Voorgeschiedenis

         BVR 10 juli 2020
De Vlaamse regering maakt een extra subsidie van 15 miljoen euro vrij, waarvan 14.250.000 euro wordt toegekend aan de Vlaamse gemeenten en OCMW’s ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.

 

Feiten en context

         Het bedrag voor de gemeenten en OCMW’s wordt voor 1/3de verdeeld op basis van het aantal inwoners van de gemeente (op 01 januari 2019) en voor 2/3de evenredig op basis van de volgende sociale maatstaven van het Gemeentefonds:

          het aantal personen met een voorkeursregeling in de ziekteverzekering, exclusief leefloners

          het aantal kortgeschoolde werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag

          het gemiddelde aantal geboorten in een kansarm gezin over drie jaar

          het aantal sociale huurappartementen

          het gemiddelde aantal personen gerechtigd op een leefloon over een periode van 3 jaar.

         Voor Holsbeek bedraagt de maximale subsidie 12.020,64 euro. Deze moet worden ingezet ter ondersteuning van een reeds bestaand of nieuw lokaal waardebonnensysteem.

         De waardebonnen moeten worden uitgegeven tussen 1 juni 2020 en 31 december 2021.

         Doel van de subsidie is tweeledig:

          verhogen van de koopkracht van huishoudens die inkomensverlies leiden omwille van de Coronacrisis of die ervoor al met een laag inkomen moesten rondkomen en nu in een financiële  noodsituatie dreigen terecht te komen.

          een krachtige impuls geven aan de lokale economie doordat de waardebonnen moeten worden besteed bij lokale handelaars.

         Het aanvraagformulier moet worden ingediend voor 30 september 2020 bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur (per email: coronasubsidielokalebesturen@vlaanderen.be) en moet volgende elementen bevatten:

          identificatiegegevens aanvragende entiteit

          gevraagd subsidiebedrag

          rekeningnummer waarop de subsidie mag worden gestort

          de doelgroepen die als "kwetsbaar" worden beschouwd

          kenmerken van het waardebonnensysteem. Alle relevante besluiten over dit waardebonnensysteem moet bij de aanvraag worden gevoegd.

         Het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin is gelast met de beoordeling van het aspect doelgroepen die het bestuur als kwetsbaar naar voor schuift. Het Agentschap Binnenlands Bestuur beoordeelt de andere aspecten van de subsidieaanvraag.

         Voor het ontvangen subsidiebedrag moet uiterlijk op 30 juni 2022 financiële en functionele verantwoording (aantal toegekende waardebonnen per kwetsbare doelgroep) worden afgelegd bij het Agentschap Binnenlands Bestuur op basis van de digitale rapportering over de reguliere jaarrekening van de jaren 2020 en 2021.

 

Juridische gronden

         Besluit van de Vlaamse regering, daterend van 10 juli 2020, tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW's en Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.

 

Argumentatie

         Het lokaal bestuur moet definiëren wat verstaan wordt onder lokale handelaars en organisaties en moet op basis van de lokale noden de "kwetsbare doelgroepen" vastleggen.

         Het voorstel is om consumptiebonnen op te maken naar analogie met de waardebonnen die nu reeds in voege zijn binnen het lokaal bestuur.

         Deze bonnen worden nu gegeven bij een geboorte, aan jubilarissen, bij buurtfeesten, aan vrijwilligers, aan OCMW -en gemeente personeel bij pensioen en bij X aantal jaar anciënniteit.

         De lokale handelaars zijn reeds vertrouwd met dit systeem. Op deze manier worden personen die betalen met een dergelijke waardebon niet gestigmatiseerd.

         Het voorstel is om consumptiebonnen te maken die bij elke deelnemende handelaar, gevestigd te Holsbeek kunnen worden ingeruild (supermarkten, slagers, bakkers, horeca, maar ook kappers, pedicure, ...).

