BESLUITENLIJST VAN CBS

Gemeente Holsbeek

Zitting van donderdag 26 maart 2020

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 14:15

De burgemeester maakt via de webtoepassing van de gemeente een lijst met besluiten van het college van burgemeester en schepenen bekend (artikel 285, §1 Decreet lokaal bestuur)

 

 

Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Notulen vorige zitting

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Aanwerving - pc proeven - admin. medew. infrastr

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Omgevingsproject Rombouts - Dutselstraat 139A

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Omgevingsproject Adams - Matantjesstraat 8

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Omgevingsproject Mariën - Rodestraat 54

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Rooilijn- & innemingplan - Leuvensebaan deel 3 - inname 51-

bijkomende voorwaarden

 

 

Voorgeschiedenis

         15 oktober 2019
De gemeenteraad stelt het rooilijn- en innemingsplan - Leuvensebaan deel 3 (deel tussen Langeveld en Oude Daalputstraat) met Kaeystraat (deel) en Hussenstraatje en bijhorend  buurtwegendossier, definitief vast.

         27 februari 2020
Het college neemt kennis van het besluit van de Deputatie van 6 februari 2020 waarbij voormeld dossier werd goedgekeurd.

 

Feiten en context

         28 februari 2017
De eigenaar van perceel B/7x (Leuvensebaan 45) bezorgde ons de ondertekende belofte van grondafstand. De af te stane strook bedraagt 11,54ca en is aangeduid onder innamestrook 51 (bijlage 1).

         11 februari 2020
Omgevingsdossier OMV_20196160392 (2020 6) voor de aanleg van de Leuvensebaan fase 3 (uitvoeringswerken voor de volledige wegsanering met inbegrip van fietspaden en afgekoppelde riolering) werd volledig en ontvankelijk verklaard. Het openbaar onderzoek liep van 19 februari 2020 tot 19 maart 2020.

         12 maart 2020
De eigenaar van perceel B/7x bezorgt ons naar aanleiding van het openbaar onderzoek een nota met een aantal aandachtspunten, als bijvoegsel aan de eerder bezorgde en voor akkoord ondertekende 'belofte van grondafstand', als volgt:

            uit de ingediende omgevingsaanvraag blijkt dat de infrastructuurwerken op erg korte afstand  zullen worden uitgevoerd vanaf een aantal nabij gelegen bestaande bomen (1 berk en 2 dennen op respectievelijk 1,4 - 0,5 - 1,30 meter achter de rooilijn).

            vrees dat deze bomen (3) en hun wortels hierdoor zwaar beschadigd kunnen raken met kans op afsterven en/of omwaaien van de bomen.
 

Juridische gronden

         Art. 56, §2 Decreet Lokaal Bestuur: de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

         Naar analogie met vorige rooilijn- en innemingsdossiers geldt dat, indien er door de wegenis- en rioleringswerken, private afsluitingen, hagen en/of beplantingen moeten verwijderd worden, dit zal gebeuren door de zorgen en op kosten van de gemeente. Binnen de perken van het redelijke en het mogelijke zullen deze ook door de zorgen en op kosten van de gemeente vervangen en/of verplaatst worden.

         Indien er voor de uitvoering van de werken bijkomende rooiingen van nabijgelegen bomen achter de rooilijn noodzakelijk zouden zijn, gaat de gemeente akkoord met een vervanging door nieuwe exemplaren, mits respectering van de wettelijke plantafstand. Dit principe geldt eveneens mocht één van de vermelde bomen afsterven binnen het jaar na de voorlopige oplevering van de werken en voor zover het afsterven een rechtstreeks gevolg is van schade veroorzaakt door de uitgevoerde wegenis- en rioleringswerken. 

         De verkopers hebben de intentie tot verkoop van hun goed op korte termijn (binnen het jaar 2020). Ingeval het verlijden van de akte van grondafstand plaats zou vinden vóór de verkoop van het achterliggend deel, moet de notaris voor de verkoop van het resterend perceel in het bezit zijn van een nieuw prekadnummer.
Om bijkomende landmeterskosten (voor opmeting restperceel, opmaak afbakeningsplan + bijkomend prekaddossier), te besparen voor de betrokken partijen, is de gemeente bereid om de akte van grondafstand met de nieuwe kopers te regelen, op voorwaarde dat de verplichting tot gratis grondafstand aan de gemeente (zonder bijkomende voorwaarden) wordt opgenomen in de notariële verkoopakte.  
 

