BESLUITENLIJST VAN CBS

Gemeente Holsbeek

Zitting van donderdag 11 april 2024

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 om 14:15

De burgemeester maakt via de webtoepassing van de gemeente een lijst met besluiten van het college van burgemeester en schepenen bekend (artikel 285, §1 Decreet lokaal bestuur)

 

 

Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Notulen vorige zitting

 

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Poolstok - av 31 mei 2024

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Gemeentepersoneel - vaststelling lijst kandidaten

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Gemeentepersoneel - vaststelling lijst kandidaten

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Gemeentepersoneel - vaststelling lijst kandidaten

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Buurtfeestencheque - Benedenstraat - 6 juli 2024

 

 

Voorgeschiedenis

        Aanvraag van een buurtfeestencheque voor de Benedenstraat, ingediend via het digitale evenementenloket op 21 maart 2024.
Initiatiefnemers/contactpersonen: Monique Ramaekers en Herman Verbist.

 

Feiten en context

        Het buurtfeest vindt plaats op zaterdag 6 juli 2024 in de Benedenstraat.

        De organisatoren wensen de subsidie te besteden aan de huur van materialen.

        Het buurtfeest vindt plaats op privé-domein.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur, artikel 56.
Het college voert de beslissingen van de gemeenteraad uit.

        Het gemeentelijk reglement op de straat-, buurt- en wijkfeesten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 29 juni 2021.

 

Argumentatie

        De aanvraag is conform het reglement ingediend.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD 5 - actie 070314 - MAR 64902500 - BV 0719

€ 150 (incl. btw)

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de toekenning van 150 euro (incl. btw) voor het buurtfeest van de Benedenstraat op zaterdag 6 juli 2024.
 

Art. 2.

De betaling gebeurt met het krediet opgenomen in het exploitatiebudget 2024 met als referentie:

        BD 5 - actie 070314 - MAR 64902500 - BV 0719.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Aanvraag plaatsing grafteken

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Omgevingsproject 2023173 - Hogebosstraat 6

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Omgevingsproject 2023178 - Leuvensebaan 304

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Publicatie BS - Pastoriedreef en Kerkplein

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

RUP woonzones buiten de dorpskernen - verordening - voorlopige vaststelling

 

 

Voorgeschiedenis

Intergemeentelijk project RUP Woonzones buiten de dorpskernen

        goedkeuring van de gunning van de opdracht in het kader van de raamovereenkomst aan Sweco in gemeenteraad van 24 oktober 2023 voor een bedrag van € 57.590.

        goedkeuring van het voorontwerp RUP woongebieden buiten de dorpskernen in collegezitting van 22 februari 2024.

 

Feiten en context

        Plenaire vergadering van 20 maart 2024 inzake het RUP woongebieden buiten de dorpskernen

        departement Omgeving betreurt dat er niet parallel werk wordt gemaakt van de opmaak van de stedenbouwkundige verordening die in aanvulling op het voorliggend RUP bijkomende voorschriften zal bevatten.

        de Provincie Vlaams-Brabant verzoekt om in de voorschriften de ambitie om 'verlagen bebouwingsdichtheid in de linten' voldoende hoog te houden, opname van minimale fietsparkeernormen en autoparkeernormen.

        dienst waterlopen van de provincie verzoekt om een verbod van reliëfwijzigingen binnen overstromingsgevoelige gebieden op te leggen.

        AWV stelt dat het RUP de heraanleg van een gewestweg niet mag hypothekeren.

        VMM vraagt om voorschriften inzake overstromingsveilig bouwen op te nemen.

        Ontwerp stedenbouwkundige verordening horend bij dit RUP werd opgemaakt door Sweco rekening houdend met de bemerkingen in de plenaire vergadering van 20 maart.

