Voorgeschiedenis

        19 oktober 2010
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin nv van 4 oktober 2010 goed voor het project 20676 Collector Winge fase 4.
De gemeenteraad keurt tevens het addendum bij de overeenkomst van 29 juni 2010 goed omtrent de studie van het Aquafinproject 20.676 Collector Winge fase 4.
Groep Infrabo uit Westerlo is door Aquafin aangesteld als studiebureau voor het ontwerp en de studie van dit project.

        21 mei 2019
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin goed voor het project 20.676 Collector Winge fase 4 opgemaakt op 25 januari 2019.
Dit document vervangt de reeds eerder gesloten samenwerkingsovereenkomst van
4 oktober 2010 omwille van een aantal wijzigingen en actualisaties van het dossier.

        13 september 2022

        de gemeenteraad stelt het rooilijnplan en innemingsdossier van het project (Collector Winge fase 4 - deel 1 - Gravenstraat' definitief vast.

        de gemeenteraad stelt het rooilijnplan en innemingsdossier van het project (Collector Winge fase 4 - deel 2 - Rodestraat definitief vast.

 

Feiten en context

        Het volledige project Collector Winge fase 4 (inclusief het rooilijn- en innemingsdossier)
omvat als:

          hoofdverbinding:

          Gravenstraat (Sint-Pieters-Rode): deel vanaf de grens met Kortrijk-Dutsel tot de aansluiting met de Horststraat.

          Rodestraat (Sint-Pieters-Rode + Nieuwrode): deel tussen Horststraat en Hoekje.

          Hoekje (Nieuwrode): deel tussen Rodestraat en Groenstraat.

          aansluitende wegen of delen ervan:

        de overgangsverbinding met Geestmolenstraat en Putstraat.

        de Pastoriedreef, bestaande uit:

        buurtweg 33, gekend als gemeenteweg waarvan de bedding met wisselende (Atlas)breedtes, in volle eigendom toebehoort aan de gemeente.

        een plaatselijke wegverbreding, gekend als perceel A/99E (gelegen vóór de percelen A/279A,C,E,F), dat reeds  ingelijfd is bij het openbaar domein ingevolge opgelegde grondafstand tot 3 meter uit de voorliggende wegas (omgevingsdossier OMV_2020049678 (intern nr. 20203) voor het verkavelen van gronden).
De grondafstand werd ingelijfd bij het openbaar domein ingevolge akte van
11 februari 2020 (intern nr. 20203), na goedkeuring wegtracé en grondafstand door de gemeenteraad van 8 september 2020.

        het Kerkplein, bestaande uit:

        buurtweg 32, gekend als gemeenteweg, waarvan de bedding met wisselende breedtes volgens de Atlas, in volle eigendom toebehoort aan de gemeente.

        een toegangsweg vanaf buurtweg 32 tot de inrit naar woning Kerkplein 23, bezwaard met voetweg 58, gekend in de Atlas als een openbare erfdienstbaarheid van overgang met een breedte van 1,65 meter.

        de verbindingsweg tussen het Kerkplein en de Pastoriedreef, ten noorden van de kerk, gelegen tussen de oude kerkmuur en de voorgevels van de woningen Kerkplein 2, 4 en 6. Ondanks langdurig openbaar gebruik van deze verbindingsweg, is de bedding hiervan nog steeds in privaat bezit (niet vermeld in Atlas).  

        de aanzet met de Sint-Pietersstraat

        de Langestraat (eerste 50 m)

        de Horststraat (eerste 100 m)

        de aanzet met buurtweg 31

        de Hertstraat (eerste 300-tal meter)

        de aanzet met Kerkebos

        de aanzet met Hooghuis

        De huidige atlasbreedtes (bijlagen 10 en 11) voor:

        buurtweg 33 (Pastoriedreef), variëren tussen 3,80 en 7,70 meter

        buurtweg 32 (Kerkplein), variëren tussen 3,00 en 13,50 meter

        Het rooilijn- en onteigeningsdossier van de Pastoriedreef en het Kerkplein omvat 7 deelplannen met gemeenschappelijke plannummer 20676/1/10-2-8.1/12, opgesteld door studiebureau Groep Infrabo uit Westerlo (bijlagen 1 t.e.m 7). 
 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur: algemene volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad.

        Artikel 56 § 2 van het Decreet lokaal bestuur: de bevoegdheden van het college die werden gedelegeerd door de gemeenteraad.

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (nieuw gemeentewegendecreet).

 

Argumentatie

        Het Gemeentewegendecreet voorziet in één juridisch statuut voor alle gemeentewegen en:

     heft bij de inwerkingtreding volgende wetgevingen op:

        de wet op de buurtwegen van 10 april 1841

        het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juni 2014 tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen

        de provinciale reglementen, aangenomen ter uitvoering van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen

        bepaalt dat alle:

        gemeentelijke wegen

        voet- en buurtwegen welke ressorteren onder de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen,

die bestaan op 1 september 2019, het statuut van 'gemeenteweg' hebben, waarop het Gemeentewegendecreet ook van toepassing is.