Bijlagen

         inname 51 Leuvensebaan toevoeging aan belofte grondafstand (bijlage 1)

 

BESLUIT

Eenparig

 

Enig artikel.

Het college neemt kennis van de brief van 28 februari 2020 (bijlage 1), waarbij de eigenaar van perceel B/7x (Leuvensebaan 45) ons een aantal aandachtspunten - als bijvoegsel bij zijn eerder bezorgde belofte van grondafstand (inname 51) -  heeft overgemaakt handelend over 3 nabijgelegen bomen achter de nieuwe rooilijn.

Indien er voor de uitvoering van de wegenis- en rioleringswerken bijkomende rooiingen van deze nabijgelegen bomen achter de rooilijn noodzakelijk zouden zijn, gaat de gemeente akkoord dat deze worden vervangen door nieuwe exemplaren, mits het respecteren van de wettelijke plantafstand. Hetzelfde principe zal gehanteerd worden mochten deze bestaande bomen afsterven binnen het jaar na datum van de voorlopige oplevering van de werken, voor zover kan aangetoond worden dat het afsterven een rechtstreeks gevolg is van schade ingevolge het uitvoeren van de wegenis- en rioleringswerken.
Rekening houdend met de kortelings geplande verkoop van perceel B/7x (binnen het jaar 2020) en om de betrokken partijen niet nodeloos op kosten te jagen mbt de geldende prekadreglementering, is de gemeente bereid om deze grondafstand te regelen met de nieuwe kopers, op voorwaarde dat de verplichting tot gratis grondafstand zonder bijkomende voorwaarden wordt opgenomen in de notariële verkoopakte.
De akte van grondafstand dient binnen de 4 maanden na datum van de notariële aankoopakte te worden verleden met de nieuwe kopers. De verkopende notaris wordt verzocht om ons alle relevante informatie te leveren die noodzakelijk is voor de opmaak van onze akte van gratis grondafstand, welke zal verleden worden voor de burgemeester om reden van openbaar nut.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Het Holsbeeks Broek - samenwerkingsoverkomsten natuurproject - uittredingsvoorwaarden pachter - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

         13 december 2018
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het indienen van het subsidiedossier voor het natuurproject 'Het Holsbeeks Broek'. Dit project beoogt een uitbreiding van het leefgebied van de kamsalamander en andere amfibieën.

         14 maart 2019
De deputatie keurt het projectvoorstel goed ter ondersteuning van de uitvoering van het gemeentelijk natuurbeleid.

         2 april 2019
De gemeenteraad keurt de aankoop goed van de percelen B/166a, B/172, B/173a en B/173b, gelegen te Holsbeek, 1e afdeling, voor het uitvoeren van het natuurproject 'Het Holsbeeks Broek' door de gemeente.

         23 januari 2020
Het college keurt het inrichtingsplan van het Regionaal Landschap Noord Hageland voor dit natuurproject goed en gaat principieel akkoord met de opmaak van een gebruikers-overeenkomst met de eigenaars van de percelen B/172 en B/173b voor twintig jaar. Een ontwerpovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

         27 februari 2020
Het college van burgemeester en schepenen keurt de inhoud van volgende ontwerp-overeenkomsten (bijlagen 1 en 2), alsook de belofte tot pachtbeëindiging met inbegrip van aanvaarding van de uittredingsvergoeding (bijlage 3) goed onder de opschortende voorwaarde van bekrachtiging door de gemeenteraad :

          Overeenkomst tussen gemeente Holsbeek en eigenaar perceel B/172 - uitvoering natuurproject 'Holsbeeks Broek'.

          Overeenkomst tussen gemeente Holsbeek en eigenaar perceel B/173b - uitvoering natuurproject 'Holsbeeks Broek'.

          Belofte tot pachtbeëindiging en aanvaarding uittredingsvergoeding bestemd voor de pachter van perceel B/172.

 

Feiten en context

         Op respectievelijk 23 mei 2019 en 29 augustus 2019 werden de percelen B/166a en B/173a definitief verworven door de gemeente bij authentieke aankoopakte verleden voor de burgemeester om reden van openbaar nut.

