Voorgeschiedenis

        Inrichting van het Langeveld en Oude Daalputstraat:

        Naar aanleiding van de heraanleg van de Leuvensebaan heeft de gemeente Holsbeek de verkeersinrichting van het Langeveld en de omliggende straten herbekeken. Daarbij werd rekening gehouden met enerzijds het intensieve gebruik van het Langeveld als fietsroute, en anderzijds het gebruik van de straat door de bewoners en andere inwoners van Holsbeek.

        Onderzoek scenario's met ondersteuning van studiebureau Vectris.

        Er werd naast de bespreking met de verkeersadviesraad (VAR) eveneens een participatietraject uitgewerkt dat de omwonenden toeliet om hun mening te delen. Het participatietraject werd georganiseerd van 5 juli 2022 tot 31 augustus 2022.
Op basis van de voorkeuren en aandachtspunten die werden opgeworpen, heeft het schepencollege, met de ondersteuning van de diensten openbare werken en mobiliteit, een onderbouwde beslissing genomen.

        Voorrangsregeling op het kruispunt van de Pleinstraat met Klein Langeveld is momenteel onduidelijk.

        Invoering fietsstraat Klein Langeveld is opgenomen in de Algemene beleidsnota 2019 - 2024, waarbij het Langeveld reeds als drukke fietsroute omschreven wordt.

 

Feiten en context

        Inrichting van het Langeveld en Oude Daalputstraat:

        Het gemeentebestuur van Holsbeek wil voor het Langeveld een verkeersregeling die de talrijke fietsers maximale veiligheid en comfort geeft, zonder dat de bewoners en bezoekers te ver moeten omrijden. Een aangepast voorstel vormt het beste evenwicht tussen de belangen en voorkeuren van de verschillende betrokken groepen: fietsers, bewoners van het Langeveld, bewoners van de omliggende straten en andere weggebruikers.

        Er werden drie scenario’s uitgewerkt en voorgelegd aan de bewoners, aan het brede publiek en aan de Verkeersadviesraad. Via het digitaal participatieplatform werden een vijftigtal reacties ontvangen. Samen met de reacties die werden genoteerd op de infoavond geeft dit een bijzonder mooi resultaat voor het participatietraject Langeveld. Uit de reacties bleek dat de drie scenario’s hun voorstanders hadden, maar dat ook voor de meeste voorstanders van de beide andere scenario’s, het nu gekozen scenario een aanvaardbaar alternatief was. Er kwamen ook heel wat interessante argumenten en nuttige suggesties. Op basis daarvan werd het gekozen ontwerp bijgestuurd.

 

Juridische gronden

        De wet betreffende de politie over het wegverkeer.

        Het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

        KB van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie van het wegverkeer.

        KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        MB van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 en inzonderheid art. 130 bis van deze wet.

        Gemeentedecreet van 15 juli 2005, inzonderheid artikel 42.

        BVR van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

        Er wordt gekozen voor verkeersscenario drie waarbij de knip verlegd wordt naar de andere kant van de Oude Daalputstraat. Hierbij werd er onder andere met de volgende punten rekening gehouden:

        Het doorgaand gemotoriseerd verkeer wordt bemoeilijkt door de knip in het Langeveld en wordt verder ontraden door de uitwijkstroken en voorrangsregeling in de Oude Daalputstraat (voorrang fietsers op het Langeveld).

        Hinderlijke/gevaarlijke verkeersbewegingen in het Langeveld worden vermeden (kerende wagens en vrachtwagens).

        De bewoners moeten niet langer om rijden.

        Er wordt rekening gehouden met de waarde en behoud van de Dreef Van Tilt door verharding tot een minimum te beperken (uitwijkstroken met kasseien) en het vrachtvervoer te beperken.

        Het zwaar verkeer wordt verboden in het gedeelte Langeveld tussen kruispunt met Oude Daalputstraat en Dreef. Enkel plaatselijk zwaar verkeer is toegestaan op de Oude Daalputstraat komende vanuit de Leuvensebaan.

        In belang van de verkeersveiligheid past het om doorgaand verkeer voor voertuigen met een lengte van tien meter of meer te verbieden op deze wegen, uitgezonderd voor het laden en lossen.

        Het risico op beschadiging van de weginfrastructuur en de bomen aan de Dreef is reëel.

