Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 19 oktober 2010
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin nv van 4 oktober 2010 goed voor het project 20676 Collector Winge fase 4.
De gemeenteraad keurt tevens het addendum bij de overeenkomst van 29 juni 2010 goed omtrent de studie van het Aquafinproject 20.676 Collector Winge fase 4.
Groep Infrabo uit Westerlo is door Aquafin aangesteld als studiebureau voor het ontwerp en de studie van dit project.

        Gemeenteraadsbesluit van 21 mei 2019
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin goed voor het project 20.676 Collector Winge fase 4 opgemaakt op 25 januari 2019.
Dit document vervangt de reeds eerder gesloten samenwerkingsovereenkomst van
4 oktober 2010 omwille van een aantal wijzigingen en actualisaties van het dossier.

        Gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2022
De gemeenteraad stelt het rooilijn- en onteigeningsplan met bijhorend innemingsdossier 'project Collector Winge fase 4 - deel 1 - Gravenstraat' (project 20676), opgesteld door studiebureau Infrabo uit Westerlo, voorlopig vast.

 

Feiten en context

        Het volledige project Collector Winge fase 4 (inclusief rooilijn- en innemingsdossier)
omvat als:

          hoofdverbinding:

        Gravenstraat (Sint-Pieters-Rode): deel vanaf de grens met Kortrijk-Dutsel (aansluitend op de rooilijn goedgekeurd op 3 september 2013) en de Horststraat.

        Rodestraat (Sint-Pieters-Rode + Nieuwrode): deel tussen Horststraat en Hoekje, waar deze aansluit op de rooilijn goedgekeurd op 12 september 2017 (project  Dorpskern Nieuwrode).

        Hoekje (Nieuwrode): deel tussen Rodestraat en Groenstraat, waar deze aansluit op de rooilijn, goedgekeurd op 27 november 2001.

          aansluitende wegen of delen ervan:

        verbinding/overgang met Geestmolenstraat en Putstraat: de overgang met de  Gravenstraat verloopt volgens de atlasligging van buurtweg 20.

        de Pastoriedreef: de nieuwe rooilijn volgt hoofdzakelijk de begrenzing van buurtweg 33 vermeld in de Atlas, met verwerking  van de overgedragen gratis grondafstand (64ca) opgelegd in verkaveling OMV_2020049678 (intern nr. 20203). Dit plaatselijk verbreed wegtracé en overgedragen grondafstand, werden goedgekeurd door de gemeenteraad van 8 september 2020. De effectieve grondoverdracht aan de gemeente werd ingelijfd bij het openbaar domein ingevolge akte van 11 februari 2021.

        het Kerkplein, bestaande uit:

        buurtweg 32: de huidige begrenzing van het openbaar domein blijft behouden volgens de Atlasgegevens en rooilijnplan van 1938.

        de verbindingsweg tussen Pastoriedreef en Kerkplein ten noorden van de kerk waartegen de woningen Kerkplein 2, 4 en 6  grenzen. Deze verbindingsweg is niet gekend in de Wegenatlas of latere rooilijnplannen, maar kent sinds mensenheugenis een openbaar gebruik. De nieuwe rooilijn volgt de voorgevels van de bestaande woningen en de buitenrand van de ommuring van het kerkhof.

        de toegangsweg tot de inrit van woning Kerkplein 23. Ook deze weg kent sinds mensenheugenis openbaar gebruik. In de Atlas is deze weg slechts gekend als voetweg 58, zijnde een openbare erfdienstbaarheid van doorgang met een atlasbreedte van 1,65m. De nieuwe rooilijn werd bepaald op tweemaal drie meter uit de as van de huidige weg, welke volstaat voor het erg plaatselijk verkeer. 

        aanzet Sint-Pietersstraat: de nieuwe rooilijn sluit aan op de begrenzing van het bestaand rooilijnplan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 7 april 1983.

        Langestraat (eerste 50 m): de nieuwe rooilijn sluit aan op de bestaande rooilijn volgens het geldend grond(rooilijn)plan, goedgekeurd door de gemeenteraad van
2 juni 1957.

        Horststraat (eerste 100 m): de nieuwe rooilijn sluit aan op de begrenzing van buurtweg 2 volgens de Atlas.

        aanzet buurtweg 31, eerste 30-tal meter vanaf de Rodestraat (officieel gekend als ‘Rodestraat’ en ter plaatse gekend als Rode Broek): de nieuwe rooilijn volgt de bestaande begrenzing van de Atlas. De bedding van buurtweg 31 dat vervat zit in dit project hoort toe aan de gemeente met wisselende breedtes tussen 6,2 en 6,8 meter.