         De eigenaars van de percelen B/172 en B/173b wensen hun eigendom te behouden, maar zijn bereid via een overeenkomst hun percelen ter beschikking te stellen, zodat het natuurproject 'Het Holsbeeks Broek' kan uitgevoerd worden.

         De eigenaar van perceel B/172 stelt de gemeente in kennis dat zijn grond verpacht is.

          Deze eigenaar verzoekt de gemeente als gebruiker om jaarlijks een vergoeding te betalen  voor het ter beschikking stellen van de grond equivalent aan de pacht die nu wordt betaald door de pachter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

         Om het natuurproject 'Het Holsbeeks Broek' uit te voeren op percelen die geen eigendom zijn van de gemeente, moeten er met de eigenaars van de percelen B/172 en B/173b duidelijke afspraken gemaakt worden over de duur, de inrichting en het onderhoud van het project. Deze afspraken moeten vastgelegd worden in een door alle partijen te ondertekenen gebruikers-overeenkomst.

         Voorwaarden en afspraken werden opgenomen in bijgevoegde ontwerp-overeenkomsten (bijlagen 1 en 2), die reeds principieel werden aanvaard door het college van 27 februari 2019.

         Definitieve goedkeuring van huur- en andere gebruikersovereenkomsten van meer dan 9 jaar valt onder de bevoegdheid van de gemeenteraad en specifiek voor perceel B/172 ook onder de bevoegdheid van de Kerkraad Sint-Maurus Holsbeek.

         Gelet op de politieverordening van 23 maart 2020 waarbij de fysieke raadsvergaderingen van 24 maart werden afgelast, met in acht name van het advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur op basis van de federale noodplanmaatregelen inzake social distancing om het besmettingsgevaar van Covid-19 in te dijken.

         Omwille van de strikte tijdslimieten van het subsidiedossier, alsook de beste tijdstippen om aan te planten, is het noodzakelijk om de overeenkomsten nu hoogdringend te laten doorgaan.

         Het college kan nu onder de opschortende voorwaarde van bekrachtiging door de gemeenteraad en gelet op de hoogdringendheid van het subsidiedossier, het dossier principieel goedkeuren.

         De eigenaars en de pachters kunnen onder dezelfde voorwaarde ook de overeenkomst al ondertekenen, in afwachting van bekrachtiging door de gemeenteraad.

         Bij het beëindigen van de pachtovereenkomst op perceel B/172 heeft de pachter recht op een vergoeding voor de reeds gedane bewerkingen, stro en navetten en ander economisch verlies dat voortvloeit uit het niet meer kunnen bewerken/uitbaten van het perceel. Naar analogie met de uitbetaalde uittredingsvergoeding aan de pachter van perceel B/166a, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 2 april 2019, bekomen we voor perceel B/172, met een kadastrale oppervlakte van 36a90ca, een globale uittredingsvergoeding van 4.728,96 euro, samengesteld uit:

          een gewone uittredingsvergoeding van 116,46 euro [2 maal de maximale pachtprijs, berekend op basis van 6,47 (coëfficiënt zandstreek) * 9 euro (KI)]

          een buitengewone uittredingsvergoeding van 1,25 euro/m² * 3690= 4.612,50 euro.

 

Bijlagen

         (bijlage 1) overeenkomst ts Holsbeek en eigenaar perceel 173b

         (bijlage 2) overeenkomst ts Holsbeek en eigenaar perceel 172

         (bijlage 3) pachtbeëindiging + uittredingsvergoeding perceel 172

 

Financiële gevolgen

BD 04 - actie GBB-04 - MAR 61690000 - BV 0390 € 4.728,96

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen keurt goed onder de opschortende voorwaarde van bekrachtiging door de eerstvolgende gemeenteraad:

         de overeenkomsten met de eigenaars van de percelen B/172 en B/173b gelegen onder Holsbeek, eerste afdeling, conform de bijlagen 1 en 2 bij dit besluit.

         de uitbetaling van een globale uittredingsvergoeding van 4.728,96 euro aan de pachter van perceel B/172, groot 36a90ca, gelegen langs de Verhaegenstraat. De uitbetaling vindt plaats na ondertekening van de belofte tot pachtbeëindiging door alle betrokkenen (bijlage 3).

         den jaarlijkse vergoeding voor het ter beschikking stellen van het perceel B/172, equivalent aan het bedrag van de jaarlijkse pacht die de eigenaar zou ontvangen hebben bij verdere verpachting.