        De stedenbouwkundige verordening is van toepassing op alle stedenbouwkundige handelingen binnen de contouren vastgelegd in het RUP Woongebieden buiten de dorpskernen, gesitueerd op het grondgebied van de gemeente Holsbeek.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling van het openbaar onderzoek over stedenbouwkundige verordeningen van 10 februari 2017:

Het openbaar onderzoek over stedenbouwkundige verordeningen wordt, naast de wijze van bekendmaking, vermeld in artikel 2.3.1, zevende lid, en artikel 2.3.2, § 1, vijfde lid, en § 2, zevende lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, bekendgemaakt door:

        3° als het een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening betreft:

        a) een bericht op de website van de gemeente;

        b) een bericht in lokaal drukwerk dat minstens in alle brievenbussen van de gemeente wordt verspreid. Als het lokaal drukwerk als publiciteit wordt beschouwd, hoeft het niet te worden verspreid in de brievenbussen waarop een aanduiding is aangebracht dat de bewoners geen publiciteit wensen te ontvangen.

        Het bericht vermeldt minstens:

        1° het onderwerp van het ontwerp van verordening;

        2° de plaats waar het ontwerp van verordening ter inzage ligt;

        3° de begin- en einddatum van het openbaar onderzoek;

        4° het adres of de adressen waarnaar opmerkingen of bezwaren worden gestuurd of kunnen worden afgegeven.

        Artikel 2.3.2, §2 VCRO:

De gemeenteraad kan stedenbouwkundige verordeningen vaststellen voor de materie omschreven in artikel 2.3.1, in artikel 4.2.5 en in artikel 4.4.1, § 3, tweede lid, voor het gehele grondgebied van de gemeente of voor een deel waarvan hij de grenzen bepaalt met naleving van de door de Vlaamse Regering en de provincieraad vastgestelde stedenbouwkundige verordeningen.

        Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en neemt de nodige maatregelen tot opmaak.

        Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van stedenbouwkundige verordening voor advies voor aan het departement, de deputatie en aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Het departement en de deputatie geven advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in paragraaf 2/1, derde lid, 1° tot en met 5°. De adviezen worden binnen dertig dagen na de ontvangst van het dossier naar het college van burgemeester en schepenen gestuurd. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereisten worden voorbijgegaan.

        Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen en wordt minstens aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. De Vlaamse Regering stelt nadere regels voor het openbaar onderzoek vast.

        De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen tien dagen na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.

        De deputatie en de Vlaamse Regering beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen, die ingaat de dag na de betekening, vermeld in paragraaf 2, achtste lid, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te schorsen.

        In tegenstelling tot de RUP-procedure worden voor wat betreft verordeningen aan de Gecoro geen taken toebedeeld i.v.m. de behandeling van de bezwaren. Bezwaren moeten bijgevolg worden geadresseerd aan diegene die het openbaar onderzoek cfr. artikel 2.3.2, §2 VCRO organiseert, met name aan het CBS.

 

Adviezen

Advies van de Gecoro van 2 april 2024 op het voorgelegde ontwerp stedenbouwkundige verordening

        De Gecoro heeft geen bezwaar tegen de stedenbouwkundige verordening zoals in ontwerp maar verzoekt tot het opnemen van enkele bijkomende bepalingen:

        In overstromingsgevoelige gebieden niet alleen rekening te houden met het betrokken perceel maar met een mogelijke verandering in de waterhuishouding van de ganse omgeving.

        Men stelt zich vragen bij de maatregel tot het voorzien van een aanplantvak voor een boom bij de bouw. Er wordt niet gespecificeerd of het een hoogstam moet zijn. Maar er wordt ook niets opgelegd om deze te planten. Het volstaat als de architect een vakje inkleurt. Vraag is of er hierdoor geen extra bezwaarschriften of klachten van gaan komen.

        De gemeenteraad stelt een lijst van waardevolle bomen vast.

        De carport moet op minimaal 1 m achter de voorgevellijn worden geplaatst maar een  geïntegreerde carport aan de woning langs de voorzijde moet ook kunnen.

        Opleggen van bergruimte voor fietsen lijkt niet nodig in landelijk woongebied. Wel als het behouden blijft eraan toevoegen dat fietsenbergingen in de zijtuin zeker toegelaten moeten worden en zelfs in bepaalde gevallen als er voldoende ruimte is in de voortuin.

 

Argumentatie

        De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van de gemeente Holsbeek, is de stedenbouwkundige verordening die wordt aangenomen om het bouwen in de woonlinten van Holsbeek te reglementeren. Ze bevat voorschriften die van toepassing zijn op alle constructies en bouwwerken binnen de contouren van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Woongebieden buiten de dorpskernen’.

