Zitting van CBS van 30 09 2021
Notulen vorige zitting
Zitting van CBS van 30 09 2021
Klacht - kennisneming
Rudy Janssens Hans Eyssen Anja Peeten Ria Verstraelen Bram Van Baelen Anne Van Goidsenhoven Rudy Janssens Hans Eyssen Anja Peeten Bram Van Baelen Anne Van Goidsenhoven aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van CBS van 30 09 2021
Gemeentepersoneel - onbetaald verlof als gunst
Zitting van CBS van 30 09 2021
Gemeentepersoneel - technisch beambte
Zitting van CBS van 30 09 2021
Nieuwjaarsfeest 2022 - concept en prijsvragen
Zitting van CBS van 30 09 2021
Kermissen - extra toelating Nieuwrode
Zitting van CBS van 30 09 2021
Beweegparksite Bruul - oprichting, inrichting en exploitatie van padelterreinen op nieuw te ontwikkelen beweegparksite Bruul - vaststelling resultaten marktbevraging
Voorgeschiedenis
• Raadsbesluit van 21 november 2017
De gemeenteraad stelt het RUP recreatie site Bruul definitief vast.
• Collegebesluit van 25 maart 2021
Het college keurt de subsidieaanvraag goed voor de uitwerking van het Beweegpark De Bruul op deze recreatiesite. Dit subsidiedossier werd op 31 maart ingediend bij Sport Vlaanderen. In het bijgevoegd financieringsplan werd een financiële inbreng van een padelclub voorzien.
• Raadsbesluit van 25 mei 2021
Beweegparksite Bruul - Aanleg en uitbating padelterreinen - goedkeuring open marktbevraging.
• Collegebesluit van 19 augustus 2021
Het college nodigt de 4 kandidaten uit om een best and final offer in te dienen.
Feiten en context
• De gemeente Holsbeek wil, op korte termijn, de terreinen die vallen binnen de recreatiesite Bruul (Bruul 60, 3220 Holsbeek) samen met partners, ontwikkelen tot een toegankelijk, laagdrempelig beweegpark met aangepaste, aantrekkelijke recreatieve infrastructuur.
• De gemeente Holsbeek is eigenaar van de nog te ontwikkelen terreinen op de recreatiesite Bruul.
• Op deze nieuw te ontwikkelen recreatiesite worden minimum vier en maximum zeven padelterreinen aangelegd met bijkomende infrastructuur voor de clubwerking (kleedkamers, douches en sanitair, clubhuis, bergruimte voor materiaal). Deze padelterreinen komen tegemoet aan de bovenlokale noden die zijn ontstaan bij gebrek aan padelterreinen in de ruime regio (Aarschot-Tienen).
Juridische gronden
• Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
• Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
• Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Argumentatie
• Het gemeentebestuur organiseerde een marktbevraging als open oproep naar kandidaat-padelclubs die interesse hebben in het geschetste partnerschap bij de uitbouw en uitbating van Beweegpark Bruul.
• De geïnteresseerde kandidaat-padelpartners moesten uiterlijk tegen 21 juni 2021 bij het college hun dossier "Open marktbevraging - aanleg en uitbating padelterreinen" indienen.
• Binnen de gestelde termijn dienden 4 kandidaat-partners een dossier in bij het bestuur:
◦ Padel Holsbeek, vertegenwoordigd door Frédéric Broos en Jago Goedefroy
◦ Sportaccommodatie Holsbeek, vertegenwoordigd doorMike Eyckmans en Ronny Geerinck
◦ Solto', vertegenwoordigd door Alain Suskind en Michael Lambrechts
◦ Padelclub Holsbeek Academie Hageland, vertegenwoordigd door Maarten De Cuyper, Steven De Beukeleer en Patrick Vervoort.
• De vier kandidaat-partners kregen in de maand augustus de kans om hun dossier mondeling te toe te lichten aan het bestuur. Ze zijn ook alle 4 ingegaan op deze uitnodiging.
• Na de toelichtingsronde, werden de vier kandidaten schriftelijk uitgenodigd om tegen uiterlijk zondag 29 augustus 2021 hun "best and final offer" in te dienen.
• Deze vier BAFO-voorstellen zijn vervolgens beoordeeld en op punten gequoteerd op basis van de 6 evaluatiecriteria die werden opgenomen in de initiële marktbevraging. Het verslag van de ingediende kandidaturen en de puntenquotering zijn als bijlage bij dit besluit opgenomen.
• Op basis van deze puntenquotering en bijhorend verslag van ingediende kandidaturen stelt het college vast welke indiener het sterkste dossier heeft ingediend en dus als best-scorende kandidaat-partner uit de marktbevraging komt. Na vaststelling door het college zal verder met de best scorende kandidaat-partner (en in overleg met KDN United) een opstalovereenkomst worden afgesloten. Dit model van opstalovereenkomst wordt vooraf goedgekeurd door de gemeenteraad. De voorwaarden van deze opstalovereenkomst zullen volledig in lijn liggen met het dossier dat de best-scorende kandidaat heeft ingediend.