 

Art. 2.

De overeenkomsten en belofte tot pachtbeëindiging worden namens de gemeente, onder de voormelde opschortende voorwaarde, getekend door de burgemeester en de algemeen directeur of door diegenen aan wie zij hun handtekening voor dit besluit hebben gedelegeerd.

Na ondertekening door alle betrokkenen en bekrachtiging door de gemeenteraad van dit besluit, zullen de overeenkomsten aangeboden worden aan het kantoor Rechtszekerheid, waarna een geregistreerd exemplaar aan elke partij zal worden overgemaakt.

 

Art. 3.

Dit besluit wordt ter bekrachtiging op een volgende gemeenteraad geagendeerd.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Planproces regionaal mobiliteitsplan - openbaar vervoer en vervoer op maat - schriftelijke procedure

 

 

Voorgeschiedenis

         Mail van 18 maart 2020:
Vraag om deelname aan deze schriftelijke procedure in kader van het planproces van het regionaal mobiliteitsplan.

 

Feiten en context

         Er wordt gevraagd om op twee vragen een antwoord te voorzien.

         De eerste vraag: kan er akkoord gegaan worden met het doorrekenen van scenario 2, kern- en aanvullend net, in Hastus?

          Team MOW vraagt de toestemming aan vervoerregioraad om scenario 2 van het kern- en aanvullend net door te rekenen in Hastus.

          Deze doorrekening wordt door De Lijn uitgevoerd en zal inzicht verschaffen in de operationele en financiële haalbaarheid, rekening houdende met de opgelegde budgetneutraliteit.

          Ten opzichte van de huidige situatie zijn er veel ritten van dal- naar spitsuren verschoven, omdat de vraag daar erg groot is.

          Het resultaat van deze verschuivingen zal pas gekend zijn, wanneer de doorrekening van scenario 2 is uitgevoerd.

          Er wordt vanuit gegaan dat de openbaar vervoerstructuur voor het kernnet en aanvullend net zoals voorgesteld in scenario 2 de basis is voor het openbaar vervoersnetwerk 2021 voor de vervoerregio Leuven.

          Het is echter wenselijk om te weten welke budgetmarge er nog is.

          Indien het resultaat van de doorrekening:

          positief is, worden de grote lijnen van scenario 2 aangehouden en is er de mogelijkheid om te onderzoeken of er bijkomende verbeteringen mogelijk zijn.

          negatief is, beschikt men nog over voldoende tijd om in overleg met de betrokken partijen op een coherente en minder drastische manier bij te sturen.

          Het instemmen met de doorrekening van scenario 2 betekent niet dat er een definitieve goedkeuring wordt gegeven over het openbaar-vervoersplan. Deze stemming is pas later in het planproces voorzien.

         De tweede vraag: kan er akkoord gegaan worden met de vooropgestelde budgetposten van VoM en het verdelingsmechanisme voor de budgetpost regiopot?

          Tijdens de werkbanken Openbaar Vervoer en Vervoer op Maat (VoM) heeft het studieconsortium een eerste uiteenzetting gedaan over de mogelijkheden van VoM en wat dit zou kunnen inhouden op het terrein.

          Er is een toedelingsscenario opgemaakt waarbij er wordt uitgegaan van het budget dat is toegekend aan de VVR Leuven, nl. € 2 572 633 aangevuld met extra middelen die de Vlaamse Regering heeft aangekondigd.

          Er wordt gevraagd voor een principieel akkoord bekomen voor de wijze waarop men met VoM wenst om te gaan.

          Voor de toedeling van VoM wordt er uitgegaan van drie budgetposten:

          doelgroepenvervoer

          deelsystemen

          regiopot waarin alle door de mobiliteitscentrale ondersteunde initiatieven van VoM worden ondergebracht die niet aan de twee andere budgetposten kunnen worden toegewezen.

          Voor de budgetverdeling van de regiopot wordt een mechanisme ingebouwd dat 70% van het regiobudget toewijst aan de gemeenten die gelinkt kunnen worden aan de blinde vlekken en 30% aan de rest van de gemeenten van de vervoerregio met uitzondering van de stad Leuven, die geen middelen uit de regiopot zal ontvangen.