        De verordening heeft als doel minimale kwaliteit van het bouwen te garanderen, zowel voor het gebouw, zijn bewoners en gebruikers als voor de omgeving. Deze beoogde kwaliteit omvat duidelijke uitspraken over de leefbaarheid, duurzaamheid, beeldkwaliteit en veiligheid.

        De verordening houdt rekening dat elke verbouwing, herbouw of nieuwbouw zodanig ontworpen dient te worden dat ze in harmonie is met de kenmerken van de directe omgeving.

        Het college heeft in het voorliggende ontwerpadviezen van de Gecoro geïntegreerd.

 

Bijlagen

        20240411 Ontwerp verordening mbt RUP Woongebieden buiten de dorpskernen.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen stelt de stedenbouwkundige verordening mbt RUP Woongebieden buiten de dorpskernen - Holsbeek voorlopig vast zoals in bijlage

        20240411 Ontwerp verordening mbt RUP Woongebieden buiten de dorpskernen

 

Art. 2.

Dit ontwerp zal ter advies worden aangeboden

        aan de provincie Vlaams-Brabant

        het departement Omgeving

        de Gecoro heeft reeds advies gegeven op het ontwerp op datum van 2 april 2024

        adviezen werden geïntegreerd in dit ontwerp.

        er zal opnieuw advies aangevraagd worden.

Het zal onderworpen worden aan een openbaar onderzoek

        aanplakking

        gemeentelijke website

        gemeentelijke nieuwsbrief

        infoblad

        bericht in het Belgisch Staatsblad

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Project 20676A: Collector Winge fase 4

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Velt Plantenruilbeurs - 26 mei 2024

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Tijdelijke verkeersregeling - schoolfeest GBS Het Anker Nieuwrode - zaterdag 1 juni 2024

 

 

Voorgeschiedenis

        Aanvraag van GBS Het Anker tot het organiseren van het schoolfeest op het grondgebied van de gemeente.

 

Feiten en context

        Het schoolfeest vindt plaats op zaterdag 1 juni 2024.

 

Juridische gronden

        Artikel 130bis van de nieuwe gemeentewet

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.

        Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het KB van 16 maart 1968.

        KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

        Artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur.

De reglementen en verordeningen worden bekendgemaakt op de gemeentelijke website.

Politieverordeningen worden ook bekendgemaakt via aanplakbrief.

 

Adviezen

        Advies van de politie: geen advies ontvangen.

 

Argumentatie

        Voor de veiligheid van de weggebruikers, de deelnemers en bewoners is een tijdelijke verkeersregeling noodzakelijk.

 

BESLUIT

Artikel 1.

Op zaterdag 1 juni 2024 van 12.00 uur tot 21.00 uur wordt het verkeer van alle voertuigen in beide richtingen verboden op de volgende openbare weg:

        Hoekje

        tussen het kruispunt met de Appelweg en het kruispunt met de Losting.

 

Art. 2.

Op zaterdag 1 juni 2024 van 12.00 uur tot 21.00 uur wordt het eenrichtingsverkeer opgeheven op de volgende openbare weg:

        Hoekje

        tussen het kruispunt met de Appelweg en het kruispunt met de Losting.

 

Art. 3.

Op zaterdag 1 juni 2024 van 11.00 uur tot 22.00 uur wordt er een stilstaan- en parkeerverbod ingesteld op de volgende openbare weg:

        Hoekje

        tussen het kruispunt met de Appelweg en het kruispunt met de Losting.

        inclusief de parkeerplaatsen naast de rijbaan.

 

Art. 4.

De wegbeheerder brengt de nodige signalisatie aan.

        borden fig. E3

        borden fig. C3

 

Art. 5.

Er moet steeds een vrije doorgang voor de hulpdiensten (4m breed en 4m hoog) vrij blijven. Men mag geen obstakels in deze doorgang plaatsen.

 

Art. 6.

