Filip Lefebre Jana De Rijck Zeger Jespers Ann Spaepen Suzy Vanderheyden Achille Claes André Sibbald Nele Barthier Anja Peeten Sabine Wyns Bram Van Baelen Karel Jacobs Kim Theys Katia Verheyen Marc Van Looy Tine Binnemans Stijn Den Tempst Anne Van Goidsenhoven Ria Verstraelen Rudy Janssens Conny Deroost Hans Eyssen Filip Lefebre Jana De Rijck Zeger Jespers Ann Spaepen Suzy Vanderheyden Achille Claes André Sibbald Nele Barthier Anja Peeten Sabine Wyns Bram Van Baelen Karel Jacobs Kim Theys Katia Verheyen Marc Van Looy Tine Binnemans Stijn Den Tempst Anne Van Goidsenhoven Rudy Janssens Conny Deroost Hans Eyssen Achille Claes Tine Binnemans Conny Deroost Sabine Wyns Katia Verheyen Hans Eyssen Stijn Den Tempst Ann Spaepen Bram Van Baelen André Sibbald Kim Theys Rudy Janssens Nele Barthier Suzy Vanderheyden Marc Van Looy Anne Van Goidsenhoven Zeger Jespers Karel Jacobs Anja Peeten Filip Lefebre Jana De Rijck aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voorgeschiedenis
● Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2008 en latere wijzigingen.
De rechtspositieregeling (RPR) voor het gemeentepersoneel Holsbeek wordt goedgekeurd.
Feiten en context
● Het bedrag van de fietsvergoeding voor dienstreizen en woon-werkverkeer wordt aangepast.
● De verzorgenden en huishoudhulpen zullen voortaan vergoed worden voor de eerste en laatste verplaatsing van en naar de klant.
● De toeslag op het uursalaris dat de verzorgenden momenteel ontvangen voor prestaties op weekdagen tussen 18 uur en 20 uur wordt uitgebreid tot 22 uur.
● De regeling omtrent arbeidsongeschiktheid tijdens vakantiedagen moet aangepast worden.
○ Het lokaal bestuur Holsbeek past voor alle medewerkers het publiek vakantiestelsel toe.
○ Op 8 februari 2023 heeft de Belgische overheid de private vakantiewetgeving aangepast aan de Europese rechtspraak over de Arbeidstijdenrichtlijn 2003/88/EG van 4 november 2003. Deze richtlijn, in het bijzonder artikel 7, verplicht de lidstaten om werknemers elk jaar minstens vier weken vakantie met behoud van loon toe te kennen. Het Hof van Justitie heeft bepaald dat werknemers hun vakantiedagen moeten kunnen overdragen als ze deze niet kunnen opnemen om bepaalde redenen vóór het einde van het vakantiejaar. Daarnaast mogen ziektedagen niet langer worden afgetrokken van de vakantiedagen, zelfs niet als de oorzaak van de ziekte zich tijdens de vakantie voordoet.
■ Internationaal Verdrag nr. 132 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO):
Dit verdrag betreft jaarlijkse vakantie met behoud van loon. Artikel 5 van dit verdrag stelt dat ziekteverlof tijdens vakantieperiodes niet als vakantie mag worden aangerekend. Dit betekent dat een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie recht heeft op het opschorten van die vakantiedagen. België heeft dit verdrag geratificeerd, maar het is nog niet omgezet in nationale wetgeving.
■ Interpretatie van artikel 54 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen op de website van de Vlaamse overheid stelt:
Het bestuur mag de regeling ook toepassen op de statutairen en op contractuelen die onder het publiek vakantiestelsel vallen.
Juridische gronden
● Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
Adviezen
● Het ontwerp werd besproken op het MAT van 28 april en gunstig geadviseerd.
● Het ontwerp werd aan de vakbonden voorgelegd op 17 april met een protocol van niet akkoord tot gevolg.
Argumentatie
● Het bedrag van de fietsvergoeding voor dienstreizen en woon-werkverkeer wordt aangepast om het gebruik van de fiets aan te moedigen.
● De vergoeding voor dienstreizen voor verplaatsing met een motorvoertuig wordt aangepast aan de vergoeding voor dienstreizen van het personeel van de Vlaamse overheid ingevolge het rechtspositiebesluit van 2023.
● De eerste en laatste verplaatsing van en naar de cliënten voor de verzorgenden en huishoudhulpen zal, voor wat betreft de verplaatsingsvergoeding, op dezelfde wijze vergoed worden als een dienstreis. Hiervoor wordt de afstand telkens berekend vertrekkend van/eindigend in het OCMW-gebouw.
● Momenteel ontvangen de verzorgenden voor prestaties op weekdagen tussen 18 en 20 uur een toeslag op het uursalaris die gelijk is aan 15 % van het uursalaris per uur prestaties op weekdagen tussen 18 en 20 uur. Dit wordt uitgebreid naar 22 uur. Vanaf 22 uur geldt de gewone toeslagregeling die geldt voor het personeel dat op dat ogenblik prestaties verricht. Deze toeslag wordt gecompenseerd door de toeslag die de cliënt hiervoor betaalt. Prestaties tijdens deze uren zijn ook eerder uitzonderlijk.
● De Richtlijn 2003/88/EG (de Arbeidstijdenrichtlijn) is enkel van toepassing op werknemers die werken onder het privaat vakantiestelsel. In Holsbeek werken alle medewerkers onder het publiek vakantiestelsel. Toch stelt de website van de Vlaamse overheid het volgende: Het bestuur mag de regeling ook toepassen op de statutairen en op contractuelen die onder het publiek vakantiestelsel vallen.
Bijlagen
● wijzigingen RPR
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde uitgave |
BD 2 - actie GBB-02 - MAR 62020000 - BV 943 en 0948 (woon-werkverkeer verzorgenden en huishoudhulpen) | € 26.573 geraamde jaarlijkse kost waarvan € 8592 geraamde subsidie |
BESLUIT
Met 18 ja-stemmen van Marc Van Looy, Bram Van Baelen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Anne Van Goidsenhoven, Karel Jacobs, Ann Spaepen, Achille Claes, Sabine Wyns, Kim Theys, Suzy Vanderheyden, Katia Verheyen, Tine Binnemans, Zeger Jespers, Conny Deroost, André Sibbald, Nele Barthier en Stijn Den Tempst
3 onthoudingen van Anja Peeten, Jana De Rijck en Filip Lefebre
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de bij deze beslissing gevoegde aanpassingen aan de RPR Holsbeek goed.
Art. 2.
Deze aanpassingen aan de RPR Holsbeek treden in werking vanaf 1 mei 2025, behoudens de bepalingen betreffende
● vergoeding dienstreizen eigen motorvoertuig
● fietsvergoeding dienstreizen en woon-werkverkeer
die in werking treden op 1 juli 2025.
Art. 3.
Dit besluit wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.