          Op basis van de afdekkingsgraad van het voorgestelde openbaar vervoernetwerk, Kernnet en Aanvullend net 2020, is een lijst samengesteld van gemeenten die geheel of gedeeltelijk tot een blinde vlek behoren:

          Tienen

          Scherpenheuvel - Zichem

          Aarschot

          Diest

          Landen

          Zoutleeuw

          Rotselaar

          Kortenaken

          Linter

          Tremelo

          Haacht

          Geetbets

          Glabbeek

          Tielt-Winge

          Begijnendijk

          Bierbeek

          Bekkevoort

          Boutersem

          Hoegaarden

          Voor de gemeenten of delen van gemeenten waar wel reguliere bediening is tijdens de week, maar niet op zondag, zal een aparte regeling worden uitgewerkt met een beperkt budget.

          Wat betreft de budgetten voor de drie budgetposten wordt er initieel uitgegaan van:

          doelgroepenvervoer = ca. 500 000€

          deelsystemen = ca. 800 000€

          regiopot = ca. 3,47m€

          totaal = ca. 4,77m€

          Dit zijn een voorzichtige eerste indicatieve inschattingen. De precieze budgettaire toedeling is afhankelijk van de toegekende extra middelen, waarover nog geen zekerheid bestaat.

          Het is zeer waarschijnlijk dat de precieze bedragen en verhoudingen tussen de budgetposten nog verschuiven naargelang de uitwerking van het VoM vordert en de vervoersnoden exact kunnen worden ingeschat.

          Het is wel duidelijk dat het jaarlijks beschikbare budget vanaf 2020 en minstens tot 2024, jaar na jaar zal stijgen.

          Het hierboven geschetste overzicht van de budgetverdeling over de budgetposten voor VoM is een eerste indicatieve inschatting van het budget voor het eindjaar (2024).

          Het budgettaire groeipad tussen 2020 en 2024 en de toedeling per jaar dient nog te worden uitgeklaard.

          Er wordt een principieel akkoord gevraagd over de opdeling van VoM in de voorgestelde budgetposten en het verdelingsmechanisme (70/30) voor de budgetpost regiopot.

          Als er een principieel akkoord is over de budgetposten VoM en het verdelingsmechanisme voor de post regiopot, kunnen de mogelijke voorstellen van VoM voor de verschillende gemeentes of subregio's verder worden uitgewerkt.

          Er wordt dan geprobeerd om zicht te krijgen op een reeks concrete en in detail becijferde projecten die invulling geven aan de VoM-noden.

          Hierbij wordt rekening gehouden met het openbaar vervoernetwerk, evenals het fiets- en mobipuntennetwerk.

          Aan de hand van deze voorstellen wordt er in overleg gegaan om af te toetsen hoe deze voorstellingen passen, moeten bijgestuurd worden of welke ideeën er zijn over VoM voor de gemeente of subregio.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen antwoordt het volgende op de vragen:

         Kan er akkoord worden gegaan met het doorrekenen van scenario 2, kern- en aanvullend net, in Hastus?

          Ja, mits de opmerking dat de gemeente het behoud vraagt van de bediening met de buslijn 310 op zondag.

         Kan er akkoord worden gegaan met de vooropgestelde budgetposten van VoM en het verdelingsmechanisme voor de budgetpost regiopot?

          Ja, mits opmerking dat indien er geen regulier vervoer met buslijn 310 blijft op zondag, er hiervoor een oplossing via Vervoer op Maat moet geboden worden. Hiervoor moet de vervoerregio een apart budget voorzien. Dit geldt niet alleen voor de gemeente Holsbeek, maar voor alle gemeenten of delen van gemeenten waar op zondag geen reguliere buslijn meer zou rijden.

 

Art. 2.

Deze antwoorden worden voor 1 april 2020 doorgegeven aan de vervoerregio Leuven via het formulier voor de schriftelijke procedure.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Kippenkraam De Vunt - aanvraag van toelating voor verkoop tijdens periode van maatregelen voor COVID-19

 

 

Voorgeschiedenis

         Collegebeslissing van 11 april 2019:
Tijdelijke parkeerregeling - standplaats ambulante handel - kippenkraam - toelating.

         Ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

         E-mail van 20 maart 2020:
Vraag voor toestemming om door te gaan met verkoop tijdens corona-maatregelen

 

Feiten en context

         Het kippenkraam staat elke dinsdag van 11u tot 19u aan de ingang van het industrieterrein De Vunt.

         De standplaatsvergoeding van 200 euro werd betaald n.a.v. het marktreglement.

         De verkeersborden voor het parkeerverbod staan hier vast.

         Er zijn in het verleden geen problemen gemeld.

 

Argumentatie

         Het kippenkraam staat alleen op deze plaats en verkoopt voeding, namelijk kip.

         De verkoop van voeding aan een kraam zorgt voor meer spreiding in tijd van aankopen in de voedingsgwinkels.

         De uitbater van het kraam houdt zich aan de regels die van toepassing zijn in kader van het corona-virus, om op deze manier de gezondheid en de veiligheid van de klanten te garanderen.

         Volgens het MB gaan lokale markten niet door tenzij de voedingskramen onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen geeft de toelating aan Anneke Hens om door te gaan met haar handelsactiviteit, namelijk de verkoop aan het kippenkraam aan de ingang van het industrieterrein De Vunt, onder volgende voorwaarden:

         de verkoop gebeurt enkel op dinsdag van 11u tot 19u;

         de maatregelen van sociale afstand moeten te allen tijde gegarandeerd worden om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

 

Art. 2.

De toelating is enkel geldig onder voorwaarde dat de maatregelen voor de lokale markten niet verstrengd worden door de federale overheid in kader van het corona-virus.

 

Art. 3.

Indien blijkt dat de uitbater de maatregelen van sociale afstand niet meer kan garanderen of niet naleeft, kan de burgemeester op grond van zijn bevoegdheden in het kader van art. 134-135 van de nieuwe gemeentewet deze toelating met onmiddellijke ingang intrekken.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Tijdelijke verkeersregeling - Horst Raid & Nature Run - zaterdag 25 april 2020

 

 

Voorgeschiedenis

         Aanvraag van Lizards Lubbeek Leuven tot het organiseren van het sportevenement 'Horst Raid & Nature Run' op het grondgebied van de gemeente.

 

Feiten en context

         Het sportevenement 'Horst Raid en Nature Run' vindt plaats op zaterdag 25 april 2020.

 

Juridische gronden

         Artikel 130bis van de nieuwe gemeentewet

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.

         Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het KB van 16 maart 1968.

         KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

         Artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur.

De reglementen en verordeningen worden bekendgemaakt op de gemeentelijke website.

Politieverordeningen worden ook bekendgemaakt via aanplakbrief.

 

Adviezen

         Advies van de politie:

          Aangevraagd op 14 februari 2020.

          Geen advies ontvangen op 24 maart 2020.

 

Argumentatie

         Voor de veiligheid van de weggebruikers, de deelnemers en bewoners is een tijdelijke verkeersregeling noodzakelijk.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Op zaterdag 25 april 2020 van 07.00 uur tot 18.00 uur wordt een stilstaan- en parkeerverbod ingesteld op volgende openbare weg:

         Horststraat

          van het kruispunt met Langestraat tot het kruispunt met Luttelkolen

          langs beide kanten van de weg.

 

Art. 2.

De wegbeheerder brengt de nodige signalisatie aan:

         E3

 

Art. 3.

De deelnemers dienen de wegcode te respecteren en het inzetten van seingevers waar de deelnemers drukke wegen kruisen is aangewezen, net als de voorafgaandelijke communicatie van deze maatregelen naar de buurtbewoners.

 

Art. 4.

Iedere inbreuk zal het voorwerp uitmaken van een proces-verbaal. In geval van in gebreke blijven zal de overheid de nodige maatregelen treffen en dit op kosten van de overtreder.

 

Art. 5.

Deze tijdelijke verkeersregeling kan slechts worden uitgevoerd onder de opschortende voorwaarde dat er tijdens de in artikel 1 vermelde periode geen specifieke verbodsbepalingen (Covid-19) meer gelden op het organiseren van het evenement waarvoor deze verkeersregeling wordt ingesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

KLE subsidie - Grensstraat 3A407B

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

KLE subsidie - Bessembinderstraat 12

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Evenement - wielerwedstrijd 16 mei 2020

 

 

Voorgeschiedenis

         Evenementaanvraag ingediend op 18 februari 2020 door D. Van Oosterwyck namens Wielerclub Hoger-Op voor het houden van een wielerwedstrijd op 16 mei.

