Marc Van Looy Ann Spaepen Herman Van Criekingen Suzy Vanderheyden Hans Eyssen Robbe Dupont Ria Verstraelen Bram Van Baelen Tine Binnemans Anne Van Goidsenhoven Kim Donders Katia Verheyen Jo Vanmechelen Achille Claes Rudy Janssens Jacques Toté Anja Peeten Marieke Greveraars Sabine Wyns Pieter Coosemans Marc Van Looy Ann Spaepen Herman Van Criekingen Suzy Vanderheyden Hans Eyssen Robbe Dupont Bram Van Baelen Tine Binnemans Anne Van Goidsenhoven Kim Donders Katia Verheyen Jo Vanmechelen Achille Claes Rudy Janssens Jacques Toté Anja Peeten Marieke Greveraars Sabine Wyns Pieter Coosemans Suzy Vanderheyden Anja Peeten Tine Binnemans Jo Vanmechelen Anne Van Goidsenhoven Kim Donders Herman Van Criekingen Ann Spaepen Marc Van Looy Marieke Greveraars Hans Eyssen Katia Verheyen Sabine Wyns Pieter Coosemans Rudy Janssens Bram Van Baelen Robbe Dupont Jacques Toté Achille Claes aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voorgeschiedenis
● Collegebeslissing van 11 april 2024
○ voorlopige vaststelling van voorontwerp stedenbouwkundige verordening m.b.t. het RUP Woongebieden buiten de dorpskernen - Holsbeek ontwerp 20240411.
● Collegebeslissing van 30 mei 2024
○ voorlopige vaststelling van ontwerp 20240527 stedenbouwkundige verordening woongebieden buiten de dorpskernen.
Feiten en context
● De verordening omvat geen afbakening van de zones. De contouren zijn opgenomen in het gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan RUP woongebieden buiten de dorpskernen.
● Advies op het ontwerp is gevraagd via het DSI aan de provincie Vlaams-Brabant en het departement Omgeving op 22 juni 2024.
○ Provincie Vlaams-Brabant : gunstig advies van 2 mei wordt hernomen - de verordening is niet in strijd met de beleidsopties van het provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant.
○ Departement Omgeving : er wordt geen advies geformuleerd.
● Het openbaar onderzoek over het ontwerp van deze gemeentelijke verordening liep van 10 mei tot 8 juli 2024.
○ Publicatie in het Belgisch Staatsblad van 30 april 2024.
○ Er werden 2 bezwaarschriften ingediend.
Juridische gronden
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling van het openbaar onderzoek over stedenbouwkundige verordeningen van 10 februari 2017.
● Artikel 2.3.2, §2 VCRO:
De gemeenteraad kan stedenbouwkundige verordeningen vaststellen voor de materie omschreven in artikel 2.3.1, in artikel 4.2.5 en in artikel 4.4.1, § 3, tweede lid, voor het gehele grondgebied van de gemeente of voor een deel waarvan hij de grenzen bepaalt met naleving van de door de Vlaamse regering en de provincieraad vastgestelde stedenbouwkundige verordeningen.
○ Het college van burgemeester en schepenen is gelast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en neemt de nodige maatregelen tot opmaak.
○ Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van stedenbouwkundige verordening voor advies voor aan het departement, de deputatie en aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Het departement en de deputatie geven advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in paragraaf 2/1, derde lid, 1° tot en met 5°. De adviezen worden binnen dertig dagen na de ontvangst van het dossier naar het college van burgemeester en schepenen gestuurd. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereisten worden voorbijgegaan.
○ Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen en wordt minstens aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. De Vlaamse regering stelt nadere regels voor het openbaar onderzoek vast.
○ De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen tien dagen na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.
○ De deputatie en de Vlaamse regering beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen, die ingaat de dag na de betekening, vermeld in paragraaf 2, achtste lid, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te schorsen.
Uitgebrachte adviezen en aanpassingen die werden gedaan op het ontwerp, vooraleer dit ontwerp in openbaar onderzoek is gegaan
● Advies van de Gecoro in vergadering van 23 oktober 2024 met behandeling van de bezwaarschriften:
○ Bezwaarschrift 1: Perceelsbreedte B/597f en HLBK20
■ bezwaarschrift is gekoppeld aan een bezwaarschrift op het RUP Woongebieden. Omdat er op deze locatie geen halfopen bebouwing mogelijk is, is een minimale breedte van 10m onvoldoende om een kwalitatieve woning met voldoende afstand van 3 meter zijtuinstrook te realiseren.
○ Bezwaarschrift 2: 2.5 Harmonieregel
■ de Gecoro vraagt om het voorschrift m.b.t. harmonie te herzien om de leesbaarheid van de gehele voorschriften te verhogen.
○ Bezwaarschrift 2: 3.4 Voorgevellijn en -breedte
■ in één situatie resulteert het hanteren van de 2/3e regel in een gevelbreedte die kleiner is, met name: voor een perceelsbreedte kleiner dan 13,5 en groter dan 12m. De Gecoro vraagt om deze onlogische discontinuïteit op te heffen door bijkomende bepalingen.
○ Bezwaarschrift 2: 3.7 Bijgebouwen
■ De Gecoro beaamt dat het voorschrift dubbel opgenomen is in de voorschriften en vraagt deze te optimaliseren.
○ Bezwaarschrift 2: 3.13 Zijtuinstrook
■ In de verordening staat er geen verplichting tot inkijk op de zij- en of achtertuin, aangezien een levende beplanting mogelijk is.
○ Bezwaarschrift 2: 3.13 Parkeren
■ De Gecoro merkt op dat het voorzien van een keerruimte mogelijk tot meer verharding kan leiden wat niet strookt met de beleidsvisie.
○ Bezwaarschrift 2: Technische opmerking
■ de tikfout op p.11 zal worden aangepast
Argumentatie
● De verordening heeft als doel de minimale kwaliteit van het bouwen te garanderen, zowel voor het gebouw, zijn bewoners en gebruikers als voor de omgeving.
○ de beoogde kwaliteit omvat duidelijke uitspraken over de leefbaarheid, de duurzaamheid, de beeldkwaliteit en de veiligheid.
● De gemeenteraad volgt het advies van de GECORO. De overeenkomstige aanpassingen zijn aangebracht aan het ontwerp van verordening.
Bijlagen
● 202401029 Definitieve verordening m.b.t. Woongebieden buiten de dorpskernen_FV.
BESLUIT
Met 16 ja-stemmen van Anne Van Goidsenhoven, Bram Van Baelen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Katia Verheyen en Tine Binnemans
3 onthoudingen van Achille Claes, Robbe Dupont en Jacques Toté
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt goed de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening
● 202401029 Definitieve verordening m.b.t. Woongebieden buiten de dorpskernen_FV,
als bijlage bij dit besluit.
Art. 2.
De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening woongebieden buiten de dorpskernen wordt, samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, binnen tien dagen na de definitieve vaststelling op het DSI geplaatst ter kennisgeving aan de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant en het departement Omgeving.
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:
● Gemeentelijke website
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.