Overtredingen op deze politieverordening worden bestraft met politiestraffen.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Offerte mobiliteitsplan afwerking addendum

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Evenement - Ridders Chartreuze - Chartreuzen bos - 9 mei 2024

 

 

Voorgeschiedenis

        Evenementaanvraag ingediend op 25 maart 2024 door de Pynnock Ridders Horst vzw voor het houden van middeleeuwse animatie "Ridders Chartreuze".

 

Feiten en context

        Het evenement zal doorgaan op 9 mei 2024 in het Chartreuzebos.

        Er wordt geen elektronisch versterkte muziek gespeeld, maar er zal wel enig geluid geproduceerd worden.

        Publiciteit zal gemaakt worden o.a. door gebruik van flyers.

        Er zullen minder dan 100 personen deelnemen.

        Het evenement is openbaar en gratis.

 

Juridische gronden

        Het gemeentelijk reglement op geluidshinder goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 17 november 2017

        Art. 3 - muziek mag geen abnormale hinder veroorzaken, tenzij mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde.

        Vlarema artikel 5.3.12.1 Het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen is verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.

        Besluit van 7 juni 2021 houdende veiligheidsmaatregelen (VM.CD.2021.01)

  als het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt, is het verboden om vuur te maken en te roken in bossen, natuurreservaten, natuurdomeinen en terreinen waarvoor een natuurbeheersplan is opgesteld.

  de kleurcodes worden vermeld op de website www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

 

Argumentatie

        In het kader van het bosdecreet mag nooit enig gebruik gemaakt worden van vuur of vuurkorven.

        Indien het evenement zorgt voor overlast in de buurt, kan de politie steeds optreden op basis van andere wettelijke bepalingen.

        Indien zoals in het verleden de parkeerplaatsen voorzien zijn op grondgebied van deelgemeente Linden, dan doet men er goed aan om de gemeente Lubbeek hiervan op de hoogte te brengen.

        De organisatoren moeten zelf checken op de website van Natuur en Bos of er een rookverbod van kracht is. Indien dit het geval is moeten ze de toeschouwers erop attent maken aan de hand van affiches dat er een rookverbod geldt.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen geeft een afwijking op het geluid in het kader van het gemeentelijk reglement

        op donderdag 9 mei 2024 van 8 uur tot 18 uur

        de nachtrust van omwonenden dient gerespecteerd te worden.

        er mag geen elektronische geluidsversterking gebruikt worden daar dit niet werd aangevraagd.

 

Art. 2.

Buiten de toegestane afwijking in artikel 1, moeten de normen van het gemeentelijk reglement betreffende het geluid worden nageleefd.

 

Art. 3.

Alle nodige vergunningen en attesten met betrekking tot brandveiligheid en burgerlijke aansprakelijkheid moeten kunnen worden voorgelegd. Kunnen de correcte vergunningen niet worden voorgelegd, dan behoudt het college zich het recht voor het evenement af te gelasten.

 

Art. 4.

De aanvragers zijn verantwoordelijk voor het aanbrengen van de nodige signalisatie betreffende de parkeergelegenheid en het vrijhouden van voldoende doorgang voor de hulpdiensten. De organisator moet de gemeente Lubbeek op de hoogte brengen van het parkeren in Hoog-Linden.

 

Art. 5.

Indien niet alleen van het openbaar domein wordt gebruik gemaakt, moeten de organisatoren toelating krijgen van de eigenaar/beheerder van de betrokken percelen om dergelijke activiteiten op zijn/hun terrein te mogen uitoefenen.

 

Art. 6.

Aangezien gebruik gemaakt wordt van het openbaar domein, ook voor het parkeren, is de aanvrager van het evenement verantwoordelijk voor de orde, netheid en verkeersveiligheid op de plaatsen die gebruikt worden. De gebruikte locatie moet eventueel gereinigd en in originele toestand achtergelaten worden.

 

Art. 7.

Om wildplassen te voorkomen moeten de organisatoren voorzien in voldoende toiletgelegenheid.

 

Art. 8.