         De consumptiebonnen moeten worden opgebruikt tegen uiterlijk 31 december 2021.

         De consumptiebonnen hebben elk een waarde van 20 euro.

         Voor Holsbeek bedraagt de maximale subsidie 12.020, 64 euro. Dit komt overeen met 601 consumptiebonnen.

         Er wordt aanvankelijk slechts 1 consumptiebon per persoon/koppel/gezin toegekend.

         In de loop van december 2020 maakt de dienst Welzijn en samenleven een stand van zaken op. De resterende consumptiebonnen worden dan toegekend door aan de gezinnen die in aanmerking komen een tweede consumptiebon toe te kennen, in volgorde van gezinsgrootte (eerst de gezinnen met grootst aantal personen, vervolgens de gezinnen met het tweede grootste aantal, en zo voort). Om binnen elke groep op basis van een objectief criterium iedereen gelijk te behandelen, worden zo nodig enkele bonnen boven het aantal van 601 toegekend uit eigen middelen van het lokaal bestuur.

         Bepalen van de kwetsbare doelgroepen:

1)      personen op leefloon of equivalent leefloon.

2)      personen die verblijven in het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) van OCMW Holsbeek.

3)      bewoners noodwoning OCMW Holsbeek.

4)      personen in budgetbeheer bij OCMW Holsbeek.

5)      bewoners van een sociale huurwoning (via OCMW Holsbeek, Dijledal of SVK Hageland) en personen op de wachtlijst voor een sociale woning bij OCMW Holsbeek die in Holsbeek wonen.

6)      personen met een actieve budgetmeter.

7)      personen met inkomensgarantie voor ouderen (IGO).

8)      personen jonger dan 65 jaar met het statuut verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit.

9)      personen wiens inkomen door de Coronacrisis sterk verminderd is tot een niveau waarbij ze het moeilijk hebben om in hun levensonderhoud (en dat van hun gezin) te voorzien.

         Identificeren van de kwetsbare doelgroepen:

1)      personen op leefloon of equivalent leefloon

a)      eigen gegevens OCMW.

b)      momenteel 30 lopende dossiers.

2)      personen die verblijven in het Lokaal Opvanginitiatief van OCMW Holsbeek

a)      eigen gegevens OCMW.

b)      maximale bezetting 7 personen LOI Vlasselaar (bij heropening LOI PLeinstraat: 4 personen extra).

3)      bewoners van de noodwoning OCMW Holsbeek

a)      eigen gegevens OCMW

b)      max. 3 personen.

4)      personen in budgetbeheer bij OCMW Holsbeek

a)      eigen gegevens OCMW

b)      ongeveer 45 lopende dossiers.

5)      bewoners van een sociale huurwoning (via OCMW Holsbeek, Dijledal of SVK Hageland)

a)      deels eigen cijfers (sociaal patrimonium: 21 woningen + 2 woningen in onderverhuur)

b)      Dijledal : 29 woningen op grondgebied Holsbeek en SVK Hageland : ca. 14 woningen (meest recente aantal wordt opgevraagd).

6)      personen met een actieve budgetmeter

a)      volgens de data van "provincie in cijfers" rubriek armoede (cijfers 2017) zijn er 17 personen met een actieve budgetmeter in Holsbeek.

b)      recente cijfers zijn opgevraagd bij Fluvius.

7)      personen met een IGO (inkomensgarantie voor ouderen)

a)      volgens de data van "provincie in cijfers" rubriek armoede (cijfers 2019) zijn er 36 personen met een IGO in Holsbeek.

b)      oproep aan gerechtigden via artikel in infoblad en op website gemeente. De Federale Pensioendienst (FDP) kan geen lijst met begunstigden doorgeven aan het OCMW.

