast bureau gaat onder de opschortende voorwaarde van bekrachtiging door de OCMW-raad akkoord met de implementatie van de IFIC voorafnames in de dienst gezinszorg, zoals beschreven in bijlage. Deze regeling wordt voor advies voorgelegd aan de vakbonden en nadien ter bekrachtiging voorgelegd aan de OCMW-raad in mei 2022.

 

Feiten en context

        Op 24 november 2021 hebben de Vlaamse regering en de sociale partners verschillende protocollen afgesloten die verder uitvoering geven aan afspraken die in het VIA6-akkoord werden gemaakt en die een concrete invulling geven aan de koopkrachtmaatregelen die vastgelegd werden voor de publieke sector met betrekking tot het uitrollen van IFIC in de publieke ouderenzorg en de voorafname van IFIC in de publieke kinderopvang en thuiszorg.

        De uitwerking van de afspraken uit die protocollen vergt een wijziging van de rechtspositiebesluiten van 2007 en 2010. Gelet op het feit dat bepaalde afspraken uit deze protocollen reeds uitwerking moeten verkrijgen vanaf 1 januari 2022, moeten de lokale besturen die afspraken uitvoeren op basis van de protocollen die op 24 november 2021 werden afgesloten tussen de sociale partners en de Vlaamse regering.

        Volgende afspraken krijgen vanaf 1 januari 2022 uitwerking :

        Uitrollen van IFIC voor nieuwe medewerkers in publieke ouderenzorg (woonzorgcentra, centra voor dagverzorging en centra voor kortverblijf).

        Toekennen van nieuwe barema’s voor kinderbegeleiders in de kinderopvang en verzorgend en logistiek personeel in de thuiszorg.

 

Juridische gronden

        Protocollen, op 24 november 2021 afgesloten tussen de sociale partners en de Vlaamse regering in de schoot van het comité C1, waarin verder uitvoering gegeven wordt aan het VIA6-akkoord van 30 maart 2021 en waarbij de implementatie van het IFIC-model voor de publieke sector zo spoedig mogelijk wordt vooropgesteld.

 

Adviezen

        Het voorstel tot implementatie van de voorafnames werd per e-mail voorgelegd aan de vakbonden.

 

Argumentatie

        Het verzorgend en logistiek personeel dat op 31 december 2021 werkzaam is in een erkende dienst van de thuiszorg zal er, in afwachting van de uitrol van een nieuwe functieclassificatie in de publieke thuiszorg, voor kunnen kiezen om vanaf 1 januari 2022 over te stappen naar een nieuwe door de Vlaamse regering vastgestelde salarisschaal, die met terugwerkende kracht zal toegekend worden vanaf 1 juli 2021.

        Het verzorgend en logistiek personeel dat vanaf 1 januari 2022 in dienst treedt in een erkende dienst in de thuiszorg krijgt automatisch de nieuwe salarisschaal toegekend.

 

Bijlagen

        Document met toelichting omtrent de implementatie van de voorafnames op de uitrol van IFIC in de dienst gezinszorg van OCMW Holsbeek.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Enig artikel.

De OCMW-raad bekrachtigt het besluit van het vast bureau van 31 maart laatst met betrekking tot de implementatie van de IFIC-voorafnames in de dienst gezinszorg, zoals beschreven in bijlage.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van OCMW raad van 03 05 2022

 

Huishoudelijk reglement opvang De Pastorie - bekrachtiging

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 24 februari 2022 startte het Russisch leger met een invasie van Oekraïne. Dat bracht een grote vluchtelingenstroom op gang. Zowel de federale als de Vlaamse regering riepen de gemeenten op om bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen.

 

Feiten en context

        De gemeente Holsbeek riep de burgers op om gastgezin te zijn via #plekjevrij en zet de Pastorie van Sint-Pieters-Rode in als noodwoning om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

        De pastorie is in orde gebracht om 10 mensen te kunnen opvangen, met een maximum van 4 gezinnen.

        Aan Fedasil werd doorgegeven dat de woning vanaf 28 maart beschikbaar is.

        Op 29 maart werden de eerste twee gezinnen gehuisvest in De Pastorie.

        Wegens hoogdringendheid keurde het vast bureau van 31 maart 2022 het huishoudelijk reglement, met daarin onder meer de huurprijzen voor de Pastorie goed.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse regering van 25 maart 2022 tot bepaling van de huurprijs voor de tijdelijke huisvesting van gezinnen of alleenstaanden die dakloos zijn of dreigen te worden naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 18 maart 2022 tot regeling van de tijdelijke huisvesting van gezinnen of alleenstaanden die dakloos zijn of dreigen te worden naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en tot opheffing van besluit van de Vlaamse Regering van 14 maart 2022 tot regeling van de tijdelijke huisvesting van gezinnen of alleenstaanden die dakloos zijn of dreigen te worden naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

        Uitvoeringsbesluit van 4 maart 2022 van de Raad van de Europese Unie over het statuut van tijdelijk ontheemde voor vluchtelingen uit Oekraïne.