Indien het traject bewegwijzerd wordt, moeten volgende voorwaarden in acht genomen worden:

        de pijltjes mogen niet bevestigd worden door middel van nagels, nietjes of duimspijkers.

        de bewegwijzering moet de dag na het evenement weggehaald worden.

        er mag geen verf worden aangebracht op de openbare wegen.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Evenement - Rommelmarkt - VK Holsbeek - 21 juli 2024 - gebruik van vuur

 

 

Voorgeschiedenis

        Evenementenformulier ingevuld door F. V.W. op 9 april 2024 voor het houden van de jaarlijkse rommelmarkt aan VK Holsbeek op 21 juli 2024 vanaf 06.00 uur.

        Dossier intern gekend onder nr. 2024-0061

 

Feiten en context

        De rommelmarkt zal in openlucht plaatsvinden.

        Er worden 500-1000 personen verwacht.

        Het is een openbaar evenement.

        Parking wordt voorzien ter hoogte van VK Holsbeek langs de Rotselaarsebaan.

        Er worden parkeerwachters voorzien.

        Er wordt geen geluidsvergunning aangevraagd.

 

Juridische gronden

        Reglement op brandveiligheid bij evenementen goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 juni 2022 ter voorkoming van brand en om de veiligheid van de aanwezigen te waarborgen.

Blusmiddelen

        Draagbare blustoestellen van het type 6 kg poeder ABC of van het type 6 liter water/schuim met minimaal 1 bluséénheid, dienen voorzien te worden à rato van:

        feesttent of gebouw: 1 snelblusser per 150 m² 

        eetkramen/foodtrucks: 1 snelblusser

Gasflessen

        Bij het gebruik van gasflessen moeten minimaal volgende maatregelen gerespecteerd worden:

        Gasflessen dienen gekeurd te zijn (de gangbare geldigheid van een gasfles is 10 jaar) en worden voorzien van een adequate ontspanner (propaan, butaan).

        Alle gasflessen moeten steeds rechtop staan en worden vastgemaakt zodat omvallen onmogelijk is. 

        De gasflessen die in gebruik zijn, worden bij voorkeur buiten opgesteld (uit de zon). Indien dit omwille van technische redenen niet mogelijk is, moet er steeds een lage verluchting voorzien worden om ophoping van gassen te vermijden. 

        Niet-gebruikte flessen worden steeds in openlucht en in een afgebakende zone opgesteld. Lege en volle flessen worden van elkaar gescheiden. Reserveflessen moeten buiten de tenten/eetkramen op een voor het publiek afgeschermde plaats (kan bv. achter een tent zijn) bewaard worden. De hoeveelheid reserveflessen moet beperkt blijven tot het dagverbruik (max. 1 per gaspit, maximaal 3 in totaal). 

        Gastoevoerleidingen moeten zich in goede staat bevinden, mogen maximaal 5 jaar oud zijn, hebben bij voorkeur een maximum lengte van 2 m en dienen met spanbeugels bevestigd te worden. 

        Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen geen andere slangen gebruikt worden dan deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn leesbare, onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum 1 meter afstand tussen elke markering. Bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15 bar), alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag gebruikt worden.  

        Vlarema artikel 5.3.12.1: vanaf 1 januari 2022 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.

 

Adviezen met betrekking tot veiligheid

Eten en drinken

        Men dient erop toe te zien dat er geen alcohol aan -16 jarigen geserveerd wordt en geen sterk alcoholhoudende drank aan minderjarige personen.

        Bij het serveren van voedsel dient men de richtlijnen van FAVV te respecteren. Deze zijn terug te vinden op de website www.favv.be Gelegenheidsverkoop

Veiligheidsdoorgang hulpdiensten

        Er dient steeds een vrije doorgang voor de hulpdiensten = 4 m breed en 4 m hoog, vrij te blijven. Men mag geen obstakels in deze doorgang plaatsen.

        Er mogen geen elektriciteitsdraden of andere leidingen, hinderlijk voor de doorgang, op de grond liggen, tenzij in speciaal daartoe voorziene kabelgoten.

        Elke standhouder moet onmiddellijk alle bevelen van de politie opvolgen inzake openbare orde en veiligheid en een optimale tussenkomst van de hulpdiensten mogelijk maken.

