NOTULEN VAN DE GRD

Gemeente Holsbeek

Zitting van dinsdag 17 november 2020

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 20:00

 

Aanwezig:

Ann Spaepen, voorzitter

Hans Eyssen, burgemeester

Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Herman Theys, schepenen

Nadine Van Horebeek, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Kim Donders, Charlot Op de Beeck, Robbe Dupont, Kwinten Van Dessel, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Anja Peeten, raadsleden

Ria Verstraelen, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Achille Claes, raadslid

 

Afwezig:

Annelies Vander Bracht, raadslid

 

 

Raadslid Robbe Dupont sluit aan bij de zitting vanaf de bespreking van agendapunt 7.

Raadslid Kwinten Van Dessel sluit aan bij de zitting vanaf de bespreking van agendapunt 7.

Raadslid Anja Peeten sluit aan bij de zitting vanaf de bespreking van agendapunt 13.

 

 

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Politieverordening - pandemie COVID-19 - organisatie zittingen bestuursorganen gemeente en OCMW - bekrachtiging

 

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de burgemeester van 2 november 2020
Naar aanleiding van de verstrengde federale noodplanningsmaatregelen ter preventie van de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (MB 1 november 2020), beslist de burgemeester in het kader van zijn bevoegdheden op grond van de artt. 134 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet om de zittingen van de bestuursorganen van gemeente en OCMW in een hybride vorm toe te laten. De raden worden virtueel gehouden door middel van een systeem van videoconferencing, waarbij pers en publiek worden uitgenodigd om fysiek aanwezig te zijn in de raadzaal. Het behoort tot de lokale autonomie om de afweging te maken om fysiek of hybride te vergaderen. De voorzitter van elk bestuursorgaan beslist in overleg met de burgemeester wanneer het aangewezen is om hybride of fysiek te beraadslagen en dit zolang het Agentschap binnenlands bestuur dit toelaat in het kader van de gezondheidscrisis. De oproeping vermeldt onder welke vorm er wordt samen gekomen.

 

Feiten en context

         De federale, Vlaamse en lokale overheden voeren ook dit najaar, in het bijzonder sedert het ministerieel besluit van 19 oktober 2020, opnieuw een zeer actief beleid rond 'social distancing'. Fysieke contacten tussen burgers zoveel mogelijk beperken is het beste middel in de strijd tegen de verspreiding van COVID-19.

         Het Agentschap binnenlands bestuur stelt dat vanaf 19 oktober 2020 het fysiek vergaderen van de bestuursorganen van de lokale besturen niet langer het uitgangspunt is.

         Bij het organiseren van fysieke vergaderingen is het essentieel dat alle richtlijnen rond hygiëne en social distancing kunnen worden gerespecteerd.

 

Juridische gronden

         Art. 134 en 135, §2, 5° van de nieuwe gemeentewet.

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

         Het MB van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

         Het MB van 1 november 2020, houdende wijziging van het MB van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

         Richtlijnen van Binnenland Vlaanderen over de organisatie van de zittingen van de bestuursorganen van lokale besturen, zoals laatst gewijzigd in september 2020.

 

Argumentatie

         De burgemeester heeft de bevoegdheid om in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden politieverordeningen te nemen in plaats van de gemeenteraad. Deze verordening moet op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad worden bekrachtigd.

         Er zijn dwingende maatregelen noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

         De lokale besturen verzorgen volgens het MB essentiële dienstverlening, waarvan de werking moet verzekerd worden. De vergaderingen van lokale bestuursorganen moeten kunnen blijven doorgaan.

         Het lokaal bestuur beslist tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom over de wijze van vergaderen. De vergadering kan fysiek, hybride of digitaal plaatsvinden.

         Bij elke vorm van vergaderen moeten de democratische waarborgen uit de regelgeving, zoals het tegensprekelijk debat, openbaarheid van de vergadering (indien van toepassing) en het correct verloop van beraadslaging en stemming kunnen worden verzekerd.

Voor de zittingen van de bestuursorganen van gemeente en OCMW Holsbeek is een hybride vorm van vergaderen voor de raden aangewezen als volgt :

         gemeenteraad (en gemeenteraadscommissies), raad voor maatschappelijk welzijn

          raadsleden vergaderen in principe digitaal via het systeem van videoconferencing (Microsoft Teams).

          De voorzitter, de burgemeester en de algemeen directeur om praktisch-organisatorische redenen en die raadsleden voor wie het digitaal vergaderen om technische redenen van thuis uit niet mogelijk is, zijn fysiek aanwezig in de raadzaal van het gemeentehuis.

          De raadsleden die digitaal deelnemen moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de anderen raadsleden en voor het publiek. Deze raadsleden kunnen via het digitaal platform op een gelijkwaardige manier als de raadsleden die fysiek aanwezig zijn, mee debatteren, beraadslagen en stemmen.

          De procedure voor een eventuele geheime stemming moet voldoen aan de noodzakelijke democratische voorwaarden.

          Pers en publiek kunnen aansluiten bij de vergadering in de raadzaal. Door hen in staat te stellen om veilig bij de fysieke vergadering (met respect van alle regels inzake hygiëne en social distancing) aanwezig te zijn, wordt de noodzakelijke openbaarheid van de vergaderingen gegarandeerd. Het publiek is in staat om kennis te krijgen van de noodzakelijke informatie. De pers is in staat om de debatten te verslaan en om de publieke opinie kritisch in te lichten. Deze openbaarheid is een wezenlijke waarborg voor de democratische werking van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn. Als er bij de start van de zitting toch meer publiek aanwezig zou zijn dan verwacht en de social distancing in het gedrang zou komen, kan de voorzitter van de raden conform art. 25 van het decreet lokaal bestuur steeds de maatregelen nemen die nodig zijn in het kader van de handhaving van de orde tijdens de vergadering.

         College van burgemeester en schepenen en vast bureau

          Voor deze besloten zittingen is ook hybride vergaderen mogelijk. De leden kunnen er voor kiezen om digitaal of fysiek mee te vergaderen, zolang het tegensprekelijk debat kan gevoerd worden.

         Het bijzonder comité voor de sociale dienst

          Deze vergadering kan hybride plaatsvinden. Uiteraard met respect voor de hygiënemaatregelen en de maatregelen inzake social distancing voor die leden die er voor kiezen om fysiek mee te vergaderen.

          Het hoorrecht van de cliënt wordt hierbij steeds gerespecteerd. De cliënt kan fysiek uitgenodigd worden bij de zitting met respect van de hygiëneregels en social distancing.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Enig artikel.

De raad bekrachtigt het burgemeesterbesluit van 2 november 2020 betreffende de politieverordening - pandemie COVID-19 - organisatie zittingen bestuursorganen van gemeente en OCMW.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Politieverordening - pandemie COVID-19 - toelating individuele marktkramen - wekelijkse markt - bekrachtiging

 

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de burgemeester van 18 mei 2020, zoals bekrachtigd door de gemeenteraad van 26 mei volgend in verband met de organisatie van de wekelijkse markt in het kader van de eerste coronagolf.

         Ministerieel besluit van zondag 1 november 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.
De markten die in hoofdzaak essentiële goederen aanbieden mogen enkel plaatsvinden voor het aanbieden van deze goederen en onder voorbehoud van een toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid onder een aantal strikte voorwaarden.