 

Argumentatie

        De Vlaamse overheid heeft richtbedragen opgesteld voor collectieve voorzieningen en voor de verhuur van kamers door een gastgezin. Ze hebben daarvoor minimale en maximale huurprijzen bepaald. De minimale huurprijzen kunnen verhoogd worden in functie van de aangeboden dienstverlening (maaltijden, begeleiding, toegang tot tolken...). Inclusief kosten en lasten gaat het om de volgende bedragen. Bij de maximumbedragen houdt men rekening met een zakgeld van 135 euro. 

        alleenstaande persoon: 164 min - 959 max

        persoon met gezinslast: 222 min - 1028 max

        samenwonende persoon: 109 min - 594 max

        De Oekraïense ontheemden komen, (indien uit een sociaal en financieel onderzoek van een maatschappelijk werker blijkt dat ze aan de voorwaarden voldoen) in aanmerking voor een financiële steun equivalent aan het leefloon.

        Het is daarom ook billijk om een bijdrage te vragen in de woonkosten voor de ontheemden die in de collectieve opvang in de pastorie SPR verblijven.

        De pastorie heeft de nodige nutsvoorzieningen (verwarming, water, elektriciteit, internet). Deze nutsvoorzieningen zijn inbegrepen in de aangerekende woonkosten.

        De gezinnen die opgevangen worden, krijgen elk minstens 1 aparte slaapkamer, wat meer is dan een bed in een collectieve voorziening.

        De kamers zijn volledig uitgerust met bedden (incl. matrassen, beddengoed) en het andere nodige meubilair.

        De gemeenschappelijke ruimten (o.a. 2 leefkamers) zijn eveneens uitgerust met het nodige meubilair. In de keuken is het nodige huisgerei aanwezig. Een wasmachine is eveneens ter beschikking.

        De gezinnen krijgen een beperkte extra begeleiding vanuit gemeente en OCMW ten opzichte van gezinnen die bij een gastgezin verblijven (fietsen, onderhoudsproducten, eten bij aankomst, bijstand klusjesdienst bij technische defecten, maatschappelijk werkers die minstens 1 keer per week langsgaan...).

        Er is een huishoudelijk reglement nodig dat

        de leefregels bevat voor het samenwonen in de pastorie

        de dienstverlening omschrijft waar de bewoners een beroep op kunnen doen en

        de bijdrage in de woonkosten bepaalt.

        Vanaf 29 maart worden er vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in de Pastorie. Wegens hoogdringendheid keurde het vast bureau het huishoudelijk reglement voor de Pastorie goed op 31 maart.

 

Bijlage

        huishoudelijk reglement

 

BESLUIT

Met 14 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars en Erik Boon

6 onthoudingen van Achille Claes, Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont en Sabine Wyns

 

Art. 1.

De OCMW-raad bekrachtigt het huishoudelijk reglement collectieve noodopvang Oekraïne in de pastorie SPR, als bijlage bij dit besluit.

 

Art. 2.

De bijdrage die de bewoners betalen wordt vastgelegd als volgt: 27% van het equivalent leefloon. Op 31 maart 2022 is dat:

        alleenstaande persoon: 295 euro

        persoon met gezinslast: 399 euro

        samenwonende persoon: 197 euro per persoon (394 per koppel)

 

 

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Punt bijlagen/links huishoudelijk reglement.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 05 2022

 

Overheidsopdrachten - mogelijkheid tot afname raamcontracten Vlaanderen - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

     Raaadsbesluit van 21 maart 2017
De gemeenteraad keurt een aantal afnames goed van raamcontracten Vlaanderen opengesteld voor lokale besturen.

     Raadsbesluit van 2 april 2019
De gemeenteraad keurt een aantal afnames goed van raamcontracten Vlaanderen opengesteld voor lokale besturen.

     Raadsbesluit van 25 mei 2021
De gemeenteraad keurt een aantal afnames goed van raamcontracten Vlaanderen opengesteld voor lokale besturen.

     OCMW-raad van 25 mei 2021
De OCMW-raad keurt een aantal afnames goed van raamcontracten Vlaanderen opengesteld voor lokale besturen.

