Zitting van OCMW raad van 20 12 2022
Reglement financiële steun vakantiewerkingen - goedkeuring
Voorgeschiedenis
● OCMW-raad 25 juni 2019
De raad keurt de tussenkomst retributie/ouderbijdragen vakantiewerking 2019/2020 goed.
● OCMW-raad 29 maart 2022
De raad keurt het reglement tussenkomst participatie en sociale activering goed.
● Gemeenteraad 22 november 2022
De gemeenteraad keurt retributiereglement en huishoudelijk reglement goed voor de vakantiewerkingen en activiteiten van de dienst vrije tijd2).
● Vast bureau 25 mei 2022
De retributie gemeentelijke vakantiewerking wordt aangepast.
Feiten en context
● De gemeente Holsbeek organiseert tijdens de schoolvakantieperiodes een speelpleinwerking, tienerwerking en sportwerking.
● Kinderen die een sociale toeslag of een schooltoeslag krijgen in het groeipakket en kinderen die een verhoogde tegemoetkoming krijgen binnen de ziekteverzekering krijgen een korting op de reguliere prijzen.
● Gezinnen voor wie de korting van 30% ingeschreven in het reglement vakantiewerkingen niet volstaat, kunnen met hun vraag terecht bij het OCMW.
● Sinds 2017 kan het OCMW cliënten ondersteunen via het Fonds Participatie en Sociale Activering. Dit fonds is zowel gericht op het bestrijden van kinderarmoede als op het verhogen van de participatie van gezinnen in armoede aan sociale en culturele activiteiten.
Juridische gronden
● Decreet lokaal bestuur, 22 december 2017, artikel 77 derde lid en artikel 78 tweede lid °3.
● Organieke OCMW-wet, 8 juli 1976, artikel 57 §1 tweede lid
Argumentatie
● Het lokaal bestuur wil de participatiegraad van kinderen uit kwetsbare gezinnen aan het lokale vrijetijdsaanbod vergroten. Deelname aan vrije tijdsactiviteiten door kinderen is belangrijk. Spelen en ravotten met leeftijdgenoten tijdens de vakantie bevordert de kansen van de kinderen.
● De korting die het retributiereglement voor de vakantiewerkingen en activiteiten van de dienst vrije tijd voorziet is mogelijk onvoldoende voor de meest kwetsbare gezinnen.
● Het OCMW wil ook de meest kwetsbare gezinnen stimuleren om deel te nemen aan de vakantiewerkingen van de gemeente door het ten laste nemen van de ouderbijdragen, met een maximum van 365 euro per jaar per kind.
● Het gaat om gezinnen :
○ van wie de financiële situatie gekend is omdat ze cliënt zijn bij het OCMW: gezinnen met een (equivalent) leefloon, gezinnen in budgetbeheer, gezinnen die financiële steun kregen
○ die nog niet gekend zijn bij het OCMW, maar waarbij een sociaal en financieel onderzoek aantoont dat ze kwetsbaar zijn.
● Het Fonds voor participatie en sociale activering volstaat niet om de deelname aan de gemeentelijke activiteiten te financieren. Dit fonds wordt onder meer gebruikt voor de participatie aan activiteiten van externe organisaties zoals sportclubs of jeugdbewegingen.
● De maatschappelijk werkers rapporteren jaarlijks in november aan het bijzonder comité voor de sociale dienst een lijst van de begunstigde gezinnen en de bestede middelen.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD 0900-00 - actie 0403 - MAR 64820010 - BV 02 | € 1000 |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De OCMW-raad keurt een financiële tussenkomst goed in de retributies voor de vakantiewerkingen georganiseerd door de gemeente : het speelplein, de tienerwerking en de sportkampen.
Art. 2.
De financiële tussenkomst is beperkt tot:
● 2 dagen speelplein per kind/per week.
● 1 uitstap per vakantieperiode en 1 uitstap per maand tijdens de zomervakantie.
● Deelname aan 1 sportkamp per jaar.
Art. 3.
Er wordt een maximale tussenkomst van 365 euro per jaar per kind voorzien. Alle kosten, verbonden aan de vakantiewerking, die dit bedrag overstijgen zijn ten laste van het gezin zelf.
Artikel 4.
De financiële tussenkomst wordt toegekend aan gezinnen met financiële problemen of een laag inkomen. De kinderen van gekende cliënten komen in aanmerking:
● cliënten met een (equivalent) leefloon
● cliënten in budgetbegeleiding
● cliënten die een financiële tussenkomst kregen in het jaar voorafgaand aan de deelname aan de speelpleinwerking, tienerwerking of een sportkamp.
Art. 5.
Voor gezinnen die nog niet gekend zijn bij het OCMW en een aanvraag doen, volgt een financieel onderzoek dat voorgelegd wordt aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Art. 6.
De financiële tussenkomsten voor de gemeentelijke vakantiewerkingen door het OCMW worden niet teruggevorderd uit de subsidie ter bevordering van de participatie en sociale activering. Dit budget is hiervoor ontoereikend. De financiële tussenkomsten voor de vakantiewerkingen zullen worden beschouwd als een vorm van reguliere financiële steunverlening.