         Besluit van de burgemeester van 6 november 2020
In uitvoering van het MB van 1 november 2020 geeft het bestuur o.a. toelating voor de wekelijkse openluchtmarkt in de deelgemeente Nieuwrode op dinsdag van 14 tot 18u.

 

Feiten en context

Volgens het MB van 1 november 2020 moet elke markt voldoen aan volgende voorwaarden :

         de voorwaarden zoals bepaald door de lokale overheid.

         De regels van social distancing worden gerespecteerd.

         Het maximum aantal bezoekers dat wordt toegelaten op een markt bedraagt één bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam.

         Marktkramers zijn verplicht om de mond en neus te bedekken met een masker of een veilig alternatief in stof (indien dit omwille van medische redenen niet mogelijk is, kan een gelaatsscherm gedragen worden).

         Het dragen van een mondmasker is verplicht voor de klanten wanneer de lokale overheid het oplegt of in alle situaties waar het onmogelijk is om de naleving van de regels van social distancing te garanderen.

         De marktkramers stellen eveneens handgels ter beschikking aan hun klanten.

         Het nuttigen ter plaatse van drank en voeding is verboden, take-away blijft toegelaten.

         De lokale overheid staat een gemotiveerde afwijking toe op het eenrichting-verkeerplan voor de markt met afzonderlijke in- en uitgangen. Hierdoor is het niet mogelijk om een systeem in te voeren om te controleren hoeveel klanten er op de markt aanwezig zijn.

         Er wordt individueel gewinkeld of met maximum één andere persoon van hetzelfde huishouden of waarmee men een duurzaam nauw contact onderhoudt en gedurende een periode van maximum 30 minuten. Een volwassene kan de minderjarigen van hetzelfde huishouden of de personen die nood hebben aan begeleiding, vergezellen.

 

Juridische gronden

         Art. 134 en 135, §2 van de nieuwe gemeentewet.
De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid. De burgemeester kan in dit kader maatregelen uitvaardigen voor de organisatie van de markten. Deze verordening moet op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad worden bekrachtigd.

         Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Ministerieel besluit van zondag 1 november 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

         Politiebesluit van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant van 4 november 2020.

 

Argumentatie

         De wekelijkse markt op dinsdag tussen 14 en 18u in Nieuwrode telt 6 kramen die essentiële goederen aanbieden.

         Deze kramen staan in lijn opgesteld aan twee zijden van het marktplein.

         De vrije ruimte tussen de tegenover elkaar opgestelde kramen bedraagt 10 m.

         Verschillende bezoeken ter plaatse leren dat klanten gespreid over de namiddag naar de markt komen.

         De opstelling van een looprichting en scheiding van de bewegingsstroom op de markt tijdens de eerste lockdown zorgde voor opstopping, frustratie en verwarring waardoor de veiligheid in het gedrang kwam.

         Het marktplein, de opstelling van de kramen en het kleine aantal bezoekers per tijdstip bieden voldoende plaats aan de klanten om elkaar te kruisen en toch de social distancing te bewaren.

         Omwille van de sluiting van de horecazaken in de omgeving blijven klanten niet langer dan noodzakelijk om hun aankopen te doen op de markt.

         Het aanbod van deze markten vormt een noodzakelijke aanvulling op het bestaande winkelaanbod en biedt een noodzakelijke mogelijkheid om het aantal bezoekers in de winkels in te perken en de concentratie van mensen op dezelfde drukke momenten in de winkels te verlagen.

         Er kan dus gesteld worden dat de opstelling van de individuele kramen op de markt in Holsbeek veilig kan worden georganiseerd conform de vereiste regels van social distancing.

         Reeds bestaande, door de gemeente gekende en toegelaten, ambulante handel op privé of openbaar domein blijft toegelaten maar onder dezelfde specifieke voorwaarden zoals deze gelden voor de openluchtmarkt op dinsdag en mits de maatregelen rond afstand houden gerespecteerd worden.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit van 6 november 2020 op de toelating voor individuele marktkramen en de wekelijkse openluchtmarkt in de deelgemeente Nieuwrode.

 

Art. 2.

Dit besluit heft het gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2020 in verband met de organisatie van de wekelijkse markt tijdens de eerste coronagolf voorjaar 2020 op met onmiddellijke ingang.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Igo - algemene vergadering - 11 december 2020 - mandaatbepaling

 

 

Voorgeschiedenis

         Uitnodiging van 20 oktober 2020 van Igo voor de algemene vergadering van 11 december, met agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

         De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging  Igo.

         De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

         Op 11 december houdt Igo een algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Goedkeuring verslag 26 juni 2020

2)      Goedkeuring begroting 2021 (documenten 1 + 2)

3)      Goedkeuring jaarplan 2021 (document 3)

4)      Benoeming revisor boekjaren 2020-2021-2022: Vivey & Co

5)      Voordracht algemeen comité

a)      Gemeente en OCMW Kortenaken: Michel Vander Velpen (vervanging Annita Vandebroeck).

 

Juridische gronden

         Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         Voor de algemene vergadering van 11 december moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad geeft de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Igo van 11 december een mandaat om alle agendapunten goed te keuren.

 

Art. 2.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

         Igo, De Vunt 17, 3220 Holsbeek

         gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Hofheide - buitengewone algemene vergadering -  16 december 2020 - mandaatbepaling

 

 

Voorgeschiedenis

         Uitnodiging van 23 september 2020 van Hofheide voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december, met agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

         De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

         De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

         Op 16 december houdt Hofheide een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 24 juni 2020

2)      Budget 2021 en meerjarenplanning

3)      Werking van het crematorium

4)      Varia.

 

Juridische gronden

         Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         Voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad geeft de gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van Hofheide van 16 december 2020 een mandaat om alle agendapunten goed te keuren.

 

Art. 2.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

         directie@hofheide.be

         gemeentelijke vertegenwoordiger

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Interleuven - buitengewone algemene vergadering - 16 december 2020 - mandaatbepaling

 

 

Voorgeschiedenis

         Uitnodiging van 7 oktober 2020 van Interleuven voor de bijzondere algemene vergadering van 16 december, met agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

         De gemeente Holsbeek is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Interleuven.

         De gemeente heeft haar vertegenwoordiger reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

         Op 16 december houdt  Interleuven een bijzondere algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Samenstelling van het bureau

2)      Goedkeuring verslag algemene vergadering van 24 juni 2020

3)      Strategie en te ontwikkelen activiteiten 2021

4)      Begroting 2021

5)      Vervanging leden raad van bestuur

6)      Diversen.

 

Juridische gronden

         Artikel 432 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De mandaatbepaling van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         Voor de bijzondere algemene vergadering van 16 december moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad geeft de gemeentelijke vertegenwoordiger op de bijzondere algemene vergadering van Interleuven van 16 december een mandaat om alle agendapunten goed te keuren.

 

Art. 2.