 

Feiten en context

     De Vlaamse regering keurde de wijziging goed van het oprichtingsbesluit van het Agentschap Facilitair Bedrijf. Hierdoor kan dit agentschap voortaan ook diensten leveren aan de lokale besturen. Dit betekent o.a. dat de raamcontracten van het agentschap kunnen worden opengesteld voor de lokale besturen.

     Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Gemeenschap treedt in deze overheidsopdrachten op als opdrachtencentrale. Alle entiteiten die behoren tot het Vlaamse gewest of de Vlaamse gemeenschap kunnen hier gebruik van maken. Sommige raamcontracten staan ook open voor lokale besturen.

     Een raamcontract binnen de context van de wetgeving op de overheidsopdrachten is een contract met een looptijd over meerdere dienstjaren. Het omvat welomschreven prestaties van generieke aard (leveringen/diensten/werken) die toepasbaar zijn op meerdere gebouwen of installaties.

     Een raamcontract is een open constructie voor de deelnemende overheden:

     de deelnemende overheid is niet verplicht om vanaf de eerste dag na sluiting over te gaan tot bestellingen. Door de generieke aard en door de lange duur is het mogelijk dat het bestuur lopende contracten uitdoet zonder risico op verbrekingsvergoeding.

     het is geen exclusieve overeenkomst : de deelnemende overheid behoudt steeds het recht om aparte aanbestedingen te organiseren.

 

Juridische gronden

     Artikel 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur betreffende de bevoegdheden van de raad van OCMW-raad

     Artikel 84 t.e.m. 86 van het decreet lokaal bestuur betreffende de bevoegdheden van het vast bureau

     Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 47 betreffende gecentraliseerde aankoopactiviteiten en aankoopcentrales

 

Argumentatie

     Het Agentschap Facilitair Bedrijf stelt verschillende raamcontracten open voor lokale besturen. Deze contracten behoren tot het volledige toepassingsgebied van de wetgeving en omvatten zowel werken, leveringen als diensten.

     In de bestekken van het Agentschap Facilitair Bedrijf worden hoge eisen opgelegd naar kwaliteit en duurzaamheid van de te leveren prestaties.

     Dankzij deze raamcontracten voor gemeenschappelijke goederen en diensten kan de gemeente mee genieten van het schaalvoordeel van Vlaanderen. Dit resulteert in een betere prijs-kwaliteitverhouding en minder administratieve lasten.

     Op volgend raamcontract, opengesteld voor lokale besturen, wil het OCMW, naargelang de noodzaak, kunnen afroepen:

        Leveren van bureau- en vergaderstoelen:

        Besteknummer: 2021/HFB/OP/74753

        Gunningswijze: openbare procedure

        Start contract: 07 september 2021

        Duur contract: 3 jaar

        Einde contact: 6 september 2024

        Verlenging mogelijk: ja tot 6 september 2025

        Prijsherziening: ja

        Het contract bestaat uit 3 percelen:

        Perceel 1: Bureaustoelen op kantoor - gegund aan Pami nv uit Pelt

        Perceel 2: Vergaderstoelen op kantoor - gegund aan Kinnarps nv uit

        Perceel 3: Bureaustoelen met thuislevering - geen info

        Elke afroep onder één van deze raamcontracten zal voorgelegd worden aan het vast bureau onder de vorm van een bestelbon of een beslissing.

 

Bijlagen

        De bestekken, gunningsbeslissingen en bestelinfo die Vlaanderen ter beschikking stelt voor deze raamcontracten.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De OCMW-raad neemt kennis van het raamcontract van het Vlaams Agentschap Facilitair Bedrijf als opdrachtencentrale voor lokale overheden met volgende gunning:

        Leveren van bureau- en vergaderstoelen:

        Perceel 1: Bureaustoelen op kantoor - gegund aan Pami nv uit Pelt

        Perceel 2: Vergaderstoelen op kantoor - gegund aan Kinnarps nv uit

 

Art. 2.

De OCMW-raad laat het bestuur toe om bestellingen te plaatsen bij de gegunde leverancier onder dit raamcontracten, voor alle gemeentelijke en OCMW gebouwen en diensten.

 

Art. 3.

Elke afroep onder deze raamcontracten in functie van de OCMW-werking wordt voorgelegd voor goedkeuring aan het vast bureau onder de vorm van een bestelbon of een beslissing.

 

Art. 4.

De betaling van deze bestellingen gebeurt met krediet ingeschreven in het desbetreffende exploitatie- of investeringsbudget op de desbetreffende budgetcode.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 05 2022

 

OO - raamcontract ICT-materiaal - VERA

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 05 2022

 

Diensthoofd welzijn en samenleven - aanstelling

Publicatiedatum: 09/05/2022