Art. 7.
Het BCSD krijgt jaarlijks in november een overzicht van de begunstigde gezinnen en de bestede middelen.
Zitting van OCMW raad van 20 12 2022
Organisatiebeheersing - rapportering over 2022 - kennisneming
Ria Verstraelen Robbe Dupont Pieter Coosemans Hans Eyssen Bram Van Baelen Marc Van Looy Annelies Vander Bracht Kim Donders Marieke Greveraars Kim Theys Sabine Wyns Herman Van Criekingen Rudy Janssens Achille Claes Nadine Van Horebeek Anja Peeten Anne Van Goidsenhoven Suzy Vanderheyden Erik Boon Robbe Dupont Pieter Coosemans Hans Eyssen Bram Van Baelen Marc Van Looy Annelies Vander Bracht Kim Donders Marieke Greveraars Kim Theys Sabine Wyns Herman Van Criekingen Rudy Janssens Achille Claes Nadine Van Horebeek Anja Peeten Anne Van Goidsenhoven Suzy Vanderheyden Erik Boon Hans Eyssen Anne Van Goidsenhoven Nadine Van Horebeek Kim Donders Marieke Greveraars Erik Boon Anja Peeten Marc Van Looy Annelies Vander Bracht Rudy Janssens Suzy Vanderheyden Pieter Coosemans Bram Van Baelen Robbe Dupont Achille Claes Herman Van Criekingen Kim Theys Sabine Wyns aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van OCMW raad van 20 12 2022
Herziening meerjarenplan - deel OCMW - vaststelling
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 17 december 2019
De raad keurt het meerjarenplan 2020-2025 goed.
● Raadsbesluit van 8 september 2020
De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.
● Raadsbesluit van 15 december 2020
De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.
● Raadsbesluit van 14 september 2021
De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.
● Raadsbesluit van 21 december 2021
De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.
● Raadsbesluit van 13 september 2022
De raad keurt het herziene meerjarenplan 2020-2025 goed.
● E-mail van 5 december 2022 aan de raadsleden.
Het beleidsrapport herziening meerjarenplan 2020-2025 met de toelichting wordt in ontwerp meegedeeld aan de raadsleden. De documentatiebundel ligt vanaf dan ter inzage op het gemeentesecretariaat.
Feiten en context
● In de BBC wordt de beleids- en financiële planning opgemaakt vanuit een meerjarig perspectief. Het meerjarenplan vormt de basis voor het beleid van het bestuur gedurende de hele beleidsperiode.
● Gemeente en OCMW hebben één geïntegreerd meerjarenplan, maar omdat het 2 afzonderlijke rechtspersonen zijn hebben zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad een eigen bevoegdheid bij de vaststelling van (de herziening) ervan:
○ De OCMW-raad stelt zijn deel van het (herziene) meerjarenplan vast
○ De gemeenteraad stelt zijn deel van het (herziene) meerjarenplan vast
○ De gemeenteraad keurt het deel van het (herziene) meerjarenplan dat de OCMW-raad heeft vastgesteld goed, waardoor het (herziene) meerjarenplan definitief is vastgesteld.
● Het beleidsrapport herziening meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit 3 delen :
○ de strategische nota met een omschrijving van de verwachte uitgaven en ontvangsten
■ voor elk van de 4 prioritaire actieplannen
■ voor het totaal van de niet prioritaire actieplannen
○ de financiële nota met
■ het financieel doelstellingenplan
■ de staat van het financieel evenwicht
■ het overzicht van de kredieten (apart voor de OCMW-werking en de gemeentewerking)
○ de toelichting met een motivering van de aanpassingen en de gewijzigde financiële risico's en grondslagen
● Bij het beleidsrapport meerjarenplan 2020-2025, zit ook nog een documentatiebundel met o.a. het totaaloverzicht van de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties met de ramingen.
● Het ontwerp herziening meerjarenplan 2020-2025 werd besproken in de raadscommissie financiën op 19 december 2022.
Juridische gronden
● Artikelen 249 t.e.m. 259 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2019
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed.
● Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC)
● Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC)
● Omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025
Adviezen
● Gunstig advies van het managementteam van 5 december 2022.
Argumentatie
● De herziening meerjarenplan 2020-2025 is financieel in evenwicht, want het voldoet aan volgende 2 voorwaarden :
○ het geraamd budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief (toestandsevenwicht)
○ de geraamde autofinancieringsmarge voor 2025 is minstens gelijk aan nul (structureel evenwicht)
Bijlagen
● Beleidsnota
● Toelichting
● Documentatie meerjarenplan
● ODAA
BESLUIT
Met 13 ja-stemmen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Erik Boon en Marc Van Looy
5 onthoudingen van Achille Claes, Herman Van Criekingen, Kim Theys, Robbe Dupont en Sabine Wyns
Artikel 1.
De gemeenteraad stelt de herziening meerjarenplan 2020-2025, als bijlage bij dit besluit, vast met betrekking tot zijn deel.
Art. 2.
Dit besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.