NOTULEN VAN DE GRD

Gemeente Holsbeek

Zitting van dinsdag 22 februari 2022

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 20:00

 

Aanwezig:

Ann Spaepen, voorzitter

Hans Eyssen, burgemeester

Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, schepenen

Achille Claes, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Kim Donders, Kwinten Van Dessel, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, raadsleden

Ria Verstraelen, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Robbe Dupont, Erik Boon, raadsleden

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Erfpachtovereenkomst parochiezaal Nieuwrode - beëindigen lopende overeenkomst - goedkeuring nieuwe overeenkomst.

 

 

Voorgeschiedenis

        16 januari 1976
De gemeenteraad van Nieuwrode kent een erfpacht toe aan de vzw Vereniging der Pastorale Werken van het Gewest Aarschot, voor het terrein waarop de parochiezaal van Nieuwrode is gebouwd en een achterliggend terrein, waarop rond diezelfde tijd Chirolokalen gebouwd zijn.  De erfpachtovereenkomst werd in uitvoering van deze beslissing verleden op 10 augustus 1976 voor notaris D'Hooghe te Aarschot.

        24 april 2012
De gemeenteraad beslist de erfpachtovereenkomst van 1976 in onderling akkoord vervroegd te beëindigen en te vervangen door

        een erfpachtovereenkomst met de vzw Vereniging der Pastorale Werken van het Gewest Aarschot voor het gedeelte waarop de parochiezaal gevestigd is

        een erfpachtovereenkomst met de vzw KLJ Nieuwrode voor het terrein waarop ondertussen het nieuwe KLJ-gebouw opgericht is.

 

Feiten en context

        De huidige erfpacht aan de VZW Vereniging der Parochiale Werken van het Gewest Aarschot  werd verleend ingevolge erfpachtovereenkomst ondertekend op 5 juli 2012 (bijlage 2).

        De erfpacht werd toegestaan voor een duur van 30 jaar vanaf de ondertekening van het contract.

        Het goed waarop de erfpachtvernieuwing van toepassing is, was oorspronkelijk gekend op het kadaster als perceel C/30G en deel van perceel C/30H. Na de erfpachtopsplitsing in 2012 heeft het kadaster het deel met de oude parochiezaal hernummerd naar perceel  C/30N.

        Perceel C/30N heeft een gemeten oppervlakte van 6a25ca zoals afgebeeld op het opmetingsplan van beëdigd landmeter Jan Van Meerbeek, handelend in dienst en in opdracht van het gemeentebestuur van Holsbeek (bijlage 2).

 

Juridische gronden

        Art. 41, §2, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

        De vzw Vereniging der Pastorale Werken van het gewest Aarschot is inmiddels opgegaan in de vzw Vereniging der Parochiale Werken Leuven, die aldus de rechtsopvolger is voor de erfpachtovereenkomst van 2012.

        De vzw Vereniging der Parochiale Werken Leuven heeft zijn eigendommen overgedragen aan de Stichting Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, en is haar beheersactiviteiten aan het afbouwen.

        Op 28 mei 2021 werd de nieuwe vzw Parochiezalen Holsbeek opgericht, die tot doel heeft het Holsbeekse gemeenschaps- en verenigingsleven te ondersteunen en materieel mogelijk te maken, door het aanbieden van lokalen en zaalaccommodaties in de verschillende parochies van Holsbeek. Zo kan het plaatselijke gemeenschaps- en verenigingsleven verder zijn activiteiten ontplooien in geschikte en nabije lokalen.

        Het beheer van dergelijke gemeenschapslokalen blijft best in handen van de lokale vrijwilligers, die de noden van de verenigingen ook best aanvoelen.

        De lokale vrijwilligers-beheerders van de parochiezaal Nieuwrode zijn vragende partij om de zaal in erfpacht te geven aan de nieuwe vzw. De vzw Vereniging der Parochiale Werken Leuven heeft laten weten daarmee akkoord te gaan.