 

Feiten en context

         Het evenement is openbaar en gratis.

         Er worden minder dan 250 personen verwacht.

         De activiteiten beginnen om 15 uur en eindigen om 17 u.

         Het centrum van de activiteiten is ter hoogte van Taverne Hoger-Op, Rot 31.

         Er wordt gevraagd elektronisch versterkte muziek te mogen spelen met een geluidsniveau van minder dan 85 dB(A) tussen 14 uur en 17.30 uur in open lucht.

         Parking wordt voorzien op de percelen van de voetbal van KDN United.

 

Juridische gronden

         Het gemeentelijk reglement op geluidshinder goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 17 november 2017

          Art. 3 - muziek mag geen abnormale hinder veroorzaken, tenzij mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde.

         Besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning, rubriek 32 inzake geluid.

         Vlarema artikel 5.3.12.1 Vanaf 1 januari 2020 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage (vanaf 2022 is dat 95%).

 

Adviezen

         Er moet een politieverordening gemaakt worden die goedkeuring geeft over het gebruik van het aangevraagde wielerparcours en parkeerverbod. Deze verordening is apart van dit besluit.

 

Argumentatie

         De wedstrijd waarvoor deze geluidsvergunning wordt gevraagd vindt plaats tijdens de daguren.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen staat een afwijking toe op het geluid in het kader van het gemeentelijk reglement betreffende geluidsoverlast beginnend op zaterdag 16 mei 2020 vanaf 14 uur en eindigend om 17.30 uur.

Het maximale decibel gehalte bedraagt 85 dB(A) Laeq,15 min. 

Het versterkte geluid beperkt zich tot de omgeving van Rot 31 - het centrum van de activiteiten - en niet over de gehele wedstrijd.

 

Art. 2.

Buiten de toegestane afwijking in artikel 1, moeten de normen van het gemeentelijk reglement betreffende het geluid worden nageleefd. 

 

Art. 3.

De geluidsversterkers moeten zodanig worden geplaatst dat geluidsverstrooiing naar buiten tot een minimum beperkt wordt (boxen gericht richting publiek, niet richting omwonenden).

 

Art. 4.

Alle nodige vergunningen en attesten met betrekking tot brandveiligheid en burgerlijke aansprakelijkheid moeten kunnen worden voorgelegd. Kunnen de correcte vergunningen niet worden voorgelegd, dan behoudt het college zich het recht voor het evenement af te lasten.

 

Art. 5.

De aanvragers zijn verantwoordelijk voor het aanbrengen van de nodige signalisatie betreffende de parkeergelegenheid en het vrijhouden van voldoende doorgang voor de hulpdiensten.

 

Art. 6.

Dit besluit kan slechts worden uitgevoerd onder de opschortende voorwaarde dat er tijdens de in artikel 1 vermelde periode geen specifieke verbodsbepalingen (Covid-19) meer gelden op het organiseren van dit evenement.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Evenement - wielerwedstrijd 13 juni 2020

 

 

Voorgeschiedenis

         Evenementaanvraag ingediend op 18 februari 2020 door D. Van Oosterwyck namens Wielerclub Hoger-Op voor het houden van een wielerwedstrijd op 13 juni 2020.

 

Feiten en context

         Het evenement is openbaar en gratis.

         Er worden minder dan 250 personen verwacht.

         De activiteiten beginnen om 15 uur en eindigen om 18 u.

         Het centrum van de activiteiten is ter hoogte van Taverne Hoger-Op, Rot 31.

         Er wordt gevraagd elektronisch versterkte muziek te mogen spelen met een geluidsniveau van minder dan 85 dB(A) tussen 14 uur en 18.30 uur in open lucht.

         Parking wordt voorzien op de percelen van de voetbal van KDN United.

         Er wordt  gevraagd om publiciteitsborden te mogen plaatsen.

 

Juridische gronden

         Het gemeentelijk reglement op geluidshinder goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 17 november 2017

          Art. 3 - muziek mag geen abnormale hinder veroorzaken, tenzij mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde.

         Besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning, rubriek 32 inzake geluid.