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

         Interleuven, Brouwersstraat 6, 3000 Leuven

         gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Agentschap binnenlands bestuur - goedkeuring jaarrekening 2018

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Retributiereglement gemeentelijke socio-culturele infrastructuur - goedkeuring aanpassingen

 

 

Feiten en context

         Sinds 1 september 2020 kunnen gebruikers volgende socio-culturele infrastructuur reserveren met een online-toepassing op de gemeentelijke website :

          Sportschuur

          danszaal Sportschuur

          vergaderlokaal Sportschuur,

          pastorie Kortrijk-Dutsel

          polyvalente zaal bibliotheek.

         Het is voor de gebruiker momenteel nog niet mogelijk om het GC Buurthuis (polyvalente zaal en vergaderlokaal) online te reserveren. Om deze reservatie op een voor de gebruiker begrijpelijke manier online ter beschikking te stellen is een vereenvoudiging van de tarievenstructuur in het retributiereglement socio-culturele infrastructuur aangewezen.

 

Juridische gronden

         Het decreet lokaal bestuur, artikel 56.

Het college voert de beslissingen van de gemeenteraad uit.

         Het gemeentelijk retributiereglement voor de gemeentelijke socio-culturele infrastructuur, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 26 juni 2018.

 

Argumentatie

         De aanpassingen aan het retributiereglement hebben betrekking op :

          het opdelen van het Buurthuis in zogenaamde 'blokken' of 'entiteiten':

          vergaderlokaal

          polyvalente zaal

          mobiele zittribune

          keuken

          deze modules kunnen apart verhuurd worden of in combinatie

          elk blok krijgt per categorie huurder een apart tarief

          korting van 30 % bij het huren van minstens 8 lessen of repetities (enkel mogelijk tijdens weekdagen en niet op vrijdag en/of tijdens het weekend)

          verhuur van sanitair bij buitenevenementen is mogelijk. Hiervoor worden de tarieven, bij delegatie, bepaald door het college.

         De cultuurraad Holsbeek besprak deze aanpassingen in de vergadering van 29 september 2020 en gaf positief advies.

         Het beheersorgaan Buurthuis besprak de aanpassingen in de vergadering van 8 oktober 2020.

         Na goedkeuring door de gemeenteraad wordt contact opgenomen met de softwareleverancier E2E om de reservatie van het Buurthuis online mogelijk te maken vanaf 1 januari 2021.

 

Bijlagen

         Ontwerp retributiereglement gemeentelijke socio-culturele infrastructuur met nodige aanpassingen.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het retributiereglement gemeentelijke socio-culturele infrastructuur goed.

 

Art. 2.

Dit aangepaste reglement wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van art. 286 van het decreet lokaal bestuur.

Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021 en vervangt vanaf die datum integraal het huidige retributiereglement goedgekeurd op 26 juni 2018.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Overheidsopdracht - digitale communicatietool - raamovereenkomst Vera - goedkeuring

 

 

Feiten en context

         De gemeente wil nog meer inzetten op burgerparticipatie en communicatie :

          Klimaatactieplan : ronde tafel van het klimaat, on-line enquêtes, klimaatcafé's , werkvergaderingen, ...

          Ruimtelijke uitvoeringsplan dorpskernen.

         De burgerparticipatie bij het opstellen van het klimaatactieplan bestaat vooral uit contactmomenten met geïnteresseerde burgers. Corona en drukke agenda's bemoeilijken dit type overleg. Daarom zoekt de gemeente naar een meer digitale en makkelijk toegankelijke vorm van participatie.

         De gemeente is aangesloten bij VERA het Vlaams-Brabants steunpunt e-government. Ze stimuleren samenwerking tussen de lokale besturen onderling, maken op die manier schaalvoordelen en kennisdeling mogelijk en bieden onafhankelijk advies. Naast deze  dienstverlening geven ze ook individuele ondersteuning op maat van de gemeente.

         In dit kader organiseerde VERA een raamovereenkomst voor digitale communicatietools.

         De gemeente heeft in het verleden reeds dankbaar gebruik gemaakt van raamcontracten van VERA. Deze bieden een belangrijk prijsvoordeel.

         Het bestek met toepassing van de openbare procedure en met als onderwerp “Raamovereenkomst Digitale Communicatietools 2020/001_F02” werd als een overheidsopdracht voor diensten zowel Belgisch als Europees gepubliceerd op 13 januari 2020.

         VERA nam in de aankondiging en in het lastenboek op dat APB VERA Steunpunt e-government als aankoopcentrale met aanvullende aankoopactiviteiten handelt. Deze aankoopcentrale fungeert als tussenpersoon door het sluiten van raamovereenkomsten die door de aanbestedende overheden kunnen worden gebruikt (artikel 47, §1, alinea 2 van de wet overheidsopdrachten). De deelnemende instantie dient zelf nog een overeenkomst te sluiten met de gekozen leverancier.

         De opdracht betreft een raamovereenkomst voor een aantal digitale communicatietools en adviesverlening: website en CMS, een participatieplatform en adviesverlening m.b.t. digitale communicatie.

         Het betreft een overeenkomst tegen prijslijst die samengesteld is op basis van eenheidsprijzen.

         De raamovereenkomst kan jaarlijks worden opgezegd mits motivatie. Onverminderd de toepassing van de in de wetgeving op de overheidsopdrachten bepaalde dwangmaatregelen kan de opdracht van rechtswege worden ontbonden of de uitvoering ervan door alle rechtsmiddelen worden doorgevoerd indien de opdrachtgever in gebreke blijft inzake de naleving van de voorgeschreven verplichtingen.

         Een werkgroep van afgevaardigden van de lokale besturen bepaalde mee de inhoud en voorwaarden van het bestek en heeft ook de analyse en evaluatie van offertes en de gunning begeleid.

         Volgende instanties kunnen afnemen van deze raamovereenkomst zonder dat er een afnameplicht bestaat :

          Lokale overheden (gemeentebesturen, OCMW’s, gemeentescholen, hulpverleningszones, politiezones, culturele centra, gemeenschapscentra, bibliotheken, autonome gemeentebedrijven, intercommunales, interlokale vereningen, vzw’s,… niet limitatieve lijst) in de provincie Vlaams-Brabant die toegetreden zijn tot een door VERA opgericht samenwerkingsverband, hierna verder genaamd virtuele centrumstad of samenwerking. Dit geldt zowel voor de bestaande virtuele centrumsteden (Noord, STAD, Hageland, Luchthaven, Groene Rand, Brabantse Kouters, Lambiek, ADD-ICT) en samenwerkingen (Politie OOST, Politie WEST en Regionale landschappen Vlaams-Brabant) als voor de nog op te richten virtuele centrumsteden of samenwerkingen. Inschrijvers moeten er rekening mee houden dat de totale omvang van de leveringen of diensten kan stijgen in de ondergenoemde twee gevallen:

          bij toetreding van een lokale overheid, die nog geen deel uitmaakte van een virtuele centrumstad of samenwerking, tot een bestaande virtuele centrumstad of samenwerking.

          Bij oprichting van een nieuwe virtuele centrumstad of samenwerking, waardoor ook de lokale overheden in deze regio tot het afnamegebied kunnen behoren.