        De nieuwe erfpacht zal worden vastgelegd op basis van bijgevoegd voorstel van erfpachtovereenkomst (bijlage 1)

        Vermits de erfpacht betrekking heeft op het volledige kadastrale perceel (C/30N), moet er voor deze akte geen prekadastratieformaliteit worden vervuld.

        Na ondertekening van de overeenkomst door alle betrokkenen zal deze aan het kantoor Rechtszekerheid worden aangeboden voor vervulling van de registratie- en overschrijvingsformaliteit.

 

Bijlagen

        (bijlage 1) GR  24/04/2012 - erfpachtovereenkomst 05/07/2012 - opmetingsplan

        (bijlage 2) voorstel nieuwe erfpachtovereenkomst

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het voorstel van erfpachtovereenkomst (bijlage 1) goed. Een perceel grond langs de Losting te Holsbeek (Nieuwrode), gekadastreerd onder 3de afdeling, sectie C nr. 30N, met een gemeten grootte van 6a25ca en zoals afgebeeld op het opmetingsplan van beëdigd landmeter Jan Van Meerbeek (bijlage 2), wordt hiermee door de gemeente voor 30 jaar in erfpacht gegeven aan de vzw Parochiezalen Holsbeek.

 

Art. 2.

De gemeenteraad gaat akkoord om de erfpacht gesloten op 5 juli 2012 tussen de gemeente Holsbeek en de Vereniging der Pastorale Werken van het Gewest Aarschot vzw, in onderling akkoord met haar rechtsopvolger de Vereniging der Parochiale Werken Leuven vzw te beëindigen met ingang van de datum van ondertekening van de in art.1 vermelde nieuwe erfpacht.

 

Art. 3.

Alle kosten en/of lasten die betrekking hebben op de ondertekening en de verdere administratieve afhandeling van deze overeenkomst (registratie-, overschrijvingskosten, …) worden integraal door de gemeente gedragen.
 

Art. 4.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de afhandeling van dit dossier.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Punt bijlagen/links Erfpachtovereenkomst PZ NR 220211.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Beheersorgaan bibliotheek  - politieke fracties - aanduiding vervanger

 

 

Voorgeschiedenis

        De beslissing van de gemeenteraad in de zitting van 22 januari 2019 waarin de vertegenwoordigers van de politieke fracties voor het beheersorgaan van bibliotheek Holsbeek werden aangeduid.

 

Feiten en context

        Eveline Maton heeft ontslag genomen als vertegenwoordiger van Groen Holsbeek in het beheersorgaan bib.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur, artikel 40.

        Het organiek reglement van de openbare bibliotheek Holsbeek, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 22 januari 2013.

        Het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact en in het bijzonder artikel 9, b.

        Beheersorgaan bib - aanduiding vertegenwoordigers van de politieke fracties, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 22 januari 2019.

 

Argumentatie

  Bij toepassing van artikel 9, b van het decreet van 28 januari 1974 wordt het beheersorgaan voor bibliotheek Holsbeek samengesteld uit:

  vertegenwoordigers van de politieke partijen in de gemeenteraad volgens het principe van evenredigheid.

  vertegenwoordigers van de ideologische en filosofische strekkingen en van de gebruikers, waarbij de leden worden aangesteld door de gemeenteraad.

 

BESLUIT

Enig artikel.

Op voordracht van Groen Holsbeek, bij geheime stemming, wordt aangeduid met 19 geldig uitgebrachte stemmen voor, Annelies Vander Bracht als vertegenwoordiger van Groen Holsbeek in het beheersorgaan van de bibliotheek Holsbeek, in vervanging van Eveline Maton.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Bib - Slim Netwerk - samenwerkingsverband openbare bibliotheken Vlaams-Brabant en Limburg - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 oktober 2019
Het college keurt de overeenkomst met Cultuurconnect vzw goed. Met dit akkoord engageert de gemeente zich om aan te sluiten bij het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS-Wise) en de Gemeenschappelijke Basisinfrastructuur.

