Feiten en context
• Sinds 2017 organiseert het OCMW een dienstverlening 'personenvervoer' met een pool vrijwilligers, occasioneel bijgestaan door medewerkers van de dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg.
• Personenvervoer kan aangevraagd worden door inwoners van Holsbeek die vervoer nodig hebben voor medische afspraken en die geen beroep kunnen doen op alternatieven.
• De gebruiker betaalt voor deze dienstverlening
◦ een kilometerforfait naargelang de deelgemeente waar hij/zij woont
◦ een kilometervergoeding voor de rit tussen het ophaalpunt en de afspraak (heen en terug)
◦ een vergoeding voor de begeleidingstijd van de vrijwilliger.
• Het kilometerforfait houdt in dat de gebruiker, bovenop het werkelijk aantal gereden kilometers, een forfait betaalt dat varieert naargelang de deelgemeente waarin men woont:
◦ 3 km in Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode,
◦ 4 km in Holsbeek Dorp,
◦ 5 km in Nieuwrode
◦ 7 km in Holsbeek Plein.
• Het kilometerforfait dateert nog uit de opstartperiode van de dienstverlening, toen enkel medewerkers van de dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg het personenvervoer op zich namen. Deze medewerkers hadden als vertrek- en eindpunt telkens het OCMW-gebouw. Dat ligt anders nu deze dienstverlening hoofdzakelijk wordt verzekerd door vrijwilligers, die als uitvalsbasis hun thuisadres hebben.
• De vrijwilligers ontvangen een onkostenvergoeding
◦ voor de rit met de cliënt
• Voor de dienstverlening personenvervoer kan het OCMW momenteel rekenen op een 8-tal vrijwilligers. In 2020 verzorgden zij 135 ritten voor 36 cliënten.
Juridische gronden
• Art. 78, 2de lid, 3° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De raad voor maatschappelijk welzijn is exclusief bevoegd voor het vaststellen van andere reglementen dan die over personeelsgelegenheden.
Argumentatie
• De dienst welzijn en samenleven acht het wenselijk om het reglement personenvervoer te actualiseren op een aantal punten, als volgt :
◦ Afschaffing van het kilometerforfait.
▪ het kilometerforfait maakt nog een onderscheid in kostprijs tussen de gebruikers i.f.v. de deelgemeente waar men woont. Een dergelijk ongelijk forfait is nog moeilijk te verantwoorden, nu de uitvalsbasis van de vrijwilliger-chauffeur zijn thuisadres is (en niet het OCMW-gebouw).
◦ Invoering van een administratieve kost van 2 euro per rit (één rit = heen en terug ).
▪ Om de kosten meer rechtvaardig te verdelen is het voorstel om het kilometerforfait te vervangen door een administratieve kost van 2 euro per (heen- en weer) rit in te voeren.
▪ In vergelijking met het kilometerforfait betalen inwoners van de deelgemeente(n)
• Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode 0,8 euro meer per rit
• Holsbeek Dorp 0,4 euro meer per rit
• Nieuwrode even veel
• Holsbeek Plein betalen 0,8 euro minder.
◦ Verduidelijking van de criteria op basis waarvan een inwoner een beroep kan doen op het medisch personenvervoer
◦ De dienst personenvervoer werkt met vrijwilligers. De verwijzing naar vervoer in het kader van gezinszorg (= vervoer tijdens de uren dat cliënten gezinszorg hebben) wordt uit het reglement gehaald omdat beide dienstverleningen aparte criteria en doelgroepen hebben.
◦ Vereenvoudiging van de administratie voor de vrijwilligers. Zij moeten voortaan per cliënt slechts 1 formulier invullen (nu zijn dit nog 3 formulieren).
◦ Meer transparantie voor de cliënt personenvervoer : 1 maandelijkse factuur met alle kosten (in plaats een maandelijkse factuur voor de kilometers en een trimestriële factuur voor de begeleidingstijd).
Bijlagen
• Reglement personenvervoer
• Contract van de vrijwilligers, aangepast aan het nieuwe reglement
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De OCMW-raad keurt goed :
• het reglement personenvervoer
• de vrijwilligersovereenkomst
als bijlagen bij dit besluit.
Art. 2.
Het retributiereglement personenvervoer wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van art. 285 van het Decreet over het lokaal bestuur. Het reglement treedt in werking op 1 november 2021 en vervangt op die datum integraal het huidige reglement personenvervoer.
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:
• Gemeentelijke website
• Brief aan bestaande cliënten
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.