Feiten en context

        Meldingen van bewoners en in de verkeersadviesraad over de parkeerproblematiek langs de volgende wegen:

        Leuvensebaan thv huisnr. 36

        Kortrijksebaan thv huisnr. 30-34

        De Leuvensebaan en de Kortrijksebaan zijn gemeentewegen.

        Op de Leuvensebaan net voor de bocht ter hoogte van huisnr. 36-38 staan vaak auto's geparkeerd.

        Op de Kortrijksebaan richting Rotselaarsebaan ter hoogte van huisnr.30-34 staan vaak auto's geparkeerd.

 

Juridische gronden

        De wet betreffende de politie over het wegverkeer.

        Het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

        Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

        Het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

        De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 en inzonderheid art. 130 bis van deze wet.

        Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 inzonderheid artikel 42.

        Het K.B. van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie van het wegverkeer.

        Het K.B. van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        Het BVR van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Adviezen

        Er werd advies aan de politie gevraagd op 13 oktober 2023.

        Verkeersadviesraad: 15 juni 2023 is dit besproken.
Volgend advies werd geformuleerd:

        Tussen de twee wegversmallingen t.h.v. het kruispunt Leuvensebaan vs. Daalputstraat: afstand tussen de twee wegversmalling is te smal. Veiligheid moet primeren. Voorstel: stiplijn.

        Leuvensebaan t.h.v. huis nr. 344/bocht: er staan vaak veel auto’s geparkeerd op de rijbaan, waardoor auto's moeilijk kunnen uitwijken. Er ontstaan onveilige situaties. Voorstel: stiplijn in de bocht doortrekken.

 

Argumentatie

        Leuvensebaan 36

        Regelmatig staan er langdurig wagens geparkeerd langs de Leuvensebaan richting Nobelberg ter hoogte van huisnrs. 36-38. Voertuigen kunnen hier moeilijk uitwijken. Er ontstaan onveilige situaties.

        Voorstel is om de huidige onderbroken middenstreep in de bocht door te trekken tot aan huisnr. 36 over een afstand van ongeveer 22 m.

        Kortrijksebaan tussen Verhaegenstraat en Bergestraat

        Op de Kortrijksebaan richting Rotselaarsebaan ter hoogte van huisnrs. 30-34 staan vaak auto's geparkeerd net na het plateau. Aan de overkant op het plateau moeten de fietsers op de rijbaan (gemengd verkeer). De weg wordt er dus een stuk visueel versmald. Door de geparkeerde voertuigen is er hinder voor het doorgaand verkeer, met onveilige situaties tot gevolg.

        Er wordt voorgesteld om een onderbroken middenstreep aan te brengen over een afstand van 20 m voor het plateau tot aan de Bergestraat, en, tussen de Wingeweg en de Verhaegenstraat.

 

Amendement 1 ingediend door raadslid Jo Vanmechelen, namens N-VA

Voorstel van amendement :
Het gemeentebestuur geeft de opdracht aan de VAR om samen met de betrokken politiediensten de parkeersituaties op de Leuvense- en Kortrijksebaan grondig te evalueren, zodat de verkeersveiligheid en de fluïditeit op deze verbindingswegen van het Ruggengraatproject zoveel mogelijk kan worden gegarandeerd en verbeterd.

 

Amendement 2 ingediend door raadslid Jo Vanmechelen, namens N-VA

Voorstel van amendement :

Artikel 1

Het stilstaan- en parkeerverbod aan alle wegversmallingen op de Kortrijksebaan en de Leuvensebaan wordt extra verduidelijkt door middel van een aslijn 15 meter voor en 15 meter achter de wegversmalling. Deze standaardopstelling wordt eveneens uitgevoerd op toekomstige wegversmallingen op het Ruggengraatproject.

Art. 2

Het gemeentebestuur geeft de opdracht aan de VAR en de politiediensten om het plaatsen van een aslijn 15 meter voor en 15 meter achter de bushaltes op de Ruggengraat te evalueren om het moeilijk manoeuvreren van de bus te vermijden.

 

BESLUIT

Stemming over amendement 1

Met 3 stemmen voor van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en

13 stemmen tegen van  Bram Van Baelen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Katia Verheyen, Philip De Greef, Tinne Binnemans en Anne Van Goidsenhoven en

4 onthoudingen van Achille Claes, Kim Theys, Robbe Dupont en Jacques Toté

 

Stemming over amendement 2

Met 3 stemmen voor van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en

13 stemmen tegen van Bram Van Baelen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Katia Verheyen, Philip De Greef, Tinne Binnemans en Anne Van Goidsenhoven en

4 onthoudingen van Achille Claes, Kim Theys, Robbe Dupont en Jacques Toté

 

Stemming over het ontwerpbesluit (zonder de verworpen amendementen)

Met 16 stemmen voor van Bram Van Baelen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Katia Verheyen, Philip De Greef, Tinne Binnemans, Anne Van Goidsenhoven en

4 onthoudingen van Achille Claes, Kim Theys, Robbe Dupont en Jacques Toté

 

Art. 1.

Op volgende openbare wegen wordt een stilstaan-en parkeerverbod permanent ingevoerd:

        Leuvensebaan ter hoogte van huisnr. 36.

        De maatregel wordt ter kennis gebracht door een onderbroken middenstreep in de bocht door te trekken tot aan het huisnr. 36 over een afstand van ongeveer 22 m.

        Kortrijksebaan tussen huisnr. 30 en de Bergestraat

        De maatregel wordt ter kennis gebracht door een onderbroken middenstreep aangebracht over een afstand van 20 m voor het plateau tot aan de Bergestraat.

        Kortrijksebaan, tussen de Verhaegenstraat en de Wingeweg

        De maatregel wordt ter kennis gebracht door een onderbroken middenstreep.

 

Art. 2.

De nodige belijning en signalisatie wordt aangebracht overeenkomstig de bepalingen van het K.B. en het M.B.

 

Art. 3.

Overtredingen op dit aanvullend verkeersreglement worden bestraft met politiestraffen.

 

Art. 4.

Dit reglement wordt voor de inwerkingtreding in eensluidend afschrift voorgelegd aan de Vlaamse Overheid, afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II - laan 20 bus 2 te 1000 Brussel of per email in pdf-formaat aan

aanvullendereglementen@mow.vlaanderen.be.

 

Art. 5.

Dit aanvullend verkeersreglement is bindend zodra het is bekendgemaakt en de vermelde signalisatie ter plaatse is aangebracht.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.