Bijlagen
• Dossiers Padel - quotering in punten
• Open marktbevraging - verslag van de ingediende kandidaturen
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
Het college neemt kennis van het verslag van de ingediende kandidaturen en van de quotering op de zes in de marktbevraging opgenomen evaluatiecriteria.
Art. 2.
Uit het verslag van nazicht en de puntenquotering blijkt dat het dossier van Padel Holsbeek Academie Hageland, ingediend door Maarten De Cuyper, Steven De Beukeleer en Patrick Vervoort, het best beantwoordt aan de door de gemeente in de marktbevraging gestelde eisen en voorwaarden en dat Padel Holsbeek Academie Hageland de best scorende kandidaat-partner is voor de oprichting, inrichting en exploitatie van padelterreinen op de nieuw te ontwikkelen site Beweegpark Bruul.
Art. 3.
Het college legt een voorstel van opstalovereenkomst met Padel Holsbeek Academie Hageland, met voorwaarden die in lijn liggen van de door de kandidaat ingediende BAFO, voor ter goedkeuring aan de gemeenteraad.
Zitting van CBS van 30 09 2021
Omgevingsproject 2021130 - Dutselstraat 176
Zitting van CBS van 30 09 2021
Omgevingsproject 202110 - St. Lambertusstraat 10
Zitting van CBS van 30 09 2021
Omgevingsproject 202113 - Gravenstraat
Zitting van CBS van 30 09 2021
Omgevingsproject 20219 - Rodestraat 15
Zitting van CBS van 30 09 2021
Omgevingsproject - Bessembinderstraat 12 - boring
Zitting van CBS van 30 09 2021
Klimaat - burgemeesterconvenant 2050 - princiepsbeslissing
Voorgeschiedenis
• Klimaatverandering is een feit. Aanpassingen zijn nodig. Lokale overheden begeleiden de inwoners en zorgen in eigen werking voor de nodige aanpassingen.
◦ De gemeente heeft reeds een goedgekeurd klimaatactieplan.
◦ Door lid te worden van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie verzekeren gemeenten zich van steun bij die inspanningen, doordat ze erkenning krijgen, fondsen en mogelijkheden tot netwerken, nodig om hun engagementen naar een volgend niveau te kunnen brengen.
• Het convenant werd in België al 526 maal ondertekend.
Feiten en context
• Het burgemeesterconvenant is een engagementsverklaring dat de nodige acties ondernomen worden om tegen 2050 in koolstofarme en veerkrachtige steden te kunnen wonen.
• Dit door het zich wapenen om klaar te zijn voor de onvermijdelijke effecten van de klimaatverandering en inwoners toegang verzekeren tot veilige, duurzame en betaalbare energie.
• Als gemeente bepaal je zelf de tussentijdse doelstellingen en het tijdspad ernaartoe. Dit moet wel in lijn zijn met de nationale doelstellingen.
• Om dat engagement te concretiseren naar daadwerkelijke acties en projecten, verbinden de ondertekenaars zich ertoe om binnen de twee jaar na de bekrachtiging van ondertekening door de gemeenteraad, een Actieplan voor Duurzame Energie en Klimaat op te maken met de voornaamste acties die men wil uitvoeren (SECAP = Actieplan Duurzame Energie en Klimaat). In dat plan wordt een Inventarisatie Uitgangswaarden Emissies voorzien om de acties die klimaatverandering tegen gaan op te volgen, en een Klimaatsrisico- en Kwetsbaarheidsanalyse. De strategie om de effecten van de klimaatverandering kan deel uitmaken van dat Actieplan of ontwikkeld en bijgehouden worden in een afzonderlijk plandocument. Dit doortastende politieke engagement moet de start zijn van een proces op lange termijn waarbij de steden elke twee jaar de vooruitgang van hun acties rapporteren.
Juridische gronden
• Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
◦ art. 2 § 1. De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.
Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.
◦ art. 2 § 2. De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.
Argumentatie
• Het BM convenant is een engagement met als doel tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.
◦ dit engagement werd reeds opgenomen in het goedgekeurde klimaatactieplan (gemeentelijk KAP = een SECAP).
◦ acties uit het SECAP waaraan gewerkt wordt op korte termijn moeten ingediend worden
• Burgers, bedrijven en overheden worden betrokken bij uitvoering van de transformatie.
◦ het KAP kwam tot stand met burgerparticipatie wat de gedragenheid en succes verhoogt.
