Zitting van Vast bureau van 08 08 2019
Notulen vast bureau van 1 augustus 2019
BESLUIT
Eenparig
Enig artikel.
Het verslag van de zitting van 1 augustus 2019 wordt goedgekeurd.
Zitting van Vast bureau van 08 08 2019
Interactief pedagogisch project basisonderwijs - Schooljaar 2019-2020
Voorgeschiedenis
• Het scholenproject werd tijdens het schooljaar 2019-2020 voor het vierde jaar georganiseerd voor de derde graad van het lager onderwijs in Holsbeek.
Feiten en context
• Het scholenproject heeft een drieledig opzet: de OCMW-perceptie vollediger en evenwichtiger maken, de plaats van het OCMW in onze maatschappij duidelijk kaderen en een positieve beeldvorming van de sociale hulpverlening bij jongeren genereren.
• De communicatiedeskundige werkte hiervoor, in samenspraak met het diensthoofd welzijn en samenleven, een algemeen concept uit waarbij de jeugdconsulent, de speelpleincoördinator en de maatschappelijk werkers instaan voor de praktische voering van diverse workshops.
• Het concept werd het afgelopen schooljaar grondig bijgestuurd, mede op basis van de verwachtingen van de scholen en de feedback van de workshopbegeleiders.
• De belangstelling van de leerkrachten en leerlingen voor het project is, sinds de opstart ervan, groot.
• Tijdens het schooljaar 2018-2019 namen er 3 Holsbeekse scholen deel (gemeentelijk en vrij onderwijs) met een totale deelname van 73 leerlingen. Eén school participeerde met zowel het vijfde als het zesde leerjaar. VBS De Klimop werkt met graadklassen en participeert tweejaarlijks.
Argumentatie
• Verderzetting van het project tijdens het schooljaar 2019-2020:
◦ het project kan plaatsvinden tussen 1 december en 31 maart, het inplannen van het concrete tijdstip gebeurt in samenspraak;
◦ aanbod vrijblijvend lespakket;
◦ aanbod voor- en namiddagpakket dat desgewenst afzonderlijk of tezamen kan aangewend worden door de school:
▪ voormiddagpakket: workshop getuigenis van een vluchteling en het geldspel in de school
• deze workshops duren elk 1u en 20 minuten en gaan op dezelfde dag door,
▪ namiddagpakket: interactieve kennismaking met de sociale hulpverlening van het lokaal bestuur in het gemeentehuis en het OCMW met als activiteiten: kruip in de huid van de hulpvrager (OCMW-bezoek) en het OCMW-spel
• deze kennismaking duurt anderhalf uur en kan enkel doorgaan op een dinsdag- of donderdagnamiddag in het gemeentehuis en het OCMW (sluitingsnamiddag OCMW), de school verplaatst zich zelf van en naar het lokaal bestuur;
◦ de samenwerking met de jeugdconsulent, de speelpleincoördinator en de maatschappelijk werkers wordt verdergezet:
▪ de jeugdconsulent begeleidt het geldspel, de speelpleincoördinator het OCMW-spel. De jeugdconsulent en de speelpleincoördinator zijn elkaars back-up,
▪ de maatschappelijk werkers begeleiden de getuigenis van een vluchteling en het OCMW-bezoek;
◦ indien nodig (bv. bij grote klassen) wordt er een vrijwilliger ingeschakeld ter ondersteuning van de workshopbegeleiders.
• De projectcoördinatie ligt bij de jeugdconsulent:
◦ het project loopt inmiddels 4 jaar met de communicatie-ambtenaar als coördinator. Het concept is in detail uitgewerkt en inmiddels goed gekend door alle betrokkenen (jeugdconsulent, maatschappelijk werkers, leerkrachten). Het project kan nu worden overgedragen naar de staande organisatie.
