Ria Verstraelen Kim Theys Charlot Op de Beeck Rudy Janssens Anne Van Goidsenhoven Herman Van Criekingen Jo Vanmechelen Kwinten Van Dessel Bram Van Baelen Sabine Wyns Kim Donders Ann Spaepen Hans Eyssen Anja Peeten Nadine Van Horebeek Pieter Coosemans Suzy Vanderheyden Annelies Vander Bracht Herman Theys Hans Miseur Kim Theys Charlot Op de Beeck Rudy Janssens Anne Van Goidsenhoven Herman Van Criekingen Jo Vanmechelen Kwinten Van Dessel Bram Van Baelen Sabine Wyns Kim Donders Ann Spaepen Hans Eyssen Anja Peeten Nadine Van Horebeek Pieter Coosemans Suzy Vanderheyden Annelies Vander Bracht Herman Theys Hans Miseur Kim Donders Sabine Wyns Annelies Vander Bracht Anne Van Goidsenhoven Pieter Coosemans Kwinten Van Dessel Rudy Janssens Hans Eyssen Ann Spaepen Herman Van Criekingen Bram Van Baelen Suzy Vanderheyden Nadine Van Horebeek Herman Theys Charlot Op de Beeck Anja Peeten Jo Vanmechelen Kim Theys Hans Miseur aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voorgeschiedenis
• Gemeenteraadsbeslissing van 01 juli 2003
Signalisatieplan: goedkeuring eindrapport versie 4, dossier 071793, project 07/1793.
• Collegebeslissing van 31 mei 2018:
Overheidsopdracht - herziening signalisatieplan - de opdracht wordt gegund aan het studiebureau Vectris bvba.
• Op 24 januari 2019 vindt de opstartvergadering plaats voor de herziening van het signalisatieplan tussen Vectris en het college van burgemeester en schepenen.
• Op 1 april 2019 wordt er een uiteenzetting georganiseerd voor de lokale handelaars met betrekking tot de wetgeving van de signalisatie.
• Collegebeslissing van 14 november 2019:
Herziening signalisatieplan - bewegwijzering KMO.
Feiten en context
• De gemeente maakte in 2003 een signalisatieplan op.
Dit plan omvat enerzijds een toelichting van het wetgevend kader en anderzijds 27 kruispunten van de gemeente die nader worden bekeken. Per kruispunt worden een schets, foto, beoordeling van de toenmalige toestand en de te nemen actie aangegeven.
• In het huidige signalisatieplan wordt er geen rekening gehouden met de bewegwijzering van de lokale handelaars binnen de gemeente.
• Volgens het huidige signalisatieplan kunnen de lokale handelaars geen bewegwijzering plaatsen.
• Er komen geregeld aanvragen binnen van lokale handelaars om bewegwijzering te plaatsen.
• De KMO-raad verzoekt om een herziening van het signalisatieplan.
• Een gemeentelijk signalisatieplan moet vertrekken van het wettelijk kader met betrekking tot bewegwijzering. Het gemeentebestuur kan afwijkingen op deze wetgeving toestaan.
Juridische gronden
• De wegcode (KB 1 december 1975 en wijzigingen).
• Het reglement voor de wegbeheerder (MB 11 oktober 1976 en wijzigingen).
• Dienstorder MOW/AWV/2018/4.
• Afstemming bewegwijzering op het RSV. Aanduidingenbeleid (Departement MOW, 2008).
• 'Bewegwijzering, de kunst van het vak' (Koning Boudewijnstichting, 1994).
Adviezen
• Advies van de KMO-raad tijdens de vergadering van 29 oktober 2020:
◦ het signalisatieplan werd met veel aandacht gelezen, zowel ter voorbereiding, als tijdens de vergadering. Het plan geeft een zeer goed overzicht over de bestaande reglementering en de situatie in onze gemeente.
◦ We missen een beslissingstabel die samenvat of eenduidig weergeeft hoe een beslissing genomen wordt. Zodoende kan elk nakijken of men in aanmerking komt of niet.
◦ Het is niet makkelijk om te doorgronden hoe men tot bepaalde beslissingen komt. Ook zouden we moeite hebben om zelf tot een besluit te komen.
◦ We vermoeden dat de kernelementen uit het plan om tot een gefundeerde beslissing te komen waarschijnlijk op één of twee bladzijden kunnen samengevat worden.
◦ Vraag naar communicatieplan i.v.m. de aanvragen, termijnen, ...
Argumentatie
• De mogelijke uitzonderingen op de wetgeving moeten duidelijk beschreven worden in het signalisatieplan, zodat gelijkaardige aanvragen op dezelfde manier kunnen behandeld worden.
• Er wordt voorgesteld om de bedrijven en plaatsen binnen de gemeente in drie categorieën op te delen:
◦ eerste categorie: bewegwijzering toegestaan.