         Vlarema artikel 5.3.12.1 Vanaf 1 januari 2020 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage (vanaf 2022 is dat 95%).

 

Adviezen

         Er moet een politieverordening gemaakt worden die goedkeuring geeft over het gebruik van het aangevraagde wielerparcours en parkeerverbod. Deze verordening is apart van dit besluit.

 

Argumentatie

         De wedstrijd waarvoor deze geluidsvergunning wordt gevraagd vindt plaats tijdens de daguren.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen staat een afwijking toe op het geluid in het kader van het gemeentelijk reglement betreffende geluidsoverlast beginnend op zaterdag 13 juni 2020 vanaf 14 uur en eindigend om 18.30 uur.

Het maximale decibel gehalte bedraagt 85 dB(A) Laeq,15 min. 

Het versterkte geluid beperkt zich tot de omgeving van Rot 31 - het centrum van de activiteiten - en niet over de gehele wedstrijd.

 

Art. 2.

Buiten de toegestane afwijking in artikel 1, moeten de normen van het gemeentelijk reglement betreffende het geluid worden nageleefd. 

 

Art. 3.

De geluidsversterkers moeten zodanig worden geplaatst dat geluidsverstrooiing naar buiten tot een minimum beperkt wordt (boxen gericht richting publiek, niet richting omwonenden).

 

Art. 4.

Alle nodige vergunningen en attesten met betrekking tot brandveiligheid en burgerlijke aansprakelijkheid moeten kunnen worden voorgelegd. Kunnen de correcte vergunningen niet worden voorgelegd, dan behoudt het college zich het recht voor het evenement af te lasten.

 

Art. 5.

De aanvragers zijn verantwoordelijk voor het aanbrengen van de nodige signalisatie betreffende de parkeergelegenheid en het vrijhouden van voldoende doorgang voor de hulpdiensten.

 

Art. 6.

Aangezien gebruik gemaakt wordt van het openbaar domein, ook voor het parkeren, is de aanvrager van het evenement verantwoordelijk voor de orde, netheid en verkeersveiligheid op de plaatsen die gebruikt worden. De gebruikte locatie moet eventueel gereinigd en in originele toestand achtergelaten worden.

 

Art. 7.

De publiciteitsborden

         mogen het rustige karakter van de gemeente niet schaden ook niet als ze op privé terrein worden aangebracht.

         mogen ten vroegste een maand op voorhand in de voortuinen geplaatst worden en moeten de dag na het evenement weggehaald worden.

         mogen in geen geval worden bevestigd aan verkeers(signalisatie)borden of -palen.

 

Art. 8.

Dit besluit kan slechts worden uitgevoerd onder de opschortende voorwaarde dat er tijdens de in artikel 1 vermelde periode geen specifieke verbodsbepalingen (Covid-19) meer gelden op het organiseren van dit evenement.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Mijn Warm Huis - digitaal renovatieadvies

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

OO - Sint-Catharinakerk KD fase II - VS 11

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

OO - Sint-Catharinakerk KD fase II - Covid-19

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Betalingen - bestellingen - invorderingen

 

 

Juridische gronden

         Artikel 56 van het Decreet lokaal bestuur

Het college van burgemeester en schepenen gaat op gemeentelijk vlak de verbintenissen aan.

         Artikels 265 tot en met 272 van het Decreet lokaal bestuur

Deze artikelen regelen de ontvangsten en uitgavencyclus voor het gemeentebestuur.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Betalingen
Het college stelt de mandaten betaalbaar volgens de lijsten der aanrekeningen

         G/2020/11 voor een bedrag van 189.633,89 en

         G/2020/12 voor een bedrag van 12.375,95 euro.

 

Art. 2.

Bestellingen
Het college neemt akte van de voorstellen en beslist de bestelling van de nrs. G/2020/54 t.e.m. G/2020/57.

 

Art. 3.

Invorderingen
Het college beslist de ordonnancering van de nrs. G/VF/2020/17 t.e.m. g/vf/2020/18.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Beroep Deputatie - Leuvensebaan

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

OO - inrichten kunstacademie - P1 - BRF Covid-19

Publicatiedatum: 02/04/2020
Overzicht punten

Zitting van CBS van 26 03 2020

 

Nooddecreet - omgevingsvergunningsmaatregelen

Publicatiedatum: 02/04/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.