          Onder toetreding tot een virtuele centrumstad verstaan wij het nemen van een college- of raadsbeslissing door de desbetreffende lokale overheid of het nemen van een beslissing door het hoogste bestuursorgaan van de organisatie met het oog op de goedkeuring van het protocol tot samenwerken. Meer info en de deelnemende besturen kan je vinden op: https://www.vera.be/virtuele-centrumsteden

          Leden van de interlokale vereniging IT-punt. Meer info kan je vinden op: https://www.it-punt.be/it-punt-in-het-kort  

          VERA (Autonoom provinciebedrijf)

          Provinciebestuur Vlaams-Brabant inclusief provinciale vzw's, provinciale scholen.

         Plaats van dienstverlening: bij de verschillende deelnemende instanties in de provincie Vlaams-Brabant die zijn bepaald bij ‘Doelgroep’.

         De overheidsopdracht beoogt het sluiten van een raamovereenkomst met één deelnemer per perceel.

         Conform de bepalingen van het bestek werden de volgende percelen toegewezen aan:

          Perceel 1: Website en CMS:

Ausy IT Consulting, Esperantolaan 8, 3001 Leuven.

          Perceel 2: Brand management software:

Het perceel wordt niet gegund.

          Perceel 3: Participatieplatform:

Treecompany, Jozef Hermanslei 45, 2640 Mortsel.

          Perceel 4: Adviesverlening m.b.t. digitale communicatie:

Dropsolid, Moutstraat, 60, 9000 Gent.

 

Juridische gronden

         Het besluit van de provincieraad van Vlaams-Brabant van 30 mei 2000 tot oprichting van «VERA als autonoom provinciebedrijf » (hierna: VERA)

         Art. 4 en 5 van de beheersovereenkomst van VERA zoals goedgekeurd door de provincieraad van 17 december 2013, waarbij de dienstverlening die VERA ontwikkelt en aanbiedt als doel heeft e-government te helpen realiseren bij lokale besturen, bovenlokaal is en ondersteunend met het oog op de verbetering van de samenwerking tussen de besturen in de provincie Vlaams-Brabant en gericht op het creëren van schaalvoordelen.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 47 betreffende gecentraliseerde aankoopactiviteiten en aankoopcentrales.

         Decreet lokale besturen van 22 december 2017

          art. 40 de bevoegdheden van de gemeenteraad.

          Art. 41 de gemeenteraad  kan bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Art. 304 Het Decreet over het Lokaal Bestuur geeft aan de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn de opdracht om inwoners zo veel mogelijk bij het beleid te betrekken. Gemeenten en  OCMW moeten de nodige initiatieven nemen om de participatie met de burgers te bevorderen.

 

Argumentatie

         VERA heeft als autonoom provinciebedrijf een overheidsstatuut, vastgesteld bij de provinciewet (art. 114 quinquies) en het provinciedecreet (art. 225-237), waaruit volgt dat de activiteiten van VERA kaderen in een opdracht van openbaar belang en VERA onderworpen is aan de wet op de overheidsopdrachten.

         De overheidsopdracht “Raamovereenkomst Digitale Communicatietools 2020/001” werd uitgeschreven namens andere besturen, zoals vermeld in de Belgische en Europese publicatie.

         Het voorwerp van deze overheidsopdracht is een overeenkomst tegen prijslijst die samengesteld is op basis van eenheidsprijzen.

         VERA heeft samen met een vertegenwoordiging van afgevaardigden van de lokale besturen de analyse gemaakt en de leveranciers geselecteerd die de interessantste aanbieding hebben tegen de beste prijs, kwaliteit en service, op alle hierbij betrokken gebieden.

         Het bestek en de evaluaties gebeurde onder toezicht en met medewerking van een werkgroep van openbare besturen en VERA.

         De overeenkomst wordt afgesloten voor een periode van 48 maanden met ingang op 2 juli 2020 vermeld in de schriftelijke toewijzingsbrief. 

         Bestellen onder het raamcontract is slechts een mogelijkheid, geen verplichting voor het bestuur, dat steeds vrij blijft om zelf een overheidsopdracht uit te werken.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad van Holsbeek neemt hierbij kennis van de toewijzing van de opdracht “Raamovereenkomst Digitale Communicatietools 2020/001_F02” via VERA als aankoopcentrale met aanvullende aankoopactiviteiten voor lokale overheden in de provincie Vlaams-Brabant aan:

         Perceel 1: Website en CMS :

Ausy IT Consulting, Esperantolaan 8, 3001 Leuven.

         Perceel 3: Participatieplatform :

Treecompany, Jozef Hermanslei 45, 2640 Mortsel.

         Perceel 4: Adviesverlening mbt digitale communicatie :

Dropsolid, Moutstraat, 60, 9000 Gent.

 

Art. 2.

De looptijd van het raamcontract van de opdracht in artikel 1 bedraagt 48 maanden met ingang op 2 juli 2020, vermeld in de schriftelijke toewijzingsbrief.

 

Art. 3.

De gemeenteraad laat het bestuur toe om producten af te nemen onder de raamovereenkomst digitale communicatietools 2020/001 F02.

 

Art. 4.

Elke afroep onder dit raamcontract moet worden voorgelegd voor goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen onder de vorm van een bestelbon of een collegebeslissing.

Na goedkeuring door het college, verlopen de aankopen kaderend in dit raamcontract verder via de bestelprocedure die is uitgewerkt door VERA.

 

Art. 5.

De betaling van deze bestellingen kan, afhankelijk van waarvoor het perceel gebruikt zal worden, gebeuren met de werkings- of investeringskredieten ingeschreven voor de betrokken onderdelen waarvoor de communicatie voornamelijk wordt gebruikt.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Overheidsopdracht - herinrichting Dorp Nieuwrode - goedkeuring eindafrekening

 

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 5 juli 2005
    De raad keurt het bestek en de raming goed en legt de lastvoorwaarden en gunningswijze vast voor de opdracht 'herinrichting dorpskern Nieuwrode'. De raming bedraagt 81.000 euro excl. btw of 98.010 euro incl. btw.
  • Collegebesluit van 22 december 2005

Het college van burgemeester en schepenen keurt de aanstelling van de ontwerper goed voor opmaak van een dossier voor aanleg gescheiden riolering en wegenis in de dorpskern van de deelgemeente Nieuwrode, van aan de gewestweg N223 tot aan de Rodestraat voor een globale prijs van 48.750 euro excl. btw of 58.987,50 euro incl. btw.

  • Raadsbesluit van 15 oktober 2013

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het ereloon goed voor het herwerken van het voorontwerp riolering OF1 voor een meerprijs van 7.872 euro excl. btw of 9.525,12 euro incl. btw. De meerwerken betreffen het hydraulisch herbekijken van het voorontwerp riolering in functie van zwaardere regenbuien en in functie van de normen uit de nieuwe code van goede praktijk opgelegd door Aquafin.

  • Collegebesluit van 18 december 2014

Het college van burgemeester en schepenen keurt een tweede aanpassing van het ereloon goed voor het uitbreiden van het voorontwerp riolering met Hoekje en Rodestraat voor een meerprijs van 11.389 euro excl. btw of 13.780,69 euro incl. btw. De uitbreidingen zijn noodzakelijk wegens het afkeuren van het voorontwerp riolering OF1 op 10 september 2013 door de ambtelijke commissie van de VMM. De link tussen het ontwerp van de dorpskern met Aquafinproject 20.676 (collector Winge fase 4) ontbrak.