        Brief van Cultuurconnect vzw van 17 maart 2021 met de planning voor de omschakeling naar het EBS. Deze brief vermeldt de planning voor de aansluiting van bibliotheek Holsbeek op EBS-Wise. De voorbereiding van de aansluiting ging van start in oktober 2021 en het live gaan is voorzien op vrijdag 25 februari 2022.

        Besluit van de gemeenteraad van 17 december 2013
De raad bepaalt de tarieven van het bibliotheekgebruik. Met dit besluit werd onder andere bepaald dat volwassen bibliotheekgebruikers (18+) jaarlijks 5 euro lidgeld betalen voor 12 maanden.

 

Feiten en context

        Bij de aansluiting op EBS-Wise kiezen de gemeenten of en in welke mate ze wensen samen te werken met de openbare bibliotheken uit andere gemeenten. Cultuurconnect vzw zorgt er bij de overstap naar EBS-Wise voor dat Wise zó ingericht wordt dat de bibliotheek in de digitale basisinfrastructuur gekend wordt als een Slim Netwerk-bib. Bij de overstap is deze digitale inrichting gratis. Indien de aanpassingen achteraf moeten gebeuren, wordt een kost aangerekend.

        Slim Netwerk is een open organisatienetwerk van openbare bibliotheken in Vlaams-Brabant en Limburg die kiezen voor een samenwerkingsverband op niveau 1. Het speerpunt van Slim Netwerk is één gemeenschappelijk lidmaatschap. Dit betekent dat de deelnemende bibliotheken hun inwoners en gebruikers de mogelijkheid bieden om zonder extra kosten materialen te lenen in de andere bibliotheken uit het netwerk op voorwaarde dat ze in de lokale bibliotheek een geldig abonnement hebben dat niet automatisch jaarlijks verlengd wordt. Deelnemen aan het Slim Netwerk vereist dat volwassen gebruikers een vaste jaarlijkse abonnementskost betalen van 5 euro. Dit tarief stemt overeen met het huidige bibliotheektarief dat goedgekeurd werd door de gemeenteraad op 17 december 2013.

        De Slim Netwerk-bibliotheken maken automatisch deel uit van de algemene vergadering, die minimaal één keer per jaar samenkomt. Deelnemende bibliotheken kunnen op ieder moment uit het samenwerkingsverband stappen.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur, artikel 56.
Het college voert de beslissingen van de gemeenteraad uit.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 oktober 2019 waarbij het bestuur de overeenkomst met Cultuurconnect vzw goedkeurde.

        Besluit van de gemeenteraad van 17 december 2013 waarin de tarieven van het bibliotheekgebruik bepaald worden.

 

Adviezen

        Positief advies van het beheersorgaan van de bibliotheek in de vergadering van 31 januari 2022.

 

Argumentatie

        Op dit ogenblik telt het Slim Netwerk 32 bibliotheken in Limburg en 34 bibliotheken uit Vlaams-Brabant.

        Deelnemen aan het Slim Netwerk-samenwerkingsverband draagt bij tot:

        de herkenbaarheid en het positieve imago van de lokale bibliotheken.

        het creëren van meerwaarde via een klantgerichte dienstverlening.

        duurzame oplossingen door de uitwisseling van kennis en expertise.

        vertegenwoordiging van de aangesloten bibliotheken bij bovenlokale initiatieven en projecten.

 

Bijlagen

        Visietekst Slim Netwerk.

        Advies beheersorgaan bibliotheek in de vergadering van 31 januari 2022.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad besluit om met bibliotheek Holsbeek deel te nemen aan het samenwerkingsverband Slim Netwerk. Bibliotheekgebruikers met een geldig abonnement in de lokale bib kunnen zo zonder bijkomende kosten werken lenen in elke andere bibliotheek uit het netwerk.