        De Pleinstraat krijgt voorrang op Langeveld en Klein Langeveld:

        Het is niet logisch dat op dit kruispunt de voorrang aan rechts geldt, maar dat fietsers op de Pleinstraat voorrang hebben ten gevolge van het doorlopende fietspad.

        Er is een hier een verminderde zichtbaarheid door de beplantingen en bebouwing

        Inrichting van Klein Langeveld als fietsstraat:

        Er wordt op deze locatie nu reeds alleen plaatselijk verkeer toegelaten.

        De korte afstand maakt een goede naleving door de automobilisten mogelijk.

        Klein Langeveld is een drukke fietsroute voor zowel doorgaand als plaatselijk verkeer.

        Er zijn veel kinderen door de aanwezigheid van de school.

        Verminderde zichtbaarheid door geparkeerde wagens en door de bocht ter hoogte van de spoorweg.

 

Eerste amendement ingediend door raadslid Sabine Wyns, namens N-VA

Toelichting

        In de Algemene beleidsnota 2019 - 2024 wordt het Langeveld reeds als drukke fietsroute omschreven

        In het voorstel wordt aangehaald dat het gemeentebestuur van Holsbeek voor het Langeveld een verkeersregeling wil die de talrijke fietsers maximale veiligheid en comfort geeft.

        In de argumentatie wordt aangehaald dat men voorrang wenst te geven aan fietsers op het Langeveld, maar dit wordt niet opgenomen in de beslissing

        Uit het verslag van VAR van 15 september 2022: De VAR raadt aan om op het volledige Langeveld dezelfde voorrangsregeling te voorzien als er voorzien wordt met de Oude Daalputstraat. In concreto betekent dit dat het Langeveld voorrang krijgt op de Erembodegemstraat en de Daalputstraat.

        Aan de Leuvensebaan wordt als verbindingsweg tussen Leuven en Holsbeek ook voorrang toegekend ten opzichte van Erembodegemstraat en Daalputstraat

        Aan de Pleinstraat wordt voorrang toegekend ten opzichte van Klein Langeveld enLangeveld, voor de veiligheid van de fietsers aldaar.

        De Leuvensebaan heeft voorrang op het Langeveld en als in het kader van veiligheid een duidelijke voorrangsregeling wordt uitgewerkt voor de kruispunten van het Langeveld met Pleinstraat/Oude Daalputstraat/Erembodegemstraat, dan is het uiteindelijk ook logisch dat dit gebeurt voor het kruispunt met de Daalputstraat

Voorstel van amendement

Toevoegen van volgend artikel in het voorstel en de artikelen 5 tot en met 10 hernummeren van 6 tot en met 11:

Art. 5. Aan Langeveld wordt voorrang toegekend met de verkeersborden B15 ten opzichte van:

        Daalputstraat

        Erembodegemstraat

De bestuurders die voorrang moeten verlenen, zullen hiervan verwittigd worden door het verkeersbord fig. B1.

 

Tweede amendement ingediend door raadslid Jo Vanmechelen, namens N-VA

Toelichting

Dit amendement beoogt de wijziging van de artikelen 1 en 4 van het agendapunt 11 dat voorligt voor de gemeenteraad. Het voorstel is om uitgezonderd plaatselijk verkeer in te voeren voor het volledige Langeveld en de Oude Daalputstraat en dit wel om de hiernavermelde redenen.
Motivering

        Naar aanleiding van de heraanleg van de Leuvensebaan herbekijkt de gemeente de verkeersinrichting van woonstraat Langeveld en de omliggende straten. Er werd hiertoe een participatietraject gevoerd met als doelstelling “Samen maken we van Langeveld een veilige fietsroute”. Gezien deze doelstelling, het intensief gebruik van deze route door fietsers en het feit dat er geen fietspaden liggen in Langeveld, is het vanuit verkeersveiligheidsoogpunt wenselijk om de de intensiteit van het gemotoriseerd verkeer in Langeveld en de omliggende straten te minimaliseren.

        De visie bij de Ruggengraat is dat de Leuvensebaan bedoeld is als primaire verbindingsweg tussen Leuven en Holsbeek. Dit versterkt de hoofdfunctie van Langeveld als woonstraat.

