Marc Van Looy Ann Spaepen Herman Van Criekingen Suzy Vanderheyden Hans Eyssen Robbe Dupont Ria Verstraelen Bram Van Baelen Tine Binnemans Anne Van Goidsenhoven Kim Donders Katia Verheyen Jo Vanmechelen Achille Claes Rudy Janssens Jacques Toté Anja Peeten Marieke Greveraars Sabine Wyns Pieter Coosemans Marc Van Looy Ann Spaepen Herman Van Criekingen Suzy Vanderheyden Hans Eyssen Robbe Dupont Bram Van Baelen Tine Binnemans Anne Van Goidsenhoven Kim Donders Katia Verheyen Jo Vanmechelen Achille Claes Rudy Janssens Jacques Toté Anja Peeten Marieke Greveraars Sabine Wyns Pieter Coosemans Pieter Coosemans Tine Binnemans Bram Van Baelen Kim Donders Katia Verheyen Marieke Greveraars Ann Spaepen Sabine Wyns Marc Van Looy Hans Eyssen Herman Van Criekingen Anne Van Goidsenhoven Suzy Vanderheyden Rudy Janssens Anja Peeten Jo Vanmechelen Robbe Dupont Achille Claes Jacques Toté aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voorgeschiedenis
● 16 maart 2023
○ Goedkeuring proces- en startnota RUP woongebieden buiten de dorpskernen.
● 11 april 2023 t.e.m. 9 juni 2023.
○ Publieke raadpleging van proces- en startnota
● 20 maart 2024
○ plenaire vergadering met departement omgeving en provincie Vlaams-Brabant.
● 23 april 2024 gemeenteraad
○ Goedkeuring procesnota, toelichtingsnota, grafisch plan en ontwerp RUP woongebieden buiten de dorpskernen met stedenbouwkundige voorschriften.
● 10 mei 2024 tot 8 juli 2024.
○ Openbaar onderzoek van het ontwerp en bijhorende nota's
○ Inlooptentoonstelling voor het publiek op 18 juni 2024.
○ publicatie in Belgisch Staatsblad van 30 april 2024
○ De adviesvraag via het DSI eindigde op 20 augustus 2024.
Feiten en context
● Doelstelling van dit RUP is
○ vermijden dat de bebouwing buiten de kernen een te sterke woonverdichting kent, ten koste van de kernversterkende ontwikkelingen.
○ bewaren van de kwaliteiten en het landelijk karakter van de gemeente.
Juridische gronden
● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
○ art. 2.2.4. § 1. Het geïntegreerde planningsproces bestaat uit vijf fasen, waarbij het resultaat telkens geconsolideerd wordt in een van de volgende documenten:
■ 1° de startnota;
■ 2° de scopingnota;
■ 3° het voorontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan;
■ 4° het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan;
■ 5° het definitieve ruimtelijk uitvoeringsplan.
○ art. 2.2.18 § 1. Het college van burgemeester en schepenen is gelast met de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en neemt de nodige maatregelen voor de samenstelling van het planteam en voor het voeren van het geïntegreerde planningsproces.
○ art. 2.2.21. § 6. De gemeenteraad stelt binnen honderdtachtig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.
○ artikel 2.2.22. Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, en aan het departement.
○ De bevoegde diensten voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage beoordelen voorafgaand aan de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan de kwaliteit van het planmilieueffectrapport respectievelijk ruimtelijk veiligheidsrapport. Ze toetsen aan de scopingnota en aan de gegevens die vereist zijn conform artikel 4.2.8, § 1bis, respectievelijk artikel 4.4.3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, en ze houden rekening met de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde adviezen, opmerkingen en bezwaren.
○ Bij de definitieve vaststelling van het plan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.
○ artikel 2.2.23. § 1. De Vlaamse Regering en de deputatie beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen die ingaat op de dag na de betekening, vermeld in artikel 2.2.22 of in paragraaf 3, tweede lid, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan te schorsen. Een schorsing kan niet gedeeltelijk zijn.
