Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019
De raad stelt het gemeentelijk meerjarenplan 2020-2025 vast. De opmaak van een gemeentelijk klimaatactieplan (KAP) is als prioritair actieplan in dit meerjarenplan opgenomen.

         Besluit CBS 5 maart 2020
Het college keurt het projectplan voor het 'gemeentelijk klimaatplan 2030' goed.

         Opvolgingsnota uitvoering meerjarenplan aan de gemeenteraad 8 september 2020
De coronacrisis noodzaakt tot een herschikking van de mijlpalen in het tot stand komen van het KAP. De uitgebreide participatie- en validatieronde die aan het KAP voorafgaan, maken dat het KAP met (slechts) een maand vertraging aan de raad kan worden voorgelegd.

 

Feiten en context

         Het 'gemeentelijk klimaatactieplan 2030' bouwt verder op :

          de algemene beleidsnota van het bestuur bij het begin van de legislatuur 2019-2024 'Horizon 2030 - Holsbeek duurzaam ontwikkelen'.

          De meerjarenplanning 2020-2025 van het lokaal bestuur.

          Participatie van burgers en diensten

          een gedragen KAP komt tot stand via interne (diensten en bestuur) en externe (inwoners) participatie.

          De succesvolle "Ronde tafels van het klimaat" leidden tot een eerste richtinggevend concept.

          Fysieke participatiemomenten werden in het coronajaar 2020 sterk bemoeilijkt. Er moest gezocht worden naar alternatieve (ook digitale) vormen van participatie. Het participatietraject levert heel wat waardevolle input op, zowel van inwoners als medewerkers.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 2
De gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale vlak duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers. [...] Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het grondgebied.

         Meerjarenplan 2020-2025 zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2018.
Prioritair actieplan 0603 : "Holsbeek werkt aan een gezond en duurzaam leefklimaat. We stellen een ambitieus klimaatplan op. Samen met inwoners, verenigingen, bedrijven en scholen streven we naar een klimaatneutrale gemeente."

 

Adviezen

         De raadscommissie ruimtelijke ordening en milieu bespreekt het plan op 19 januari 2021.

         Voor alle gemeentelijke adviesraden worden infomomenten georganiseerd op 20 en 21 januari 2021.

 

Argumentatie

         De intentie voor de opmaak van het 'gemeentelijk klimaatplan 2030' werd besproken in de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en leefmilieu van 22 januari 2020.

         Het projectplan van het gemeentelijk KAP 2030 keurde het college van burgemeester en schepenen goed op 5 maart 2020. De 3 doelstellingen, de 5 thema's en de projectstructuur met het principe van participatieve aanpak, de tijdslijn en de manier van evalueren op basis van 'meten is weten' worden vastgelegd.

         De cononacrisis bemoeilijkte in 2020 aanzienlijk het participatietraject :

          in het voorjaar geplande fysieke bijeenkomsten, zoals die van de De Tafel van het Klimaat en van de 4 klimaatcafés moesten worden uitgesteld naar het najaar en werden aangevuld met/(noodgedwongen) vervangen door digitale vormen van participatie, o.a. met een online bevraging op de website. Inwoners kunnen in hun post klimaatideeën doorgeven. Een klimaatideeënbus van de ridders van het klimaat wordt geplaatst in de inkomhal van het gemeentehuis. Een artikel in de HI roept burgers begin juli 2020 ook op om hun klimaatideeën te delen via deze participatiekanalen.

          Het interne participatietraject start met een toelichting op het MAT op 22 juni. Een interne online bevraging staat medio juli open voor de medewerkers. Met medewerkers die binnen de organisatie een ambassadeursrol willen opnemen, wordt een klimaatdenkgroep opgericht.

         Een uitgebreide validatieronde van het KAP 2030 met alle belanghebbenden start eind november en omvat o.a. een bespreking in het MAT op 11 januari 2021, in de raadscommissie en een infomoment voor de adviesraden.

         Het gemeentelijk KAP 2030 is gedetailleerd uitgewerkt en laat toe om de doelstellingen op te volgen

          Bij de redactie en tijdens de validatieronde is heel wat aandacht besteed aan het zorgvuldig formuleren van de acties.

          De voorgestelde acties zijn realistisch.

