Voorgeschiedenis
● 15 april 2024
E-mail waaruit blijkt dat de eigenaars akkoord gaan met de gedeeltelijke verlegging van een gemeenteweg (ter hoogte van woning Houwaartsebaan 85), gekend als voetweg 46 in de atlas van Sint-Pieters-Rode. (bijlage A)
● 26 juli 2024.
E-mail waarbij de eigenaars een dossier met voorstel tot verlegging van voetweg 46 overmaken. (bijlage B)
● 22 augustus 2024
E-mail waarbij studiekantoor Kockaerts in naam van de eigenaars het aangepast verleggingsdossier bezorgt (bijlage C)
Feiten en context
● De te verleggen gemeenteweg, gekend als voetweg (pad) 46 in de Atlas van Sint-Pieters-Rode, is een openbare erfdienstbaarheid van doorgang met een breedte van 1,65 meter.
● Voetweg 46 vormt een trageweg-verbinding tussen de Houwaartsebaan ter hoogte van woning 85 (gekend als buurtweg 5) om vervolgens via voetweg 36 aansluiting te geven op de Galgenbergstraat ter hoogte van woning 21 (gekend als buurtweg 8).
● Het te verleggen gedeelte van voetweg 46 grenst tegen de oostelijke gevel van woning 85, waar er vrij recent een buiten-unit van een warmtepomp werd geïnstalleerd. De volledige breedte van het pad wordt zo niet meer gegarandeerd.
● Het nieuw voorgestelde tracé van het pad bevindt zich op de bestaande oprit op 1 meter afstand van de noordelijke eigendomsgrens (aangeduid met de grenspunten 9-10 ) van perceel B/361R.
● Het verleggingsdossier werd opgesteld door studiebureau Kockaerts in opdracht van de eigenaar-verzoekers en omvat:
○ een titelblad. (bijlage 1)
○ een rooilijnplan waarop de grenspunten van het te verleggen en nieuwe voetwegtracé in Lambert-coördinaten zijn aangeduid. (bijlage 2)
○ een motivatienota (bijlage 3), waarin naast het doel en de redenen tot verlegging, ook een nauwkeurige oppervlaktebepaling werd uitgevoerd voor het berekenen van de meer- en minwaarden van de percelen waarop enerzijds afschaffing en anderzijds een nieuw deel van het pad werden gevestigd, namelijk:
■ lot A, deel van perceel B/361L, groot volgens opmeting 3,11m².
■ lot B, deel van perceel B/361R, groot volgens opmeting 21,36m².
■ lot C, deel van perceel B/361R, groot volgens opmeting 18,71m².
○ rekening houdend met de schattingswaarde die bepaald werd door de ontwerper-beëdigd schatter, resulteert dit in volgende prijswaarden:
■ een meerwaarde voor:
● perceel B/361L (lot A): 3,11m² x 125 euro/m²= 388,75 euro
● perceel B/361R (lot B): 21,36m² x 125 euro/m²= 2.670,00 euro
■ een minwaarde voor:
● perceel B/361R (lot C): 18,71m² x 125 euro/m²= 2.338,75 euro
○ uittreksels uit de wegenatlas (bijlage 4), het kadasterplan (bijlage 5) en gewestplan (bijlage 6) waarop padverlegging is aangeduid.
○ fotoreportage. (bijlage 7)
● De percelen B/361L en B/361R, waarop de verlegging gebeurt, zijn volgens het gewestplan gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied.
● Op 1 december 2022 leverde het college omgevingsvergunning OMV_2022108778 (202287) af onder bepaalde voorwaarden voor het verbouwen van woning Houwaartsebaan 85.
Als voorwaarde werd ondermeer opgelegd om grond af te staan aan de gemeente omwille van een wegverbreding tot 4 meter uit de wegas, alsook van de bedding van pad 46. Zoals van toepassing bij omgevingsvergunningen van bouwdossiers, dient de effectieve overdracht slechts plaats te vinden binnen de 3 maanden na goedkeuring van deze grondafstanden op de gemeenteraad en zal dit gebeuren naar aanleiding van de opmaak een gezamenlijk rooilijnplan van de Houwaartsebaan.