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
○ art. 304 inspraak van burgers
Adviezen
Tijdens het openbaar onderzoek en adviesvragen werden volgende documenten ingediend:
● 2 bezwaarschriften (waaronder één petitielijst ondertekend door 22 personen)
● 1 advies van Elia
● De adviezen binnen het DSI
○ advies departement Omgeving : er wordt geen advies verleend.
○ advies van de provincie Vlaams-Brabant : gunstig zonder voorwaarden.
Samenvatting advies van de GECORO van 23 oktober 2024 :
○ bezwaarschrift 1: Halfopen bebouwing woonlint HLBK 29, gekend onder Terheidse Hoek
■ de wijziging naar halfopen bebouwing past niet binnen de beleidsvisie van het RUP
■ categorisering herzien en het lint aanduiden als WOB (open bebouwing met min. perceelbreedte van 15 meter) in plaats van WOC.
■ algemene overgangsbepalingen opnemen waarbij bestaande halfopen bebouwingen in de toekomst aanwezig mogen blijven, ook in het geval van herbouw.
○ Bezwaarschrift 2: Halfopen bebouwing perceel B/597f en HLBK20, gekend onder Gobbelsrode
■ de bewering dat er geen gelijkwaardige behandeling van eigenaars van onbebouwde kavels zou zijn, is fout want dit RUP dekt alle woonbestemmingen af die niet opgenomen zijn in het RUP Dorpskernen of in een woonreservegebied.
■ eigendomsrecht, betaalbaarheid en waardevermindering : voor alle percelen geldt dat de toelating voor kleinere percelen en halfopen bebouwing niet de facto verkregen zou kunnen worden. Immers wordt elke aanvraag getoetst aan de goede ruimtelijke ordening.
■ vraag tot toelaten van halfopen bebouwing : dichte bebouwing is niet overmatig aanwezig. Het is de wens van het beleid om in de woongebieden buiten de woonkernen een te sterke woonverdichting te vermijden.
● Adviezen
○ departement omgeving : geen advies gegeven
○ advies Elia : aandacht voor de hoogspanningslijn en de geldende veiligheidsvoorschriften
○ provincie Vlaams-Brabant : gunstig advies
Argumentatie
● De gemeenteraad volgt het advies van de GECORO.
● Documenten die voorliggen zijn
○ de procesnota als evolutief document dat het planningsproces beschrijft
○ de toelichtingsnota
○ de stedenbouwkundige voorschriften
■ hebben een bindende en verordenende kracht
■ algemene voorschriften die overal geldig zijn
■ bijzondere voorschriften die per zone geldig zijn
○ het grafisch plan
Bijlagen
● RUP_24043_214_00006_00001_SV_VV_FV
● RUP Bijlage 2 - MER ontheffing
● RUP Bijlage 3 - RVR-toets (1)
● RUP_24043_214_00005_00001_PN
● RUP_24043_214_00005_00001_GP
● RUP_24043_214_00005_00001_TN
● RUP Bijlage 1 - kaartenbundel
BESLUIT
Met 16 ja-stemmen van Anne Van Goidsenhoven, Bram Van Baelen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Marc Van Looy, Katia Verheyen en Tine Binnemans
3 onthoudingen van Achille Claes, Robbe Dupont en Jacques Toté
Artikel 1.
De gemeenteraad stelt het RUP woongebieden buiten de dorpskernen definitief vast omvattend
● RUP_24043_214_00006_00001_SV_VV_FV
● RUP Bijlage 2 - MER ontheffing
● RUP Bijlage 3 - RVR-toets (1)
● RUP_24043_214_00005_00001_PN
● RUP_24043_214_00005_00001_GP
● RUP_24043_214_00005_00001_TN
● RUP Bijlage 1 - kaartenbundel
Al deze documenten, zoals gevoegd als bijlagen bij dit besluit.
Art. 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:
● Gemeentelijke website
● Belgisch staatsblad
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.