        Naast de functie woonstraat is er een intensief gebruik door fietsers van Langeveld, en dit als school,- werk- en vrijetijdsroute van/naar Klein Langeveld en Leuven = functie en gewenst gebruik van de weg.

        Sluipverkeer wordt uitgesloten en de leefbaarheid van de straat verhoogd.

        Er is nog toegang voor de bewoners van de straat in beide richtingen, voor voertuigen voor leveringen, voor voertuigen voor onderhoud, toezicht, vuilnisophaling, prioritaire voertuigen, fietsers en ruiters, bezoekers van het kerkhof.

        Er zijn geen winkels of bedrijven.

        Kleine zelfstandigen, die aldaar gevestigd zijn (bv. kinesist, garage en osteopaat), kunnen langs beide zijden weg en zijn nog bereikbaar voor wie daar moet zijn.

        De zagerij blijft bereikbaar maar niet via Langeveld.

        Langeveld is zone 50. Zone 50 kan eventueel behouden blijven

        Door deze inrichting sluit Langeveld aan op

        Klein Langeveld, dat uitgezonderd plaatselijk verkeer is en enkel richting is. Omwille van de school aldaar is het wenselijk dat Klein Langeveld als fietsstraat ingericht wordt.

        het stuk Langeveld tussen het kruispunt met de Daalputstraat en het kruispunt met Oude Daalputstraat

        De inwoners beogen tegelijk een fietsvriendelijke straat zonder sluipverkeer, eventueel behoud van zone 50, een ontmoetingsplek en het sparen van de dreef.

        Een knip alleen heeft teveel nadelen o.a.mogelijkheid tot sluipverkeer en het te intensief gebruik van de Oude Daalputstraat die daar niet voor geschikt is en vlak naast erfgoed (Dreef Van Tilt met meer dan 100 jaar oude beuken) ligt.

        Er is geen openbaar vervoer in Langeveld. Er zijn geen wegen vanuit Holsbeek of omliggende gemeenten die hinder zouden ondervinden van de inrichting plaatselijk verkeer in Langeveld.

        De inrichting van uitgezonderd plaatselijk verkeer is gemakkelijk te realiseren. Samen met fietssuggestiestroken, waarvoor subsidies te verkrijgen zijn, is dit een goedkope oplossing en kan zone 50 behouden blijven. Een fietsstraat is op deze manier niet aan de orde in Langeveld, ook niet omwille van de lengte van de straat. De weginrichting is zo afgestemd op de gewenste voertuigen en het gewenste duurzame, veilige verkeersgedrag.

        Het voorgestelde scenario houdt rekening met de behoeften van de inwoners, de aldaar gevestigde zelfstandigen en de vooropgestelde doelstelling van veilige fietsfietsroute. Het elimineert ook de nadelen van de het voorgestelde scenario.

        Dit voorstel biedt tevens mogelijkheden om de Oude Daalputstraat in te richten om te spelen, sporten of ontspannen, en om elkaar te ontmoeten. De uitwijkstroken zijn immers niet nodig gezien het beperkte verkeer dat op die manier door deze straat zal rijden. Zo komt er meer ruimte voor ontharding van de Oude Daalputstraat, die als groene ontmoetingsplaats kan worden ingericht.

        Omdat wordt voorgesteld om de Oude Daalputstraat in te richten als “uitgezonderd plaatselijk verkeer” is artikel 1 overbodig geworden. Uitgezonderd laden en lossen is plaatselijk verkeer en landbouwvoertuigen kunnen dezelfde wegen nemen als de andere voertuigen waarvan de afmeting, lading inbegrepen, langer is dan tien meter.

Voorstel van amendement

        Schrappen van het artikel 1 van het ontwerpbesluit als volgt

De gemeenteraad verbiedt de toegang "uitgezonderd laden en lossen" en "uitgezonderd landbouwvoertuigen" voor voertuigen waarvan de afmeting, lading inbegrepen, langer is dan tien meter op volgende wegen:

        Oude Daalputstraat

        over de hele lengte, in de richting van het Langeveld

De maatregel wordt ter kennis gebracht door middel van het verkeersbord fig. C25 met onderborden "uitgezonderd laden en lossen" en "uitgezonderd landbouwvoertuigen".

