Zitting van CBS van 22 08 2019
Notulen vorige zitting
Bram Van Baelen Rudy Janssens Anne Van Goidsenhoven Annelies Vander Bracht Hans Eyssen Ria Verstraelen Bram Van Baelen Rudy Janssens Anne Van Goidsenhoven Annelies Vander Bracht Hans Eyssen aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van CBS van 22 08 2019
Gemeentepersoneel - arbeidsongeval - beslissing
Zitting van CBS van 22 08 2019
Arbeidsongeval - consolidatie
Zitting van CBS van 22 08 2019
Arbeidsongeval - consolidatie
Bram Van Baelen Rudy Janssens Anne Van Goidsenhoven Annelies Vander Bracht Hans Eyssen Ria Verstraelen Bram Van Baelen Rudy Janssens Anne Van Goidsenhoven Annelies Vander Bracht Hans Eyssen aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van CBS van 22 08 2019
Gemeentepersoneel - aanstelling jobstudent
Zitting van CBS van 22 08 2019
Hartveilige Gemeente - principiële goedkeuring - samenwerkingsovereenkomst gemeente en Rode Kruis Vlaanderen
Voorgeschiedenis
• E-mail van het Rode Kruis Vlaanderen van 13 augustus 2019 met de vraag tot ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst 'Hartveilige Gemeente'.
Feiten en context
• De gemeente is sinds 2012 een 'Hartveilige Gemeente'.
• Het Rode Kruis Vlaanderen vraagt de samenwerkingsovereenkomst te verlengen, voor een periode van 2 jaar (september 2019 - september 2021).
• De verlenging van de overeenkomst houdt o.m. in dat de gemeente er zich toe verbindt om binnen een termijn van 6 maanden (na de ondertekening van de overeenkomst) tenminste 10 % van haar personeel een opleiding van het Rode Kruis te laten volgen ('Reanimeren en defibrilleren', 'Bedrijfseerstehulp' of 'Eerste hulp') en in te staan voor de kosten hiervan.
• Sensibilisatie en opleiding van inwoners wordt ten sterkste aangeraden.
Juridische gronden
• Het decreet lokaal bestuur, artikel 56.
Het college voert de besluiten van de gemeenteraad uit.
• De beslissing van de gemeenteraad in de zitting van 7 februari 2012 en 24 februari 2015 betreffende de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst 'Hartveilige Gemeente' tussen de gemeente en het Rode Kruis Vlaanderen.
Argumentatie
• In de gemeente zijn een aantal AED-toestellen aanwezig, gelegen aan zowel het openbaar domein als aan privédomein.
• Het bestuur vindt het belangrijk dat de samenwerking verder gezet wordt en dat de gemeente een 'Hartveilige Gemeente' blijft.
• Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst principieel goed en legt de overeenkomst ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad in de zitting van 3 september 2019.
Bijlagen
• Ontwerp samenwerkingsovereenkomst 'Hartveilige Gemeente', geldig voor de periode september 2019 - september 2020.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD 5 - actie 054001001 - MAR 61690000 - BV 0909 | € 500 (incl. btw) |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst (geldig voor twee jaar, september 2019 - september 2021) tussen de gemeente en Rode Kruis Vlaanderen, in het kader van ‘Hartveilige gemeente’, principieel goed.
Art. 2.
Dit houdt o.m. in dat de gemeente er zich toe verbindt om binnen een termijn van 6 maanden na de ondertekening van de overeenkomst tenminste 10% van haar gemeentepersoneel een opleiding van het Rode Kruis te laten volgen en in te staan voor de kosten hiervan. Sensibilisatie en opleiding van inwoners wordt ten sterkste aangeraden.
Art. 3.
Het college legt de goedkeuring van deze samenwerkingsovereenkomst voor aan de gemeenteraad in de zitting van 3 september 2019.
Art. 4.
De betaling die voortvloeit uit deze overeenkomst wordt betaald met het krediet dat is opgenomen in het exploitatiebudget 2019 met als referentie:
• BD 5- actie 054001001 - MAR 61690000 - BV 0909.