        Hertstraat (eerste 300-tal meter): de nieuwe rooilijn valt (met uitzondering van enkele innames) samen met de begrenzing van buurtweg 11 volgens de Atlas. Voor de eerste 380-tal meters van de Hertstraat, vertrekkend vanaf het kruispunt met Rodestraat, keurde de Minister van Binnenlandse Zaken op 10 augustus 1859 een versmalling van buurtweg 11 goed, resulterend in nieuwe totaalbreedtes tussen 6 en 7,4 meter.

        aanzet Kerkebos: de nieuwe rooilijn sluit aan op het wegtracé, goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 juni 1971 naar aanleiding van verkavelingsaanvraag 208/FL/52 (N1/71) waarvoor vergunning werd afgeleverd door de gemachtigde ambetenaar op 7/10/1971.

        aanzet Hooghuis: de nieuwe rooilijn sluit aan op begrenzing van buurtweg 4. Op 10 december 1873 keurde de Bestendige Deputatie voor het eerste deel vanaf de Rodestraat een versmalling goed, waarbij de totale breedte tussen de rooilijnen beperkt werd tot 10 meter.

        Volgens het nieuwe Gemeentewegendecreet heeft de hoofdverbinding (Gravenstraat, Rodestraat, Hoekje) het statuut van gemeenteweg, maar zijn deze in oorsprong gekend als buurtwegen vermeld in de oude Wegenatlas, waarvan de wegbedding met wisselende breedtes in volle eigendom toebehoort aan de gemeente Holsbeek. 

        De Rodestraat, deel 2 in dit project:

        op grondgebied Sint-Pieters-Rode:

        is in de Atlas der buurtwegen gekend als buurtweg 3 met beddingbreedtes die variëren tussen 5,8 en 9,4m.

        maakt deel uit van een oud grond(innemings)plan, goedgekeurd door de gemeenteraad van Sint-Pieters-Rode op 14 september 1938. Voormeld grondplan  doet dienst als rooilijnplan en maakt deel uit van het goedgekeurd Plannenregister. Op het plan van 1938 werden de oorspronkelijke buurtwegen rechtgetrokken, waarbij maximaal gestreefd om een uniforme rooilijnbreedte van 10 meter (5 meter langs beide zijden van de wegas) te verwezenlijken. 

        op grondgebied Nieuwrode :

        samen met een deel van het Hoekje dat eveneens vervat zit in huidig project, zijn beiden gekend in de Atlas der buurtwegen als buurtweg 2. Deze wegen maken ook deel uit van een oud grond- en innemingsplan, dienstdoend als rooilijnplan en opgenomen in het Plannenregister, goedgekeurd door de Minister van Openbare Werken en Wederopbouw op 23 februari 1955. De wisselende rooilijnbreedtes zijn afhankelijk van de plaats waar er zich naast de rijweg een open grachtensysteem bevindt.

        Ingevolge besluit van de Bestendige deputatie van 20 maart 1970 werd een gedeelte van buurtweg 2 afgeschaft ter hoogte van verkaveling Kerkebos. Interleuven kocht dit afgeschaft deel aan op 6 mei 1971 om te worden toegevoegd bij verkaveling Kerkebos, waardoor het nieuwe wegtracé ter hoogte van deze verkaveling zich op 5,70 meter uit de as van de weg bevindt. Het gedeelte Rodestraat ter hoogte van verkaveling Kerkebos kreeg hierdoor wisselende totaalbreedtes tussen 12,62 en 13,19 meter.

        Het rooilijnplan van de Rodestraat  en het Hoekje op het grondgebied Nieuwrode, goedgekeurd bij Ministerieel besluit van 1955, vormt de basis voor het besluit van de Bestendige Deputatie van 15 januari 1976, waarbij de rechttrekking van de Rodestraat vanaf de grens met Sint-Pieters-Rode en de Appelweg werd goedgekeurd. Voor het gedeelte Rodestraat (Nieuwrode) variëren de geldende breedtes van 5,25 tot 9,70 meter uit de as van de weg, terwijl de zuidelijke rooilijn van het Hoekje betrokken in dit ontwerp, een rooilijnbreedte heeft 7,22 meter uit de as van de weg.

        In uitvoering van verkaveling N1/71 (208/FL/52) werd Kerkebos als nieuwe weg ingeschreven in de Wegenatlas (besluit Bestendige Deputatie van 29 november 1979).

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur: algemene volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad.

        Artikel 56 § 2 van het Decreet lokaal bestuur: de bevoegdheden van het college die werden gedelegeerd door de gemeenteraad.

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (nieuw gemeentewegendecreet).