8)      personen jonger dan 65 jaar met het statuut verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit

a)      volgens de data van "provincie in cijfers" rubriek armoede (cijfers 2017) zijn er 330 personen met dit statuut in Holsbeek.

b)      oproep aan gerechtigden via artikel in infoblad en op website. De mutualiteiten mogen omwille van de GDPR-richtlijnen geen identiteitsgegevens delen met het OCMW. De maatschappelijk werker zal voor elke gerechtigde die zich aandient in de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ) verifiëren of deze effectief gerechtigd is alvorens een consumptiebon toe te kennen.

9)      personen wiens inkomen door de Coronacrisis sterk verminderd is en dit tot een niveau waarbij ze het moeilijk hebben om in hun levensonderhoud (en dat van hun gezin) te voorzien.

a)      Hier zijn geen aantallen beschikbaar.

b)      oproep via het infoblad en de website. De maatschappelijk werker OCMW stelt op basis van een sociaal onderzoek vast of de aanvrager al dan niet in aanmerking komt voor een consumptiebon.

Plan van aanpak

         Het OCMW verstuurt de consumptiebon per brief of levert de consumptiebon af tegen getekend afgiftebewijs aan de doelgroepen :

          Personen op leefloon of equivalent leefloon

          Bewoners LOI

          Bewoners noodwoning OCMW

          Personen in budgetbeheer

          Personen in een sociale huurwoning van OCMW Holsbeek - Dijledal en SVK Hageland en personen die op de wachtlijst staan bij OCMW Holsbeek voor een sociale huurwoning en in Holsbeek wonen.

          Personen met een actieve budgetmeter.

         Volgende doelgroepen kan het OCMW omwille van de wetgeving op de bescherming van persoonsgegevens niet zelf identificeren. Gerechtigden moeten zich bij het OCMW aanmelden op basis van een oproep in het gemeentelijk infoblad en op de gemeentelijke website bij OCMW Holsbeek met de nodige bewijsstukken en dit uiterlijk op 30 november 2020

          Personen gerechtigd op IGO: bewijs (bv. beslissing toekenning IGO, recent uittreksel pensioen) meebrengen naar de dienst welzijn

          Personen jonger dan 65 jaar met het VT-statuut: de dienst welzijn kan dit zelf nakijken in de KSZ.

          Personen wiens inkomen sterk gedaald is omwille van de Coronacrisis en dit tot een niveau waarop ze het moeilijk krijgen om in te staan voor hun levensonderhoud (en dat van hun gezin): bewijsstukken (inkomen voor de Coronacrisis, huidig inkomen en overzicht vaste kosten) meebrengen naar de dienst welzijn.

         De consumptiebonnen worden genummerd. Elk nummer wordt gekoppeld (register in Excel) met een gerechtigde, enerzijds ter monitoring, anders als extra controlemiddel tegen misbruik.

         Alle gekende gerechtigden ontvangen hun consumptiebon via het OCMW. Alle andere doelgroepen hebben tot 30 november 2020 de kans om hun consumptiebon aan te vragen bij de dienst welzijn.

         In de loop van december 2020 maakt de dienst Welzijn en samenleven een stand van zaken op. De resterende consumptiebonnen worden dan toegekend door aan de gezinnen die in aanmerking komen een tweede consumptiebon toe te kennen, in volgorde van gezinsgrootte (eerst de gezinnen met grootst aantal personen, vervolgens de gezinnen met het tweede grootste aantal, en zo voort). Om binnen elke groep op basis van een objectief criterium iedereen gelijk te behandelen, worden zo nodig enkele bonnen boven het aantal van 601 toegekend uit eigen middelen van het lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

BD 2 - actie 040322 - MAR 64820702 - BV 0900

€ 12.020 euro (601 consumptiebonnen van telkens 20 euro)

 

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten

BD 2 - actie 040322 - MAR 74050905  - BV 0900

€ 12.020,64 euro (na goedkeuring aanvraag)

Rapportering over de aanwending van het consumptiebudget gebeurt via de jaarrekeningen 2020 en 2021. Aan alle acties die verband houden met het consumptiebudget moet de code ABB-BON-COR gekoppeld zijn. De functionele verantwoording bestaat uit een overzicht van het aantal toegekende waardebonnen per kwetsbare doelgroep. Deze functionele verantwoording moet worden opgenomen in de digitale rapportering, in de commentaarvelden bij de acties met de code ABB-BON-COR.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Art. 1.