Zitting van CBS van 22 08 2019
Opmaak OV-plan vervoerregio Leuven
Zitting van CBS van 22 08 2019
Aanvraag plaatsing spiegel - Berkendreef 1B
Voorgeschiedenis
• E-mail van 16 juni 2019
Verzoek tot plaatsing van spiegel ter hoogte van Berkendreef 1B.
Feiten en context
• De bewoners van Berkendreef 1B vragen de plaatsing van een spiegel ter hoogte van Berkendreef 1B. Er is geen zichtbaarheid op het aankomende verkeer in beide richtingen.
Adviezen
• Advies politie:
◦ Volgend advies ontvangen op 19 augustus 2019:
▪ De betrokken woning heeft een oprij. De spiegels worden gevraagd voor het verlaten van de oprit, vooral voor het verkeer komende van links en rechts. De max. toegelaten snelheid is 50km/uur.
▪ Het zicht op het verkeer rechts (komende van de oprit) is matig te noemen. Hier lijkt niet direct een probleem te zijn. Wanneer men het 'kijken' herhaalt tijdens het uitrijden is er geen probleem.
▪ Het zicht naar links wordt bemoeilijkt door een scherpe bocht, maar evenzeer door de beplanting van de betrokken woning. Men zou het rechtstreeks zicht kunnen verbeteren door deze beplanting grondig te snoeien.
▪ Men zou kunnen stellen dat het zicht naar links toch te beperkt is en een spiegel wel degelijk een meerwaarde zou kunnen betekenen. Doch wanneer er gekeken wordt naar de locatie alwaar een spiegel geplaatst zou worden, wordt er vastgesteld dat door de scherpte van de bocht er eigenlijk maar een beperkte meerwaarde is.
◦ Besluit advies politie
▪ Gelet op de beperkte betrouwbaarheid van een verkeersspiegel wordt er geadviseerd om de beplanting zeer strak te houden en zo het zicht te optimaliseren.
▪ Het verkeer naar boven mag in theorie 50km/u. Doch door de plaatsgesteldheid is deze snelheid moeilijk te halen. Tevens moeten weggebruikers hun snelheid aanpassen aan de staat van de weg en de zichtbaarheid. Het lijkt ons bijna onverantwoord om hier in deze bochten 50km/u te rijden.
▪ Dalers kunnen wel vlot deze snelheid halen, maar ook zij zullen afremmen voor de oprit van het betrokken pand om deze scherpe bocht te nemen. Wanneer de aanvrager zijn kijkbeweging in twee tijden uitvoert, heeft hij/zij voldoende zicht op het dalend verkeer.
Argumentatie
• Het plaatsen van een verkeersspiegel is alleen aangewezen op plaatsen waar echt geen rechtstreeks zicht op de andere weggebruikers mogelijk is (vb. muur). Wanneer men een rechtstreeks zicht kan creëren door aanpassingen door te voeren (bvb. snoeien van planten, haag, ... ) zijn deze maatregelen aangewezen.
• Een rechtstreeks zicht op andere weggebruikers is nog steeds veel vollediger en veiliger.
• Een verkeersspiegel geeft ook maar een beperkt bereik weer, raakt versleten of bevuild, kan bevriezen, ...
• Ook het inschatten van de snelheid van de andere weggebruiker is minder bij een verkeersspiegel.
BESLUIT
Eenparig
Enig artikel.
Het college van burgemeester en schepenen volgt het advies van de politie :
• het college geeft geen toelating voor het plaatsen van een spiegel op het openbaar domein ter hoogte van Berkendreef 1B.
• het college raadt aan om de beplanting zeer strak te houden en om zo het zicht te optimaliseren. De groendienst snoeit de takken op het openbaar domein.
Zitting van CBS van 22 08 2019
Evenement - Swizzle - 7 sept. - Tveldeke
Voorgeschiedenis
• Evenementaanvraagformulier ingezonden op 18 augustus door A. Eyssen namens Jeugdhuis Tveldeke voor het houden van een concert in privé sfeer.
