Voorgeschiedenis

        24 mei 2016
de gemeenteraad keurt het bestek goed voor de prijsvraag voor het opstellen van het ontwerpdossier voor de herinrichting van de Nobelberg en Sint-Maurusstraat omgeving Sportschuur, met inbegrip van de opvolging der werken, het opstellen van een rooilijn- en onteigeningsplan en de afpaling van de rooilijn na uitvoering van de werken.

        20 juli 2016
het college stelt studiekantoor Kockaerts bvba uit Holsbeek aan als ontwerper.
 

Feiten en context

        De Nobelberg vormt samen met de Gebroeders Van Tiltstraat en de Leuvensebaan de hoofdontsluitingsweg vanuit het centrum van de deelgemeente Holsbeek richting Holsbeek-Plein, Kessel-Lo en Leuven. De Nobelberg is een druk bebouwde woonstraat.

        De voorgestelde rooilijn van de Nobelberg sluit in:

        oostelijke richting aan op de rooilijn van de Kortrijksebaan, definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 3 juli 2007.

        westelijke richting aan op de rooilijn van de Leuvensebaan, die samen met deze van de Gebroeders Van Tiltstraat definitief werd vastgesteld op 28 januari 2014. De aanleg van dit deel -gekend als project Leuvensebaan fase 2- maakt deel uit van het project verbindingsriolering aangelegd vanaf het kruispunt Langeveld om vervolgens langs de Gebroeders Van Tiltstraat te eindigen aan de middengeleider op de Rotselaarsebaan. 

        De Nobelberg is een gemeenteweg die in oorsprong gekend is als buurtweg 2 (Wegenatlas), waarvan de bedding met wisselende breedtes in volle eigendom toebehoort aan de gemeente. Op 15 september 1945 keurde de gemeenteraad het grond- en innemingsplan goed (opgenomen in het Plannenregister), waarbij gestreefd werd naar een algemene rooilijnbreedte van 5 meter uit de wegas, voor zover haalbaar, gelet op de korte inplanting van een hele reeks woningen tegenover de voorliggende as.

        De Burgemeestersstraat, die een verbinding vormt tussen Nobelberg en Gebroeders Van Tiltstraat, behoort eveneens tot het patrimonium van de gemeente, gekend in de Atlas als buurtweg 25 met een wegbedding die varieert tussen 4,50 en 6,60 meter. Op 13 mei 1955 heeft de Bestendige Deputatie een verbreding van deze verbindingsweg goedgekeurd met rooilijnen die zich op 8 meter van elkaar bevinden.

        Naast de Burgemeestersstraat zijn er nog twee voetwegverbindingen tussen Nobelberg en Gebroeders Van Tiltstraat, beide gekend in de Atlas als voetweg 71. Het zijn openbare erfdienstbaarheden van doorgang met een breedte van 1,65 meter. De effectieve voetwegstroken zijn lichtblauw ingekleurd op het plan.

        Om de sanering van de Nobelberg niet onnodig te vertragen, maakt de vernieuwing/heraanleg van de omgeving sportschuur en riolering Sint-Maurusstraat geen deel uit van het huidig rooilijndossier Nobelberg - Burgemeestersstraat.

        Op 9 november 2022 heeft de ontwerper de laatste wijzigingen aangebracht aan het rooilijn- en onteigeningsdossier, bestaande uit:

        Rooilijn- en onteigeningsplan R 20221109 (bijlage 1)

        Voorblad onteigeningstabel OT 20221109 (bijlage 2)

        Onteigeningstabel OT 20221109 met geschatte prijswaarden (bijlage 3)

        Kadasterplan K 20221109 (bijlage 4)

        Uittreksel Atlas der wegen AW 20221109 (bijlage 5)

        Stavingsverslag 20221109 (bijlage 6)

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur: algemene volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad.

        Sinds 1 september 2019 is in Vlaanderen het nieuwe Decreet Gemeentewegen van 3 mei 2019
van kracht, kortweg gekend als 'het gemeentewegendecreet'. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud en de publieke toegankelijkheid van alle gemeentewegen, inclusief de vroegere buurtwegen.

 

Argumentatie

        Het Gemeentewegendecreet voorziet in één juridisch statuut voor alle gemeentewegen (buurtwegen, trage wegen of gewone wegen) en

        heft bij de inwerkingtreding volgende wetgeving op :

        de wet op de buurtwegen van 10 april 1841

        het Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen.

        de provinciale reglementen, aangenomen ter uitvoering van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen

        bepaalt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, die bestaan op 1 september 2019, worden geacht een gemeenteweg te zijn waarop het decreet voortaan van toepassing is. Dit houdt o.a. in dat de gemeenteraad autonoom beslist over de aanleg, wijziging of opheffing van deze gemeentewegen.

