Voorgeschiedenis

        Reglement kamperen zomer 2020, goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 juni 2020.

 

Feiten en context

        Tijdelijk je eigendom open stellen om er te laten kamperen kan op het vlak van ruimtelijke ordening beoordeeld worden als een tijdelijke vorm van oneigenlijk gebruik van een terrein.

        Bepaalde vormen van oneigenlijk gebruik van percelen (zgn. “tijdelijke handelingen”) gelegen in niet-kwetsbaar gebied zijn volgens de Vlaamse codex ruimtelijke ordening vrijgesteld van vergunning met een maximum tot 4 keer 30 dagen.

        In ruimtelijk kwetsbare gebieden (o.a. natuurgebieden, Habitat Richtlijn-gebieden, bosgebied) is oneigenlijk gebruik verboden.

        Los van de aspecten van een goede ruimtelijk ordening, zijn er bij het verlenen van toelating om te kamperen op eigen terrein nog een aantal voorwaarden noodzakelijk om de orde te handhaven, brandveiligheid en de volksgezondheid te beschermen. Deze behoren tot de gemeentelijke taakstelling en bevoegdheid.

        Momenteel is er één aanvraag lopend. De afgelopen jaren hebben jeugdgroepen/eigenaars occasioneel geïnformeerd over de mogelijkheden tot een zomerbivak in Holsbeek.

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en wijzigingen van 24 juni 2013.

        Art. 2. § 1. De gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.

        Gemeentewet van 24/06/1988

        Artikel 119. De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen

        Artikel 135. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

        7° het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        art. 2 “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en meer specifiek hoofdstuk 7 dat handelt over tijdelijke handelingen en constructies.

        Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

        Besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging.

        Besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

        Het Vlaamse Logiesdecreet van 1 april 2017. 

 

Argumentatie

        Het is de taak van de gemeente om de inwoners te beschermen tegen vormen van overlast.

        Tijdelijke kampeerplaatsen kunnen hinderlijk zijn voor de omwonenden indien het aantal kampeerders groot is, er lange tijd na elkaar gekampeerd wordt en/of er onvoldoende controle wordt uitgeoefend.

        Ook om de kampeerder te beschermen zijn een aantal voorzieningen noodzakelijk.

        Een voorzienig lokaal bestuur legt daarom in een reglement best een algemeen kader vast met een aantal voorwaarden waaraan de exploitant/het terrein moet voldoen, bovenop de voorwaarden die Toerisme Vlaanderen mogelijk oplegt in zijn adviezen.

        Het college zal elke individuele toelating voor een tijdelijke kampeerplaats op eigen terrein aanmelden bij de lokale politie.

        De tijdelijke toelating tot kamperen met de voorwaarden moet de exploitant ook duidelijk zichtbaar aanplakken op het terrein.

 

BESLUIT

Eenparig

 

Artikel 1.

Het college van burgemeester en schepenen kan individueel kamperen tegen vergoeding op privé terrein of een jeugdkamp (meer dan 20 personen voor een periode van vier of meer dagen) op privé terrein toelaten, indien minimaal voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

        periode : het kamperen kan worden toegestaan indien,

        wat betreft het individueel kamperen tegen vergoeding, het kamperen gebeurt gedurende de maanden juni - juli - augustus – september met een maximum van 90 dagen per locatie en een maximum van 20 personen tegelijk.

        wat betreft het jeugdkamp, het kamperen gebeurt gedurende de maanden juli - augustus, met een maximum van 14 dagen per locatie en een maximum van 120 personen tegelijk.

        locatie : 

        in kwetsbare gebieden (vb. natuurgebieden) kan geen toelating worden gegeven tot kamperen.

        het terrein moet op minimum 150 m gelegen zijn van woningen, tenzij de bewoners van alle woningen binnen die straal vooraf schriftelijk hun akkoord gegeven hebben.

        de exploitant moet de buren in een straal van 300m tenminste twee weken vooraf informeren.

        voorwaarden met betrekking tot de exploitant

        de exploitant is eigenaar of huurder van het terrein of beschikt over een geldige uitbatingsovereenkomst

        de exploitant moet een blanco attest strafregister hebben

        de exploitant moet een aanwezigheidsregister bijhouden (naam, adres, geboortedatum).

        voorwaarden met betrekking tot de exploitatie :

        het terrein/de tijdelijke infrastructuur moet proper onderhouden worden.

        drinkbaar water en sanitair moeten voorzien worden

        vuil water moet ingezameld worden en reglementair afgevoerd worden

        afval moet zorgvuldig gerecycleerd worden, overeenkomstig de geldende regelgeving

        het gebruik van biologisch afbreekbare producten is verplicht voor het wassen, afwassen en eventueel poetsen

        een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering m.b.t. de exploitatie moet zijn afgesloten.

        de exploitant stelt informatie ter beschikking van de toerist.

        het logies voldoet aan de openings- en exploitatievoorwaarden die de Vlaamse regering oplegt op het vlak van uitrusting, inrichting en specifieke veiligheidsaspecten. Toerisme Vlaanderen kan hier een afwijking verlenen.

        kampvuur/vuurkorven/open vuur zijn verboden

        barbecue, koken: enkel het gebruik van gasbarbecues is toegelaten.

        voldoende parkeermogelijkheden moeten op eigen terrein voorzien en ingericht worden

        het terrein is enkel toegankelijk voor de kampeerders en de exploitant (niet voor gasten)

        de gemeentelijke reglementen inzake GAS en geluidshinder zijn onverminderd van toepassing.

 

Art. 2.

De aanvraag om toelating

        moet uiterlijk 6 weken voor opening van het tijdelijk kampeerterrein toekomen bij het college van burgemeester en schepenen

        bij de aanvraag moeten volgende documenten gevoegd worden :

        huishoudelijk reglement

        aantal tenten

        inrichtingsplan terrein

        parkeerplan

        verzekeringsattest

        advies brandweer

        advies Toerisme Vlaanderen

        akkoord van de omwonenden.

De toestemming om tijdelijke kampeerplaatsen in te richten verleend door het college van burgemeester en schepenen moet duidelijk zichtbaar van op het openbaar domein worden aangeplakt door de exploitant gedurende de volledige uitbatingsperiode.

 

Art. 3.

§1. Indien de door de gemeenteraad of het college gestelde voorwaarden niet nageleefd worden, of indien het kamperen aanleiding geeft tot overmatige hinder voor de omgeving, kan de toelating te allen tijde ingetrokken worden door de burgemeester.

 

§2. Kamperen zonder de toelating zoals bedoeld in artikel 1 van dit reglement wordt bestraft met een administratieve geldboete ten laste van de exploitant van maximum 500 euro per vaststelling. Er kan maximum één vaststelling per kalenderdag gebeuren.

 

Art. 4.

Dit reglement wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur. 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.