Voorgeschiedenis
● Op 15 april 2024 werd de aanvraag van BMV Wegenwerken ontvangen voor het plaatsen van verkeerstekens in het kader van wegeniswerken langs Sint-Pietersstraat en Molenstraat.
Feiten en context
● Er wordt toelating gevraagd om de uit te voeren tijdens de periode:
○ van: 13 mei 2024 om 07.00 uur
○ tot: 12 juli 2024 om 12.00 uur.
● De werken worden uitgevoerd langs Sint-Pietersstraat en Molenstraat.
● Er wordt verkeershinder voorzien.
Juridische gronden
● Artikel 130bis van de nieuwe gemeentewet
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.
● Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het KB van 16 maart 1968.
● KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
● Ministeriële Besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens en latere wijzigingen.
● Ministeriële Besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.
● Overeenkomstig artikel 1.2.1 alinea 2 van het Ministeriële Besluit van 07 mei 1999 dient de vergunning zich op de werkplaats te bevinden en moet ze op verzoek van de bevoegde autoriteit worden voorgelegd.
● Artikelen 133, 134, §1 en 135 van de nieuwe gemeentewet.
● Artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur.
De reglementen en verordeningen worden bekendgemaakt op de gemeentelijke website.
Adviezen
● Advies van de politie: geen advies ontvangen op 16 april 2024
Argumentatie
● Voor de veiligheid van de weggebruikers, bewoners en wegenwerkers is een tijdelijke verkeersregeling noodzakelijk.
Bijlagen
● Aanvraag
● Bewonersbrief
● Signalisatieplan
BESLUIT
Artikel 1.
Er wordt toelating gegeven aan BMV Wegenwerken voor het plaatsen van verkeerstekens in het kader van wegeniswerken in opdracht van de gemeente.
De werken worden uitgevoerd tijdens de periode van 13 mei 2024 om 07.00 uur tot 12 juli 2024 om 12.00 uur en zijn gesitueerd langs Sint-Pietersstraat en Molenstraat.
Art. 2.
De aannemer brengt de nodige signalisatie aan conform bijgaand signalisatieplan.
De aanvrager is volledig aansprakelijk voor de aangebrachte signalisatie en de daaruit voortvloeiende risico's.
Deze vergunning met het er bijhorende signalisatieplan, moet zich op het werk bevinden en vertoond worden op elk verzoek van de bevoegde overheid.
Art. 3.
Volgende bijkomende maatregelen moeten worden getroffen en/of volgende bepalingen moeten worden nageleefd:
● een onmiddellijke en juist aanpassing van de signalisatie aan de evolutie van werken;
● buiten de werkuren, ondermeer 's avonds, evenals gedurende het weekend en telkens wanneer het werk voor onbepaalde tijd onderbroken wordt, moeten de verkeersborden die er niet meer nodig zijn afdoende afgedekt of weggenomen worden;
● bij het aanbrengen van de signalisatie dient nauwlettend gezorgd worden voor de wettelijkheid, de duidelijkheid en de overzichtelijkheid alsook dienen de verkeersborden zuiver en goed leesbaar te zijn opdat zij voor de weggebruikers identificeerbaar blijven;
● de verlichtingstoestellen moeten steeds optimaal werken en van op een afstand van minstens 150m de signalisatie goed zichtbaar maken;
● indien het eigendom van de bewoners tijdens de uitvoering van de werken ontoegankelijk wordt, dienen zij hiervan vooraf in kennis te worden gesteld;
● een beschermde doorgang voor de zwakke weggebruikers (fietsers - voetgangers) van minstens 1 meter breedte dient te worden voorzien;
● in bochten of op plaatsen waar de bestuurders de tegemoetkomende weggebruikers niet ver genoeg kunnen opmerken (onvoldoende zichtbaarheid) dient het verkeer er door verkeerslichten te worden geregeld ten einde het gevaar voor ongevallen te verminderen.
Art. 4.
Iedere inbreuk zal het voorwerp uitmaken van een proces-verbaal. In geval van in gebreke blijven zal de overheid de nodige maatregelen treffen en dit op kosten van de overtreder.
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:
Gemeentelijke website
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.