Juridische gronden
● De bepalingen van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen
● Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur: algemene volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad.
● Artikel 56 § 2 van het Decreet lokaal bestuur: de bevoegdheden van het college die werden gedelegeerd door de gemeenteraad.
● Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (nieuw gemeentewegendecreet).
● Het Gemeentewegendecreet voorziet in één juridisch statuut voor alle gemeentewegen en:
○ heft bij de inwerkingtreding volgende wetgevingen op:
■ de wet op de buurtwegen van 10 april 1841
■ het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juni 2014 tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen
■ de provinciale reglementen, aangenomen ter uitvoering van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen
○ bepaalt dat alle:
■ gemeentelijke wegen
■ voet- en buurtwegen die ressorteren onder de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, die bestaan op 1 september 2019, het statuut van 'gemeenteweg' hebben, waarop het Gemeentewegendecreet ook van toepassing is. Door toepassing van het gemeentewegendecreet beslist de gemeenteraad nu zelf over de aanleg, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen.
● De algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 blijven geldig tot ze worden opgeheven of vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van het gemeentewegendecreet.
● Volgens artikel 11 van het gemeentewegendecreet leggen de gemeenten de ligging en de breedte van gemeentewegen op hun grondgebied vast in rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. De gemeentelijke rooilijnplannen komen tot stand op de wijze, vermeld onder de artikels 16 tot en met 19 vermeld onder Afdeling 2 van het gemeentewegendecreet 'procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen'.
Argumentatie
● In de motivatienota, opgesteld door studiekantoor Kockaerts op 23 augustus 2024, worden de argumenten waardoor zich een verlegging opdringt, alsook de meer- en minwaarden van de eigendomspercelen van de aanvrager, uitvoerig toegelicht door de ontwerper.
● De voorgestelde (nieuwe) ligging:
○ schaadt het algemeen belang niet.
○ beïnvloedt geenszins de verkeersveiligheid van de zachte weggebruiker en alle andere weggebruikers.
○ brengt de ontsluiting van de aangrenzende percelen niet in het gedrang.
○ betreft een verschuiving van het bestaande pad (rode kleur) naar de oostelijk gelegen bestaande oprit van de eigenaars, dit op een parallelle afstand van één meter, te meten vanaf de effectieve eigendomsgrens aangeduid met de grenspunten 9-10. Hierdoor zal de bestaande haag langs en deels op de perceelsgrens 9-10, geen hinder meer veroorzaken voor het gebruik van het nieuwe pad over de volledige breedte. De breedte van zowel het oude als nieuwe paddeel blijven identiek (1,65m), waarbij de nieuwe ligging hetzelfde statuut (openbare erfdienstbaarheid) zal behouden als dit van het overige pad 46.
De effectieve overname van de voetwegbedding op percelen van de eigenaar-aanvrager zal gezamenlijk met de grondafstand langs de Houwaartsebaan (zie voorwaarden hogervermelde omgevingsvergunning 202287) uitgevoerd worden en dit binnen de drie maanden na de goedkeuring van de grondafstand door de gemeenteraad in de kader van de opmaak van een gezamenlijk rooilijnplan voor de Houwaartsebaan.
○ biedt de recreant een comfortabeler, veiliger en minder storend wandeltraject dan wanneer het pad vlak tegen de woninggevel blijft bestaan.
○ laat de eigenaar(s) toe hun eigendom/woning optimaler te gebruiken. Door de verlegging komt de voetweg over hun bestaande oprit te liggen en is hun voortuin minder verknipt.
● Door de verlegging van deze openbare erfdienstbaarheid zijn er bepaalde meer- en minwaarden ontstaan, zoals uitvoerig toegelicht op het rooilijnplan en de motivatienota van 23 augustus 2024, beide opgemaakt door studiekantoor Kockaerts.
Gezien de percelen waarop meer- en minwaarden van toepassing zijn aan dezelfde eigenaar toebehoren, bekomen we een totale meerwaarde ten bedrage van 720 euro ten laste van de eigenaar-aanvragers, ontstaan ingevolge:
○ opheffing van de openbare erfdienstbaarheid op perceel B/361L, waardoor een geschatte meerwaarde ontstaat van 388,75 euro.