  • Factuur van Sweco van 23 december 2014

Sweco stuurt een factuur voor bijkomende prestaties voor de herberekening en herdimensionering van hydraulica en buffering aan de nieuwe Code Goede Praktijk in bilateraal overleg met Aquafin. Deze bijkomende prestaties bedragen 4.193 euro excl. btw of 5.073,53 euro incl. btw.

      Brief van VMM van 13 juli 2016

VMM bezorgt een kopie van het ministerieel besluit betreffende de toezegging van de gewestbijdrage voor een bedrag van 1.081.508,25 euro.

  •                  Collegebesluit van 30 maart 2017

Het college van burgemeester en schepenen keurt de gunning goed van de opdracht 'Aanstelling afkoppelingsdeskundige' aan Hagelands opmetings- en studiebureau - Hosbur bvba, Diestsesteenweg 175 te 3270 Scherpenheuvel-Zichem tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van 12.200,00 euro excl. btw of 14.762,00 euro incl. btw.

  • Raadsbesluit van 18 april 2017
    De gemeenteraad keurt de offerte van Infrax goed met nummer 0020071977 van 3 maart 2017. De offerte betreft het verplaatsen van een middenspanningskabel in de Rodestraat ter hoogte van de Grote Losting voor een geraamd bedrag van 11.866,01 euro excl. btw.
    De gemeenteraad keurt de offerte van Infrax goed met nummer 0020071997 van 8 maart 2017. De offerte betreft het verplaatsen van een lagedruk gasleiding in de Rodestraat ter hoogte van de Grote Losting en het verplaatsen van een glasvezelkabel (HFC-net) in Dorp en Sint-Lambertusstraat voor een geraamd bedrag van 21.997,64 euro, excl. btw.
    De gemeenteraad keurt de offertes van Infrax goed met nummers 0020072307, 0020072315 en 0020072313 van 24 maart 2017. De offertes betreffen de werken voor het ondergronds brengen van het elektriciteitsnet en het net voor openbare verlichting in het Hoekje voor een geraamd bedrag van 18.827,03 euro, excl. btw. In de Sint-Lambertusstraat, Dorp, Losting van nr. 45A tot 53, Appelweg van nr. 1 tot 18 en Rodestraat van nr. 43 tot 63 voor een geraamd bedrag van 115.203,92 euro. De offertes betreffen ook het grondwerk en de nodige gestuurde boringen voor een geraamd bedrag van 56.163,08 euro.
  • Collegebesluit van 27 april 2017

Het college van burgemeester en schepenen keurt de offerte van Sweco goed voor het veld- en labowerk voor het uitvoeren van een milieuhygiënisch onderzoek voor een geraamd bedrag van 5.262,55 euro of 6.367,69 euro incl. btw. De studietaak is niet inbegrepen in de basisopdracht.

  • Collegebesluit van 11 mei 2017

Het college van burgemeester en schepenen keurt de uitbreiding van de studieopdracht van Sweco goed voor de opmaak van een dossier voor de gedeeltelijke wijziging van buurtwegen nrs. 34, 35 en voetwegen nrs. 71 en 59 voor een totaalbedrag van 4.760 euro excl. btw of 5.759.60 euro incl. btw.

  • Collegebesluit van 18 mei 2017

Het college van burgemeester en schepenen keurt een meerprijs goed voor de uitvoering van het milieuhygiënisch onderzoek aangezien meer mengmonsters nodig zijn dan aanvankelijk ingeschat. De meerprijs wordt geraamd op 2.285,92 euro excl. btw of 2.765,96 euro incl. btw.

  • Raadsbesluit van 27 juni 2017

De gemeenteraad keurt het bestek en de raming goed en legt de lastvoorwaarden en gunningswijze vast voor de opdracht 'Herinrichting Dorp Nieuwrode'. De raming bedraagt 3.409.469,50 euro excl. btw of 3.640.129,39 euro incl. btw.

  • Raadsbesluit van 21 november 2017
    De gemeenteraad keurt het ereloonvoorstel van Sweco van 24 oktober 2017 goed. Alle bijkomende en gekende meerwerken ten gevolge van de uitbreiding van de projectzone en verrekening van de herzieningen worden geraamd op 45.760,76 euro excl. btw of 55.370,52 euro incl. btw. Eveneens keurt de gemeenteraad de betaling van de factuur van 23 december 2014 goed.
  • Collegebesluit van 11 januari 2018
    Het college van burgemeester en schepenen keurt de gunning goed van deze opdracht aan Besix Infra, Steenwinkelstraat 640 te 2627 Schelle tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van 3.523.533,71 euro excl. btw of 3.745.606,54 euro incl. btw.
  • Collegebesluit van 13 december 2018
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 1 - meerwerken riolering fase 1 goed voor een bedrag in meer van 45.396,32 euro incl. btw en de termijnsverlenging van 15 werkdagen.
  • Collegebesluit  van 13 december 2018
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 2 - meerwerken wegenis fase 1 goed voor een bedrag in meer van 7.364,23 euro excl. btw of 8.910,72 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 3 werkdagen.
  • Collegebesluit van 13 december 2018
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 3 - meerwerken thv Hoekje goed voor een bedrag in meer van 16.400,28 euro incl. btw en de termijnsverlenging van 10 werkdagen.
  • Collegebesluit van 18 juli 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 4 - meerwerken randafwerking voetpaden en hoogteverschillen goed voor een bedrag in meer van 40.272,02 euro excl. btw of 48.729,14 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 4 werkdagen.
  • Collegebesluit van 18 juli 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 5 - meerwerken riool en aanpassingen riool Sint-Lambertusstraat goed voor een bedrag in meer van 28.288,21 euro incl. btw en de termijnsverlenging van 3 werkdagen.
  • Collegebesluit van 14 augustus 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 6 - Meerwerken uitbreiding verharding buiten de werkzone voor kerk en Tecno goed voor een bedrag in meer van 31.893,95 euro excl. btw of 38.591,68 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 6 werkdagen.
  • Collegebesluit van 18 juli 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 7 - Meerwerken pompstation goed voor een bedrag in meer van 7.961,96 euro incl. btw en de termijnsverlenging van 3 werkdagen.
  • Collegebesluit van 18 juli 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 8 - Sloopopvolging Tracimat goed voor een bedrag in meer van 908,23 euro excl. btw of 1.098,96 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 2 werkdagen.
  • Collegebesluit van 18 juli 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 9 - Werkelijke kosten t.g.v. schorsing goed voor een bedrag in meer van 9.000,00 euro excl. btw of 10.890,00 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 4 werkdagen.
  • Collegebesluit van 29 augustus 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 11 - Schoolomgeving - Appelweg 4 goed voor een bedrag in meer van 30.766,02 euro excl. btw of 37.226,88 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 5 werkdagen.
  • Collegebesluit van 26 september 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 10 - Bijkomende fase 3 goed voor een bedrag in meer van 16.210,50 euro excl. btw of 19.614,71 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 15 werkdagen.
  • Collegebesluit van 26 september 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 12 - Meerwerken en aanpassingen riool  goed voor een bedrag in meer van 21.869,17 euro excl. btw of 26.461,70 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 4 werkdagen.
  • Collegebesluit van 26 september 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 13 - Aanpassingen op privé tgv grondafstand goed voor een bedrag in meer van 17.465,64 euro excl. btw of 21.133,42 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 3 werkdagen.
  • Collegebesluit van 26 september 2019
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 14 - Omgevingswerken ter hoogte van de kerk goed voor een bedrag in meer van 25.159,97 euro excl. btw of 30.443,56 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 5 werkdagen.
  • Raadsbesluit van 19 november 2019
    De gemeenteraad keurt het voorstel van dading goed. De dading biedt de gemeente de zekerheid dat het initieel toegekende, maar later geweigerde Europese deel van de projectsubsidie PDPO III voor een bedrag van 83.735,60 euro zal worden uitbetaald.
  • Collegebesluit van 9 januari 2020
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 15 - Uitvoeren van bijkomende proeven voor in dienst stelling pompstation goed voor een bedrag in meer van 3.199,53 euro excl. btw of 3.871,43 euro incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 1 werkdag.
  • Brief van de Vlaamse Regering van 2 maart 2020
    Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, deelt mee dat er een subsidie zal worden toegekend voor een bedrag van 45.233,34 euro voor het inrichten van veilige schoolomgevingen.
  • Collegebesluit van 12 maart 2020
    Het college van burgemeester en schepenen keurt verrekening 16 - Uitbreiding en aanpassingen verharding aan de school (kant Hoekje) owv nieuw schoolgebouw goed voor een bedrag in meer van 63.510,23 euro excl. btw of 76.847,38 euro incl. 21% btw.
  • Collegebesluit van 20 mei 2020
    Het college van burgemeester en schepenen keurt het proces-verbaal van voorlopige oplevering van 3 februari 2020, opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium, Arenbergstraat 13, Bus 1 te 1000 Brussel goed.

