BESLUITENLIJST VAN OCMW RAAD

Gemeente Holsbeek

Zitting van dinsdag 03 september 2019

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 20:00

De voorzitter van het vast bureau maakt via de webtoepassing van de gemeente een lijst met besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn bekend (artikel 285, §2 Decreet lokaal bestuur)

Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 09 2019

 

Gezinszorg - aanvraag uitbreiding urencontingent - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2018
Dit besluit bepaalt de nieuwe criteria voor de uitbreiding van het urencontingent gezinszorg.

         Decreet van 15 februari 2019 betreffende de woonzorg.

         Ministerieel besluit van 19 april 2019 tot toekenning van urencontingent aan de erkende diensten DGAT

         Uitvoeringsbesluiten woonzorgdecreet van 28 juni 2019 waarin de programmatie, erkenningsvoorwaarden en subsidiëring wordt geregeld.

         E-mail van VVSG van 15 juli 2019
VVSG kondigt aan dat er een nieuwe aanvraagronde open staat voor uitbreiding van het urencontingent  van de diensten gezinszorg, met de mogelijkheid tot omzetting van uren gezinszorg naar uren aanvullende thuiszorg.

 

Feiten en context

         Het urencontingent van de dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg is sinds 1 januari 2019 bepaald op 21.694 uren.

          Enkel deze uren worden gesubsidieerd door het ministerie.

          Of anders : uren die bovenop dit contingent worden gepresteerd, worden niet gesubsidieerd.

         OCMW Holsbeek heeft in januari 2019 extra uren gezinszorg (1.500 uur) aangevraagd.

         Op 5 april besliste de Vlaamse regering over de toekenning van de extra uren gezinszorg en legde zij het urencontingent voor de erkende diensten voor 2019 vast.

         Op 19 april 2019 ontving het OCMW een e-mail van Vesta. Het urencontingent werd voor 2019 vastgelegd op 21.694 uren, wat een vermeerdering was met 875 uren ten opzichte van 2018.

         Het OCMW kan tegen uiterlijk 30 september 2019 opnieuw een aanvraag indienen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid om:

          enerzijds een omzetting van uren gezinszorg naar aanvullende thuiszorg te vragen

          anderzijds een uitbreiding te vragen van het aantal uur gezinszorg waarvoor de dienst gesubsidieerd wordt.

         Een dienst gezinszorg kan enkel een omzetting vragen van uren gezinszorg naar aanvullende thuiszorg op voorwaarde dat de dienst zijn urencontingent gezinszorg van het tweede kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft, voor minstens 95 % gerealiseerd heeft.

          In 2017 bedroeg de realisatiegraad van de dienst gezinszorg van OCMW Holsbeek 103,87 %

          in 2018 102% (ondanks de extra uren gezinszorg toegekend voor 2018).

          De realisatiegraad tot en met juli 2019 bedraagt reeds 62% wat er op wijst dat OCMW Holsbeek ook in 2019 waarschijnlijk opnieuw de 100%-realisatie zal overschrijden.

 

Argumentatie

         De dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg van OCMW Holsbeek had een realisatiegraad van 103,87% in 2017 en 102% in 2018. In 2019 heeft de dienst tot en met juli al 62% van haar urencontingent gerealiseerd. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de dienst ook dit jaar weer de kaap van 100% realisatie overschrijden. 

         Het OCMW krijgt enkel subsidies voor het toegekende urencontingent. Voor alle uren die hierboven gepresteerd worden, ontvangt het OCMW geen toelage.

         Het aanvragen van 1.500 uren extra gezinszorg is interessant omwille van:

1)      de optimale subsidiëring van de dienst gezinszorg. Er is een stijgende vraag naar dienstverlening gezinszorg. Deze trend houdt al enkele jaren aan. De dienst gezinszorg presteert al enkele jaren meer uren dan het aantal gesubsidieerde uren.

2)      het aanleggen van een buffer aan contingent om de toekomstige stijging op te vangen.

3)      het feit dat het bestuur op termijn een aantal uren gezinszorg kan laten omzetten in aanvullende thuiszorg. Op dit ogenblik is er maar 0,5 VTE actief binnen de dienst aanvullende thuiszorg. Dit is te weinig om de vraag op te vangen. Een wissel binnen de aanvullende thuiszorg is hier niet mogelijk omdat er maar 1 medewerker hiervoor aangesteld is.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanvraag goed voor de uitbreiding van het urencontingent gezinszorg en dit met 1.500 uren.