 

Art. 2.

De gemeenteraad stemt in met de Slim Netwerk-voorwaarde dat volwassen gebruikers (18+) in de lokale bibliotheek een vaste jaarlijkse abonnementskost van 5 euro betalen. Dit tarief stemt overeen met het tarief dat door de gemeenteraad reeds bepaald werd in het besluit van 17 december 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Overheidsopdracht - Buurthuis - leveren en installeren AV-materialen - goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Feiten en context

        Momenteel ontbreekt een aantal AV-materialen in het gemeenschapscentrum Buurthuis.

        In een gemeenschapscentrum is een audiovisueel systeem met o.m. projectiescherm, beamer en geluidsinstallatie bij meer en meer activiteiten een must als standaarduitrusting. Nu moet bij de organisatie van bepaalde activiteiten als concerten, lezingen, filmprojecties, ... telkens extra materiaal mee worden meegebracht en opgesteld door de gebruiker.

        Het huren van de AV-materialen houdt telkens extra uitgaven in voor de gebruikers/huurders van de zaal.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 t.e.m. 341, betreffende het bestuurlijk toezicht.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, §1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000 euro niet) en artikel 43.

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

        Het AV-systeem in het Buurthuis moet gebruiksvriendelijk zijn en eenvoudig te bedienen door de gebruikers (concessionaris, medewerkers lokaal bestuur, verenigingen en particulieren die de zaal huren)

        In het kader van de opdracht 'leveren en installeren AV-materialen in GC Buurthuis' werd een bestek met nummer CVT/2022-01 opgesteld door de dienst vrije tijd.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 50.000 euro (incl. btw).

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD 5 - actie 070304 - MAR 22100007 - BV 0705

€ 50.000 (incl. btw)

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het bestek met nummer CVT/2022-01 goed, met de raming van de opdracht 'leveren en installeren AV-materialen in GC Buurthuis'. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 50.000 euro (incl. btw).

 

Art. 2.

Deze opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art. 3.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget 2022 met als referentie:

        BD 5 - actie 070304- MAR 22100007 - BV 0705.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Overheidsopdracht - herwerking archief - interne archivering - goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Feiten en context

        Een aantal deelarchieven in het gemeentehuis raken vol.

        In een aantal deelarchieven werd er de voorbije jaren beginnende schade vastgesteld door 'papiervissen'. De voorbije zomer was er ook waterinsijpeling in 1 archiefruimte.

        Het wieden van de papieren archieven is het voorbije decennium niet meer grondig gebeurd.

        De archiefmethode die de gemeente gebruikt (NDC-code) is weinig gebruiksvriendelijk en wordt door meer en meer lokale besturen en archivarissen verlaten.

 

Juridische gronden

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

     Bestuursdecreet van 7 december 2018.

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

     Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 89, § 1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van 750.000,00 euro niet).

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

        Papieren documenten zijn gevoelig voor schade door vocht of insecten. Documenten moeten in goede omstandigheden bewaard worden om verlies van fysieke data te voorkomen.

        Het grondig wieden van het archief, met selectie en vernietiging van documenten volgens de richtlijnen van het Vlaamse archiefdecreet/bestuursdecreet, is nodig om opnieuw ruimte vrij te maken en om de documenten voldoende toegankelijk te houden in functie van een efficiënte werking. In bepaalde delen van het archief staan inmiddels dozen op de grond gestapeld, wat niet veilig is.

        In het kader van de opdracht “Herwerking archief Gemeentehuis - Interne archivering” werd een bestek met nr. INF/2021454 opgesteld door de dienst infrastructuur.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 51.000 euro incl. btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD 1 – ACTIE 021201 – MAR 2140 000 – BV 0119

51.000 euro incl 21% btw

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het bestek goed met nr. INF/2021454, met de raming voor de opdracht “Herwerking archief gemeentehuis - interne archivering”. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 51.000 euro incl. 21% btw.