 

 

Feiten en context

  • De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. OWG/2017237.

 

Juridische gronden

  • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
  • Bestuursdecreet van 7 december 2018.
  • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
  • Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
  • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
  • Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

  • Het uitvoeren van grondboringen, voor de start van de werken bedraagt 10.755,17 euro excl. btw of 13.013,76 euro incl. btw.
  • Het opstellen van de archeologienota door het Vlaams erfgoed centrum bedraagt 5.250 euro excl. btw of 6.352.50 euro incl. btw.
  • De wegenis- en rioleringswerken bereikten een eindbedrag van :

 

 

 

Bestelbedrag wegeniswerken excl. btw

Uitgevoerde werken volgens meetstaat

 

€ 1.057.489,60

€ 1.123.873,84

Verrekeningen wegeniswerken

+

€ 251.303,95

Subtotaal wegeniswerken

=

€ 1.375.177,79

Herzieningen

+

€ 35.804,40

Subtotaal wegeniswerken incl. herzieningen

=

€ 1.410.982,19

BTW wegeniswerken

+

€ 296.306,26

SUBTOTAAL wegeniswerken incl. herzieningen en BTW

=

€ 1.707.288,45

 

 

 

Bestelbedrag wegherstel excl. btw

 

€ 659.960,33

Uitgevoerde werken volgens meetstaat

 

€ 598.355,77

Verrekeningen wegherstel

+

€ 0,00

Subtotaal wegherstel

=

€ 598.355,77

Herzieningen

+

€ 14.495,21

SUBTOTAAL wegherstel incl. herzieningen

=

€ 612.850,98

 

 

 

Bestelbedrag rioleringswerken excl. btw

 

€ 1.806.083,7

Uitgevoerde werken volgens meetstaat

 

€ 1.807.279,23

Verrekeningen rioleringswerken

+

€ 92.600,33

Subtotaal rioleringswerken

=

€ 1.899.879,56

Herzieningen

+

€ 40.469,95

SUBTOTAAL rioleringswerken incl. herzieningen

=

€ 1.940.349,51

 

 

 

Bestelbedrag totaal excl. btw

 

€ 3.000.000,00

Uitgevoerde werken volgens meetstaat

 

€3.529.508,80

Verrekeningen totaal

+

€ 343.904,28

Subtotaal incl. verrekeningen

=

€ 3.873.413,12

Herzieningen totaal

+

€ 90.769,57

Algemeen totaal excl. btw

=

€ 3.964.182,69

Btw wegeniswerken

+

€ 296.306,26

Algemeen totaal incl. btw

=

€ 4.260.488,95

 

 

 

  • De eindafrekening overschrijdt het gunningsbedrag met 9,93% (exclusief 90.769,35 euro prijsherzieningen).
  • De studieopdracht werd uitgevoerd door studiebureau Sweco Belgium nv. De totale kosten voor het ontwerp, inclusief werftoezicht en veiligheidscoördinatie ontwerp en uitvoering bedragen 132.595,89 euro excl. btw of 160.441,02 euro incl. btw. De kosten voor de definitieve oplevering zijn hierin al mee verrekend maar de factuur hebben we nog niet ontvangen.
  • De adviezen en keuringen aangaande de private afkoppelingen werden uitgevoerd door Hagelands opmetings- en studiebureau - Hosbur bvba, Diestsesteenweg 175 te 3270 Scherpenheuvel-Zichem voor een voorlopig totaal van 50.475,00 euro excl. btw of 61.074,75 euro incl. btw. Gezien de huidige coronacrisis hebben de keuringen vertraging opgelopen en moeten we hiervan nog de eindafrekening ontvangen.
  • Het totaalbedrag voor het uitvoeren van proeven en camera inspecties bedraagt 17.977,34 euro excl. btw of 21.752,58 euro incl. btw.
  • Het gemeentelijk aandeel voor de heraanleg van de nutsleidingen en de aansluiting van het pompstation bedraagt 18.908,60 euro excl. btw of 22.879,41 euro incl. btw.
  • Studiebureau Kockaerts stelde een aantal plaatsbeschrijvingen op van woningen voor een totaalbedrag van 5.120,00 euro excl. btw of 6.195,20 euro incl. btw.
  • De kosten voor het verplaatsen van het oude schuilhuisje en het leveren en plaatsen van nieuwe schuilhuisjes bedraagt 3.198,25 euro excl. btw of 3.869,88 euro incl. btw. Ter hoogte van de halte "school" is er ook nog een nieuw schuilhuisje voorzien. De afrekening hiervoor zal later volgen.
  • De bijdrage aan Aquafin voor het beheer van het pompstation bedraagt 982,35 euro excl. btw of 1.188,64 euro incl. btw.
  • De aanpassingswerken op privaat domein zoals verplaatsen draadafsluitingen, mazouttanks verwijderen en verplaatsen,... bedragen in totaal 20.046,23 euro excl. btw of 24.255,94 euro incl. btw.
  • Er werden sierpoefs aangekocht voor een totaalbedrag van 3.322,50 euro excl. btw of 4.020,23 euro incl. btw.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD3-ACTIE007003001-MAR22400007-BV0200

BD3-ACTIE007003001-MAR22400007-BV0200

€ 3.964.182,69 excl. btw (wegen en riolering)

€ 268.631,33 excl. btw (andere uitgaven)

 

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten

BD3-ACTIE050202-MAR49510000-BV0200

BD3-ACTIE050203-MAR15003000-BV0200

BD3-ACTIE050204-MAR15002000-BV0200

BD3-ACTIE050203-MAR15003000-BV0200

€ 1.081.508,25 (VMM)

€ 83.735,60 (VLM)

€ 45.233,34 (veilige schoolomgevingen)

€ 83.735,60 (Provincie Vlaams-Brabant)

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt de eindafrekening goed voor de werken van de opdracht “Herinrichting Dorp Nieuwrode” voor een totaalbedrag van 3.964.182,69 euro excl. btw. Dit bedrag omvat :

  • Wegeniswerken incl. verrekeningen

€ 1.375.177,79

  • Wegherstel

€ 598.355,77

  • Rioleringswerken incl. verrekeningen

€ 1.899.879,56

  • Herzieningen

€ 90.769,57

 

Art. 2.