 

Art. 2.
De dienst welzijn en samenleven dient uiterlijk 30 september 2019 namens het bestuur de aanvraag in met formulier beschikbaar op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 09 2019

 

Zorgraad eerstelijnszone - vertegenwoordiging

 

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad op heden, voor deze
De gemeenteraad duidt de afgevaardigden aan voor de zorgraad van de eerstelijnszone Leuven Noord.

 

Feiten en context

         De Vlaamse overheid werkt aan de reorganisatie van de eerstelijnszorg. Via deze reorganisatie wil de overheid de welzijns -en gezondheidssector dichter bij elkaar brengen. De lokale besturen krijgen een belangrijke rol binnen dit kader via het geïntegreerd breed onthaal (GBO) en het integraal lokaal sociaal beleid.

         De eerste stap in de reorganisatie van de eerstelijn was de oprichting van de eerstelijnszones. Dit is een afgebakende zone van minimum 75.000 inwoners waarin de welzijns- en gezondheidssector gestimuleerd worden om meer samen te werken.

         Holsbeek behoort tot de eerstelijnszone Leuven Noord, samen met de gemeenten: Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo. 

         Tijdens de opstartfase stuurde het veranderteam (kernteam) de eerstelijnszone aan. Dit team werkte onder andere een missie en visie uit voor de eerstelijnszone. Het veranderteam houdt op te bestaan van zodra de zorgraad geïnstalleerd is.

         Vanuit het lokaal bestuur Holsbeek maakten Kaat Beerts, diensthoofd welzijn en samenleven en Liesbeth Vermeire, celhoofd gezinszorg en aanvullende thuiszorg deel uit van het veranderteam.  Ook de directeur van woonzorgcentrum Sint-Margaretha maakt deel uit van het veranderteam.

         Tot eind juni 2020 krijgt elke eerstelijnszone een financiële ondersteuning van 12.000 euro. Op 1 juli 2020 staat de definitieve erkenning van de zorgraad gepland en zal de subsidie bepaald worden op basis van verschillende indicatoren.

         De zorgraad krijgt prioritaire opdrachten:

1)      Afstemming organisatie en aanbod op de zorg- en ondersteuningsvragen.

2)      Het lokaal sociaal beleid ondersteunen.

3)      Stimuleren van kringwerking.

4)      Interdisciplinaire samenwerking, waaronder gegevensdeling, stimuleren.

5)      Invulling van de sociale kaart mee ondersteunen.

         Samenstelling: de zorgraad bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit verschillende clusters:

          Cluster lokale besturen (maximum 6 zetels): gemeenten, OCMW’s en Huis van het Kind.

          Cluster welzijn (maximum 6 zetels): de woonzorgcentra, de diensten voor gezinszorg, de lokale dienstencentra, de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen en de centra voor algemeen welzijnswerk.

          Cluster eerstelijnszorgactoren (maximum 6 zetels): de huisartsen, de thuisverpleegkundigen, de kinesitherapeuten, de tandartsen, de apothekers, de podologen, de vroedvrouwen, de ergotherapeuten, de diëtisten, de klinisch psychologen, de partners die actief zijn in functie 1 van de netwerken volwassenen artikel 107 en activiteitenprogramma 1 van de netwerken geestelijke gezondheid kinderen en jongeren.

          Verenigingen personen met zorg- en ondersteuningsvraag en vereniging van gebruikers, mantelzorgers en vrijwilligers (maximum 3 zetels).

          Anderen (personen met een handicap, ziekenhuis, …): maximum 4 zetels. 

         Binnen elke eerstelijnszone (ELZ) moet uiterlijk tegen 31 oktober 2019 een voorlopige zorgraad worden samengeteld. Het lokaal bestuur moet bijgevolg vertegenwoordigers afvaardigen.