Brandpreventieve maatregelen

        In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact kunnen komen met een warmtebron; Geen brandbare materialen in de onmiddellijke omgeving van de warmtebron plaatsen. Er moet per stand/150 m², minimum één bluseenheid, bestaande uit een brandblusser van 6 kg ABC (universeel poeder) of 2 brandblussers van 5 kg CO2 binnen handbereik zijn. De brandblussers dienen voorzien te zijn van een geldige geldigheidsdatum of een keuringslabel met dito datum en stempel van een erkend keuringsorganisme. Het gebruik van deze blusser dient gekend te zijn bij de organisatoren.

        De standhouders die ter plaatse warme gerechten bereiden, dienen bijkomend te beschikken over een branddeken.

Bij gebruik van gas(BBQ):

        De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangnippels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter.

        De gebruiker dient te letten op de goede staat van de slang.

Bij gebruik van tapinstallatie:

        De gashoudende flessen (acid) dienen steeds rechtop te staan en beveiligd tegen omvallen.

 

Argumentatie

        Het college volgt het veiligheidsadvies.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het gebruik van een gas BBQ voor het bereiden van voeding.

Voor een gas BBQ moeten de nodige veiligheidsmaatregelen overeenkomstig het gemeentelijk reglement in acht genomen worden.
Bijkomende veiligheidstips zijn:

        Controleer vooraf op lekken. Gebruik hiervoor geen aanstekers of lucifers maar smeer zeepsop rond de buisverbindingen. Gasbelletjes geven aan dat er een lek is.

        Houd kinderen uit de buurt van het gasfornuis.

        Plaats elke gasfles rechtop en stabiel. Zowel een gevulde als lege fles bewaar je het best rechtopstaand, stabiel op egale ondergrond en op een goed verluchte plaats.

        Elke installatie met gasflessen moet voorzien zijn van minimum één gasontspanner. Deze moet zo dicht mogelijk bij de gasfles zijn en een aangepaste koppeling of schroefdraad hebben.

        Gebruik gekeurde gasslangen. In het geval van een soepele verbinding mag je uitsluitend werken met gasslangen die gekeurd zijn voor butaan- en propaangas. Deze slangen moeten elke 5 jaar vervangen worden. Een gasslang van het fornuis is in regel niet langer dan 2 meter en is bevestigd met 2 spanringen.

        Sluit de kraan van een ongebruikte gasfles. Van zowel een gevulde als een lege gasfles, die niet wordt gebruikt, moet de kraan altijd gesloten zijn.

 

Art. 2.

Alle nodige vergunningen en attesten met betrekking tot brandveiligheid en burgerlijke aansprakelijkheid moeten kunnen worden voorgelegd. Kunnen de correcte vergunningen niet worden voorgelegd, dan behoudt het college zich het recht voor het evenement af te lasten.

 

Art. 3.

De aanvragers zijn verantwoordelijk voor het aanbrengen van de nodige signalisatie betreffende de parkeergelegenheid en het vrijhouden van voldoende doorgang voor de hulpdiensten.

 

Art. 4.

Aangezien gebruik gemaakt wordt van het openbaar domein, ook voor het parkeren, is de aanvrager van het evenement verantwoordelijk voor de orde, netheid en verkeersveiligheid op de plaatsen die gebruikt worden. De gebruikte locatie moet eventueel gereinigd en in originele toestand achtergelaten worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Evenement - Dreef 5 - KF De Ware Vrienden - 7-8 sept. 2024 - geluid

 

 

Voorgeschiedenis

        Evenementenformulier ingevuld door KF De Ware Vrienden op 8 april 2024 voor het houden van De laatste zomerfuif van't Dorp in Zaal De Tromp op 7 september 2024.

        Dossier intern gekend onder 2024_0059

 

Feiten en context

        Zaal De Tromp is gelegen Dreef 5, 3220 Holsbeek.

        Er worden tussen de 100 - 200 personen verwacht.

        Er wordt gevraagd elektronisch versterkte muziek te mogen spelen tussen 85dBA en 90dBA vanaf 7 september 2024 20.00 uur tot 8 september 04.00 uur.

        Parking wordt voorzien ter hoogte van het dorpsplein.

        Er worden geen parkeerwachters voorzien.

 

Juridische gronden

        Het gemeentelijk reglement op geluidshinder goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 17 november 2017

        Art. 3 - muziek mag geen abnormale hinder veroorzaken, tenzij mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde.

        Besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning, rubriek 32 inzake geluid.

        Reglement op brandveiligheid bij evenementen goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 juni 2022 ter voorkoming van brand en om de veiligheid van de aanwezigen te waarborgen.

        Vlarema artikel 5.3.12.1 Vanaf 1 januari 2022 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.

 

Advies inzake veiligheid

        Het opstellen van een veiligheidsdraaiboek door de organisatie is zeer nuttig. Dit veiligheidsdraaiboek geeft een overzicht van verantwoordelijke personen (met telnr.) en hun veiligheidstaken, bevat een correct inplantingsplan (globaal omgeving + detail binnen), veiligheidscapaciteit, evacuatiecapaciteit, aangewende procedures in geval van calamiteiten, aanwezige kleine blusmiddelen, aanwezige veiligheidspictogrammen, noodnummers van de hulpdiensten.

        Nooduitgangen - Evacuatieweg
De nooduitgangen moeten vrij blijven van alle voorwerpen en hindernissen, zichtbaar en herkenbaar zijn voor de bezoekers (gebruik van pictogrammen).
Deze toegangen mogen niet met een slot afgesloten worden.
 

Argumentatie

        Er mogen maximaal 12 evenementen die een geluidsvergunning nodig hebben per jaar gehouden worden op eenzelfde locatie. 

        Indien het event zorgt voor overlast in de buurt, kan de politie steeds optreden op basis van andere relevante wetgeving.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen staat een afwijking toe op het geluid in het kader van het gemeentelijk reglement betreffende geluidsoverlast

        in zaal De Tromp ter hoogte van Dreef 5, 3220 Holsbeek

        vanaf 7 september 2024 20.00 uur tot 8 september 04.00 uur.

Het maximale decibel gehalte bedraagt 90dBA gemeten op een representatieve meetplaats of ter hoogte van het midden van het publiek op 1,5 meter hoogte.

Dit houdt in dat de organisator gedurende de volledige activiteit moet meten ter hoogte van de mengtafel of op een andere representatieve meetplaats.
De verantwoordelijke voor het geluidsniveau moet steeds een duidelijk visuele indicatie hebben van het geluidsniveau.
Ofwel wordt een begrenzer gebruikt die zo is afgesteld dat de norm gerespecteerd wordt.

 

Art. 2.

Buiten de toegestane afwijking in artikel 1, moeten de normen van het gemeentelijk reglement betreffende het geluid worden nageleefd.

 

Art. 3.

Alle nodige vergunningen en attesten met betrekking tot brandveiligheid en burgerlijke aansprakelijkheid moeten kunnen worden voorgelegd. Kunnen de correcte vergunningen niet worden voorgelegd, dan behoudt het college zich het recht voor het evenement af te lasten.

 

Art. 4.

Aangezien gebruik gemaakt wordt van het openbaar domein, ook voor het parkeren, is de aanvrager van het evenement verantwoordelijk voor de orde, netheid en verkeersveiligheid op de plaatsen die gebruikt worden. De gebruikte locatie moet eventueel gereinigd en in originele toestand achtergelaten worden.

 

Art. 5.

Dit besluit kan slechts worden uitgevoerd onder de voorwaarden dat er tijdens de in artikel 1 vermelde periode geen specifieke verbodsbepalingen gelden op het organiseren van dergelijke evenement.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

IBA attest - Kriesberg 68

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

OO - maaien in bermen rond palen 2024

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

OO - ondersteuning maatwerkbedrijf

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Betalingen - bestellingen - invorderingen

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Dagorde gemeenteraad 23 april 2024

 

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Gemeentepersoneel - examencommissie - wijziging

Publicatiedatum: 18/04/2024
Overzicht punten

Zitting van CBS van 11 04 2024

 

Verordening meergezinswoningen - aanpassing - voorlopige vaststelling

 

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 10 juli 2012

        goedkeuring van de stedenbouwkundige verordening meergezinswoningen.

 

Feiten en context

        De bestaande verordening dient aangepast aan de voorschriften en verordeningen opgenomen in de ruimtelijke uitvoeringsplannen dorpskernen en woongebieden buiten de dorpskernen dewelke in opmaak zijn.