 

Art. 2.

Deze opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art. 3.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien op budgetcode:

      BD 1 – ACTIE 021201 – MAR 2140 000 – BV 0119.
 

Art. 4.

Het krediet zal indien nodig verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

OO - aankoop bandengraafmachine

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

OO - aankoop werktuigdrager

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

OO - asfaltwegen 2022

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Marktconsultatie lening - goedkeuring

 

 

Feiten en context

        De gemeente heeft de voorbije jaren talrijke infrastructuur-werken uitgevoerd. Deze zijn voornamelijk gefinancierd met eigen middelen.

        In het kader van de uitvoering van investeringen vastgelegd in het meerjarenplan verwacht de gemeente in 2022-2024 diverse afrekeningen.

        De toestand van de schuld van gemeente Holsbeek per 31 december 2021 is als volgt:

        Lange termijn : 13.927.988,16 euro

        Korte termijn (aflossingen 2022) : 593.077,02 euro

        Ter vergelijking : per 31 december 2018 was de toestand van de schuld van gemeente Holsbeek als volgt:

        Lange termijn: 11.777.687,66 euro

        Korte termijn (aflossingen 2019) : 511.075,76 euro

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41

        Wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016, in het bijzonder artikel 28, §1, 6°
Dit artikel van de wet op de overheidsopdrachten van 17 juni 2016 bepaalt dat overheidsopdrachten voor diensten betreffende leningen niet langer onder de toepassing vallen van de wetgeving overheidsopdrachten. Het blijft wel de bevoegdheid van de gemeenteraad om de wijze te bepalen waarop de voorwaarden van de opdracht worden vastgesteld. Een bijzonder bestek in overeenstemming met de wetgeving op de overheidsopdrachten is evenwel niet langer nodig.

 

Argumentatie

        Het voorstel is om in 2022 een lening af te sluiten voor een bedrag van 3.500.000 euro zoals voorzien in het meerjarenplan.

        De aflossingen op nieuwe leningen opgenomen in 2022 zijn gebudgetteerd vanaf 2023 en de interesten vanaf 2022.

        Het bestek voorziet dat het bestuur aan dezelfde voorwaarden van het contract binnen een termijn van 2 jaar een herhalingsopdracht kan gunnen voor een financiering tot 2.900.000 euro, zoals voorzien in het meerjarenplan.

        Op basis van bijgevoegde documenten worden de beste voorwaarden gevraagd aan volgende financiële instellingen:

        Belfius

        KBC Bank

        ING

        BNP Paribas

 

Bijlagen

        Contract voor aangaan lening ter financiering van duurzame projecten

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten

2022/2023
BD1 - actie recurrent - MAR17330000 - BV 0400

Transacties in verband met openbare schuld

€ 3.500.000  (2022)
Optioneel: € 2.900.000 (2023)

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het ontwerp 'contract voor het aangaan van leningen', als bijlage bij dit besluit goed.

 

Art. 2.

De beste voorwaarden worden bevraagd bij volgende 4 financiële instellingen :

        Belfius

        KBC

        ING

        BNP Paribas

 

Art. 3.

De raad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Relanceplan Vlaamse veerkracht - gemeentelijke fietsinfrastructuur

 

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 17 februari 2022
Raadslid Jo Vanmechelen (N-VA) bezorgt een toegelicht voorstel van besluit aan de algemeen directeur met het oog op agendering op de gemeenteraad van 22 februari 2022.

 

Feiten en context

        Sinds de coronacrisis zijn Vlamingen versneld overgestapt naar de fiets. Goed voor het klimaat en voor de gezondheid. De evolutie richting fiets moeten we niet alleen vasthouden maar ook uitdiepen.

