Voorgeschiedenis

        Gemeenteraad 12 september 2017
De gemeenteraad keurt het globaal kerken(beleids)plan goed.

 

Feiten en context

        De lokale kerkelijke en gemeentelijke overheden hebben de opdracht om samen een kerken(beleids)plan op te maken. Hierin moeten de lokale actoren een langetermijnvisie op de toekomst van de parochiekerken uitwerken.

        Tot op vandaag was een gemeente nog niet verplicht om een kerkenbeleidsplan te hebben. Een goedgekeurd plan was wel vereist als een gemeente een erfgoedpremie wil bekomen van het agentschap onroerend erfgoed.

        De gemeente Holsbeek beschikt sedert 2017 over een goedgekeurd plan. Dit wordt nu geactualiseerd. Het gewijzigd Eredienstendecreet verplicht nu ook iedere Vlaamse gemeente om te beschikken over een geactualiseerd en goedgekeurd kerkenbeleidsplan. Deadline voor indiening is de eerste week van juni 2025.

 

Juridische gronden

        Conceptnota minister Bourgeois van 24 juni 2011 "Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk".

        Het kerkenbeleidsplan krijgt voor het eerst een decretale basis in 2013 omdat het opgenomen is als voorwaarde voor het verkrijgen van subsidies in :

        het BVR van 16 mei 2014, ter uitvoering van het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013. Beschermde monumenten die bestemd zijn voor de eredienst komen slechts in aanmerking voor de verhoogde erfgoedpremie als er een kerkenbeleidsplan bestaat.

        Decreet houdende toekenning van subsidies voor de gebouwen van de eredienst van 12 juli 2013.

        Art. 33/2 van het Eredienstendecreet bepaalt sinds 1 januari 2025 dat het meerjarenplan van een kerkfabriek moet zijn gebaseerd op een kerkenbeleidsplan.
Een kerkenbeleidsplan is een schriftelijk document dat een lokaal gedragen langetermijnvisie bevat voor alle parochiekerken op het grondgebied van de gemeente. Het is goedgekeurd en ondertekend door het representatief orgaan van de rooms-katholieke eredienst en door het gemeentebestuur.

 

Argumentatie

        Het initiatief voor het opstellen van een globaal kerkenbeleidsplan ligt bij het centraal kerkbestuur (CKB), in overleg met de kerkfabrieken van de parochies. Ook bij de actualisering van het kerkenplan in 2025 hebben de kerkfabrieken/het CKB (allen vrijwilligers) een belangrijke rol toebedeeld gekregen in het tot stand komen ervan. Zij verdienen hiervoor alle krediet.

        Het voorliggende kerkenbeleidsplan bevat volgende gegevens :

        een beschrijving van de parochiekerken, met hun cultuurhistorische waarde, hun beschermingsstatuut en hun bouwfysische toestand

        informatie over de eigendomstoestand

        de situering van elke kerk in zijn ruimtelijke omgeving

        de beschrijving van het actuele gebruik en de actuele functie van de parochiekerken

        een onderbouwde visie op het toekomstige gebruik en de toekomstige functie van de betrokken kerken

        De concrete gevolgen van de in het kerkenbeleidsplan gekozen opties moeten nu in de meerjarenplannen 2026-2031 van de kerkfabrieken verder worden verwerkt.

        De goedkeuring van het kerkenbeleidsplan door de gemeenteraad houdt in dat de gemeenteraad achter de langetermijnvisie voor de parochiekerken staat.

        Het bisdom Mechelen-Brussel keurde het voorliggend kerkenbeleidsplan reeds goed op 15 april 2025.

 

Bijlagen

        ontwerp (geactualiseerd) kerkenbeleidsplan Holsbeek

        goedkeuring bisdom

 

BESLUIT

Met 15 ja-stemmen van Marc Van Looy, Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost en André Sibbald

6 onthoudingen van Sabine Wyns, Anja Peeten, Nele Barthier, Stijn Den Tempst, Jana De Rijck en Filip Lefebre

 

Enig artikel.

De gemeenteraad keurt het gemeentelijk kerkenbeleidsplan, als bijlage bij dit besluit, goed.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.