 

Argumentatie

        Het Gemeentewegendecreet voorziet in één juridisch statuut voor alle gemeentewegen en:

     heft bij inwerkingtreding volgende wetgevingen op:

        de wet op de buurtwegen van 10 april 1841

        het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juni 2014 tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen

        de provinciale reglementen, aangenomen ter uitvoering van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen

        bepaalt dat:

        alle gemeentelijke wegen

        alle voet- en buurtwegen welke ressorteren onder de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, het statuut van 'gemeenteweg' hebben, waarop het Gemeentewegendecreet ook van toepassing is.

        De algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 blijven geldig tot ze worden opgeheven of vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van het gemeentewegendecreet.

        De oorspronkelijke/officiële breedtes van buurtweg 3 (Atlas Sint-Pieters-Rode) en buurtweg 2 (Atlas Nieuwrode), inclusief latere atlaswijzigingen, alsook de breedtes zoals aangegeven op de goedgekeurde grond- en rooilijnplannen vervat in het Plannenregister, volstaan niet voor de uitvoering van de beoogde werken volgens de voorziene wegprofielen, waardoor het verbreden van de rooilijn en bijkomende grondinnames noodzakelijk zijn. Buiten de hoofdas, dienen ook de wegbreedtes van de aansluitende Hertstraat (buurtweg nr. 9) op een aantal plaatsen te worden verruimd om vernieuwing en sanering te kunnen doorvoeren.

        Uniforme rooilijnbreedtes zijn op het voorgesteld traject moeilijk aan te houden, gezien de noodzakelijke breedtes bepaald werden in functie van de noden en om de beoogde uitvoering (al dan niet met open grachten) te kunnen realiseren.

        In de Rodestraat, binnen de bebouwde kom van Sint-Pieters-Rode, wordt een rooilijnbreedte van 11 meter aangehouden met uitzondering van de plaatsen waar:

     woningen erg dicht zijn ingeplant ten opzichte van de voorliggende wegas. In deze gevallen valt de rooilijn samen met de bestaande voorgevels.

     via eerder verleende omgevingsvergunningen in het kader van een verkavelingsvergunning of groepswoningbouwproject de wegtracés  al eerder werden vastgelegd en waar de grondafstanden al werden uitgevoerd/overgedragen aan de gemeente.

        De rooilijn wordt gevoelig breder voor het gedeelte Rodestraat vanaf de perceelsgrens 128L/120D (achter woning Rodestraat 19B) onder Sint-Pieters-Rode tot het kruispunt met Kerkebos/Nieuwrode. De bestaande en deels nieuw aan te leggen open baangrachten dienen vervat te zitten binnen de nieuwe rooilijn, waardoor een  rooilijnafstand tussen 18 tot 20 meter wordt bereikt. 

        Ter hoogte van het kruispunt Rodestraat/Hooghuis/Hoekje wordt de hoofdrijrichting van de Rodestraat  afgebogen via het Hoekje, waarbij de bestaande rooilijn maximaal behouden blijft. Voor dit deel alsook het deel tot waar het Hoekje aansluit op de rooilijn van de Groenstraat, blijft de bestaande rooilijn maximaal behouden, waardoor bijkomende innames vermeden worden.

        Het gedeelte voor:

        Inname 2a en 2b (perceel 4e Afd. A/77 T – Rodestraat 4) is beperkter dan de voorwaarde die opgelegd werd in de stedenbouwkundige vergunning, afgeleverd op 3/04/2008 met intern nr. 4644 om het perceel te beperken tot 6,5 m uit de as van de voorliggende weg. Volgens de voorgestelde rooilijn op het rooilijnplan wordt het perceel beperkt tot 5,5 m uit de as van de Rodestraat.

        Innames 9 en 10 (percelen 4e Afd. A/51 K en 51 L – Rodestraat 24 en 24B) zijn beperkter dan de voorwaarde die opgelegd werd in de stedenbouwkundige vergunning, afgeleverd op 29/07/2004 met intern nr. 4053 om de percelen te beperken tot 6,5 m uit de as van de voorliggende weg. Volgens de voorgestelde rooilijn op het rooilijnplan wordt het perceel beperkt tot 5,5 m uit de as van de Rodestraat.

        Inname 61 (perceel 4e Afd. A/128 K – Rodestraat 19A) stemt overeen met de voorwaarde die opgelegd werd in de omgevingsvergunning, afgeleverd op 18/03/2021 met intern nr. 20216 om het perceel te beperken tot 5,5 m uit de as van voorliggende weg.

