Voorgeschiedenis
● 19 oktober 2010:
de gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin nv van 4 oktober 2010 goed voor het project 20676 ‘Collector Winge fase 4’.
De gemeenteraad keurt tevens het addendum bij de overeenkomst van 29 juni 2010 goed omtrent de studie van het Aquafinproject 20.676 ‘Collector Winge fase 4’.
Groep Infrabo uit Westerlo is door Aquafin aangesteld als studiebureau voor het ontwerp en de studie van dit project.
● 21 mei 2019:
de gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin goed voor het project 20.676 ‘Collector Winge fase 4’ opgemaakt op 25 januari 2019.
Dit document vervangt de reeds eerder gesloten samenwerkingsovereenkomst van
4 oktober 2010 omwille van een aantal wijzigingen en actualisaties van het dossier.
● 13 september 2022:
○ de gemeenteraad stelt het rooilijn- en innemingsplan met bijhorend dossier 'project Collector Winge fase 4 - deel 1 - Gravenstraat' (project 20676), opgesteld door studiebureau Infrabo uit Westerlo, definitief vast.
○ de gemeenteraad stelt het rooilijn- en innemingsplan met bijhorend dossier 'project Collector Winge fase 4 - deel 2 - Rodestraat' (project 20676), opgesteld door studiebureau Infrabo uit Westerlo, definitief vast.
● 30 januari 2024:
de gemeenteraad stelt het rooilijn- en innemingsplan met bijhorend dossier 'project Collector Winge fase 4 - deel 3 - Pastoriedreef en Kerkplein (project 20676), opgesteld door studiebureau Infrabo uit Westerlo, definitief vast.
Feiten en context
● Het project Collector Winge fase 4 (inclusief het rooilijn- en innemingsdossier) omvat als:
○ hoofdverbinding:
■ de Gravenstraat (Sint-Pieters-Rode): deel vanaf de grens met Kortrijk-Dutsel tot de aansluiting met de Horststraat.
■ de Rodestraat (Sint-Pieters-Rode + Nieuwrode): deel tussen Horststraat en Hoekje.
■ het Hoekje (Nieuwrode): deel tussen Rodestraat en Groenstraat.
○ aansluitende wegen en/of delen ervan:
■ de overgangsverbinding met Geestmolenstraat en Putstraat.
■ de Pastoriedreef, bestaande uit:
● buurtweg 33, gekend als gemeenteweg waarvan de bedding met wisselende (Atlas)breedtes, in volle eigendom toebehoort aan de gemeente.
● een plaatselijke wegverbreding, gekend als perceel A/99E (gelegen vóór de percelen A/279A,C,E,F), dat reeds ingelijfd is bij het openbaar domein ingevolge opgelegde grondafstand tot 3 meter uit de voorliggende wegas (omgevingsdossier OMV_2020049678 (intern nr.20203) voor het verkavelen van de gronden).
● een grondafstand die werd ingelijfd bij het openbaar domein ingevolge akte van 11 februari 2020 (intern nr. 20203), na goedkeuring wegtracé en grondafstand door de gemeenteraad van 8 september 2020.
■ het Kerkplein, bestaande uit:
● buurtweg 32, gekend als gemeenteweg, waarvan de bedding met wisselende breedtes volgens de Atlas, in volle eigendom toebehoort aan de gemeente.
● een toegangsweg vanaf buurtweg 32 tot de inrit naar woning Kerkplein 23, bezwaard met voetweg 58, gekend in de Atlas als een openbare erfdienstbaarheid van overgang met een breedte van 1,65 meter.
● een verbindingsweg tussen het kerkplein en de Pastoriedreef, ten noorden van de kerk, gelegen tussen de oude kerkmuur en de voorgevels van de woningen Kerkplein 2, 4 en 6. Ondanks langdurig openbaar gebruik van deze verbindingsweg, is de bedding hiervan nog steeds in privaat bezit (niet vermeld in de Atlas)
■ de aanzet met de Sint-Pietersstraat
■ de Langestraat (eerste 50 m)
■ de Horststraat (eerste 100 m)
■ de aanzet met buurtweg 31
■ de Hertstraat (eerste 300-tal meter) vanaf de Rodestraat
■ de aanzet Kerkebos
■ de aanzet Hooghuis
● Volgens het geldend gemeentewegendecreet is de Hertstraat gecatalogeerd als gemeenteweg.
● De bedding van de Hertstraat hoort reeds in volle eigendom toe aan de gemeente:
○ waarbij de oorspronkelijke breedtes (variërend tussen minimaal 6,60 en maximaal 14,60 meter) zoals vermeld in de Atlas van Nieuwrode (bijlage 1), gekend als buurtweg 11, werden afgeslankt.
○ volgens de maatcijfers op het plan (detailplan M) gevoegd bij het Ministerieel Besluit van 10 augustus 1859, waarbij de wegbedding werd versmald tot breedtes die nog slechts variëren tussen 6,00 en 7,40 meter. (bijlagen 2A en 2B)
● Het rooilijnplan van Hertstraat met datumvermelding 19 mei 2022, werd opgesteld door studiebureau Groep Infrabo uit Westerlo in samenspraak met de dienst grondgebiedszaken van de gemeente. Het bevat één deelplan met plannummer 20676/1/10-2-8.1/12, dat de gemeente per e-mail op 1 augustus 2024 werd bezorgd. (bijlage 3)
● Op 24 november 2024 bezorgde het studiebureel de gemeente de eindversie van het stavingsverslag.
Juridische gronden
● Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur: algemene volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad.
● Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (gemeentewegendecreet).