• Rapporteren over de genomen acties is nodig
◦ het KAP is een prioritair actieplan waar jaarlijks over gerapporteerd wordt aan de gemeenteraad.
◦ het BM-convenant werkt met een monitoringsverslag, een excel sjabloon voor de rapportering. Deze tabel kon ook herbruikt worden voor de rapportering aan de gemeenteraad.
Monitoring voor convenant is
▪ elke twee jaar na de indiening van hun actieplan: een monitoringsverslag over de implementatiestatus van de acties (lichte monitoring)
▪ ten minste elke vier jaar: een Inventaris Emissiereferenties (MEI). Dit is van cruciaal belang, aangezien dit de instrumenten zijn om de effecten van het actieplan te meten.
• Netwerken en leren van andere gemeenten
◦ Provincie, VVSG helpen gemeenten door het aanbieden van voorbeelden en subsidiemogelijkheden.
• Als een lokale overheid is geschorst omdat zij het actieplan/de Inventaris Emissiereferenties (MEI) niet binnen de termijn heeft ingediend, moeten de desbetreffende sjablonen ingediend worden om de schorsing te beëindigen.
Bijlagen
• BM convenant 2050
Financiële gevolgen
Het ondertekenen van het burgemeesterconvenant is in een aantal gevallen een voorwaarde om een subsidiedossier te kunnen indienen.
BESLUIT
Eenparig
Enig artikel.
Het college van burgemeester en schepenen staat open voor de ondertekening van het burgemeesterconvenant 2050 en zal dit voorleggen aan de gemeenteraad.
Zitting van CBS van 30 09 2021
Lokaal energie- en klimaatpact - princiepsbeslissing
Voorgeschiedenis
• Kennisname van het Lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) in college van 19 augustus 2021.
• Na ondertekening heb je als gemeente automatisch recht op financiële ondersteuning :
◦ Overeenkomstig het aantal inwoners van 10.062 heeft de gemeente recht op 32.881 euro voor het jaar 2021 ( voorlopige verdeling op basis van de pot van 24.106 euro).
▪ Het bedrag wordt per gemeente volledig betaald tegen 30 april 2022.
◦ Voor de komende jaren tot 2030 werd telkens 10.106 euro voorzien, te herverdelen onder de gemeenten die intekenen. Er kunnen nog middelen bijkomen uit het Vlaams Klimaatfonds.
Feiten en context
• De deadline voor lokale besturen om het pact te ondertekenen is 29 oktober 2021.
• De ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2050 is voor het lokaal bestuur een voorwaarde om het Lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) te mogen ondertekenen.
• Het gaat om een inspanningsverbintenis. De wederzijdse engagementen staan duidelijk in het pact en de financiële ondersteuning wordt gekoppeld aan het ondertekenen van het Pact. Het betreft een trekkingsrecht met 50% cofinanciering: het “1 euro voor 1 euro”-principe.
• Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeldt in de onderstaande werven waar te maken :
Laten we een boom opzetten
• Eén boom extra per Vlaming tegen 2030
• 1/2de meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030
• Eén extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030
Verrijk je wijk
• 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030
• 1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MW vanaf 2021 t.e.m. 2030
Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar
• Per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030
• Per 100 inwoners 1 laadpunt tegen 2030
• 1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030
Water het nieuwe goud
• 1m2 ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030
• Per inwoner 1m3 extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030
Al deze doelstellingen zijn bepaald voor Vlaanderen. Een gemeente wordt niet aangesproken op het niet behalen van een doelstelling op gemeentelijk niveau.
• Volgende voorwaarden houden wel een individueel engagement in per gemeente:
◦ Het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant 2030 of 2050.
◦ Het niet heffen van belastingen op windmolens.
◦ De verLEDding van de openbare verlichting tegen 2030.
◦ De 40% CO2-reductie op het eigen patrimonium (incl. technische infrastructuur, excl. onroerend erfgoed) tegen 2030.
◦ De 2,09% jaarlijkse primaire energiebesparing vanaf 2020 op het eigen patrimonium (incl. technische infrastructuur, excl. onroerend erfgoed).
Juridische gronden
• Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
◦ art. 2 § 1. De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.
Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.
◦ art. 2,§2. De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.
Argumentatie
• Er wordt gewerkt met een 50% co-financiëring, deze eigen middelen mogen ook gaan om personeelskosten. Het zijn niet louter investeringskosten die gesubsidieerd kunnen worden. Flankerende uitgaven, zoals de samenwerking met een andere partner, alsook de eigen personeelskosten kunnen hiermee gefinancierd worden.
• Rapportering door in de BBC de uitgave te koppelen aan de code “ABB-LEKP-2021”. Het gaat om een geaggregeerd overzicht, niet individueel project per project.
• Je bent als lokaal bestuur volledig vrij om beslissingen te maken over de verschillende werven en jaren heen. Je kan de middelen zelf op de meest efficiënte manier inzetten.
