Voorgeschiedenis
● Besluit gemeenteraad 28 maart 2023
Herziening van het gemeentelijk toelagereglement voor de bouw van individuele waterzuiveringsinstallaties (IBA) - verhoogde toelage bij de bouw van de installatie.
● Melding van inwoner dat onderdelen van het systeem na jaren werking moeten vervangen worden om nog voldoende te kunnen zuiveren.
○ vraag naar bijkomende subsidie voor het onderhoud van niet meer functionerende onderdelen.
Feiten en context
● Een IBA is een installatie die voorzien is op het zuiveren van zowel grijs als zwart afvalwater. Regenwater moet altijd afgekoppeld worden van de afvalwaterleidingen.
● Het plaatsen van de IBA is een verplichting voor de eigenaar van de woning waar deze te ver ligt om aangesloten te worden op de riolering.
Juridische gronden
● Zoneringsbesluit (besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen)
○ opmaak van de zoneringsplannen (ZP) en de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen (GUP)
○ gewijzigd door het besluit van de Vlaamse regering van 21 maart 2014
○ herziening mogelijk om de zes jaar
● Opmaak van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027
● Vlarem II Afdeling 6.2.2.
○ De lozing van huishoudelijk afvalwater in de gewone oppervlaktewateren of in een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater is verboden wanneer de openbare weg van openbare riolering is voorzien met uitzondering van lozingen gelegen in het individueel te optimaliseren buitengebied.
○ Voor woningen gelegen in het centrale gebied, collectief geoptimaliseerd buitengebied of collectief te optimaliseren buitengebied kan hiervan worden afgeweken als de afstand tussen de woongelegenheid of het lozingspunt en de openbare riolering meer dan 250 meter bedraagt, of als de aansluiting moet uitgevoerd worden via een of meerdere percelen van derden.
● De lozing van het gezuiverde afvalwater die uit de IBA komt (het effluent) is geregeld in Vlarem II art. 6.9.2.
● Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening betreffende lozing van huishoudelijk afvalwater, aansluiting op de openbare riolering en afkoppelen van hemelwater.
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
● Jaarlijks kan een zoneringsplan geactualiseerd worden op basis van de werkelijke toestand.
● De reeks van prioritaire IBA's doet geen afbreuk aan andere wettelijke verplichtingen tot het (onmiddellijk) plaatsen van een IBA conform Vlarem II (bvb. bij nieuwbouw in een individueel te optimaliseren buitengebied of niet gezoneerd gebied, bij de uitzondering op de aansluitplicht op riolering, ...)
● Het blijft dus belangrijk om de uitbouw van de IBA’s aan te houden en zeker niet te laten verwateren.
● In dit kader is het tevens belangrijk om er voor te zorgen dat de IBA's goed blijven functioneren om de Vlarem normen van het effluent te behouden.
○ dit kan door regelmatig onderhoud te laten doen
○ en indien nodig bepaalde delen van het systeem te vernieuwen
○ een kleine financiële stimulans kan helpen om te voorzien in het nodige onderhoud.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD 3 - actie 0509 - MAR 64902500 - BV 0310 | € 10.000 |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
Binnen de perken van de in het meerjarenplan goedgekeurde kredieten voor een werkingsjaar, verleent het gemeentebestuur een toelage voor de bouw en het onderhoud van een individuele waterzuiveringsinstallatie voor de behandeling van het huishoudelijk afvalwater dat afkomstig is van één of meer behoorlijk vergunde gebouwen, die gelegen zijn langs een openbare weg die niet aangesloten is op een openbare waterzuivering en waar de aansluiting op een openbare waterzuivering niet gepland is, of waarvoor de individuele zuivering is opgelegd door het college van burgemeester en schepenen in de omgevingsvergunning.
Art. 2.
Bij aansluiting van verschillende gebouwen mag de vuilvracht niet groter zijn dan 19 inwoner-equivalenten.
Art. 3.
Het moet gaan om een voorbehandeling die gevolgd wordt door een verdergaande biologische zuivering, uitgevoerd overeenkomstig de gemeentelijke verordening betreffende lozing van huishoudelijk afvalwater, aansluiting op de openbare riolering en afkoppelen van hemelwater, en overeenkomstig de code van goede praktijk voor openbare riolen en individuele voorbehandelinginstallaties zoals opgenomen in Vlarem.
Art. 4.
De toelage voor de bouw van de IBA is eenmalig en bedraagt 50 % van de kosten van de installatie, met een maximum van 4000 euro per schijf van 5 inwoners.
Art. 5.
Om de 10 jaar kan voor een bestaande IBA een subsidie aangevraagd worden voor
● het vervangen van essentiële onderdelen van de zuiveringsinstallatie
● het aangaan van een jaarlijks onderhoudscontract
Deze subsidie bedraagt 50% van de gemaakte kosten, met een maximum van 500 euro.
Art. 6.
De aanvraag tot toelage van een nieuwe installatie moet gebeuren minstens 8 dagen voordat met de bouw van de installatie gestart wordt. De aanvraag verloopt via een door de gemeente ter beschikking gesteld formulier met vermelding van :
● naam, adres en telefoonnummer van de aanvrager
● adres van het gebouw waar de kleinschalige waterzuivering zal gerealiseerd worden (gemeente, straat, huisnummer, kadastrale ligging, eventueel lotnummer, eventueel gemeentelijk referentienummer bouwdossier)
● naam en adres van de firma die de waterzuiveringsinstallatie levert
● plan van de waterzuiveringsinstallatie en beschrijving van de werking in het Nederlands
● beschrijving van het verwachtte effluent
● verklaring op eer dat de aanvraag correct werd ingediend en vermelding dat de aanvrager toelating geeft tot controle.
Art. 7.
De in artikel 5 bedoelde aanvraag tot toelage van het onderhoud kan ten vroegste gebeuren 10 jaar na de toekenning van de toelage voor een nieuwe installatie of na de toekenning van de vorige toelage tot onderhoud. Installaties die eerder afgekeurd waren voor de toelage kunnen geen nieuwe toelage bekomen in het kader van onderhoud of vervanging onderdelen.
De aanvraag tot toelage in het kader van het onderhoud van het bestaande waterzuiveringssysteem moet ondersteund worden door een schriftelijk bewijs dat onderhoud is uitgevoerd en met de technische bepalingen van het systeem.
Art. 8.
De toelage wordt uitbetaald na indiening van de eindafrekening en facturen, en controle door de dienst Wonen en omgeving van de gemeente. Indien onregelmatigheden worden vastgesteld, wordt de toelage niet uitgekeerd. Bij afkeuring van de aanvraag of van de installatie heeft de aanvrager de mogelijkheid om binnen het jaar aanpassingen uit te voeren en een nieuwe aanvraag in te dienen.
Art. 9.
Dit besluit treedt in werking op 3 juli 2024. Het heft op die datum het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2023 op.
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:
● Gemeentelijke website
● Infoblad
● Digitale nieuwsbrief
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.