         Binnen de eerstelijnszone Leuven Noord, waartoe Holsbeek behoort, zijn er 6 zetels in te vullen (voor iedere deelnemende gemeente 1) vanuit de lokale besturen in het kader van hun regiefunctie binnen de cluster lokale besturen. Het lokaal bestuur kan bijgevolg 1 vertegenwoordiger (mandataris of ambtenaar) afvaardigen voor de cluster lokale besturen. Daarnaast kan het lokaal bestuur ook voor de cluster welzijn een vertegenwoordiger afvaardigen vanuit de actorrol die het daar vervult (via de diensten gezinszorg van het OCMW).

         De deelname vanuit een lokaal bestuur aan een privaatrechtelijke vereniging (die de ELZ is) moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad, respectievelijk OCMW raad. 

         De deelname aan de zorgraad zal de nodige tijdsinvestering vragen van de personen die worden afgevaardigd.

         Personen de worden afgevaardigd moeten de belangen van het eigen bestuur kunnen overstijgen en spreken namens de hele cluster/sector waarvoor men als vertegenwoordiger is aangeduid. 

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22december 2017.

         Het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden.

         Het besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders dat op 17 mei 2019 definitief werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

 

Argumentatie

         De zorgraad wordt een belangrijk orgaan. Deze zal het lokaal bestuur ondersteunen bij de ontwikkeling van het lokaal sociaal beleid, onder andere via de brede samenwerking tussen welzijn en gezondheid. Een goede samenwerking tussen de verschillende betrokkenen zorgt niet alleen voor een uitbreiding van de zorgmogelijkheden maar eveneens voor een beter zorgcontinuüm rond de cliënt. Via de deelname aan de zorgraad leren de andere aanwezigen de gemeente en het OCMW kennen, zodat de drempels dalen. Door het netwerk via de zorgraad is het vanuit het lokaal bestuur gemakkelijker om het lokaal sociaal beleid op gemeentelijk niveau uit te bouwen.

         Vlaamse gesubsidieerde projecten krijgen steeds meer de eerstelijnszone als uitvalsbasis. Naar programmatie toe is het niet ondenkbeeldig dat de eerstelijnszone voor bepaalde voorzieningen als vertrekbasis zal worden gebruikt.

         Het lokaal bestuur Holsbeek heeft in het veranderteam reeds een trekkersrol opgenomen door twee personen af te vaardigen, namelijk Kaat Beerts en Liesbeth Vermeire. Het is wenselijk deze inspanningen verder te zetten via actieve deelname aan de zorgraad.

         Op het overlegplatform van alle diensten gezinszorg, actief binnen de eerstelijnszone Leuven Noord, is de dienst gezinszorg van OCMW Holsbeek naar voren geschoven om op te treden als vertegenwoordiger voor alle diensten gezinszorg. De dienst gezinszorg van het OCMW heeft het grootste aandeel binnen de regio en is door de actieve deelname aan het veranderteam goed geplaatst om als vertegenwoordiger op te treden.

 

BESLUIT

Artikel 1.

Bij geheime stemming, met 17 geldig uitgebrachte stemmen en eenparig keurt de OCMW-raad de afvaardiging goed van Anne Van Goidsenhoven, voorzitter van het Bijzonder comité voor de sociale dienst en schepen van welzijn, als vertegenwoordiger in de zorgraad ELZ Leuven Noord voor het lokaal bestuur Holsbeek binnen de cluster lokale besturen.

 

Art. 2.

Bij geheime stemming, met 17 geldig uitgebrachte stemmen, 16 stemmen voor en 1 onthouding, keurt de OCMW-raad Holsbeek de afvaardiging goed van Kaat Beerts, diensthoofd welzijn en samenleven, als vertegenwoordiger in de zorgraad ELZ Leuven Noord voor de diensten gezinszorg binnen de cluster welzijn.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 09 2019

 

Budgetwijziging_1 2019 - goedkeuring

 

 

Juridische gronden

         Artikelen 149 §3, 150 en 156 van het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Budgetwijzigingen zijn die kredietaanpassingen aan het budget die niet door middel van een interne kredietaanpassing kunnen worden doorgevoerd. De raad stelt de budgetwijzigingen vast op basis van de voorgelegde cijfers en de verklarende nota ervan.
Het ontwerp van budgetwijziging wordt uiterlijk samen met de agenda voor de vergadering waarop het wordt besproken, aan ieder lid van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd.
Op de budgetwijziging zijn art. 149, §3 en art. 150 ook van toepassing.

         Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.  Dit besluit bevat de inhoud van de beleidsrapporten (meerjarenplan, budget en jaarrekening), evenals de regels voor de boekhouding.

         Ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

Dit besluit handelt over de vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

         Decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd.

         Ministerieel besluit van 9 juli 2013 over de digitale rapportering van gegevens van de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Dit besluit regelt o.a. de digitale rapportering aan het Agentschap Binnenlands Bestuur.

         Omzendbrief BB 2018/**  betreffende de budgetten en de éénjarige meerjarenplannen 2019

 

Adviezen

         Gunstig advies van het managementteam van 26 augustus 2019

         Gunstig advies van de het college van burgemeester en schepenen van 22 augustus 2019

 

Bijlagen

         Beleidsrapport budgetwijziging 1/2019

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De OCMW raad keurt budgetwijziging 1 goed voor het dienstjaar 2019:

         het resultaat op kasbasis wordt geraamd op 1.526.714,87 euro

         de autofinancieringsmarge wordt geraamd op 204,52 euro.

 

Art. 2.

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de gouverneur.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 09 2019

 

Overheidsopdracht - raamovereenkomst Vera - bekabeling

 

 

Voorgeschiedenis

         Raadsbesluit van 28 juni 2016

De gemeente treedt toe tot de interlokale vereniging it-punt, die onder impuls van VERA tot doel heeft een samenwerking tot stand te brengen tussen lokale besturen met het oog op de digitalisering van de dienstverlening. Het OCMW maakt via de gemeente ook deel uit van it-punt.

         Beslissing van het vast bureau van 27 juni 2019
Het vast bureau besluit principieel om, naar analogie met de gemeente, een beroep te doen op het raamcontract met het APB VERA als opdrachtencentrale, voor de bestellingen van materiaal voor het opzetten van draadloze netwerken voor het OCMW-gebouw.

 

Feiten en context

         Het bestuur wil het OCMW gebouw van een degelijke WiFi-oplossing voorzien. Hiervoor zijn een aantal nieuwe netwerkkabels en apparatuur nodig.

         Er moeten enkele nieuwe kabels geplaatst worden.

         Autonoom provinciebedrijf VERA heeft als opdrachtencentrale, een raamcontract voor 'indoor en outdoor netwerk' afgesloten. Dit contract loopt reeds van augustus 2014 tot augustus 2017 en werd verlengd tot augustus 2019.

         Dit raamcontract biedt het bestuur de mogelijkheid (niet de verplichting) om indoor draadloze netwerken en randinfrastructuur, alsook benodigdheden voor outdoor draadloze netwerken af te nemen zonder telkens zelf een aanbesteding te moeten doen.

         Het OCMW heeft in het verleden reeds dankbaar gebruik gemaakt van raamcontracten van VERA. Deze bieden een belangrijk prijsvoordeel en een gelijklopende standaard over de gebouwen heen.

 

Juridische gronden

         Het Decreet Lokaal Bestuur

         Wet op de overheidsopdrachten van 15 juni 2006, artikel 2,4°

         Het autonoom provinciebedrijf VERA kan optreden als opdrachtencentrale bij de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten met betrekking tot werken, leveringen en diensten die bestemd zijn voor lokale besturen uit Vlaams-Brabant die zijn toegetreden tot een samenwerkingsverband met VERA.

         Het bestek als onderhandelingsprocedure met bekendmaking met de beschrijving "Raamovereenkomst draadloos netwerk en randinfrastructuur 2014/047" voor de overheidsopdracht voor leveringen, gepubliceerd in het bulletin der aanbestedingen op 3 april 2014 onder nummer "BE001-8/4/2014 - BDA nummer 2014-507648" en Europees op 4 april  2014 onder het nummer "2014-507648"

 

Argumentatie

         Het raamcontract voor indoor en outdoor netwerken bestaat uit 2 percelen, met telkens een andere leverancier en korting. Deze kortingen schommelen van 30 tot 60%, wat een significante besparing betekent.

         VERA heeft samen met een vertegenwoordiging van 5 afgevaardigden van de lokale besturen de analyse gemaakt en de leveranciers geselecteerd die het interessantste pakket apparatuur aanbiedt tegen de beste prijs, op alle hierbij betrokken gebieden.