        Inname 60 (perceel 4e Afd. A/128 L – Rodestraat 19B) is beperkter dan de voorwaarde die opgelegd werd in de stedenbouwkundige vergunning, afgeleverd op 31 juli 2008 met intern nr. 4682 om het perceel te beperken tot 6,5 m uit de as van de weg. Volgens de voorgestelde rooilijn op het rooilijnplan wordt het perceel voor het grootste gedeelte beperkt tot 5,5 m uit de as van de Rodestraat met uitzondering van het gedeelte tegen het volgende perceel 4e Afd. A/120 D.

        Inname 47 (perceel 3e Afd. D/137 Z - Rodestraat)stemt ongeveer overeen met de voorwaarden opgelegd in het collegebesluit van 6 mei 2021 waarbij een lijnvergunning werd afgeleverd voor het plaatsen van een omheining op minimaal 10 m uit de as van de voorliggende Rodestraat. Volgens de voorgestelde rooilijn op het rooilijnplan wordt het perceel beperkt tot 10,03m uit de as van de Rodestraat.

        Inname 29 (perceel 3e Afd. D/229/02 B - Rodestraat) is beperkter dan vermeld in het collegebesluit van 24 september 2020 waarbij een lijnvergunning werd afgeleverd voor het plaatsen van een omheining op o.a. minimaal 10 m uit de as van de voorliggende Rodestraat. Volgens de voorgestelde rooilijn op het rooilijnplan wordt het perceel slechts beperkt tot 8,28m uit de as van de Rodestraat.

        Inname 33 (perceel 3e Afd. D/254 R Rodestraat 34) is beperkter dan de voorwaarde die opgelegd werd in de stedenbouwkundige vergunning, afgeleverd op 16 april 2014 intern nr. 50152 om het perceel te beperken tot 7,5 m uit de as van de voorliggende weg. Volgens de voorgestelde rooilijn op het rooilijnplan wordt het perceel slechts beperkt tot 6,78m (links van het perceel).

        De algehele sanering van het project Collector Winge fase 4 omvat ondermeer:

        de Gravenstraat en Rodestraat maken deel uit van de centrale as/ruggengraatproject
(Leuvensebaan-Holsbeekplein-Holsbeek-Kortrijk-Dutsel-Sint-Pieters-Rode-Nieuwrode), zijnde een gemeenteweg die alle centrumgebieden met elkaar verbindt.

        in de projectzone zal een gescheiden rioleringsstelsel worden aangelegd met een totale vernieuwing van de bovenbouw waarbij de aanleg van fietspaden een belangrijke schakel vormt in het provinciaal bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.

        de projectzone bestaat uit verschillende straten/delen van straten: deel Rodestraat, Gravenstraat, deel Horststraat, Pastoriedreef, Kerkplein, deel Hertstraat, deel Hoekje en  aansluiting in de Groenstraat, Langestraat, Sint-Pietersstraat en Kerkebos.

        het ondergronds brengen en/of vernieuwen van nutsleidingen.

        aanleg van fietspaden over de bovenlokale functionele fietsroute in beton of betonstraatstenen (en voetpaden in betonstraatstenen waar mogelijk/voornamelijk in bebouwde zones) in Gravenstraat, Rodestraat en Hoekje. Buiten de bebouwde kom zullen er vrijliggende fietspaden en binnen de bebouwde aanliggende verhoogde fietspaden worden gecreëerd.

        het project ‘Vernieuwen koker Winge t.h.v. kruising met Rodestraat in combinatie met verbetering van de vismigratie’ werd toegewezen aan Studiekantoor Kockaerts en wordt geïntegreerd in het project Winge fase 4. Bij uitvoering behoudt iedere partij zijn verantwoordelijkheden.

        aanleg amfibieëntunnels Rodestraat

        uitbreiding van het project met aanleg gescheiden riolering en wegverfraaiing in Pastoriedreef, Kerkplein en Hertstraat 3 t.e.m. 11.

        Bijkomende toelichting en verantwoording omtrent rooilijnkeuze en breedte, alsook het doel van de werken is terug te vinden in bijgevoegd  stavingsverslag, opgesteld door ontwerper Infrabo op 20 mei 2022 - projectnummer 20.676/09059A-3/versie 001.(bijlage 8)

        De betrokken aanpalende percelen zijn volgens het geldend gewestplan gelegen in ofwel:

        landelijk woongebied

        agrarisch gebied

        landschappelijk waardevol agrarisch gebied

        bosgebied

        natuurgebied

        Uit de prijswaarden vermeld op inname-/onteigeningstabel (projectnummer 20676) van studiebureau groep Infrabo, blijkt duidelijk dat de minwaarden van de gevraagde grondafstanden niet opwegen tegen de ontstane meerwaarden van elke eigendom na aanleg en vernieuwing van de volledige weg- en voet-/fietspadinfrastructuur met vernieuwing van alle nutsleidingen. Innemingen in agrarische en landschappelijk waardevolle agrarische gebieden, bos- of natuurgebieden worden vergoed aan de prijswaarden vermeld op de inname-/onteigeningstabel, vermeerderd met wederbeleggingsvergoeding.

