Feiten en context
● Een organisator die wil starten met kinderopvang, moet hiervoor een vergunning aanvragen bij het Vlaams Agentschap Opgroeien.
● Een belangrijke voorwaarde om vergund te worden, is het verplicht inwinnen van een opportuniteitsadvies bij het lokaal bestuur.
● Het opportuniteitsadvies heeft tot doel in gesprek te gaan met de organisator over de noden binnen het lokaal bestuur. Dit zorgt voor een eerste contact tussen de organisator en het lokaal bestuur, waardoor meer actieve samenwerking mogelijk wordt, en een dialoog tussen de organisator en het lokaal bestuur over het kinderopvangaanbod.
● Ook voor andere handelingen is er soms een advies nodig. Je hebt een advies nodig als je:
○ Een nieuwe vergunning locatie groepsopvang wil aanvragen. Is het een overname of wijziging rechtsvorm van een bestaande locatie, dan is een opportuniteitsadvies niet nodig;
○ Een nieuwe vergunning locatie groepsopvang wil aanvragen na een weigering of opheffing vergunning;
○ De opvanglocatie wil verhuizen binnen of buiten de gemeente;
○ Het aantal vergunde plaatsen wil verhogen met minstens 9 plaatsen;
○ Een uitbreiding van gezinsopvang naar groepsopvang wil realiseren.
Juridische gronden
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, §2
● Besluit van de Vlaamse regering van 9 mei 2014 (BS 25 juli 2014) houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters (Uitbreidingsronden voor kinderopvang)
● Besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Artikel 7 bepaalt dat het lokaal bestuur advies kan geven aan Kind en Gezin over de uitbreiding van kinderopvang binnen het eigen grondgebied
● Decreet lokaal bestuur, art. 23
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Advies
● Het LOKI Holsbeek besprak het reglement in de vergadering van 24 maart 2025. Het LOKI formuleerde geen opmerkingen bij de criteria van dit reglement.
Argumentatie
● Het budget van de Vlaamse regering wordt zo verdeeld dat tegemoet kan worden gekomen aan de lokale verschillen in nood aan bijkomende kinderopvangplaatsen. Daarnaast is het belangrijk dat ook binnen de gemeente plaatsen gerealiseerd worden waar de nood het hoogst is, daar kan het lokaal bestuur via zijn adviesrol een rol in spelen.
● Het lokaal bestuur heeft als lokale regisseur een belangrijke inbreng bij de ontwikkeling van het lokaal kinderopvangaanbod. Het lokaal bestuur kan over elke aanvraag in zijn gemeente een negatief of positief advies uitbrengen. Een goed opgesteld advies is een meerwaarde bij de beoordeling van aanvraagdossiers. Dit advies is vaak mee bepalend in wie de subsidie toegekend krijgt. Als het lokaal bestuur geen advies uitbrengt, dan beslist het Agentschap Opgroeien over de aanvragen op basis van criteria opgenomen in het beslissingskader.
● Een negatief advies kan ertoe leiden dat een aanvraag uitgesloten wordt en dus niet in aanmerking komt voor de subsidie. Een negatief advies is enkel mogelijk als de aanvraag niet tegemoetkomt aan de lokale behoeften aan kinderopvang van baby’s en peuters (criterium 2), of als de organisator weigert samen te werken met het digitaal loket kinderopvang (criterium 3).
● Als een lokaal bestuur een positief advies uitbrengt, dan kent het ook een score toe op basis van vooraf vastgelegde criteria. Een positief advies met score bepaalt mee welke aanvraag in de gemeente subsidie toegekend krijgt. Om een zorgvuldig advies te kunnen formuleren, moet het lokaal bestuur de criteria bekend maken waarop ze zich zullen baseren om hun advies te formuleren. Hiermee kunnen organisatoren van kinderopvang rekening houden op het moment dat ze een aanvraag wensen in te dienen. De criteria moeten relevant, objectief en transparant zijn.
● Motivering spoedbehandeling : In zijn regierol kinderopvang is het belangrijk dat het lokaal bestuur een goed onderbouwd opportuniteitsadvies kan geven bij de oprichting van, een belangrijke uitbreiding van of bij een verhuis van een groepsopvang. De beoordelingscriteria die door het lokaal bestuur in dit kader als belangrijk worden aanzien, moeten worden bepaald door de gemeenteraad. Deze criteria zijn de richtlijnen die het college moeten toelaten om in een concreet aanvraagdossier een gemotiveerd opportuniteitsadvies te geven. Het college moet dit advies verlenen binnen de 30 dagen na aanvraag. In concreto heeft het bestuur zeer recent, na de verspreiding van de agenda van deze gemeenteraad, een aanvraag tot opportuniteitsadvies ontvangen. Spoedbehandeling is aangewezen. Uitstel van behandeling van dit agendapunt tot de eerstvolgende gemeenteraad van 29 april zou immers inhouden in dat het lokaal bestuur zijn belangrijke adviesrol niet zou kunnen opnemen.