Feiten en context
• Het optreden vindt plaats op 7 september 2019 in het jeugdhuis Tveldeke, Klein Langeveld 30.
• Er wordt gevraagd elektronisch versterkte muziek te spelen met een geluidsdruk tot maximaal 85dB(A) van 20 uur tot 23 uur in het jeugdhuis zelf.
• Parking voor de bezoekers is voorzien.
• Het is een privé feest met minder dan 250 bezoekers.
Juridische gronden
• Het gemeentelijk reglement op geluidshinder goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 17 november 2017
◦ Art. 3 - muziek mag geen abnormale hinder veroorzaken, tenzij mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde.
• Nieuwe gemeentewet
◦ art. 135 bepaalt dat de gemeente ten behoeve van de inwoners bevoegd is om alle nodige maatregelen te nemen voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.
Argumentatie
• Het is een privé feest.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
Voor de elektronisch versterkte muziek op zaterdag 7 september 2019 in Tveldeke, geeft het college van burgemeester en schepenen geen afwijking op het gemeentelijk reglement of op de Vlarem reglementering, omdat dit een privé feest is. Dit betekent dat er maximaal 85 db(A) kan gespeeld worden in het jeugdhuis.
Er mag geen geluidsoverlast zijn voor de omgeving. De bepalingen van het gemeentelijk reglement op de geluidshinder gelden onverminderd (reglement raadpleegbaar op website www.Holsbeek.be ).
Art. 2.
Het college adviseert om de geluidsversterkers zodanig te plaatsen dat geluidsverstrooiing naar buiten tot een minimum beperkt wordt (boxen gericht richting publiek, niet richting omwonenden). Het college raadt aan om dit op voorhand uit te testen.
Art. 3.
De aanvragers zijn verantwoordelijk voor het aanbrengen van de nodige signalisatie betreffende de parkeergelegenheid en het vrijhouden van voldoende doorgang voor de hulpdiensten.
Zitting van CBS van 22 08 2019
Energiehuis IGO
Voorgeschiedenis
• Besluit van 26 februari 2019 van OCMW- en gemeenteraad
De raden keuren de samenwerking met IGO goed, als lokale entiteit FRGE
◦ IGO staat in voor de uitvoering van de nieuwe basistaken zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2018 tot wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010.
• E-mail van 3 juli 2019 van IGO - het Vlaams Energie Agentschap heeft het dossier 2019-2021 van IGO als energiehuis, waarin de nieuwe taken van het energiehuis zijn opgenomen, goedgekeurd.
Feiten en context
• Energielening - er zijn geen wijzigingen t.o.v. reeds bestaande werking.
• Uitrol nieuwe taken - standpunt van gemeente wordt gevraagd m.b.t.
◦ Renovatiebegeleiding
▪ Wenst de gemeente met IGO of met een externe partner samen te werken?
▪ IGO ontvangt binnenkort als energiehuis middelen waarmee een deel van de renovatie begeleiding kan gefinancierd worden. Is de gemeente akkoord om 3.000 euro te besteden aan renovatiebegeleiding, waarmee 10 trajecten per jaar kunnen worden begeleid?
◦ Energieloket :
▪ hoe wil de gemeente aan de verplichting van het energieloket voldoen?
▪ Welke rol wil de gemeente hiervoor aan IGO toebedelen?
Juridische gronden
• Besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2018 tot wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010.