        Naar analogie met voorgaand rooilijn- en innemingsdossier, wordt er gratis grondafstand ten kosteloze titel voorgesteld aan de betrokken eigenaars van:

        gronden die zich situeren in landelijk woongebied

        bebouwde percelen in andere gebieden.

 

Bijlagen

        (bijlage 1) rooilijn- en onteig.plan Winge Fase 4 DEEL 2 - Rodestraat (deelplan 1)

        (bijlage 2) rooilijn- en onteig.plan Winge Fase 4 DEEL 2 - Rodestraat (deelplan 2)

        (bijlage 3) rooilijn- en onteig.plan Winge Fase 4 DEEL 2 - Rodestraat (deelplan 3)

        (bijlage 4) rooilijn- en onteig.plan Winge Fase 4 DEEL 2 - Rodestraat (deelplan 4)

        (bijlage 5) rooilijn- en onteig.plan Winge fase 4 DEEL 2 - Rodestraat (deelplan 5)

        (bijlage 6) rooilijn- en onteig.plan Winge Fase 4 DEEL 2 - Rodestraat (deelplan 6)

        (bijlage 7) innametabel Winge Fase 4 DEEL 2 - Rodestraat

        (bijlage 8) stavingsverslag Winge Fase 4

 

BESLUIT

Met 17 ja-stemmen van Ann Spaepen, Hans Eyssen, Rudy Janssens, Bram Van Baelen, Anne Van Goidsenhoven, Anja Peeten, Nadine Van Horebeek, Annelies Vander Bracht, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Kwinten Van Dessel, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars en Erik Boon

3 neen-stemmen van Achille Claes, Kim Theys en Robbe Dupont

 

Artikel 1.

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan en bijhorend innemingsdossier - project Collector Winge fase 4 - deel 2 - Rodestraat (projectnummer 20676), opgesteld door Studiebureau Groep Infrabo uit Westerlo, voorlopig vast.

De nieuwe rooilijn en bijhorende grondinnames zijn noodzakelijk voor de beoogde sanering van het

        gedeelte Rodestraat vanaf kruispunt Gravenstraat/Horststraat tot het Hoekje, waarbij  aansluiting wordt gemaakt op de rooilijn van de Rodestraat (vervat in de rooilijn- en innemingsplannen Dorpskern Nieuwrode, goedgekeurd op 12 september 2017)

        gedeelte Hoekje vanaf Rodestraat tot aansluiting met eerder vastgesteld rooilijnplan van de Groenstraat, goedgekeurd op 27 november 2001.

Het rooilijn- en innemingsdossier 'project Collector Winge fase 4 - deel 2 - Rodestraat' omvat:

        het rooilijn- en innemingsplan 'Collector Winge fase 4 - Rodestraat - Deel 2', bestaande uit
6 deelplannen (plannummer 20676/1/10-2-8.1/12) met laatste wijzigingsdatum op 19 mei 2022 (bijlagen 1 tot en met 6)

        bijhorende inname-/onteigeningstabel met prijswaarden (bijlage 7)

        stavingsverslag/verantwoordingsnota, opgesteld op 20 mei 2022 (bijlage 8)

 

Art. 2.

Naar analogie met voorgaande projecten, worden de innemingen in de landelijke woongebieden of de bebouwde percelen in andere gebieden in Sint-Pieters-Rode en Nieuwrode, bij voorkeur ten kosteloze titel en in der minne verworven.

Innemingen, op onbebouwde percelen in agrarische, landschappelijk waardevol agrarische, bos-  of natuurgebieden worden vergoed aan de prijs van de prijswaarden vermeld op de inname/onteigeningstabel, vermeerderd met de wederbeleggingsvergoeding.

Bij de opstart van het openbaar onderzoek bezorgt het college aan de betrokken eigenaars de

beloftes tot grondafstand, waarbij toelating wordt gevraagd tot in bezit neming door de gemeente voorafgaand aan het verlijden van de authentieke akte, om de nodige werken tijdig te kunnen uitvoeren.

 

Art. 3.

De akten van grondafstand worden om reden van openbaar nut verleden voor de burgemeester.

 

Art. 4.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:

        Gemeentelijke website