• Bij individuele acties kunnen subsidies gecombineerd worden (combineerbaar).
• De middelen voor 2021 kunnen in 2022 besteed worden.
Bijlagen
• ontwerp OK LEKP
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde inkomsten 2022 |
BD 4 - actie 74061000 - MAR GBB-04 - BV 0380 | € 32.881 minimaal |
Vanaf 2023 tot 2030 minimaal verzekerde subsidie rond de 13.000 euro.
Het dubbele van het inkomende bedrag moet uitgegeven overeenkomstig de bepalingen in het Pact.
BESLUIT
Eenparig
Enig artikel.
Het lokaal bestuur Holsbeek heeft met het goedgekeurd klimaatactieplan al een duurzaam klimaatbeleidplan. Het ondertekenen van het LEKP zorgt voor financiële ondersteuning (50% subsidie) bij de uitvoering van de acties. Het college van burgemeester en schepenen zal de ondertekening van dit Pact voorleggen aan de eerstvolgende gemeenteraad.
Zitting van CBS van 30 09 2021
IGO - Energiehuis - mogelijke communicatie acties
Zitting van CBS van 30 09 2021
Ecowerf - afvalbegroting 2022
Zitting van CBS van 30 09 2021
Evenement - Dutselhoek 47 - 24 oktober 2021
Zitting van CBS van 30 09 2021
Evenement - Dreef 8A - 30 oktober 2021
Zitting van CBS van 30 09 2021
Evenement - 31 oktober 2021 - Bezzeke
Zitting van CBS van 30 09 2021
KLE subsidie - Lozenhoek 22
Zitting van CBS van 30 09 2021
KLE subsidie - Gobbelsrode 98
Zitting van CBS van 30 09 2021
PSS - Vleermuizen - kerk Nieuwrode - toekenning ANB subsidie
Zitting van CBS van 30 09 2021
Register leegstand en verwaarlozing bedrijfsruimten - bekendmaking
Zitting van CBS van 30 09 2021
O.E. - evaluatie werkingsjaar 2020 - gemeente
Zitting van CBS van 30 09 2021
Tegemoetkoming veiligheidsglazen
Zitting van CBS van 30 09 2021
OO - raamcontract VERA - ICT-materiaal
Zitting van CBS van 30 09 2021
Uitbreiding kassasysteem
Voorgeschiedenis
• Besluit college van burgemeester en schepenen van 5 september 2019
Uitbreiding BBC Software met implementatie van een kassasysteem
Juridische gronden
• Het decreet over het lokaal bestuur van 2 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald
artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
• Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
• De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 42 §1, 1°a .
• De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
• Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90 §1.
• Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels, van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Adviezen
• De financieel directeur verleende een visum op 28 september 2021.
Argumentatie
• Momenteel zijn er twee kassalades en ticketprinters geleverd. Na de opleiding cs-kassa werd duidelijk dat een bijkomende kassalade en ticketprinter de efficiëntie voor de dienstverlening zou verhogen.
• Er wordt geopteerd om de huidige betaalterminals te vervangen door nieuwe betaalterminals die met het systeem verbonden zijn om fouten te vermijden en met het oog op een automatische verwerking in de boekhouding.
• In het kader van organisatiebeheersing is het wenselijk dat elke medewerker onder zijn persoonlijke login/naam registraties kan doen in het kassasysteem. Daarom worden 4 bijkomende licenties aangevraagd (hoofdkassier dienst financiën en zijn back-up en de 4 medewerkers van de dienst burgerzaken).
Bijlagen
• Offerte Schaubroeck
• Overzicht bestelling cs kassa
Financiële gevolgen
Budgetsleutel
| Geraamde uitgave
|
BD 01 - actie 021009- MAR 24100100 - BV 0119 BD 01 - actie 021014 - MAR 24100100 - BV 0119 BD 01 - recurrent - MAR 61300200 - BV 0119 Totaal | € 2.318,12 excl. BTW - € 2.804,93 incl. BTW € 3.023,04 excl. BTW - € 3.657,88 incl. BTW € 2.218,68 excl. BTW - € 2.684,60 incl. BTW € 6.462,80 euro excl. BTW - € 9.147,41 incl. BTW |
BESLUIT
Eenparig
Enig artikel.
Het college van burgemeester en schepenen hecht goedkeuring aan de uitbreiding van het kassasyteem volgens de voorwaarden in de offerte van de firma Cipal Schaubroeck nv, Bell-Telephonelaan 2D , 2440 Geel.
Zitting van CBS van 30 09 2021
Tussenkomst van de gemeente in de financiële verplichtingen van het OCMW
Zitting van CBS van 30 09 2021
Betalingen - bestellingen - invorderingen
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.