        De algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 blijven geldig tot ze worden opgeheven of vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van het gemeentewegendecreet.

        Voor de Nobelberg wordt er maximaal gestreefd om een rooilijnbreedte van 11 meter aan te houden waar mogelijk, zoals ook werd toegepast op eerder uitgevoerde delen van het ruggengraatproject. Deze breedte is noodzakelijk is om het wegprofiel met aanleg van fiets- en voetpaden en ruimte voor parkeervakken te kunnen uitvoeren.

        Een aantal vooruitspringende oude woningen langs beide zijden van de weg laten hier geen rechtlijnige weginplanting toe.

        De Nobelberg en Burgemeestersstraat omvatten verkavelingen en bouwdossiers waarbij er in de loop van voorbije decennia reeds grondafstanden werden opgelegd en gerealiseerd.

        Bij de aflevering van stedenbouwkundige (omgevings)vergunningen ter hoogte van:

        innemingen 2 en 4 (Nobelberg 66-68), bouwdossier 2019130, voor het slopen van een woning  en oprichting nieuwbouw

        inneming 12 (Nobelberg 56-58), bouwdossier 202025, voor het verbouwen van een eengezinswoning tot een meergezinswoning,
werd opgelegd de percelen te beperken, zodanig dat een nieuwe rooilijn van 11 meter kan worden gecreëerd met kosteloze grondafstand aan de gemeente. De nieuwe wegtracés en opgelegde grondafstanden zijn sterk bepalend voor het ontwerp van de nieuwe rooilijn.

        Ter hoogte van inneming 14 (Nobelberg 54) is de nieuwe rooilijn beperkter dan de voorwaarde die opgelegd werd bij de stedenbouwkundige vergunning 200410 (4117) voor het bouwen van een appartementsgebouw met huisartsenpraktijk, waarbij  het perceel beperkt werd tot 6,50 meter uit de as van de weg.

        Ter hoogte van inneming 18 (Nobelberg 50) stemt de nieuwe rooilijn overeen met de grondafstand die werd opgelegd in de stedenbouwkundige vergunning 5702 voor het bouwen van een meergezinswoning (5,50 meter uit de as). De eigenaars tekenden reeds een belofte van grondafstand.

        Ter hoogte van de meergezinswoningen 9-11, 19-21 en de woningen 23-25-27, 29, 37, 51-53-55-57, 59-61-63-65 langs de noordzijde  van de Nobelberg en de woningen 14-16, 18, 20-22-24-26-28-30-32-34  en 38-40 langs de zuidzijde van de Nobelberg, werd de rooilijn tot tegen de voorgevel gelegd omwille van de dichte inplanting van deze woningen tegen de weg, waar in de meeste gevallen de vereiste 5,50 meter niet haalbaar is vanuit de huidige wegas.

        Op perceel B/103C4 (Nobelberg 37) bevindt de nieuwe rooilijn (alsook de innamestroken 5 links en rechts van de woning), zich achter de voorgevel van de woning 37, om vervolgens de gevels te volgen van de vooruitspringende woning. Bij her- of nieuwbouw zal de rooilijn/wegtracé worden doorgetrokken en de nodige grondafstand worden opgelegd.

        Het meest oostelijk gelegen verbindingspad, gelegen tussen woning Nobelberg 29 en meergezinswoning Gebroeders Van Tiltstraat 14-16, bestaande uit:

        een gedeelte  bezwaard met pad 71 (openbare erfdienstbaarheid van doorgang met een breedte van 1,65 meter zoals vermeld in de Atlas), lichtblauw ingekleurd

        bijkomende innamestroken 9B, 11B, 13 en 15 (oranje/roze ingekleurd), waarbij de oorspronkelijke voetweg 71 wordt verbreed tot 3 meter,

wordt volledig in volle eigendom overgedragen aan de gemeente.
Deze bijkomende innamestroken ter verbreding, worden vergoed volgens de schatting vermeld op de innametabel. De extra verbreding (tot 3 meter) is noodzakelijk voor de aanleg van afgekoppelde riolering, die reeds deels aanwezig is. Het verbrede pad zal tevens dienen als verbinding voor voetgangers en fietsers.

        De westelijk gelegen voetweg 71, vertrekkende vanaf de oostelijke gevel van woning Nobelberg 51 tot de woningen Gebroeders Van Tiltstraat 34-36, blijft haar wettelijke breedte van 1,65 meter behouden en zal in volle eigendom worden overgedragen aan de gemeente (innamestroken 1 en 3 in lichtblauwe kleur).