        Wijzigen van het artikel 4 van het agendapunt als volgt:

Het verkeer is verboden voor iedere bestuurder "uitgezonderd plaatselijk verkeer", uitgezonderd fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs, op de volgende openbare wegen:

        Langeveld

        tussen kruispunt met Daalputstraat en kruispunt met Oude Daalputstraat.

        Oude Daalputstraat.

De maatregel wordt ter kennis gebracht door de verkeersborden fig. C3 met onderbord UPV en onderbord M12.

 

BESLUIT

Stemming over het eerste amendement

Met 3 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en

met 13 neen-stemmen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Erik Boon, Marc Van Looy en Ann Spaepen en

met 3 onthoudingen van Achille Claes, Kim Theys, Robbe Dupont

 

Stemming over het tweede amendement

Met 3 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en

met 13 neen-stemmen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Erik Boon, Marc Van Looy en Ann Spaepen en

met 3 onthoudingen van Achille Claes, Kim Theys, Robbe Dupont

 

Stemming over het ontwerpbesluit (zonder de beide verworpen amendementen)

Met 13 ja stemmen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Erik Boon, Marc Van Looy en Ann Spaepen en

6 onthoudingen van Achille Claes, Herman Van Criekingen, Kim Theys, Robbe Dupont, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

 

Artikel 1.

De gemeenteraad verbiedt de toegang "uitgezonderd laden en lossen" en "uitgezonderd landbouwvoertuigen" voor voertuigen waarvan de afmeting, lading inbegrepen, langer is dan tien meter op volgende wegen:

        Oude Daalputstraat

        over de hele lengte, in de richting van het Langeveld

De maatregel wordt ter kennis gebracht door middel van het verkeersbord fig. C25 met onderborden "uitgezonderd laden en lossen" en "uitgezonderd landbouwvoertuigen".

 

Art. 2.

De gemeenteraad verbiedt de toegang voor voertuigen waarvan de afmeting, lading, inbegrepen, langer is dan tien meter op volgende wegen:

        Langeveld

        vanaf Dreef Van Tilt tot de Oude Daalputstraat, in de richting van de Oude Daalputstraat.

De maatregel wordt ter kennis gebracht door middel van het verkeersbord fig. C25.

 

Art. 3.

Het eenrichtingsverkeer zoals vastgesteld in de gemeenteraadsbeslissing van 1 juli 2003 wordt bij het in werking treden van dit besluit opgeheven op volgende openbare wegen:

        Langeveld

        tussen kruispunt met Daalputstraat en kruispunt met Oude Daalputstraat.

        Oude Daalputstraat

        tussen kruispunt met Langeveld en kruispunt met Leuvensebaan.

 

Art. 4.

Het verkeer is verboden voor iedere bestuurder "uitgezonderd plaatselijk verkeer", uitgezonderd fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs, op de volgende openbare weg:

        Langeveld

        tussen kruispunt met Daalputstraat en kruispunt met Oude Daalputstraat.

De maatregel wordt ter kennis gebracht door de verkeersborden fig. C3 met onderbord UPV en onderbord M12.

 

Art. 5.

Aan de Pleinstraat wordt voorrang toegekend met de verkeersborden B15 ten opzichte van:

        Klein Langeveld

        Langeveld

De bestuurders die voorrang moeten verlenen, zullen hiervan verwittigd worden door het verkeersbord fig. B1.

 

Art. 6.

Op het Klein Langeveld wordt een fietsstraat ingevoerd vanaf het kruispunt met de Pleinstraat tot aan huisnummer 57.

Dit wordt aangegeven door verkeersborden fig. F111 en F113 en de nodige wegmarkeringen.

 

Art. 7.

Bovenvermelde signalisatie wordt aangebracht overeenkomstig de bepalingen van het K.B. en het M.B.

 

Art. 8.

Overtredingen op dit aanvullend verkeersreglement worden bestraft met politiestraffen.

 

Art. 9

Dit reglement wordt voor de inwerkingtreding in eensluidend afschrift voorgelegd aan de Vlaamse overheid, afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II - laan 20 bus 2 te 1000 Brussel.

 

Art. 10.

Dit aanvullend verkeersreglement is bindend zodra het is bekendgemaakt en de vermelde signalisatie ter plaatse is aangebracht.

 

Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:

        Gemeentelijke website

        Digitaal loket MOW

        Politiezone Bierbeek / Boutersem / Holsbeek / Lubbeek