BESLUIT
stemming i.v.m. spoedeisende behandeling van het agendapunt
eenparig goedgekeurd
stemming over het agendapunt
eenparig goedgekeurd
Artikel 1. - doel
Een organisator die wil starten met kinderopvang, deze uitbreiden met minstens 9 plaatsen of die kinderopvangplaatsen wil verplaatsen, moet hiervoor een vergunning aanvragen bij het Vlaams Agentschap Opgroeien.
Een belangrijke voorwaarde om vergund te worden, is het verplicht inwinnen van een opportuniteitsadvies bij het lokaal bestuur. Het opportuniteitsadvies heeft tot doel in gesprek te gaan met de organisator over de noden binnen het lokaal bestuur. Dit zorgt voor een eerste contact tussen de organisator en het lokaal bestuur, waardoor meer actieve samenwerking mogelijk wordt, en een dialoog tussen de organisator en het lokaal bestuur over het kinderopvangaanbod.
Art. 2. - kwalitatieve criteria voor de beoordeling van de aanvraag
Criterium 1: Het opvanginitiatief heeft voldoende flexibele opvanguren en een duidelijke visie op kinderopvang.
● Het opvanginitiatief werkt met flexibele opvanguren: de opvanguren liggen minimum 30 minuten voor en na de standaarduren van 7 uur tot 18 uur, of de opvangvoorziening is open op zaterdag. Daarnaast heeft de opvangvoorziening ruimere openingsdagen dan de verplichte 220 openingsdagen per jaar (1 punt).
● Het opvanginitiatief vangt tijdens schoolvakanties ook schoolgaande kinderen op (1 punt).
● Het opvanginitiatief is toegankelijk, betaalbaar en heeft een sterke visie op zijn sociale functie. Het opvanginitiatief toont aan hoe het zich inzet om een inclusief beleid te hanteren (2 punten).
Criterium 2: Het opvanginitiatief voorziet in een goede spreiding van het aanbod in de deelgemeenten van Holsbeek en is vlot bereikbaar
● Het opvanginitiatief draagt bij aan een goede geografische verdeling van de beschikbare opvangplaatsen over de vier deelgemeenten. Deze verdeling wordt geobjectiveerd aan de hand van het aantal inwoners en aantal opvangplaatsen in een deelgemeente (cijfers beschikbaar via https://provincies.incijfers.be/databank) (3 punten).
● Het opvanginitiatief is gemakkelijk te bereiken met een beperkte mobiliteitsimpact. Hierbij wordt rekening gehouden met voldoende parkeerplaatsen in verhouding tot de aangevraagde en aanwezige opvangplaatsen. (1 punt).
Criterium 3: Samenwerking en betrokkenheid op lokaal niveau
● De organisator is een actief betrokken lid van het lokaal overleg kinderopvang van de gemeente Holsbeek, neemt deel aan vergaderingen, geeft signalen door aan de jeugddienst en werkt inhoudelijk mee aan thema’s kinderopvang (1 punt).
● De organisator engageert zich in de samenwerking binnen het digitaal loket kinderopvang van de gemeente Holsbeek. Hij beheert zijn eigen profiel, antwoordt tijdig op nieuwe aanvragen van ouders en werkt actief mee aan de verplichte registratieopdracht. De organisator werkt constructief samen met de loketverantwoordelijke bij problemen of vragen van ouders (1 punt).
Art. 3. - voorwaarden
In het kader van het opportuniteitsadvies bij
● een nieuwe vergunning, een uitbreiding van het aantal vergunde plaatsen met minstens 9 plaatsen en de uitbreiding van gezinsopvang naar groepsopvang, wordt de aanvraag aan criterium 1, 2 en 3 getoetst.
● een verhuis binnen of buiten de gemeente, wordt de aanvraag aan criterium 2 getoetst.
Art. 4. - procedure
● De organisator van kinderopvang bezorgt de gemeente Holsbeek zijn aanvraagdossier ten laatste op de dag waarop het dossier bij het agentschap Opgroeien moet ingediend worden. Dit gebeurt via e-mail aan de jeugddienst via jeugd@holsbeek.be.
● Het college van burgemeester en schepen formuleert een opportuniteitsadvies. Dit wordt binnen een termijn van 30 kalenderdagen na de aanvraag bekendgemaakt. De organisator wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht en voegt dit advies toe aan zijn vergunningsaanvraag bij Agentschap Opgroeien. Het opportuniteitsadvies wordt bekendgemaakt op de eerstvolgende bijeenkomst van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK).
● Een organisator kan binnen de 30 dagen na ontvangst van het advies opmerkingen formuleren. Dit kan schriftelijk ten aanzien van de gemeente Holsbeek. Een organisator kan binnen de 30 dagen na ontvangst van het advies vragen om te worden gehoord. Hiervoor neemt de organisator schriftelijk contact op met de jeugddienst (jeugd@holsbeek.be).
Art. 5. - inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 26 maart 2025.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.