Voorgeschiedenis

        28 mei 2024.
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan voor de verlegging van voetweg 39 te Kortrijk-Dutsel, opgesteld door landmeetkantoor Smolders-Stevens op 10 december 2023, voorlopig vast. (bijlage 5)

        6 juni 2024
Het college onderwerpt het voorlopig vastgesteld rooilijnplan aan een openbaar onderzoek,  lopende van 14 juni 2024 tot en met 13 juli 2024.

        25 juli 2024
Het college sluit het openbaar onderzoek waarbij de processen-verbaal van ruchtbaarheid en sluiting werden opgemaakt. (bijlagen 7-7A)
 

Feiten en context

        Het definitief vast te stellen rooilijndossier omvat alle stukken (ongewijzigd) zoals deze voorlopig werden vastgesteld door de gemeenteraad van 28 mei 2024, namelijk:

        een gedetailleerd rooilijnplan in Lambertcoördinaten met uittreksels uit de buurtwegenatlas  en het Kadaster. (bijlage 1)

        een aanvraagformulier waarbij de eigenaar-verzoeker zich op 18 februari 2024 akkoord  verklaart met de verlegging, samen met een verantwoordingsnota waarom er verlegging wordt gevraagd. (bijlage 2)

        een schattingsverslag van de landmeter-schatter over de min- en meerwaarden van de percelen die betrekking hebben op de verlegging. (bijlage 3)

        een aantal foto's waarop de toestand ter plaatse is weergegeven. (bijlagen A-B-C-D).

        Volgens het rooilijnplan opgemaakt op 10 december 2023 door landmeetbureau Smolders-Stevens:

        heeft het te  verleggen deel van de voetweg op perceel 2 B/138A (rood ingekleurd), met een breedte van 1,65m, een gemeten oppervlakte van 181ca.

        heeft het nieuwe deel van de voetweg (groen ingekleurd) op perceel 2 B/138A met eenzelfde breedte (1,65m), een gemeten oppervlakte van 161ca.

        is de oostelijke grenslijn van het nieuwe voetwegtracé gelegen op een parallelle afstand van 1,65 meter vanaf de eigendomsgrens tussen de percelen 2 B/138A en 2 B/142A, waardoor het nieuwe pad achter en ten westen van de huidige bomenrij komt te liggen.

        Tijdens het openbaar onderzoek werd er één bezwaarschrift ingediend via e-mail op datum van
12 juli 2024. (bijlage 6)

        Het bezwaarschrift werd ingediend op 12 juli 2024 door de eigenares van het aangrenzend perceel 2 B/142A. Hierin betwist zij de grensaanduiding tussen enerzijds perceel  2 B/142A (haar eigendom) en anderzijds perceel 2 B/138A (eigendom van de aanvrager). De bezwaarindienster beweert dat de bestaande bomenrij en het hierlangs te leggen nieuwe pad, op haar perceel is gelegen en niet op de eigendom van de aanvrager. Ze verwijst hierbij naar haar aankoopakte en op basis van het raadplegen van Cadgis.

 

Juridische gronden

        De bepalingen van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen

        Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur: algemene volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad.

        Artikel 56 § 2 van het Decreet lokaal bestuur: de bevoegdheden van het college die werden gedelegeerd door de gemeenteraad.

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in werking getreden op 1 september 2019 (nieuw gemeentewegendecreet).

        Het Gemeentewegendecreet voorziet in één juridisch statuut voor alle wegen in beheer bij de gemeente, ongeacht de eigenaar van de grond en:

     heft bij de inwerkingtreding volgende wetgevingen op:

        de federale wet op de buurtwegen van 10 april 1841

        het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juni 2014 tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen

        de provinciale reglementen, aangenomen ter uitvoering van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen

        bepaalt dat alle:

        gemeentelijke wegen,

        voet- en buurtwegen die ressorteren onder de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, die bestaan op 1 september 2019,

het statuut van 'gemeenteweg' hebben, waarop het Gemeentewegendecreet ook van toepassing is. Door toepassing van het gemeentewegendecreet beslist de gemeenteraad nu zelf over de aanleg, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen.

        De algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 blijven geldig tot ze worden opgeheven of vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van het Gemeentewegendecreet.

        Volgens artikel 11 van het Gemeentewegendecreet leggen de gemeenten de ligging en de breedte van gemeentewegen op hun grondgebied vast in rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. De gemeentelijke rooilijnplannen komen tot stand op de wijze, vermeld onder de artikels 16 tot en met 19 vermeld onder Afdeling 2 van het gemeentewegendecreet 'procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen'.
 

