Juridische gronden

        Artikel 17, §4 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad kan eretitels toekennen aan de gemeenteraadsleden onder de voorwaarden die hij bepaalt

        Artikel 73 van het Decreet over het lokaal bestuur
Art. 17, §4 is van overeenkomstige toepassing op de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        Artikel 148 van het Decreet over het lokaal bestuur

        De Vlaamse regering kan de eretitels van de burgemeester toekennen onder de voorwaarden die ze bepaalt.

        De gemeenteraad kan de eretitels van de schepenen toekennen onder de voorwaarden die hij bepaalt.

        De raad voor maatschappelijk welzijn kan de eretitels van de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst toekennen onder de voorwaarden die hij bepaalt.

 

Argumentatie

        De toekenning van eretitels aan schepenen was tot 23 januari 2009 een bevoegdheid van de Vlaamse regering.  Vanaf die datum is uitsluitend de gemeenteraad bevoegd voor de toekenning van die eretitels.

        De voorwaarden voor het toekennen van een eretitel aan een gemeenteraadslid en een schepen moeten door de gemeenteraad vastgesteld worden in een besluit, meestal een reglement.

        De gemeenteraad van Holsbeek heeft nog geen gemeentelijk reglement vastgesteld voor de toekenning van eretitels aan gemeenteraadsleden of schepenen.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.
De gemeenteraad van Holsbeek kan onder de voorwaarden van dit reglement eretitels toekennen aan

        gewezen gemeenteraadsleden

        gewezen schepenen

 

Art. 2.
De eretitel van ere-gemeenteraadslid of ere-schepen kan bij de gemeenteraad worden aangevraagd door respectievelijk het betrokken gewezen gemeenteraadslid of de betrokken gewezen schepen.

 

Art. 3.
Om de eretitel van ere-gemeenteraadslid te verkrijgen, moet de gewezen mandataris

        gedurende ten minste 12 jaar of twee volledige legislaturen in de gemeenteraad van Holsbeek zitting hebben gehad (met inbegrip van de jaren als gemeenteraadslid in de gemeenteraad van één van de deelgemeenten, voor de gemeentefusie), of zowel in de gemeenteraad van Holsbeek zitting hebben gehad als in de raad voor maatschappelijk welzijn van Holsbeek, gedurende een periode die samen ten minste twaalf jaar of twee volledige legislaturen beslaat;

        van onberispelijk gedrag zijn.

De gewezen mandataris kan de eretitel van ere-gemeenteraadslid niet verkrijgen indien hij voldoet aan de voorwaarden om de eretitel van ere-schepen of ere-burgemeester te kunnen aanvragen.

 

Art. 4.
Om de eretitel van ere-schepen te krijgen, moet de gewezen mandataris

        gedurende ten minste 6 jaar of een volledige legislatuur het mandaat van schepen hebben uitgeoefend in de gemeente Holsbeek (desgevallend met inbegrip van de jaren als schepen in één van de deelgemeenten, voor de gemeentefusie, en/of met de periode dat de mandataris het mandaat van burgemeester van Holsbeek heeft uitgeoefend)

        gedurende ten minste 12 jaar of twee volledige legislaturen in de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn van Holsbeek zitting hebben gehad (met inbegrip van de jaren als gemeenteraadslid in de gemeenteraad van één van de deelgemeenten, voor de gemeentefusie)

        van onberispelijk gedrag zijn.

De gewezen mandataris kan de eretitel van ere-schepen niet verkrijgen indien hij voldoet aan de voorwaarden om de eretitel van ere-burgemeester te kunnen aanvragen.

 

Art. 5.
De schriftelijke aanvraag wordt gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Bij de aanvraag moet een uittreksel uit het strafregister (model 1) worden gevoegd, dat niet ouder mag zijn dan één maand voor de indiening van het verzoek tot verlening van de eretitel.

 

Art. 6.
De algemeen directeur onderzoekt of aan de voorwaarden voldaan is en brengt hierover een schriftelijk, gemotiveerd advies uit aan de gemeenteraad.

Onder ‘onberispelijk gedrag’ wordt verstaan : het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling, dan wel van een zware tuchtstraf :

        De algemeen directeur stelt op basis van het uittreksel uit het strafregister (model 1) vast of er al dan niet feiten bestaan die ertoe aanleiding geven om de eretitel te weigeren. Een strafrechtelijke veroordeling van de betrokkene voor een overtreding die op generlei wijze een goed en efficiënt bestuur van de gemeente in het gedrang heeft gebracht, zal geen aanleiding geven tot een weigering van een eretitel. Als vaststaat, op basis van het gerechtelijke verleden van de kandidaat, dat de betrokkene niet over het morele gezag beschikt om een eretitel te verkrijgen, wordt de titel geweigerd.

        De algemeen directeur onderzoekt of er tegen de betrokkene geen zware tuchtstraffen (in zijn hoedanigheid van mandataris) werden uitgesproken.

 

Art. 7.
De eretitel kan niet toegekend worden aan personen die nog lid zijn van de gemeenteraad of het bijzonder comité voor de sociale dienst van Holsbeek of van een andere gemeente,  of die personeelslid zijn van de gemeente of het OCMW Holsbeek.

 

Art. 8.
De eretitel wordt toegekend door de gemeenteraad in besloten zitting en bij geheime stemming.

 

Art. 9.
Als na de toekenning van de eretitel de betrokkene een zware strafrechtelijke veroordeling of een zware tuchtstraf oploopt, kan de gemeenteraad de eretitel intrekken.