        De Vlaamse regering wil bijkomend investeren in fietsinfrastructuur. In totaal maakt de Vlaamse regering 150 miljoen euro vrij. Dat bedrag wordt verdeeld over de gemeenten op basis van het aantal inwoners. Per 2 euro die een lokaal bestuur investeert in fietsinfrastructuur, legt Vlaanderen 1 euro bij. Voor Holsbeek betekent dit 227.676 euro aan subsidies die moeten aangevraagd worden voor september 2022.

 

Juridische gronden

        Artikel 21 van het Decreet over het lokaal bestuur
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijhorende toegelichte voorstellen.

 

Argumentatie

        De investeringen in de afgelopen decennia hebben vooral geleid tot mooie en veilige fietspaden langs de Ruggengraat. Op de meer landelijke en bestemmingswegen is het verkeer gemengd, en ondanks dat een gemotoriseerd voertuig volgens de wegcode voldoende afstand moet houden bij het voorbijsteken, wordt dit niet altijd gerespecteerd en voelt de zwakke weggebruiker zich onveilig op de niet-ruggegraatwegen.

        Meer en meer zetten Vlaamse gemeenten in op de veiligheid en comfort van de fietser en richten fietsstraten in als creatief alternatief voor bestaande verkeerssituaties. Holsbeek loopt op dat vlak achter en heeft zeker straten die hiervoor in aanmerking komen. Vb Luttelkolen, Klein Langeveld, Kerkstraatje, Losting

        Met een verkeersfilter reguleer je de hoeveelheid of het soort verkeer. Je weert deels of volledig het gemotoriseerd verkeer en maakt het zo voor andere gebruikers en voor de buurt veiliger, comfortabeler en leefbaarder.Vb. Langeveld

 

BESLUIT

Met 3 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

16 neen-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Achille Claes, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Theys, Hans Miseur, Kim Donders, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden en Marieke Greveraars

 

Artikel 1.

De gemeente Holsbeek maakt maximaal gebruik van de toegestane subsidie voor de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur of het structureel onderhoud van of ingrijpende verbeteringen in bestaande infrastructuur.

 

Art. 2.

De gemeente onderzoekt welke straten in aanmerking komen voor een fietsstraat en welke bijkomende maatregelen eventueel kunnen genomen worden om sluipverkeer op landelijke wegen te verminderen, zodat deze routes blijvend versterkt worden als fietsweg.

 

Art. 3.

Een plan van aanpak wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ten laatste in juni 2022.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

LEDverlichting zebrapaden

 

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 17 februari 2022
Raadslid Sabine Wyns dient bij de algemeen directeur een toegelicht voorstel in voor agendering op de raad van 22 februari 2022

 

Juridische gronden

        Artikel 21 van het Decreet over het lokaal bestuur
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijhorende toegelichte voorstellen.

 

Argumentatie

        Om de verkeersveiligheid te verhogen, zowel voor de zichtbaarheid voor het aankomend verkeer als voor de veiligheid van de voetgangers, stelt N-VA Holsbeek voor om aanvullende ledverlichting te voorzien langs de zebrapaden bij alle schoolomgevingen.

        Het gaat om LED-lampjes in de grond naast het zebrapad die automatisch beginnen knipperen als het donker wordt en die werken op zonne-energie.

        De LED-lampjes trekken de aandacht op het zebrapad en verhogen zo de veiligheid.

        Naast de reeds aanwezige wegmarkeringen SCHOOL en 30, vorig jaar aangebracht, is dit een mooie aanvulling en kadert dit in de subsidies Veilige schoolomgevingen, waarop de gemeente Holsbeek ook dit jaar beroep kan doen.
De helft van de kosten kunnen betaald worden met subsidies van Vlaanderen.

        Uiteraard kan deze LED-verlichting ook aangebracht worden bij andere zebrapaden. Een suggestie hierbij is het zebrapad in Sint-Pieters-Rode aan de kerk, ook een belangrijke oversteekplaats in een dorpskern.