Argumentatie

        Het bezwaarschrift van 12 juli 2024 (laatste dag  van het onderzoek) werd ons enkel per e-mail bezorgd. Het mailbericht is niet ondertekend en bevat evenmin bijlagen of andere stavingsstukken. (bijlage 6)

        De bezwaarindienster levert via haar bezwaarschrift geen enkele concrete aanwijzing, noch de nodige bewijsstukken, waar de begrenzing wel dient te liggen. Cadgis waarnaar verwezen wordt is een instrument voor het beheren en bijhouden van kadastrale gegevens. Kadastrale gegevens hebben nog steeds een fiscaal hoofddoel en mogen niet gebruikt worden als basis voor een effectieve grenserkenning tussen eigendommen. Enkel een proces-verbaal van opmeting/afpaling dat tegensprekelijk werd opgesteld door een beëdigd landmeter-expert en voor akkoord werd ondertekend door alle betrokken partijen hebben juridische waarde.

        Bij de sluiting van het onderzoek en naar aanleiding van het bezwaarschrift, beslist het college in zitting van 25 juli 2024 (bijlage 7) om het studiebureel via aangetekend schrijven (bijlage 8) en via e-mail te contacteren, teneinde advies en duidelijkheid te verkrijgen over de betwiste grenslijn.

        Op 27 juli 2024 bezorgt beëdigd landmeter-expert Jean-Luc Smolders ons via e-mail:

        een verklaring waaruit blijkt dat omwille van een moeilijke grensbepaling door het  ontbreken van duidelijke meetgegevens tussen de kadastrale percelen 2 B/138A en 2 B/142A (ontstaan in 1847 en 1876) er tussen de toenmalige eigenaars een ondertekend proces-verbaal van afpaling voorhanden is.

        het proces-verbaal van opmeting en afpaling, daterend van 10 april 2017,  opgesteld door hetzelfde studiebureel als de ontwerper van het verleggingsdossier, bevat naast de gedetailleerde weergave van de grenslijn tussen perceel 2 B/138A (aanvrager) en perceel
2 B/142A (toebehorend aan de bezwaarindienster), ook de schriftelijke akkoorden/ handtekeningen vanwege de toenmalige eigenaars. Voor perceel 2 B/142A betreft dit de handtekening van de toenmalige eigenaar, van wie de huidige eigenaar-bewaarindienster het goed heeft gekocht. Bovendien werd er ook bevestigd dat de grenslijn tussen beiden werd gematerialiseerd met vaste grenspalen volgens het opgesteld proces-verbaal van opmeting door de betrokken landmeter. 

        Het tegensprekelijk opgesteld proces-verbaal van opmeting en afpaling van 10 april 2017, opgesteld door beëdigd landmeter Smolders en voor akkoord ondertekend door de toenmalige betrokken eigenaars, levert derhalve het onbetwistbaar bewijs dat de grenslijn tussen de percelen 2 B/138A en 2 B/142A ontegensprekelijk vastligt. 

        De grenspunten zoals aangegeven op het rooilijn-opmetingsplan van het huidig verleggingsdossier (gekend in Lambert 72 - rijkscoördinaten) werden gecheckt en stemmen volledig overeen met de begrenzing  en de meetgegevens van het tegensprekelijk opgesteld  proces-verbaal van afpaling uit 2017, beide opgemaakt door dezelfde beëdigde landmeter-expert Smolders uit Tienen.

        Het voorlopig vastgesteld verleggingsdossier kan bijgevolg zonder aanpassing van de eigendomsgrens worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor definitieve goedkeuring.

        Bijkomende motivering en verantwoording omtrent de keuze en de ligging van de nieuwe rooilijn, is terug te vinden in de rubrieken 'feiten en context' en 'argumentatie' van de raadsbeslissing  van 28 mei 2024 houdende de voorlopige vaststelling van dit rooilijndossier, met name:

        de voorgestelde verlegging:

        schaadt het algemeen belang niet.

        beïnvloedt geenszins de verkeersveiligheid van de zachte weggebruiker en alle andere weggebruikers.

        brengt de ontsluiting van de aangrenzende percelen niet in het gedrang.

        betreft een bijna parallelle verschuiving van het bestaande pad naar de oostelijke eigendomsgrens van de aanvragers (iets meer dan 39 meter), zodat het geheel van de percelen B/136H en B/138A niet versneden wordt.

        verleent de eigenaar-aanvrager de mogelijkheid om zijn geplande (bouw)uitbreiding te kunnen realiseren. 