        De algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 blijven geldig tot ze worden opgeheven of vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van het gemeentewegendecreet.

        De oorspronkelijke Atlasbreedtes van de buurtwegen 32 en 33 en voetweg 58, zijn op een aantal plaatsen onvoldoende voor de uitvoering van de voorziene wegprofielen, waardoor er op bepaalde plaatsen beperkte grondinnemingen noodzakelijk blijken. 

        Met betrekking tot de Pastoriedreef:

        De rooilijn valt voor het grootste deel samen met de huidige atlasbreedte van buurtweg 33. Dit geldt ondermeer voor de wegzate gelegen tussen de gevels van de woningen Gravenstraat 80A/Pastoriedreef 2 en de oude kerkhofmuur, alsook ter hoogte van de percelen A/36R3, 38H, 42E, 87V, 87W, 87P, waar er geen bijkomende innemingen worden voorzien.

        Ter hoogte van de percelen A/279A,C,E,F wordt de afgestane grondstrook (3 meter uit de as) en het verbreed wegtracé (goedgekeurd door de gemeenteraad van
8 september 2020), opgelegd in het kader van omgevingsvergunning OMV_2020049678 (20203), opgenomen binnen de nieuwe rooilijn. 

        Op perceel A/37P wordt een smalle strook ingenomen om een meer rechtlijnige rooilijnverbinding te bekomen (inname 1).

        Ter hoogte van de percelen A/97P, A/97T en A/96F valt de rooilijn samen met de bestaande afsluitingen, waardoor de rooilijn visueel zichtbaar wordt. Het betreffen telkenmale slechts grondinnemingen van beperkte omvang (innames 2, 3 en 4).    

        Met betrekking tot Kerkplein, worden volgende stukken onderscheiden:

        Het deel tussen de Gravenstraat en voetweg 58 (bijlagen 1 en 2) volgt de begrenzing volgens de geldende atlasbreedtes van buurtweg 32, zodat dit gedeelte geen bijkomende innames bevat.

        De verbindingsweg, gelegen tussen het Kerkplein en de Pastoriedreef, meer bepaald de wegzate tussen de voorgevels van de woningen 2, 4 en 6 en de meest noordelijk gelegen  kerkhofmuur (bijlage 1), kent sinds mensenheugenis openbaar gebruik, maar hoort nog steeds in eigendom toe aan de aangelanden. De nieuwe rooilijn werd gekozen op basis van visuele aspecten (aanwezigheid van verhoogde verharde zones, groenzones voor huizen en de bestaande goot als afbakening van de wegenis). De hiermee gepaard gaande innames zijn gekend onder de nummers van 5 tot en met 7.

        Het deel vanaf de aansluiting met voetweg 58 (Kerkplein 21) tot en met de woning Kerkplein 13 (bijlage 3) heeft geringe bijkomende innames, gezien de beperkte breedte van het openbaar domein, zodat een goede inpassing van de nieuwe wegenis met aanleg riolering (inclusief onderhoud) mogelijk wordt.

        Het deel vanaf de aansluiting van voetweg 58 (Kerkplein 21) tot woning Kerkplein 23 (bijlagen 3 en 4) is reeds bezwaard met voetweg 58, volgens de Atlas een openbare erfdienstbaarheid van 1,65 meter breedte. Omdat de bedding nog steeds in private handen is, worden er innames voorzien  op de percelen A/90L, A/88H en A/87W (innamenummers 8A, 8B, 9A, 9B). De rooilijn werd ontworpen op de bestaande perceelsgrens en volgens de aanwezige afsluitingen.  

        Uniforme rooilijnbreedtes zijn op het voorgesteld traject moeilijk haalbaar. De noodzakelijke breedtes zijn bepaald in functie van de noden om de beoogde uitvoering te kunnen realiseren. De ruimte tussen de oude kerkmuur en de bestaande woninggevels laat bovendien weinig speling toe voor verschuivingen en/of bijkomende grondinnames.

        De betrokken aanpalende percelen zijn volgens het gewestplan gelegen in:

        landelijk woongebied

        agrarisch gebied

        Uit de prijswaarden vermeld op inname-/onteigeningstabel (projectnummer 20676) opgesteld door het studiebureau Groep Infrabo (bijlage 8), blijkt duidelijk dat de minwaarden van de gevraagde grondafstanden niet opwegen tegen de ontstane meerwaarden van elke eigendom na aanleg en vernieuwing van de volledige weginfrastructuur en vernieuwing van alle nutsleidingen. Innemingen, uit onbebouwde percelen, in agrarische gebieden worden vergoed aan de prijswaarden vermeld op de inname-/onteigeningstabel en vermeerderd met een wederbeleggingsvergoeding.