         Het bestek en de evaluaties kwamen tot stand onder toezicht en met medewerking van een werkgroep van 5 openbare besturen en VERA.

         In het VERA raamcontract kan het lokaal bestuur, naargelang de noodzaak, afroepen uit volgende percelen:

          Perceel 1 : Levering van indoor draadloos netwerk & randinfrastructuur gegund aan Data Unit nv, Prins Bisschopssingel 50 in 3500 Hasselt. (kortingen tot 64% op de list prijzen)

          Perceel 2 : Levering van outdoor draadloos netwerk (site tot site) gegund aan Schaubroeck nv, Steenweg Deinze 154 in 9810 Nazareth. (kortingen tot 35%)

         De overeenkomst werd afgesloten voor een periode van 36 maanden met ingang op 1 augustus 2014 vermeld in de schriftelijke toewijzingsbrief.  Deze overeenkomst werd 2 keer stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van 1 jaar.

         Bestellen onder het raamcontract is slechts een mogelijkheid, geen verplichting voor het bestuur, dat steeds vrij blijft om zelf een overheidsopdracht uit te werken voor levering van toebehoren voor een bepaald type in- of outdoor netwerk.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De raad bekrachtigt de principiële beslissing van het vast bureau van 27 juni 2019 houdende de bestelling onder de raamovereenkomst voor levering van draadloze netwerken en randinfrastructuur met VERA als opdrachtencentrale voor lokale overheden in de provincie Vlaams-Brabant, met volgende gunningen:

         Perceel 1: Levering van indoor draadloos netwerk & randinfrastructuur gegund aan Data Unit nv, Prins Bisschopssingel 50 in 3500 Hasselt.

         Perceel 2: Levering van outdoor draadloos netwerk (site tot site) gegund aan Schaubroeck nv, Steenweg Deinze 154 in 9810 Nazareth.

 

Art. 2.

De raad laat het vast bureau toe om bestellingen van materiaal voor het opzetten van draadloze netwerken voor het administratief gebouw te plaatsen bij de gegunde leveranciers onder deze raamovereenkomst met VERA als opdrachtencentrale.

 

Art. 3.

De looptijd van het raamcontract van de opdracht in artikel 1 bedraagt 36 maanden met ingang op 1 augustus 2014. De initiële overeenkomst liep tot 1 augustus 2017. Deze overeenkomst is reeds 1 keer stilzwijgend verlengd tot 1 augustus 2018 en werd ook een 2de keer stilzwijgend verlengd tot 1 augustus 2019.

 

Art. 4.

Elke afroep onder dit raamcontract moet worden voorgelegd voor goedkeuring aan het vast bureau onder de vorm van een bestelbon of een beslissing van het vast bureau.

Na goedkeuring door het vast bureau, verlopen de aankopen kaderend in dit raamcontract verder via de bestelprocedure die is uitgewerkt door VERA.

 

Art. 5.

De betaling van deze bestellingen gebeurt met de investeringskredieten ingeschreven voor aankoop van ICT-hardware of met de werkingskredieten ingeschreven voor ICT-benodigdheden of aanpassingen aan het gebouw, in de budgetten van 2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 09 2019

 

LDC De Sprankel - herbevestiging samenwerkingsovereenkomst  OCMW Holsbeek

 

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de OCMW raad van 27 maart 2017
De raad keurt het samenwerkingsverband tussen OCMW Holsbeek en LDC De Sprankel goed. De verschillende partners (gemeente, OCMW en LDC De Sprankel) engageren zich om op het lokaal beleidsniveau samen te werken.

 

Feiten en context

         De directie van het WZC vraagt een herbevestiging van het samenwerkingsverband in het kader van een vergunningsaanvraag.

 

Juridische gronden

         Art. 77, §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Argumentatie

         De engagementen die elk partij initieel bij het aangaan van het samenwerkingsverband opnam, worden verder uitgevoerd.

         Het is aangewezen het samenwerkingsverband daarom te herbevestigen.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn herbevestigt het samenwerkingsverband tussen OCMW Holsbeek en LDC De Sprankel.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Zitting van OCMW raad van 03 09 2019

 

Klachtenbehandeling - rapport 2018

 

 

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.