Argumentatie
● Het gemeentewegendecreet voorziet in één juridisch statuut voor alle gemeentewegen en:
○ heft bij zijn inwerkingtreding volgende wetgevingen op:
■ de wet op de buurtwegen van 10 april 1841
■ het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juni 2014 tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen
■ de provinciale reglementen, aangenomen ter uitvoering van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen
○ bepaalt dat alle:
■ gemeentelijke wegen
■ voet- en buurtwegen die ressorteren onder de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, die bestaan op 1 september 2019, het statuut van ‘gemeenteweg’ hebben, waarop het gemeentewegendecreet ook van toepassing is.
● De algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 blijven geldig tot ze worden opgeheven of vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van het gemeentewegendecreet.
● De officiële breedtes van buurtweg 11, zoals vermeld in de Atlas der Buurtwegen van Nieuwrode, zijn voldoende voor de uitvoering van de beoogde werken volgens de voorgestelde dwarsprofielen, waardoor er geen extra grondinnames nodig zijn.
● De algehele sanering van het globale project Winge fase IV, zijnde:
○ het gedeelte Gravenstraat vanaf de grens met Kortrijk-Dutsel tot de Horststraat en de hierop aansluitende wegen Pastoriedreef en Kerkplein
○ het gedeelte Rodestraat vanaf de Horststraat tot het Hoekje (het overige deel van de Rodestraat zit vervat in het rooilijn- en innemingsplan voor de heraanleg van de dorpskern Nieuwrode (goedgekeurd door de gemeenteraad van 12 september 2017) en hierop aansluitende Hertstraat
○ het gedeelte Hoekje tot aan de Losting,
omvat ondermeer:
○ het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel met totale vernieuwing van de bovenbouw.
○ het afkoppelen van afval- en regenwater in de verschillende projectzones.
○ het opvangen van de bestaande afvalwaterstromen van Nieuwrode en Sint-Pieters-Rode (die momenteel lozen in de Winge, Rodeloop, Loop 1 en de Kleine Losting)
○ het aansluiten van het afvalwater op de collector, waarbij het oude gemengde rioleringssysteem zal vervangen worden door een gescheiden rioleringsstelsel , alsook de bouw van enkele pompstations.
○ vernieuwing van de wegenis met aanleg van fietspaden op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.
○ het project ‘vernieuwen koker Winge t.h.v. kruising met Rodestraat in combinatie met verbetering van de vismigratie'.
○ de volledige heraanleg van de bovenbouw in de Gravenstraat en Rodestraat met fiets- en voetpaden in aanvulling op herstel naar bestaande toestand.
○ vernieuwing amfibieëntunnel Rodestraat.
○ uitbreiding van het project met aanleg gescheiden riolering en wegverfraaiing in Pastoriedreef, Kerkplein en Hertstraat 1-3-5-7-9-11.
○ het ondergronds brengen met het vernieuwen/uitbreiden/verdiepen van de nutsleidingen.
● Het voorgelegd rooilijnplan legt de begrenzing vast van het eerste deel van de Hertstraat vanaf de Rodestraat, gekend als buurtweg 11 in de Atlas der Buurtwegen en dit zonder bijkomende grondinnames. Hierbij werd rekening gehouden met de wettelijke breedtes en positie van de buurtweg volgens het (versmallings)plan gevoegd bij de beslissing uit 1859, zodat mogelijke discussies omtrent exacte ligging en breedte in de toekomst vermeden kunnen worden.
● De wettelijke grens tussen openbaar domein en de aangelande eigendommen volgens de gewijzigde Atlas wordt bestendigd en gedetailleerd vastgelegd via het rooilijnplan, waarvan de ligging is aangeduid met precieze Lambertcoördinaten.
● Op de Wegenatlas is het duidelijk dat de zuidelijk gelegen waterloop, momenteel gekend als 'Loop 1' van derde categorie (VHA-code 7937), onder beheer van Watering De Molenbeek, zich buiten de buurtwegzate bevindt.
● Schatting van meer- en of minwaarden zijn hier niet aan de orde, gezien dit plan geen grondinnames bevat.
● De betrokken aanpalende percelen zijn volgens het geldend gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied.
● Verdere toelichting is terug te vinden in het stavingsverslag, opgesteld door ontwerper Infrabo op 25 november 2024. (bijlage 4).
Bijlagen
● (bijl.1) Wegenatlas Nieuwrode
● (bijl.2) versmalling Hertstraat - MB 10.8.1859 - overzicht
● (bijl.2A) versmalling Hertstraat - MB 10.8.1859 - detailplan
● (bijl.3) rooilijnplan Hertstraat
● (bijl.4) stavingsverslag
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan van de Hertstraat (deel vanaf de Rodestraat tot en met woning 11), deel uitmakend van het 'project collector Winge fase 4’ genaamd deel 4 - Hertstraat', voorlopig vast in de versie gedateerd op 19 mei 2022 en opgemaakt door het Studiebureau Groep Infrabo uit Westerlo.
Voormeld rooilijnplan bevat geen grondinnames en vertegenwoordigt de begrenzing van deze gemeenteweg (deel van buurtweg 11) conform de aanduidingen vermeld in de Atlas van Nieuwrode en daaropvolgende atlaswijziging ingevolge Ministerieel Besluit van 10 augustus 1859.
Het rooilijndossier opgesteld door studiebureau Groep Infrabo omvat het:
● rooilijnplan met plannummer 20676/1/10-2-8.1/12 gedateerd op 19 mei 2022 (bijlage 3)
● het stavingsverslag van 24 november 2024, opgesteld door Groep Infrabo (bijlage 4)
aangeduid onder de bijlagen 3 en 4 bij dit besluit.
Art. 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.