Voorgeschiedenis
● Algemene beleidsnota 2019-2024 "Horizon 2020"
○ Wonen in het Holsbeek van de toekomst - opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan
Feiten en context
● De visienota is een document om de noden op vlak van ruimtelijke planning te documenteren.
○ Het is de voorbereidende fase om verder te gebruiken in de startnota en procesnota van de RUP's. Deze nota's worden 60 dagen ter inzage van het publiek gelegd en advies zal worden gevraagd aan de raden.
Juridische gronden
● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
○ art. 2.2.18 § 1. Het college van burgemeester en schepenen is belast met de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en neemt de nodige maatregelen voor de samenstelling van het planteam en voor het voeren van het geïntegreerde planningsproces.
○ art. 2.2.19. Het college van burgemeester en schepenen neemt de nodige maatregelen voor de opmaak van de scopingnota
○ art. 2.2.21§ 1. De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vast.
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
○ art. 304 inspraak van burgers
● Besluit van de Vlaamse Regering van 11 maart 2022 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 oktober 2000 tot bepaling van de voorwaarden voor de toekenning van subsidies aan gemeenten voor de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (VR2022 1103 DOC.0255/2).
Adviezen
Participatie
● Participatietraject "Holsbeek denkt mee" digitale bevraging, wandelmomenten en foto's inzenden
○ meer dan 330 Holsbekenaren lieten hun stem horen
● Bespreking van de visienota RUP dorpskernen in de Gecoro op 17 januari 2022
○ Werkvergadering op 1 maart 2022 met leden Gecoro inzake verder advies RUP dorpskernen
● Aankondiging ontwerpen RUP's in verschillende adviesraden zoals KMO-raad, VAR, ...
Argumentatie
● De visienota geeft een eerste beschrijving van de gemeente en van de dorpskernen, en van de doelstellingen van de RUP's. De input uit het eerste participatieproces is daarin meegenomen.
● Conform het advies van de GECORO werd een onderdeel ‘Mobiliteit’ toegevoegd (2.5) met een beschrijving van het wegennet, openbaar vervoer, fietsverbindingen en Atlas der Buurtwegen.
● Een omschrijving van de gedifferentieerde aanduiding van de kernen (kern/schil/wijk/lint) is toegevoegd op vraag van de GECORO.
● Voor het bedrijventerrein De Vunt is het de bedoeling de voorschriften die gelden voor het terrein, te herzien. De bemerking die de GECORO geeft, is daarbij nuttig. Deze zone opnemen in het RUP is niet de bedoeling omwille van de specifieke eigenheid van dit gebied, die volledig verschilt van de dorpskernen.
● De andere ruimtelijke aandachtspunten die de GECORO in zijn advies meegeeft, zullen meegenomen worden in de uitwerking van de startnota en het voorontwerp RUP.
● Verwante beleidsplannen in opmaak
○ Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant moet het bestaande en nog geldende Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant vervangen. Goedkeuring 2de versie voorontwerp door deputatie eind 2021
○ Regionet Leuven - intergemeentelijke aanpak bouwshift. Princiepsbeslissing tot deelname aan raamovereenkomst projectcoördinatie.
● Bestaande ruimtelijke uitvoeringsplannen
○ De voorschriften van de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen kunnen niet afwijken van de voorschriften van de provinciale en de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, tenzij de provincieraad, respectievelijk de Vlaamse regering ng daarmee instemt.
Bijlagen
● 2022-04-25 Nota dorpskernen
● Toelichtende nota N-VA-fractie bij de amendementen
2 amendementen ingediend door raadslid Sabine Wyns, namens N-VA Holsbeek
Toelichting
De N-VA-fractie vindt het positief dat de gemeente -net zoals vele gemeenten- werk wil maken van een vernieuwde visie voor Holsbeek en haar dorpskernen. Er komen immers diverse uitdagingen op ons af wat betreft bevolkingsgroei, mobiliteit, klimaat en de hiermee gepaard gaande infrastructuur en voorzieningen. Naar aanleiding van de visienota RUP Dorpskernen om de noden op het vlak van ruimtelijke ordening te documenteren en verder uit te werken stelt de N-VA fractie voor om een tijdelijke bouwpauze in te voeren van maximum 2 jaar tot de definitieve opmaak en invoering van de nodige ruimtelijke instrumenten. Zodoende zal vermeden worden dat bouwprojecten in de huidige context en nog voor de nieuwe instrumenten van kracht zijn, versneld aangevraagd en uitgevoerd kunnen worden. De opmaak van een kwaliteitskamer met bouwkompas kunnen in de toekomst de kwaliteit en het behoud van het dorpse karakter bewaken.
De uitgebreide toelichtende nota van de N-VA-fractie is toegevoegd als bijlage bij dit besluit
Voorstel van amendement 1
De gemeenteraad vraagt het schepencollege een tijdelijke bouwpauze a.d.h.v. een Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling van maximaal 2 jaar te overwegen, conform de Omzendbrief "Gemeentelijke beleidsmatige gewenste ontwikkelingen" van de provincie Vlaams-Brabant (https://www.vlaamsbrabant.be/sites/default/files/media/files/2021-01/omzendbrief-beleidsmatig-gewenste-ontwikkelingen-210107.pdf)
Voorstel van amendement 2
De gemeenteraad vraagt het schepencollege te overwegen een kwaliteitskamer op te richten en een bouwkompas aan te maken. Hiervoor kan ze te rade gaan bij verschillende gemeentes die dit al toepassen.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Voorziene uitgave in MJP |
BD 4 - actie 060102 - MAR 21400000 - BV 0600 | € 50.000 |
De visienota is slechts een eerste deel in het proces van het opstellen van de RUP's dorpskernen.
Voorziene inkomsten
Vlaamse Regering 11 maart 2022 -wijziging van de subsidievoorwaarden gemeentelijke RUP's.
● Plannen waarin bijkomende harde bestemmingen worden aangeduid, zullen niet langer worden gesubsidieerd.
Volgende RUPs komen nog voor subsidie in aanmerking:
● Open ruimte-RUPs. Hierbij gaat het niet enkel over plannen voor de kwalitatieve inrichting van gebieden die reeds een open ruimtebestemming hebben, maar ook plannen die een harde bestemming omzetten in een open ruimtebestemming.
● RUPs gericht op de kwaliteitsvolle inrichting op gemeentelijk niveau van samenhangende delen van het woongebied (aangepaste woningdichtheden, multifunctionaliteit, groenblauwe dooradering …).
● RUPs voor de herinrichting van bestaande, reeds ontwikkelde bedrijventerreinen (optimalisatie door intensivering en door clustering van gemeenschappelijke voorzieningen, ingrepen op het vlak van mobiliteit en omgevingskwaliteit ...).
BESLUIT
Stemming amendement 1
Met 3 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en
15 neen-stemmen van Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraers, Erik Boon en Ann Spaepen
Stemming amendement 2
Met 3 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en
15 neen-stemmen van Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraers, Erik Boon en Ann Spaepen
Stemming over de visienota (conform ontwerpbesluit, zonder de verworpen amendementen)
Met 15 ja-stemmen van Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraers, Erik Boon en Ann Spaepen en
3 onthoudingen van Herman Van Criekingen, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de nota "Naar een vernieuwde ruimtelijke visie voor Holsbeek en haar kernen" goed.
Art. 2.
Deze visienota zal gedurende 60 dagen ter inzage liggen voor het publiek. Opmerkingen en bezwaren kunnen worden geformuleerd.
Bekendmaking van het participatiemoment van deze nota zal gebeuren via:
● Gemeentelijke website
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.