○ opheffing van de openbare erfdienstbaarheid op perceel B/361R, waardoor een geschatte meerwaarde ontstaat van 2.670,00 euro.
○ door vestiging van een nieuwe openbare erfdienstbaarheid op perceel B/361R, waardoor een geschatte minwaarde ontstaat van 2.338,75 euro.
● Via de e-mailberichten van 15 april 2024 en 26 juli 2024 werd duidelijk bevestigd dat de eigenaar-aanvragers willen overgaan tot verlegging. Alle kosten die betrekking hebben op het verleggingsdossier (opmaak landmetersdossier, schattingsverslag, ...) vallen hierbij ten laste van de eigenaars met inbegrip van het betalen van de globaal ontstane meerwaarde zoals bepaald bij schatting.
● Om het comfort en de veiligheid van de padgebruikers maximaal te garanderen, zullen een aantal voorwaarden in dit besluit worden opgenomen.
Bijlagen
● (bijl. 1) titelblad
● (bijl. 2) rooilijnplan verleg. P46 SPR
● (bijl. 3) motivatienota
● (bijl. 4) uittreksel Atlas der Buurtwegen
● (bijl. 5) uittreksel kadasterplan
● (bijl. 6) uittreksel gewestplan
● (bijl. 7) foto's overzicht
● (bijl. A) mail eigenaar 15.04.2024
● (bijl. B) mail eigenaar 26.07.2024
● (bijl. C) mail ontwerper 22.08.2024
Financiële gevolgen
Budgetsleutel | Geraamde inkomsten |
BD 04 - actie GBB04 - MAR 70100000 - BV 0600 | € 720 |
BESLUIT
Eenparig
Artikel 1.
De gemeenteraad gaat principieel akkoord om de gemeenteweg, gekend als voetweg 46 in de Atlas der buurtwegen van Sint-Pieters-Rode, te verleggen zoals aangeduid op het ontwerp van rooilijnplan, als bijlagen 1 en 2 van dit besluit. Dit plan is opgesteld door studiekantoor Kockaerts op 23 augustus 2024.
Art. 2.
De gemeenteraad stelt het ontwerp van rooilijnplan van voetweg 46 te Sint-Pieters-Rode
(bijlagen 1 en 2) vermeld in artikel 1 van dit besluit, voorlopig vast.
Art. 3.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van het openbaar onderzoek. Na sluiting van het openbaar onderzoek wordt het rooilijnplan voor definitieve vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.
Art. 4.
De gemeenteraad gaat akkoord met de schatting van de meer- en minwaarden van de percelen die ontstaan als gevolg van :
● de afschaffing van pad 46 op perceel B/361L: 3,11m² (lot A/rood ingekleurd) * 125€/m² = 388,75 euro
● de afschaffing van pad 46 op perceel B/361R: 21,36m² (lot B/rood ingekleurd) * 125€/m² = 2.670,00 euro
● de vestiging nieuw gedeelte pad 46 op B/361R: 18,71m² (lot C/groene kleur) * 125€/m² = 2.338,75 euro
zoals vermeld in de motivatie-schattingsnota van 23 augustus 2024 van studiekantoor Kockaerts. (bijlage 3). De som van de meer- en minwaarden resulteert in een totaalbedrag van 720,00 euro ten laste van de eigenaar-aanvragers.
Art. 5.
Aan de verlegging van voetweg 46 te Kortrijk-Dutsel worden volgende voorwaarden verbonden :
● voetweg 46 moet ook na verlegging steeds over de volledige breedte (1,65m) toegankelijk zijn (zonder enige belemmering en/of hinderend overhangend groen), voor voetgangers en fietsers.
● de wegbedding blijft privé-eigendom belast met een openbare erfdienstbaarheid, conform de afmetingen zoals aangeduid op het rooilijnplan in bijlage (zie groene kleur).
● alle kosten m.b.t. de opmaak van dit verleggings(rooilijn)dossier, inclusief opmaak schattingsverslag, alsook de te betalen meerwaarde, zijn ten laste van de eigenaar/verzoeker van de percelen B/361L en B/361R.
Dit besluit wordt gecommuniceerd op volgende wijze:
● Gemeentelijke website
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.