◦ Tweede categorie: bewegwijzering toegestaan, mits een aantal voorwaarden.
◦ Derde categorie: bewegwijzering niet toegelaten.
• De eerste categorie:
◦ plaatsen en bedrijven met veel bezoekers, ook van buiten de gemeente
◦ hier komen regelmatig nieuwe bezoekers, net als leveranciers om te laden en te lossen.
• De tweede categorie is voor lokale bedrijven:
◦ die niet gelegen zijn langs de hoofdwegen (= alle lokale verbindingswegen en gebiedsontsluitingswegen zoals opgenomen in dit besluit) EN
◦ die regelmatig nieuwe bezoekers (klanten, leveranciers, patiënten, ...) van buiten de gemeente ontvangen EN
◦ waar de situatie onduidelijk is.
• De derde categorie bestaat uit de lokale bedrijven waarvan het cliënteel in hoofdzaak bestaat uit inwoners van de gemeente, vb. dokters, kappers, schoonheidssalon, ...
• Borden voor bewegwijzering mogen niet ingezet worden voor reclame. Daarom wordt het aantal borden per bedrijf beperkt tot één of twee, afhankelijk van het aantal bezoekers en de verkeerssituatie.
• Aan bedrijven die niet in aanmerking komen voor bewegwijzering biedt de wetgeving op stedenbouw een mogelijk alternatief, namelijk het plaatsen van reclame op het eigen perceel.
• Er wordt ook een aanvraag- en goedkeuringsprocedure voor het plaatsen van een bewegwijzering uitgewerkt.
• Het proces met betrekking tot de aankoop, de plaatsing en het onderhoud wordt uitgetekend.
• Het bepalen van de aan te rekenen retributie wordt door de gemeenteraad gedelegeerd aan het college. Die retributie sluit aan bij de reële kostprijs voor de gemeente (aankoopprijs signalisatie en plaatsing).
• Bedrijven die na de goedkeuring van het signalisatieplan, niet in aanmerking komen voor bewegwijzering, maar toch bewegwijzering hebben staan, worden aangeschreven om de bordjes te verwijderen binnen een bepaalde periode. Daarna worden deze borden verwijderd en afgevoerd door de gemeente.
Bijlage
• signalisatieplan
BESLUIT
Met 17 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Herman Theys, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Charlot Op de Beeck, Kwinten Van Dessel, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden en Anja Peeten
2 onthoudingen van Kim Theys en Hans Miseur
Artikel 1.
De gemeenteraad gaat akkoord om de bedrijven en plaatsen binnen de gemeente op te delen in drie categorieën:
• De eerste categorie:
◦ plaatsen en bedrijven met veel bezoekers, ook van buiten de gemeente
◦ hier komen regelmatig nieuwe bezoekers, ook van buiten de gemeente.
• De tweede categorie is voor lokale bedrijven:
◦ die niet gelegen zijn langs de hoofdwegen EN
◦ waar de situatie onduidelijk is EN
◦ die regelmatig nieuwe bezoekers (klanten, leveranciers, patiënten, ...) van buiten de gemeente ontvangen.
• De derde categorie bestaat uit de lokale bedrijven waarvan het cliënteel in hoofdzaak bestaat uit inwoners van de gemeente.
Art. 2.
Volgende wegen vallen onder de hoofdwegen:
• Lokale hoofdwegen:
◦ Gewestweg - Rijksweg N223
◦ Groenstraat
◦ Terheidse Hoek
◦ Rodestraat
◦ Gravenstraat
◦ Gobbelsrode
◦ Dutselstraat
◦ Kortrijksebaan
◦ Rotselaarsebaan
◦ Nobelberg
◦ Leuvensebaan
◦ St.-Lambertusstraat
◦ Panoramastraat
◦ Dorp 3-89
◦ Appelweg
◦ Langestraat
◦ Pleinstraat
◦ Asseltveld
◦ Bruul
◦ Blauwmolenstraat
◦ Rot
◦ Vlasselaar
Art. 3.
Het aantal borden per bedrijf wordt voor de tweede categorie beperkt tot het minimum aantal dat nodig is om het bedrijf te bereiken vanaf de hoofdweg.
Art. 4.
• De aanvraag- en goedkeuringsprocedure
• het proces rond aankoop, plaatsing en onderhoud
worden uitgewerkt en ter goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde organen.
Art. 5.
Het college wordt gelast met de verdere afhandeling van het signalisatieplan, inclusief het bepalen van de retributie voor het plaatsen van borden op verzoek van bedrijven. De retributie sluit aan bij de reële kostprijs voor de gemeente (aankoopprijs signalisatiebord en de plaatsing ervan).
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:
• Gemeentelijke website
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.