De raad keurt de aanvraag goed voor de subsidie "consumptiebudget" van de Vlaamse overheid. De aanvraag wordt tegen uiterlijk 30 september 2020 ingediend bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

 

Art. 2.

De raad keurt de aanwending van de middelen van het consumptiebudget (indien de subsidieaanvraag door het gewest wordt goedgekeurd) als volgt:

         Holsbeek vraagt de maximale subsidie aan van 12.020,64 euro. Met deze subsidie worden 601 consumptiebonnen opgemaakt, telkens met een waarde van 20 euro, dit naar analogie met het bestaande waardebonnensysteem.

         Deze consumptiebonnen kunnen gebruikt worden bij alle deelnemende handelaars gevestigd in Holsbeek.

         Deze consumptiebonnen zijn bestemd voor personen die behoren tot de volgende "kwetsbare doelgroepen":

          Personen met leefloon of equivalent leefloon

          Bewoners LOI

          Bewoners noodwoning OCMW Holsbeek

          Personen in budgetbeheer bij OCMW Holsbeek

          Bewoners sociale huurwoningen van OCMW Holsbeek, SVK Hageland en Dijledal en personen die op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning bij OCMW Holsbeek en die in Holsbeek wonen (domicilieadres).

          Personen met een actieve budgetmeter

          Personen met een IGO (inkomensgarantie voor ouderen)

          Personen jonger dan 65 jaar met het VT-statuut

          Personen wiens inkomen door de Coronacrisis sterk verminderd is en dit tot een niveau dat ze het moeilijk hebben om te voorzien in hun levensonderhoud (en dat van hun gezin).

         Er wordt 1 consumptiebon per gerechtigd persoon/gezin/koppel verleend.

         Informatie omtrent het consumptiebudget wordt bekend gemaakt op de gemeentelijke website en in het gemeentelijk infoblad, editie november 2020.

         De gerechtigden die het OCMW zelf kan identificeren ontvangen van het OCMW een brief met 1 consumptiebon. Deze bon kan ook worden afgegeven door een maatschappelijk werker tegen een getekend afgiftebewijs

         Personen die het OCMW zelf niet kan identificeren, moeten zich uiterlijk op 30 november 2020 aanmelden bij de dienst welzijn met de nodige bewijsstukken.

         In de loop van december 2020 maakt de dienst Welzijn en samenleven een stand van zaken op. De resterende consumptiebonnen worden dan toegekend door aan de gezinnen die in aanmerking komen een tweede consumptiebon toe te kennen, in volgorde van gezinsgrootte (eerst de gezinnen met grootst aantal personen, vervolgens de gezinnen met het tweede grootste aantal, en zo voort). Om binnen elke groep op basis van een objectief criterium iedereen gelijk te behandelen, worden zo nodig enkele bonnen boven het aantal van 601 toegekend uit eigen middelen van het lokaal bestuur.

         De consumptiebonnen moeten worden opgebruikt voor 31 december 2021.

         De consumptiebonnen worden uniek genummerd. Elk nummer wordt gekoppeld aan een gerechtigde op naam.

         Het lokaal bestuur Holsbeek engageert zich om een bijpassing te doen uit eigen middelen wanneer er zich meer dan 601 gerechtigden voor een consumptiebon aanbieden.

         De rapportering aan het Vlaams gewest over de aanwending van het consumptiebudget (aantal toegekende bonnen per specifieke doelgroep) gebeurt via de jaarrekening.

 

Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:

         gemeentelijk infoblad, editie november 2020

         website

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.