        biedt de recreant een rustiger, veiliger en minder storend wandeltraject dan wanneer het pad zich in de onmiddellijke omgeving van woningen zou bevinden.

        volgens het schattingsverslag van landmeterskantoor Smolders-Stevens, gedateerd op 28 januari 2024 , verkrijgt perceel B/138A een meerwaarde van 6 euro per centiare grond dat minder belast wordt met pad 39 als openbare erfdienstbaarheid. Omdat het nieuwe voetwegtracé 20 ca kleiner is dan de oorspronkelijke ligging, resulteert dit in een totale meerwaarde van 120 euro voor perceel B/138A na verlegging. De globale meerwaarde volgens het oorspronkelijk bezorgd schattingsverslag bevatte een rekenfout die werd aangepast door het studiebureau en ons werd terugbezorgd op 14 mei 2024. 

        via het aanvraagformulier (bijlage 2) verleent de aanvrager zijn schriftelijk akkoord  om alle kosten m.b.t. het verleggingsdossier (opmaak landmetersdossier, schattingsverslag, ...) op zich te nemen en de meerwaarde volgens schatting te betalen.

        om het comfort en de veiligheid van de padgebruikers maximaal te garanderen, zullen een aantal voorwaarden in dit besluit worden opgenomen.  

 

Bijlagen

        (bijl. 1) rooilijnplan verlegging P39 KD

        (bijl. 2) aanvraagformulier, verantwoording en akkoord eigenaar tot verlegging

        (bijl. 3 ) schattingsverslag (verbeterd)

        (bijl. 4A) atlas buurtwegen (origineel uittreksel)

        (bijl. 4B) atlas - overzicht

        (bijl. 5) GRD 28.05.2024 voorlop.vastst.

        (bijl. 6) bezwaarschrift Cindy Janssens

        (bijl. 7) CBS 25.07.2024 - sluiting O.O. rooilijnplan

        (bijl. 7A) P.V. van sluiting OO (ondertekend)

        (bijl. 8) verzoek om advies studiebureel nav klacht (aangetekend)

        (bijl. 9) mail studiebureel weerlegging bezwaar

        (bijl. 10) tegensprekelijk pv van opmeting en afpaling

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten

BD 04 - actie GBB04 - MAR 70100000 - BV 0600

€ 120

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De gemeenteraad gaat definitief akkoord om de gemeenteweg, gekend als voetweg 39 in de Atlas der buurtwegen van Kortrijk-Dutsel, te verplaatsen zoals aangeduid op het rooilijnplan, opgesteld door landmeter Smolders op 10 december 2023. (bijlage 1)


Art. 2.

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan van voetweg 39 te Kortrijk-Dutsel vermeld in artikel 1, definitief vast. (bijlage 1) De perceelsgrenzen vermeld op het rooilijnplan stemmen volledig overeen met deze vermeld op het tegensprekelijk en voor akkoord ondertekend proces-verbaal
van opmeting en afpaling opgesteld door hetzelfde landmeetkantoor op 10 april 2017. (bijlage 10)
 

Art. 3.

De gemeenteraad gaat akkoord met de schatting van de meerwaarde aan 6 euro/ca, zoals vermeld in het schattingsverslag opgemaakt door beëdigd landmeter-expert Jean-Luc Smolders op 28 januari 2024, uit Tienen (bijlage 3).  De meerwaarde van 120 euro (6 euro x 20ca) wordt gevorderd van de eigenaar van perceel 2 B/138A, waarop zowel het te verleggen als het nieuwe voetwegtracé is gelegen.

Art. 4.

Aan de verlegging van voetweg 39 te Kortrijk-Dutsel worden volgende voorwaarden verbonden :

        voetweg 39 moet ook na verlegging steeds over de volledige breedte (1,65m) toegankelijk zijn en blijven (zonder enige belemmering en/of overhangend groen), voor voetgangers en fietsers.

        de wegbedding blijft privé-eigendom belast met een openbare erfdienstbaarheid, conform de afmetingen zoals aangeduid op het rooilijnplan (groene kleur) in bijlage.

        alle kosten m.b.t. de opmaak van dit verleggings(rooilijn)dossier, inclusief opmaak schattingsverslag, alsook de te betalen meerwaarde, zijn ten laste van de eigenaar/verzoeker van perceel 2 B/138A.

 

Art. 5.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:

        gemeentelijke website

        brief aan eigenaars die tijdens het openbaar onderzoek standpunten-opmerkingen of bezwaren hebben ingediend.

        brief aan al de andere eigenaars/bewoners

        brief aan adviesinstanties

        loket lokale besturen

 

Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:

        Gemeentelijke website

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.