        De verordening omvat geen afbakening van de zones waar nieuwbouw van meergezinswoningen wordt toegelaten. De contouren waar dit mogelijk is, zijn opgenomen in het ruimtelijk uitvoeringsplan dorpskernen en woongebieden buiten de dorpskernen.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling van het openbaar onderzoek over stedenbouwkundige verordeningen van 10 februari 2017:

Het openbaar onderzoek over stedenbouwkundige verordeningen wordt, naast de wijze van bekendmaking, vermeld in artikel 2.3.1, zevende lid, en artikel 2.3.2, § 1, vijfde lid, en § 2, zevende lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, bekendgemaakt door:

        3° als het een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening betreft:

        a) een bericht op de website van de gemeente;

        b) een bericht in lokaal drukwerk dat minstens in alle brievenbussen van de gemeente wordt verspreid. Als het lokaal drukwerk als publiciteit wordt beschouwd, hoeft het niet te worden verspreid in de brievenbussen waarop een aanduiding is aangebracht dat de bewoners geen publiciteit wensen te ontvangen.

        Het bericht vermeldt minstens:

        1° het onderwerp van het ontwerp van verordening;

        2° de plaats waar het ontwerp van verordening ter inzage ligt;

        3° de begin- en einddatum van het openbaar onderzoek;

        4° het adres of de adressen waarnaar opmerkingen of bezwaren worden gestuurd of kunnen worden afgegeven.

        Artikel 2.3.2, §2 VCRO:

De gemeenteraad kan stedenbouwkundige verordeningen vaststellen voor de materie omschreven in artikel 2.3.1, in artikel 4.2.5 en in artikel 4.4.1, § 3, tweede lid, voor het gehele grondgebied van de gemeente of voor een deel waarvan hij de grenzen bepaalt met naleving van de door de Vlaamse Regering en de provincieraad vastgestelde stedenbouwkundige verordeningen.

        Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en neemt de nodige maatregelen tot opmaak.

        Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van stedenbouwkundige verordening voor advies voor aan het departement, de deputatie en aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Het departement en de deputatie geven advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in paragraaf 2/1, derde lid, 1° tot en met 5°. De adviezen worden binnen dertig dagen na de ontvangst van het dossier naar het college van burgemeester en schepenen gestuurd. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereisten worden voorbijgegaan.

        Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen en wordt minstens aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. De Vlaamse Regering stelt nadere regels voor het openbaar onderzoek vast.

        De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen tien dagen na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.

        De deputatie en de Vlaamse Regering beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen, die ingaat de dag na de betekening, vermeld in paragraaf 2, achtste lid, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te schorsen.

 

Adviezen

        Advies zal gevraagd worden aan de Gecoro.

 

Argumentatie

De gemeente wil:

        Een goede woonkwaliteit nastreven voor alle toekomstige bewoners van meergezinswoningen in Holsbeek.

        Duidelijkheid scheppen over de mogelijkheden tot het omvormen van bestaande gebouwen tot meergezinswoning en het bouwen van meergezinswoningen.

        Bijdragen tot het terugdringen van de versnippering van de bebouwing, de verlinting en het vrijwaren van de open ruimte.

        Een goede ruimtelijke inpassing nastreven van nieuwe projecten in de dorpskernen.

        De parkeerdruk op het openbaar domein in de dorpskernen beheersen door de verplichting op te leggen het nodige aantal parkeerplaatsen op privaat domein te voorzien.

 

Bijlagen

        Verordening Meergezinswoningen Holsbeek 240404.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

De aangepaste gemeentelijke stedenbouwkundige verordening meergezinswoningen goed te keuren, die als bijlage bij dit besluit wordt gevoegd.

 

Art. 2.

Dit ontwerp zal ter advies worden aangeboden

        aan de provincie Vlaams-Brabant

        het departement  Omgeving

        de Gecoro

Het zal onderworpen worden aan een openbaar onderzoek

        aanplakking

        gemeentelijke website

        gemeentelijke nieuwsbrief

        infoblad

        bericht in het Belgisch Staatsblad

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2024