De gemeenteraad keurt de eindafrekeningen goed van de andere uitgaven die betrekking hebben op de opdracht "Herinrichting Dorp Nieuwrode" voor een huidig gekend totaalbedrag van 268.631,33 euro excl. btw.  Deze kosten omvatten :

  • Grondboringen

€ 10.755,17

  • Archeologienota

€ 5.250,00

  • Studieopdracht incl. werftoezicht en veiligheidscoördinatie

€ 132.595,89

  • Afkoppelingsdeskundige

€ 50.475,00

  • Proeven en camera inspecties

€ 17.977,34

  • Nutsleidingen

€ 18.908,60

  • Plaatsbeschrijvingen

€ 5.120,00

  • Schuilhuisjes

€ 3.198,25

  • Beheer pompstation

€ 982,35

  • Aanpassingswerken privaat domein

€ 20.046,23

  • Sierpoefs

€  3.322,50

 

Art. 3.

Het dossier zal overgemaakt worden aan de VMM en aan de provincie Vlaams-Brabant voor het bekomen van de eindafrekeningen voor de toelagen gescheiden riolering en de plattelandstoelage.

 

Art. 4.

De verschillende uitgaven en inkomsten voor deze opdracht zijn voorzien in het investeringsbudget op budgetcodes :

  • BD3 - ACTIE050201 - MAR22400007 - BV0200 (wegen, riolering en andere uitgaven)
  • BD3 - ACTIE050202 - MAR49510000 - BV0200 (toelage gescheiden riolering)
  • BD3 - ACTIE050203 - MAR15003000 - BV0200 (toelage plattelandsontwikkeling)
  • BD3 - ACTIE050204 - MAR15002000 - BV0200 (toelage veilige schoolomgevingen)

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Overheidsopdracht - aankoop schoolbus - goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 28 september 2006
    Het college van burgemeester en schepenen keurt de levering goed van een schoolbus, met handgeschakelde versnellingsbak en euro 3 motor, van de leverancier Irisbus Benelux nv.

 

Feiten en context

  • De schoolbus is tot op de draad versleten en raakt naar alle waarschijnlijkheid niet meer door de technische controle zonder hoge aanpassingskosten.

 

Juridische gronden

  • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
  • Bestuursdecreet van 7 december 2018.
  • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
  • Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
  • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
  • Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

  • In het kader van de opdracht “Aankoop schoolbus” werd een bestek met nr. INF/2020380 opgesteld door de dienst infrastructuur.
  • De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 235.000,00 euro excl. btw of 284.350,00 euro incl. 21% btw.
  • Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
  • Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD3 - ACTIE051202 - MAR24200300 - BV0200

284.350,00 euro incl. 21% btw

 

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het bestek met nr. INF/2020380 en de raming goed voor de opdracht “Aankoop schoolbus”.  De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 235.000,00 euro excl. btw of 284.350,00 euro incl. 21% btw.

 

Art. 2.

Deze opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art. 3.

De opdracht wordt Europees bekend gemaakt.

 

Art. 4.

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Art. 5.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode:

         BD3 - ACTIE051202 - MAR24200300 - BV0200.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Samenroeping GECORO

 

 

Voorgeschiedenis

         Toegelicht voorstel van besluit van raadslid Sabine Wyns namens de N-VA-fractie van 12 november 2020.

         Besluit gemeenteraad van 28 januari 2020
De raad keurt goed dat de adviesraad erfgoed wordt ingericht geïntegreerd binnen de werking van de GECORO.

         Besluit van de gemeenteraad van 23 juni 2020
De gemeenteraad duidt de leden van de GECORO aan.

 

Feiten en context

         De GECORO is sinds 2018 niet samengekomen.

         Het huishoudelijk reglement vermeldt dat de GECORO

          minstens tweemaal per jaar vergadert

          voor de behandeling van een onderwerp personen kan uitnodigen voor een toelichting en een eventuele bespreking van het onderwerp.

         De gemeenteraad kan een adviesaanvraag doen bij de GECORO.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

         Huishoudelijk reglement van de GECORO.

 

Argumentatie

         Argumentatie bij het gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2020.

          Adviesraden erfgoed in de omgeving behandelden volgende punten:

          inventariseren van bouwkundig en landschappelijk erfgoed

          visie/memorandum gemeentelijk erfgoedbeleid

          visie/memorandum erfgoedraad

          adviesvragen in het kader van traject van een omgevingsvergunning.

          De gemeente heeft een sterk deskundige GECORO.

          De GECORO heeft als doelstelling het behoud, de verbetering en uitwerking van de goede ruimtelijke ordening te waarborgen.

          Onroerend erfgoed inpassen binnen de adviesfunctie van de GECORO creëert een breed draagvlak van adviesverlening.

         Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020 luidt dat de gemeenteraad een adviesraad erfgoed inricht met als doelstelling

          het college van burgemeester en schepenen te adviseren (niet-bindend) bij

          opmaak van beleidsinstrumenten, zoals de evaluatie van en aanpassingen aan de

         erfgoedverordening

         RUP’s

         masterplannen

         erfgoedinventarissen

         het gemeentelijk onroerenderfgoedbeleid

         beschermde en te beschermen monumenten (gebouwen, kapellen, orgels ...)

         uitzichtbepalende levende landschapselementen (hagen, bomen …)

         cultureel erfgoed

          grote ontwikkelingsprojecten, concrete (bouw)projecten of werken aan het openbaar domein die impact hebben op het onroerend erfgoed.

          Het college van burgemeester en schepenen te adviseren (niet-bindend) door dossiers zelf op de agenda te plaatsen.

          De gemeente te ondersteunen om het draagvlak te vergroten voor onroerend erfgoed, bv. ondersteuning van initiatieven (activiteiten, overleg, onderzoek,..) rond cultureel erfgoed.

 

BESLUIT

Met 3 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

12 neen-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Herman Theys, Nadine Van Horebeek, Pieter Coosemans, Kim Donders, Charlot Op de Beeck, Kwinten Van Dessel en Suzy Vanderheyden

3 onthoudingen van Kim Theys, Hans Miseur en Robbe Dupont

 

Artikel 1.

De gemeenteraad beslist tot dringende samenroeping van de GECORO.

 

Art. 2.