        Naar analogie met voorgaande rooilijn- en innemingsdossiers, wordt er gratis grondafstand ten kosteloze titel voorgesteld aan de betrokken eigenaars van:

        gronden die zich situeren in landelijk woongebied

        bebouwde percelen in de andere gebieden.

        De opmaak van een rooilijnplan met beperkte verbredingen en beperkte grondinnames is noodzakelijk voor de aanleg van een openbaar rioleringsstelsel en maakt deel uit het veel ruimer Collector Winge fase IV-project zoals eerder toegelicht.

        Bijkomende toelichting en verantwoording omtrent rooilijnkeuze en -breedte voor het gedeelte Pastoriedreef en Kerkplein, is terug te vinden in het stavingsverslag, opgesteld en vervolledigd door ontwerper Infrabo op respectievelijk 21 augustus 2023 en 11 september 2023,  gekend onder projectnummer 20.676A/09059A-3 versie 001 (bijlage 9).

 

Bijlagen

        (bijlage 1) rooilijnplan_Pastoriedreef_1

        (bijlage 2) rooilijnplan_Pastoriedreef_2

        (bijlage 3) rooilijnplan_Pastoriedreef_3

        (bijlage 4) rooilijnplan_Pastoriedreef_4

        (bijlage 5) rooilijnplan_Pastoriedreef_5

        (bijlage 6) rooilijnplan_Pastoriedreef_6

        (bijlage 7) rooilijnplan_Pastoriedreef_7

        (bijlage 8) onteigeningstabel 11.09.2023

        (bijlage 9) stavingsverslag 11.09.2023

 

BESLUIT

Met 16 ja-stemmen van Anne Van Goidsenhoven, Bram Van Baelen, Rudy Janssens, Anja Peeten, Hans Eyssen, Ann Spaepen, Pieter Coosemans, Herman Van Criekingen, Kim Donders, Jo Vanmechelen, Sabine Wyns, Suzy Vanderheyden, Marieke Greveraars, Katia Verheyen, Philip De Greef en Tine Binnemans

3 neen-stemmen van Achille Claes, Kim Theys en Jacques Toté

 

Artikel 1.

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan en het bijhorend innemingsdossier - project Collector Winge fase 4 - deel 3 - Pastoriedreef en Kerkplein (projectnummer 20676) opgesteld door Studiebureau Groep Infrabo / Westerlo, voorlopig vast. (7 plannen - bijlagen 1 tot en met 7 en onteigeningstabel - bijlage 8).
De nieuwe rooilijn en bijhorende grondinnames zijn noodzakelijk voor de beoogde sanering van het gedeelte:

        Pastoriedreef, bestaande uit:

        Buurtweg nr. 33, vanaf rooilijn Gravenstraat (plannen Collector Winge fase 4 - deel 1)
tot de ingang van de pastorie met:

        beperkte innamestroken (innames 1 tot en met 4) waar een minimale verbreding wordt verwezenlijkt.

        opname perceel A/99E (reeds verwezenlijkte grondafstand ter hoogte van de percelen A/279A,C,E, F)

        Kerkplein, bestaande uit:

        Buurtweg nr. 32: vanaf rooilijn Gravenstraat tot woning Kerkplein 13, waar minimale verbredingen worden gerealiseerd (innames 8B, 11 tot en met 13).

        Voetweg nr. 58 (deel vanaf aansluiting met buurtweg 32 tot woning 23) met verwerving van de voetwegbedding en de bestaande toegangsweg (innames 8A,B - 9A,B - 10A,B).

        Verbindingsweg tussen Kerkplein en Pastoriedreef (weg bevindt zich tussen kerkmuur en
de woningen 2-4-6).

Het rooilijn- en innemingsdossier project ‘Collector Winge fase 4 - deel 3 - Pastoriedreef en Kerkplein’ omvat:

        7 deelplannen (plannummer 20676/1/10-2-8.1/12 -  volgnummer 28-65) met laatste wijzigingsdatum op 5 juni 2023 (bijlagen 1 tot en met 7)

        een inname-/onteigeningstabel met prijswaarden (bijlage 8)

        stavingsverslag/verantwoordingsnota, opgesteld op 21 augustus 2023 (bijlage 9)

 

Art. 2.

Naar analogie met voorgaande projecten worden de innemingen

        in de landelijke woongebieden of de bebouwde percelen in andere gebieden, bij voorkeur ten kosteloze titel en in der minne verworven.

        op onbebouwde percelen in agrarische gebieden vergoed aan de prijs van de prijswaarden vermeld op de inname/onteigeningstabel, vermeerderd met de wederbeleggingsvergoeding.

Bij de opstart van het openbaar onderzoek bezorgt het college aan de betrokken eigenaars de beloftes tot grondafstand, waarbij toelating wordt gevraagd tot in bezit neming door de gemeente voorafgaand aan het verlijden van de authentieke akte, om de nodige werken tijdig te kunnen uitvoeren.

 

Art. 3.

De akten van grondafstand worden om reden van openbaar nut verleden voor de burgemeester.

 

Art. 4.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.