◦ Het energiehuis voorziet, naast het verstrekken en beheren van energieleningen, in elke stad of gemeente binnen zijn werkingsgebied verplicht in de volgende dienstverlening en activiteiten:
▪ 1° inwoners informeren, adviseren en begeleiden door een laagdrempelig energieloket aan te bieden waar inwoners terecht kunnen met hun energievragen;
▪ 2° gestructureerde basisinformatie aanbieden over minstens:
• a) relevante gemeentelijke, provinciale, gewestelijke en federale energiebeleidsmaatregelen;
• b) energiepremies en -leningen, inclusief leningen bij de financiële sector
• c) energetische renovatie
▪ 3° particulieren begeleiden en ondersteunen bij minstens:
• a) de aanvragen van de premies en leningen, vermeld in punt 2°;
• b) het uitvoeren van de leveranciersvergelijking en, in voorkomend geval, bij de wijziging van energieleverancier;
• c) het aanvragen en vergelijken van offertes voor energetische renovatiewerken;
• d) de uitvoering van energetische renovatiewerken, en het bieden van ontzorging daarbij, inclusief dienstverlening voortvloeiende uit door het energiehuis uitgevoerde energiescans die gericht is op begeleiding bij de uitvoering van energiebesparende investeringen;
• e) de interpretatie van thermografische informatie, de zonnekaart, de resultaten na een energiescan en het energieprestatiecertificaat;
▪ 4° uitvoerende lokale diensten coördineren, onder meer van de door de respectievelijke gemeente aangeduide uitvoerders van de energiescans, en, in voorkomend geval, correct doorverwijzen.
Argumentatie
• De simulatie over de beschikbare middelen van VEA die enkel mogen ingezet worden voor de uitvoering van de basistaken van het Energiehuis zijn :
◦ 2019€ 2.995
◦ 2020€ 3.514
◦ 2021€ 4.033
• IGO stelt voor om alle bedragen tot 3.000 euro aan te wenden voor de betaling van de renovatiebegeleiding.
◦ Aangezien de gemeente in 2019 geen 3.000 euro subsidie heeft, moet de rest uit eigen middelen voorzien worden.
◦ Voor de 3.000 euro voorziet IGO 10 renovatietrajecten per jaar.
◦ Indien de gemeente meer wil inzetten op renovatiebegeleiding komt dit op een bijkomende kost van 3.000 euro per bijkomende tien renovatietrajecten.
• Energieloket
◦ De gemeente heeft nog geen IGS-woonloket.
◦ Bedragen boven de 3.000 euro kunnen doorstromen naar het energieloket.
◦ IGO wenst antwoord te kennen tegen 16 augustus 2019.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
Het college van burgemeester en schepenen keurt goed
• dat de renovatiebegeleiding door IGO wordt uitgevoerd
• voor het bedrag van 2.995 euro dat Igo als Energiehuis ontvangt van het VEA.
• De gemeente legt zelf met eigen middelen 5 euro bij. Het bedrag van 3.000 euro kan dan besteed worden aan het renovatietraject. Hiermee kunnen 10 renovatiebegeleidingstrajecten per jaar worden begeleid.
Art. 2.
Met betrekking tot het nakomen van de verplichting tot het instellen van een energieloket, onderzoekt de gemeente verder de pistes van toetreding tot een IGS-woonloket. Hierin ligt een mogelijke rol voor IGO.
Zitting van CBS van 22 08 2019
OO - afbraak woning Hoekje 5 - eindstaat
Zitting van CBS van 22 08 2019
OO - afbraak woning Hoekje 5 - oplevering
Zitting van CBS van 22 08 2019
OCMW - budgetwijziging 1/2019 - advies
Zitting van CBS van 22 08 2019
Betalingen - bestellingen - invorderingen
Juridische gronden
• Artikel 56 van het Decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen gaat op gemeentelijk vlak de verbintenissen aan.
• Artikels 265 tot en met 272 van het Decreet lokaal bestuur
Deze artikelen regelen de ontvangsten en uitgavencyclus voor het gemeentebestuur.
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
Betalingen
Het college stelt de mandaten betaalbaar volgens de lijst der aanrekeningen 2019/61 voor een bedrag van 65.776,19 euro.
Art. 2.
Bestellingen
Het college neemt akte van de voorstellen en beslist de bestelling van de nrs. 202 t.e.m. 203.
Art. 3.
Invorderingen
Het college beslist de ordonnancering van de nr. 2019/21/VF.
Zitting van CBS van 22 08 2019
Dagorde gemeenteraad 03 september
Zitting van CBS van 22 08 2019
Sluiting OO - onteigening - RUP recreatie Bruul
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.