        De groen ingekleurde stroken, meer bepaald:

        nummers 17, 19, 21 langs de Burgemeestersstraat en Nobelberg

        nummer 20 ter hoogte van woning Nobelberg 48

        nummer 31 ter hoogte van woning Nobelberg 13

zijn reeds gemeente-eigendom op basis van notariële akteoverdracht in uitvoering van opgelegde grondafstand in stedenbouwkundige dossiers voor verkavelingen en meergezinswoningen. De nieuwe rooilijn volgt maximaal de eerder vastgestelde wegtracés en door de gemeenteraad goedgekeurde grondafstanden. 

        Een chronologisch overzicht met de verschillende acties/stappen die geleid hebben tot de opbouw van het rooilijn- en innemingsdossier zijn samen met bijkomende  verantwoordingselmenten opgenomen in het stavingsverslag van de ontwerper (bijlage 6).

        Uit de prijswaarden vermeld op de onteigeningstabel (bijlage 3) en het stavingsverslag
van landmeter-schatter Kockaerts, blijkt duidelijk dat de minwaarden van de gevraagde grondafstanden niet opwegen tegen de ontstane meerwaarden van elke eigendom na aanleg en vernieuwing van de volledige weg- en voetpadinfrastuctuur, met vernieuwing van alle nutsleidingen.  Op basis hiervan en naar analogie met voorgaande dossiers, wordt het vragen van gratis grondafstand voor percelen in woongebieden (of bebouwde percelen) ook hier verantwoord geacht.

        Voor extra innames op specifieke percelen wordt altijd een vergoeding voorzien volgens schatting. Dit geldt hier voor bijkomende innames ten gevolge van het verschuiven van de bestaaande wegas met meer dan 40 cm.

 

Bijlagen

        Rooilijn- en onteigeningsplan R 20221109 (bijl. 1)

        Voorblad onteigeningstabel OT 20221109 (bijl. 2)

        Onteigeningstabel OT 20221109 (bijl. 3)

        Kadasterplan K 20221109 (bijl. 4)

        Atlas der wegen AW 20221109 (bijl. 5)

        Stavingsverslag 20221109 (bijl. 6)

 

BESLUIT

Met 15 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Erik Boon en Marc Van Looy

3 neen-stemmen van Achille Claes, Kim Theys en Robbe Dupont

 

Artikel 1.

De gemeenteraad stelt het rooilijn- en onteigeningsplan van de Nobelberg (deel weg nr. 2) + Burgemeestersstraat (deel weg nr. 25) en de 2  voetwegen (nrs. 71) tussen Nobelberg en Gebroeders Van Tiltstraat, voorlopig vast.

Het rooilijn- en onteigeningsdossier werd opgesteld door studiekantoor Kockaerts bvba op
9 november 2022 en omvat:

        Rooilijn- en onteigeningsplan R 20221109 (bijlage 1)

        Voorblad onteigeningstabel OT 20221109 (bijlage 2)

        Onteigeningstabel OT 20221109 met geschatte prijswaarden (bijlage 3)

        Kadasterplan K 20221109 (bijlage 4)

        Uittreksel Atlas der wegen AW 20221109 (bijlage 5)

        Stavingsverslag 20221109 (bijlage 6)

De nieuwe rooilijn en bijhorende grondinnames zijn noodzakelijk om de beoogde sanering van de betrokken straten te kunnen uitvoeren.

 

Art. 2.

Naar analogie met voorgaande projecten

        wordt er voor innemingen in woongebied tot 5,90 meter uit de bestaande wegas, gratis grondafstand gevraagd, alsook voor grondafstanden opgelegd in stedenbouwkundige dossiers.

        worden grondinnames die meer dan 5,90 meter uit de bestaande as gelegen zijn, alsook de extra stroken ter verbreding van pad 71 (meest oostelijk gelegen verbindingspad tussen Nobelberg en Gebroeders van Tiltstraat ), vergoed tegen de prijs vermeld in de innametabel, vermeerderd met de van toepassing zijnde wederbeleggingsvergoeding.

Bij de opstart van het openbaar onderzoek bezorgt het college aan de betrokken eigenaars de beloften tot grondafstand, waarbij toelating wordt gevraagd tot inbezitneming door de gemeente voorafgaand aan het verlijden van de authentieke akte, om de nodige werken tijdig te kunnen uitvoeren.

 

Art. 3.

De akten van grondafstand worden om reden van openbaar nut verleden voor de burgemeester.

 

Art. 4.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:

        gemeentelijke website