De gemeenteraad vraagt advies aan de GECORO i.v.m. de nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning betreffende Schaliëndak en vraagt aan de GECORO om in hun advies terdege rekening te houden met de opmerkingen van de provincie en de buurt bij het beroep van de eerste aanvragen.

 

Art. 3.

De gemeenteraad vraagt aan de GECORO, bij een vergadering over Schaliëndak om buurtbewoners uit te nodigen voor een toelichting of de GECORO openbaar te houden.

 

Art. 4.

De gemeenteraad vraagt dat de GECORO in de toekomst erfgoed bekijkt en behandelt, zoals hierboven beschreven in de argumentatie erfgoedraad.

 

Art. 5.

De gemeenteraad vraagt het schepencollege om de GECORO nauw te betrekken bij de opmaak van de RUP’s dorpskernen en de visie van de gemeente rond ruimtelijke ordening o.a. wat betreft bouwdichtheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Charter werftransport - schoolomgeving

 

 

Voorgeschiedenis

         Toegelicht voorstel van besluit van raadslid Jo Vanmechelen namens de N-VA-fractie op 12 november 2020.

 

Feiten en context

         Het schooljaar is ondertussen reeds enkele maanden terug begonnen. Sinds geruime tijd vragen we aandacht voor de verkeersveiligheid in het algemeen en de fietsveiligheid in het bijzonder van schoolgaande kinderen en jongeren. Zeker in tijden van Corona heeft de fiets meer succes dan ooit. Dat is uiteraard een positieve evolutie, als de route naar school en terug tenminste veilig kan worden afgelegd.

         Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het Charter Werftransport, een initiatief van de Vlaamse overheid, de VSV, de VVSG, Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA. Door de ondertekening van het charter ontstaat een wederzijds engagement vanwege de gemeente Holsbeek en de partners uit de bouwsector om in het kader van werftransporten maximaal bij te dragen tot bereikbare, leefbare en veilige (school)omgevingen en fietsroutes.

         Verschillende gemeentes, waaronder Aarschot, Bierbeek, Herent en Boortmeerbeek hebben het charter al ondertekend. Wij willen dan ook voorstellen dat onze gemeente Holsbeek dit charter onderschrijft en zich engageert om ook hier een bijdrage te leveren aan een veiligere schoolomgeving voor onze schoolgaande jeugd.

 

Juridische gronden

         Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

Argumentatie

         De gemeenteraad wenst de impact van bouwwerven en vooral van de bijhorende transporten op de verkeersveiligheid beter te beheersen, in het bijzonder voor kwetsbare weggebruikers. Daarnaast wenst de gemeente de leefbaarheid en de mobiliteit in de gemeente optimaal te bewaren. Een aandachtspunt daarbij is de promotie van thuis-schoolverkeer met de fiets.

         Vooral voor de (vaak jonge en dus eerder onervaren) fietsers op weg naar school is een conflictarme schoolroute daarbij van primordiaal belang, en worden zware transporten best zoveel mogelijk geweerd tijdens de verplaatsing van en naar de school.

         Met het Charter Werftransport slaat Holsbeek de handen in elkaar met de bouwsector om bij te dragen aan een bereikbare, leefbare en veilige omgeving tijdens werken. Het charter is een initiatief van de Vlaamse overheid, de VSV, de VVSG, Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA.

         Wij doen dit in de eerste plaats om de veiligheid van kinderen op de weg te garanderen. Door dit charter te ondertekenen, engageert de gemeenteraad van Holsbeek zich om:

          geen werftransport in schoolomgevingen tijdens de begin- en einduren van de school toe te laten

          geen werftransport met tractoren in de bebouwde kom toe te laten

          proactief te communiceren over alternatieve routes, aandachtspunten in de buurt van werven…

         Op deze manier willen we samen met de bouwsector bijdragen aan een maximaal bereikbare, leefbare en veilige (school)omgeving tijdens private en publieke bouw- en wegenwerken.

         Dit charter zal van toepassing worden gemaakt op alle werven met bouwvergunning en elke hinderlijke inname van openbaar domein in de buurt van scholen. Voor elke bouwwerf is echter maatwerk aangewezen.

 

Bijlagen

         Model van het Charter Werftransport

 

BESLUIT

Met 6 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

12 neen-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Herman Theys, Nadine Van Horebeek, Pieter Coosemans, Kim Donders, Charlot Op de Beeck, Kwinten Van Dessel en Suzy Vanderheyden

 

Artikel 1.

De gemeenteraad besluit om het Charter Werftransport te onderschrijven, zoals gevoegd in de bijlage die integraal deel uitmaakt van deze beslissing.

 

Art. 2.

De gemeenteraad bepaalt dat het charter in werking treedt na de administratieve afhandeling ervan door het schepencollege en de bevestiging door de bouwfederaties.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Verkeersremmende configuraties schoolomgevingen

 

 

Voorgeschiedenis

         Toegelicht voorstel van besluit van raadslid Jo Vanmechelen namens de N-VA-fractie op 12 november 2020.

 

Feiten en context

         De gemeentescholen zijn gevestigd in de verschillende dorpen aan de drukst bereden gemeentewegen.

         Er is overal een zone 30 rondom de schoolomgevingen ingesteld met het verkeersbord F4a. Deze borden zijn door de wetgever voorzien in een klein formaat en in een niet-opvallende kleur.

         Door het vele sluipverkeer in de gemeenten van en naar de E314, de rijksweg Aarschot-Tienen en de Diestsesteenweg in Lubbeek, alsook de verschillende visuele organisaties van de zone 30 in de deelgemeenten, voldoen deze verkeersborden niet en is een bijkomende informatief symbool voor de automobilist noodzakelijk.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

Argumentatie

         Er is geen regelgeving omtrent het verplicht aanbrengen van symbolen rond schoolomgevingen waardoor verkeerspenalisatie wordt mogelijk gemaakt. Dit is een extra informatieve visuele boodschap van de gevarenzone.

         De boodschap 30 km en het woord “school” kunnen als markering op de rijwegen worden aangebracht.

         Immers een wegmarkering, zeker een gekleurd symbool is zeer opvallend en doet de snelheid van het wegverkeer dalen.

         Bij navraag in onze buurgemeente Lubbeek, waar dit soort symbolen recent werden aangebracht rond de schoolomgevingen, zijn er zeer positieve resultaten gemeten inzake verlaagde snelheid.

         De voorziene materialen om deze symbolen ten alle tijden en in alle weersomstandigheden duurzaam te doen werken zijn thermoplastisch of voorgevormd.

         De kostprijs per configuratie inclusief werken wordt geraamd op 700 euro.

 

Bijlagen

         foto markeringen schoolomgeving Lubbeek

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het gemeentebestuur onderzoekt via de dienst infrastructuur hoeveel toegangswegen aan schoolomgevingen moeten voorzien worden van een verkeersremmende configuratie door markeringen op de rijweg.

 

Art. 2.

Het gemeentebestuur vraagt bij de aannemer-wegmarkeringen wat de extra kostprijs hiervan is.

 

Art. 3.

Het gemeentebestuur maakt een bevel tot aanvang van de werken.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Zitting van GRD van 17 11 2020

 

Vragenkwartier

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020