Annelies Vander Bracht Kim Donders Achille Claes Hans Miseur Jo Vanmechelen Bram Van Baelen Nadine Van Horebeek Kwinten Van Dessel Sabine Wyns Kim Theys Herman Van Criekingen Ann Spaepen Rudy Janssens Suzy Vanderheyden Ria Verstraelen Pieter Coosemans Hans Eyssen Charlot Op de Beeck Marieke Greveraars Robbe Dupont Anja Peeten Anne Van Goidsenhoven Annelies Vander Bracht Kim Donders Achille Claes Hans Miseur Jo Vanmechelen Bram Van Baelen Nadine Van Horebeek Kwinten Van Dessel Sabine Wyns Kim Theys Herman Van Criekingen Ann Spaepen Rudy Janssens Suzy Vanderheyden Pieter Coosemans Hans Eyssen Charlot Op de Beeck Marieke Greveraars Robbe Dupont Anja Peeten Anne Van Goidsenhoven Rudy Janssens Kim Donders Bram Van Baelen Marieke Greveraars Jo Vanmechelen Anja Peeten Nadine Van Horebeek Suzy Vanderheyden Kwinten Van Dessel Herman Van Criekingen Anne Van Goidsenhoven Pieter Coosemans Hans Eyssen Ann Spaepen Sabine Wyns Charlot Op de Beeck Annelies Vander Bracht Hans Miseur Kim Theys Achille Claes Robbe Dupont aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Feiten en context
• Het OCMW Holsbeek biedt naast de reguliere gezinszorg, die onder de regelgeving van het Agentschap Zorg en Gezondheid valt, ook “dringende en tijdelijke hulp” aan.
◦ Het gaat om tijdelijke hulp gedurende maximaal 6 weken voor dringende situaties (oppas of tijdelijke hulp bij afwezigheid van de familie of mantelzorger, na operatie of breuk,...).
◦ Indien er na deze periode nog hulp nodig is, moet overgegaan worden naar reguliere gezinszorg.
• Het is onduidelijk hoe lang de “dringende en tijdelijke hulp” reeds bestaat binnen OCMW Holsbeek.
• Het tarief bedraagt 3,5 euro per uur, ongeacht het inkomen. Dit tarief is opgenomen op de website van het OCMW. Er bestaat geen verder reglement.
• De dienst gezinszorg presteert ongeveer 5 dossiers per jaar als “dringende en tijdelijke hulp”.
• Twee personeelsleden worden hiervoor ingeschakeld. Daarnaast werken zij in de reguliere thuiszorg. Beide personen zijn bijna pensioengerechtigd.
Juridische gronden
• Ministerieel besluit van 26 juli 2001 tot vaststelling van het bijdragesysteem voor de gebruiker van gezinszorg.
Argumentatie
• De dienstverlening binnen “dringende en tijdelijke hulp” wordt niet gesubsidieerd.
• Het tarief is al minstens 10 jaar onveranderd.
• Binnen de reguliere thuiszorg bestaat een vergelijkbaar systeem, namelijk de “acute gezinszorg”, voor maximaal 14 dagen ingeval van een noodsituatie die onmiddellijke zorg vereist.
◦ De “acute gezinszorg” wordt wel gesubsidieerd. Het is daarom aangewezen om de dienst “dringende en tijdelijke hulp” op termijn om te vormen tot een dienst “acute gezinszorg”.
◦ De personen die momenteel instaan voor de “dringende en tijdelijke zorg” beschikken niet over het juiste diploma om dit nu reeds te doen. Na hun pensionering kan dit wel gebeuren.
• Het wettelijk tarief voor “acute gezinszorg” bedraagt 7,58 euro per gepresteerd uur gezinszorg. Die forfaitaire bijdrage wordt verlaagd tot 4,55 euro per uur als de gebruiker recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming.
BESLUIT
Met 17 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Charlot Op de Beeck, Kwinten Van Dessel, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden en Marieke Greveraars
4 onthoudingen van Achille Claes, Kim Theys, Hans Miseur en Robbe Dupont
Artikel 1.
De OCMW-raad beslist dat het OCMW Holsbeek voor nieuwe aanvragen 'dringende en tijdelijke hulp' vanaf 1 oktober 2021 dezelfde tarieven toepast als de tarieven die het Agentschap Zorg en Gezondheid hanteert voor “acute gezinszorg”.
Art. 2.
Dit retributiereglement wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:
• Gemeentelijke website
• Brochure dienstverlening OCMW
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.