          Ze sluiten aan bij het algemeen beleidsplan van het bestuur en bij het meerjarenplan van het lokaal bestuur, waarin ook de nodige financiële middelen worden voorzien.

          Heel wat acties uit het KAP 2030 zijn inmiddels reeds in uitvoering, o.a. de digitale tool voor energetische renovatie (Mijn warm huis), het energieloket (halve dag per week), digitalisering van de dienstverlening (online inschrijving vakantiewerkingen en scholen, een zaalreservatiesysteem, een digitaal participatieplatform zijn de meest recente), systematisch verder investeren in een duurzaam machine- en voertuigenpark van de technische dienst (o.a. aanbesteding van een nieuwe schoolbus kan de komende maand worden afgerond). Bij overheidsopdrachten wegen duurzaamheidsaspecten als beoordelingscriterium meer en meer door. Prijsafweging is niet langer de enige bepalende factor. Offertes worden meer en meer getoetst aan de gehele kost van de levenscyclus. Daarnaast wordt ook het sociale aspect zoals eerlijke handel en tewerkstelling en het ecologische aspect mee in rekening gebracht. Circulair aankopen en plannen worden mee in rekening genomen.

          De acties worden in het plan gefaseerd uitgerold met bepaling van de startmomenten (tijdsgebonden) :

          acties die reeds lopen

          acties die in 2021 opstarten

          acties die deze legislatuur opstarten (= binnen de 4 jaar).

          acties met als starthorizon 2025-2030.

 

Bijlagen

         het klimaatactieplan

 

Amendement ingediend door raadslid Sabine Wyns namens de N-VA-fractie :

de gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om:

         in uitvoering van het gemeentelijk klimaatbeleidsplan een duidelijke keuze te maken voor meer bos én meer groen in onze publieke ruimte. Zo kan onze gemeente een actieve bijdrage leveren aan het behalen van het Vlaamse streven naar een belangrijke groei van oppervlakte bos.

Om dit te bereiken vragen we in het bijzonder om :

         bij het in kaart brengen van de gemeentelijke eigendommen en de opmaak van een natuurinventaris voor gemeentelijke bossen en natuurterreinen, de mogelijkheden te onderzoeken om deze te bebossen en waar het kan over te gaan tot de effectieve bebossing.

         Een plaats te selecteren die in aanmerking komt voor de aanleg van een geboortebos. Meer en meer steden en gemeenten planten geboortebossen aan. Elk kindje dat in een bepaald jaar is geboren, krijgt in zo'n bos een geboorteboompje met naamplaatje. Terwijl het kind opgroeit, ziet het ook 'zijn' boom groter worden. De jaarlijkse CO2-compensatie per boom ligt tussen de 20 en 30 kg.

         Een dossier voor te bereiden en op te maken met het oog op de aanplanting van bomen in onze woonkernen.

         Samen met de scholen te onderzoeken in hoeverre zij kunnen instappen in het verhaal van de vergroening van de speelplaatsen en op korte termijn samen een plan van aanpak op te stellen. Dit was trouwens een concrete aanbeveling van de klimaatridders in de scholen: moestuintjes en groenere speelplaatsen.

Met 6 ja-stemmen van Herman Van Criekingen, Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns en

12 neen-stemmen tegen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Charlot Op De Beeck, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden en Wim Verkammen.

Bijgevolg is dit amendement verworpen. Het KAP wordt niet in deze zin aangepast, met dien verstande dat de raad het er eenparig over eens is dat het voorstel omtrent het geboortebos wordt onderzocht.

 

BESLUIT

Met 12 ja-stemmen van Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anja Peeten, Anne Van Goidsenhoven, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Kim Donders, Charlot Op de Beeck, Kwinten Van Dessel, Suzy Vanderheyden en Wim Verkammen

1 neen-stem van Herman Van Criekingen

5 onthoudingen van Kim Theys, Hans Miseur, Robbe Dupont, Jo Vanmechelen en Sabine Wyns

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het gemeentelijk klimaatactieplan 2030, als bijlage bij dit besluit, goed.

 

Art. 2.

De raadsleden werken mee aan het uitdragen van de acties tot het bekomen van een klimaatgezondere gemeente.

 

Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:

         Gemeentelijke website

         Infoblad