◦ de jeugdconsulent heeft een ruime ervaring met projectwerking binnen de scholen (wo. drugspreventie) en werd van meet af aan betrokken bij het scholenproject;
◦ de jeugdconsulent werkt in dit project nauw samen met de nieuwe speelpleincoördinator
◦ de jeugdconsulent kan voor dit project rekenen op de bijdragen van de dienst welzijn en samenleven (maatschappelijk werkers werken het luik getuigenis van de vluchteling uit en begeleiden het bezoek aan het OCMW)
Bijlagen
• Voorstel interactief pedagogisch OCMW-project lager onderwijs, schooljaar '19-'20 (document voor de scholen).
Financiële gevolgen
• Het OCMW neemt alle kosten, voortvloeiend uit het project, ten laste. De verderzetting van het project gebeurt in principe met eigen en reeds aangekocht materiaal. Er is een budget van max. 500 euro beschikbaar voor:
◦ eventuele andere, kleine aankopen in het kader van de activiteiten;
◦ de vergoeding of de aankoop van een attentie voor de vluchteling;
◦ de vergoeding van vervoersonkosten voor medewerkers;
◦ de uitkering van een vrijwilligersvergoeding (indien er een beroep gedaan wordt op extra ondersteuning van een vrijwilliger).
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
2019/OCMW_VB/0900-0/6143002/OCMW/RVMW/IE-GEEN | € 500 |
BESLUIT
Eenparig
Art. 1.
Het vast bureau keurt het projectvoorstel "Interactief pedagogisch project basisonderwijs" goed voor het schooljaar 2019-2020:
• het project kan door de school ingepland worden gedurende de periode 1 december - 31 maart, het vastleggen van het concrete tijdstip gebeurt in samenspraak.
• het OCMW biedt een vrijblijvend lespakket aan. Het staat alle scholen (ook de gemeentescholen) vrij om op dit aanbod in te gaan of niet.
• aanbod voor- en namiddagpakket dat desgewenst afzonderlijk of tezamen kan aangewend worden door de school:
◦ voormiddagpakket: workshop getuigenis van een vluchteling en het geldspel in de school,
▪ deze workshops duren elk 1u en 20 minuten en vinden op dezelfde dag plaats.
◦ namiddagpakket: interactieve kennismaking met de sociale hulpverlening van het lokaal bestuur in het gemeentehuis en het OCMW met als activiteiten: kruip in de huid van de hulpvrager (OCMW-bezoek) en het ken-het-OCMW-spel,
▪ deze kennismaking duurt anderhalf uur en kan enkel plaatsvinden op een dinsdag- of donderdagnamiddag in het gemeentehuis en het OCMW (sluitingsnamiddag OCMW), de school verplaatst zich zelf van en naar het lokaal bestuur.
• de samenwerking met de jeugdconsulent, de speelpleincoördinator en de maatschappelijk werkers wordt verdergezet:
◦ de jeugdconsulent begeleidt het geldspel, de speelpleincoördinator het ken-het-OCMW-spel. De jeugdconsulent en de speelpleincoördinator zijn elkaars back-up.
◦ de maatschappelijk werkers begeleiden de getuigenis van een vluchteling en het OCMW-bezoek.
Art. 2.
De projectcoördinatie wordt opgenomen door de jeugdconsulent. De cel jeugd (jeugdconsulent en speelpleincoördinator) stelt de planning op met de scholen, maakt de nodige praktische afspraken met de scholen en volgt deze op.
De jeugdconsulent kan rekenen op de inhoudelijke/organisatorische bijdragen vanuit de dienst welzijn en samenleven (getuigenis van de vluchteling en voorstelling van het OCMW).
Art. 3.
Het OCMW draagt de kosten van het project. Er is een budget van 500 euro beschikbaar voor:
• kleine aankopen in het kader van de activiteiten;
• de vergoeding of de aankoop van een attentie voor de vluchteling;
• de vergoeding van vervoersonkosten voor medewerkers;
• de uitkering van een vrijwilligersvergoeding (indien er een beroep gedaan wordt op extra ondersteuning van een vrijwilliger).
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
2019/OCMW_VB/0900-0/6143002/OCMW/RVMW/IE-GEEN | € 500 |
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.