 

Financiële gevolgen

6 LED-lampjes per zebrapad

        1 * HB Plein,

        3 * HB dorp ,

        1 * KD,

        2 * NR

Ongeveer 1000 euro per schoolomgeving (excl. BTW)

 

BESLUIT

Met 3 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

16 neen-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Achille Claes, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Theys, Hans Miseur, Kim Donders, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden en Marieke Greveraars

 

Artikel 1.

Het gemeentebestuur onderzoekt hoeveel zebrapaden rond schoolomgevingen kunnen voorzien worden van extra ledverlichting.

 

Art. 2.

Het gemeentebestuur bestelt het nodige aantal stuks en maakt de beslissing om deze zelf te plaatsen of te laten plaatsen door een erkende firma.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Snelheidsbeperking Rotselaarsebaan

 

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 17 februari 2022
Raadslid Sabine Wyns (N-VA) dient een toegelicht voorstel van beslissing in bij de algemeen directeur voor agendering op de raad van 22 februari 2022.

 

Feiten en context

        Op de Rotselaarsebaan geldt een snelheidsbeperking van 70km/u vanaf de E314 tot in Holsbeek-dorp het verkeersbord 50km/u.

 

Juridische gronden

        Artikel 21 van het Decreet over het lokaal bestuur
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijhorende toegelichte voorstellen.

 

Argumentatie

        Ter hoogte van huisnummer 45, bevindt er zich een asverschuiving met heuveltje waar ook nog 70km/u geldt. De bedoeling is dat autobestuurders hier hun snelheid minderen maar dat gebeurt onvoldoende.

        Hoge snelheid wordt hier behouden met vreemde manoeuvres tot gevolg.

        Bewoners en fietsers  ervaren deze snelheid als gevaarlijk. Zowel het binnen- als buitenrijdend verkeer geeft aanleiding tot zorgwekkende toestanden.

        N-VA Holsbeek stelt voor om (komende van Rotselaar) voor de asverschuiving zone 50 km/u in te voeren. Dit geeft bovendien een veel duidelijker aanwijzing dat er een dorpskern wordt binnengereden, komende van Rotselaar of de E314.

        Uiteraard zal er moeten toegezien worden dat verkeersregels hier nageleefd worden en kan er in de toekomst overwogen worden om verdere maatregelen te nemen.

 

Amendement bij artikel 1 ingediend door schepen van verkeer Anja Peeten

De schepen stelt voor om het artikel 1 van het voorstel van beslissing

"De gemeenteraad beslist om de zone van 50 km/u uit te breiden van het centrum van Holsbeek-dorp tot na de asverschuiving ter hoogte van huisnummer 45."

aan te passen als volgt:
Artikel 1.
De gemeenteraad geeft opdracht om, van zodra de nieuwe parking en toegang naar de sportterreinen zijn aangelegd, een snelheidsbeperking tot 50 km/u op de Rotselaarsebaan vanaf de verkeerspoort tot aan de bebouwde kom, onder de vorm van een permanente verkeersregeling-aanvullend verkeersreglement aan de gemeenteraad voor te leggen ter goedkeuring.

        Voorzitter Ann Spaepen vraagt eerst de stemming over het amendement.
De gemeenteraad keurt het amendement bij artikel 1 eenparig goed.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad geeft opdracht om, van zodra de nieuwe parking en toegang naar de sportterreinen zijn aangelegd, een snelheidsbeperking tot 50 km/u op de Rotselaarsebaan vanaf de verkeerspoort tot aan de bebouwde kom, onder de vorm van een permanente verkeersregeling-aanvullend verkeersreglement aan de gemeenteraad voor te leggen ter goedkeuring.

 

Art. 2.

De nodige signalisatie wordt aangebracht.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/04/2022
Overzicht punten

Zitting van GRD van 22 02 2022

 

Vragenkwartier

Publicatiedatum: 07/04/2022